Borstvoeding en verharding rechterborst

6 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Mamabelle
Offline
Berichten: 4
Borstvoeding en verharding rechterborst

Hallo lieve dames,

Na enkele weken meelezen toch besloten een topic aan te maken.. ik heb advies nodig en (helaas) zijn jullie de echte ervaringsdeskundigen hierin.

vooraf: ik ben 31 jaar en 3 maanden geleden bevallen van mijn eerste kindje, een prachtige zoon! Ik geef tot op vandaag borstvoeding.

 

en dan, de klachten:

vorig jaar september, dus begin zwangerschap, merkte ik een soort erwtje op diep in mn oksel. Naar de huisarts en dit kon een lymfekliertje zijn. Geen ontstekingen ofzo dus verwezen voor echo. Hierop niks bijzonders te zien. Oke, mooi, focus weer op zwangerschap.

na de bevalling begonnen met borstvoeding. Heerlijk vind ik het!! Alleen viel de kraamzorg op dat mijn rechterborst wat verdikt weefsel had in de rechterbovenhoek. Daar waar ook, nog steeds, dat ene kliertje voelbaar is. Terug naar huisarts en weer een echo. Inmiddels zijn we 3 echo's verder en bij elke echo is er in de oksel niks anders te zien dan normale lymfekliertjes waarvan eentje ietsiepietsie groter (halve cm zoiets. Borst laat alleen volledig normaal weefsel zien. 2x afspraak gehad op de mammapoli, klinisch voelen ze wel wat ik bedoel maar omschrijven ze het als een soort verhardingen (niet echt verdikking maar wel steviger aanvoelend) die volgens hen door de borstvoeding komen. Links is echter niks soortgelijks.

 

wat voel ik dan precies? Verspreid door zon beetje de halve rechterborst verschillende kleine 'knoopjes' en vanuit de midden bovenkant over de zijkant naar beneden lopen een soort 'touw' (heel dun en lang) met hier en daar een knoopje. Rare omschrijving misschien, maar zo voelt het. Je kan t ook zien als een berglandschap met hier en daar een 'stevigere' bergtop en één wat langere richel.

 

anyway: zij vonden het niet verdacht voelen, zeker icm de borstvoeding.  Ik kan echter maar moeilijk gerustgesteld worden om een of andere reden. Ik weet dat mijn intuitie hier in slecht werkt, ik ben wel een beetje een hypochondertje, maar deze vind ik moeilijk accepteren, vooral door de combinatie stevig weefsel, lymfekliertje én diverse verhalen hier waarbij de echo ook niks waarnam! 
 

probleem is nu: zij willen me niet voor verder onderzoek sturen. Mijn enige optie zou een particuliere (dure) mri zijn. Hier contact gehad en dan moet ik eerst stoppen met borstvoeding.

oh oh oh wat zou ik het erg vinden om 'voor niks' te stoppen .. Maarja als het wel wat is... dan wil je denk ik geen half jaar meer wachten?!

 

heeft iemand advies voor mij? Klinkt bovenstaande verdacht en moet ik toch maar stoppen en voor de mri gaan? Of de artsen vertrouwen en lekker door voeden...

afbeelding van Ikbenzobang123
Offline
Berichten: 31

Hoi mamabelle, wat een onrust!! Ik snap wel dat je je ongerust maakt. Het is al lang aanwezig, en blijkbaar ben je niet gerustgesteld. 

Volgens mij is er ook nog zoiets als een mammografie en evt. biopt wat kan worden afgenomen, ik snap eerlijk gezegd niet waarom dat geen optie zou zijn vanuit het ziekenhuis. Wellicht kun je in een ander ziekenhuis een second opinion krijgen, waarin deze onderzoeken definitief uitsluitsel kunnen geven.

Ik ben geen arts, maar het gaat wel om jouw lijf en gezondheid. Als iets in jou twijfelt toch aangaan. 

Succes!

afbeelding van Mamabelle
Offline
Berichten: 4

Thanks voor je reactie!! 
 

volgens de mammapoli heeft eeb mammografie geen zin, dat is een en al wit tijdens borstvoeding. En een biopt kan niet omdat het niet echt op een knobbel gaat maar meer verhardingen (diversen) in t weefsel.. omdat de echo niks laat zien zouden ze niet weten waar te prikken.. 

zo rot.. ik zou zo graag doorvoeden, maar wat een risico om te nemen als we toch wat zit sad

Offline
Berichten: 4287

een echo geleide punctie, of een mri-geleide punctie zou weefsel van het knobbeltje kunnen afnemen en dat laten onderzoeken: dan weet je wat voor weefsel het is.

afbeelding van Mamabelle
Offline
Berichten: 4

Thanks voor je reactie Ellen! Beide willen ze dus niet doen vanuit t ziekenhuis.. echo geleid niet omdat er 'niks te prikken' valt.. het is geen knobbel maar gewoon een groot gebied (2/5e borst) met diverse eilandjes harder weefsel en op echo ziet alles er hetzelfde (als normaal weefsel) uit. Mri zou pas kunnen na borstvoeding, althans dat zeggen zij.. frown

afbeelding van Mamabelle
Offline
Berichten: 4

Misschien moet ik ze ook maar gewoon vertrouwen..