botscan, wie heeft ervaring?

21 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 275
botscan, wie heeft ervaring?

Ik moet as donderdag voor een botscan naar het ziekenhuis. De internist heeft het uiteraard wel uitgelegd hoe een en ander in zijn werk gaat, maar wilde toch even vragen of er meiden zijn met ervaring?
Ik krijg maandag telefonisch de uitslag en als er op de scan iets te zien valt, dan moet er nog een MRI gemaakt worden. Klinkt dit iemand bekend?

Offline
Berichten: 534

Doinja,
Wel fijn dat er onderzoek gedaan wordt naar je klachten! Ik blijf duimen dat je een goede uitslag zult krijgen.

Ik heb twee keer een botscan gehad. Ik heb een verhaal opgeschreven bij Informatie en Tips onder het kopje onderzoeken. Ik zal het even doorlezen en kijken of ik nog aanvullingen heb.
Tot zo.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Spannend Doinja, toch weer extra onderzoeken. Ik heb een botscan gehad net na de amputatie, om te onderzoeken of er verdere uitzaaiingen waren (gelukkig niet!). Hoe het onderzoek gaat, lees je hier: http://forum.de-amazones.nl/infotips/onderzoeken/botscan.html

Met een MRI heb ik geen ervaring. Hopelijk komt het niet zover en levert de botscan al genoeg info om uitzaaiingen uit te sluiten.

Offline
Berichten: 534

Ik denk dat het wel duidelijk zal zijn hoe het onderzoek gebeurt.

Bij een botscan vallen plekken op waar het bot actiever is dan op andere plekken. Dit kan dus zijn na een scheurtje of breuk van het bot, bij een ontsteking in of rond het bot of bij uitzaaingen. De scan geeft alleen vrij grof aan waar zo'n "hot spot" is. Om heel precies te zien waar de plek is, hoe groot hij is en wat de oorzaak is, moet er aanvullend onderzoek gedaan worden. Dit kan soms met een gewone rontgenfoto, maar op sommige plekken van het lichaam is een MRI meer geschikt.

Bij mij is er een hot spot gezien op de achtste rib links. Bij aanvullend onderzoek met een gewone rontgenfoto bleek het (gelukkig) te gaan om een oude ribbreuk. De tweede botscan is een paar maanden later gemaakt om te bevestigen, dat de "hot spot" inderdaad kleiner werd.

Ik hoop dat je nu wat wijzer bent geworden. Als je nog meer vragen hebt, dan hoor ik het wel.
Heel veel sterkte. Het onderzoek zelf stelt echt niets voor, maar het wachten op de uitslagen.... dat weet je zelf wel :(

Ik denk aan je en duim voor je!
Liefs, Swissy

Offline
Berichten: 275

bedankt voor de snelle reacties!
Zou bijna vergeten dat er nog meer info op de site staat behalve het forum!!
Ga snel even lezen en dan verder met de huishoudelijke taken!

afbeelding van asmas
Berichten: 118

Spannend hoor doinja! Succes he! asmas

afbeelding van Karin
Berichten: 394

Ik ben ook ervaringsdeskundige van zowel de skeletscan als de MRI.
Alleen het zoeken van een ader t.b.v. het inspuiten van de radioactieve vloeistof zorgde voor problemen, maar dat is bij mij niets nieuws.
Na het inspuiten moet het even een paar uur inwerken en mag je even weg. En nee, je geeft dan geen licht. :lol:
De ligbank is vrij smal, maar jij bent gelukkig een smalletje :wink:
Ik kon mijn armen moeilijk langszij houden. Tip: als het niet lukt om je armen stil te houden, vraag dan even of ze je armen boven je hoofd willen vastbinden. Ik vond dat prettig. Verder is het geduldig blijven liggen totdat je lijf in kaart is gebracht. Ik vind het geen vervelend onderzoek.

Offline
Berichten: 1004

Haha........licht geven.........dat dacht ik ook, maar er schijnt nx door te stralen! Grapje.....
Ik vond het op zich wel mee vallen. Ik heb ook vastgebonden( :?: ) gelegen. Ligt lekker relaxed da, anders denk je steeds ik val ik val.....
Gelukkig kun je lekker snel......Succes meis! Shitty

Offline
Berichten: 191

Van die vloeistof heb je trouwens totaal geen last. Je moest wel veel drinken, zeiden ze. Maar dat roepen ze altijd. :wink:

Verder duurt het onderzoek vrij lang, omdat ze heel langzaam je door die scanner schuiven. Normaal zo'n 3 kwartier. Maar omdat ik een nieuwe machine had met twee 'koppen', kon het in de helft van de tijd en was ik dus in goed twintig minuten klaar. Verder vrij relaxed. Ik viel bijna in slaap op de scanner...

Offline
Berichten: 766

Hallo Doinja,
Inderdaad goed dat ze zo serieus met je klachten omgaan. Maar het brengt wel weer de nodige spanningen mee. Ik ga hard voor je duimen. Zelf is bij mij eind juni 2003 een botscan gedaan. Onderdeel van het protocol omdat ik 1 uitzaaiing in 1 klier had. Na toediening van het radioactieve materiaal (uiteindelijk met een babynaaldje!) mocht ik vier uren weg blijven. Kon ik nog even een gebakje eten bij mijn ouders die 50 jaar getrouwd waren die dag. Ook ik moest veel drinken. Het maken van de scan vond ik vooral psychisch belastend. Net als zoveel andere onderzoeken die we moe(s)ten ondergaan. Als je zo lang stil moet liggen heb je ook zoveel tijd om na te denken.
Ik zal aan je denken.
Gab61

Offline
Berichten: 766

Doinja,

Succes vandaag!
Gab61

Offline
Berichten: 797

suzanne schreef:
Hello,

Ik heb vanmiddag een botscan laten maken en ik werd daar bloednerveus van. Hoe ging dat eigenlijk bij jullie. Zijn er na de scans ook nog extra foto's gemaakt? Bij mij wel...en wat denk je, ik vond het hartstikke verdacht. Iedere klik van de computermuis vond ik verdacht (zou hij wat gezien hebben? Is hij nu tumoren aan het meten?)

Gatver.......

Hoe is dat bij jullie gegaan?

Groetjes,
Suzanne

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Hoi Suzanne,

Ik weet natuurlijk niet hoe dat bij jou zit maar vaak is die botscan een onderdeel van een uitgebreid onderzoek naar uitzaaiingen. dan worden er allerlei foto's gemaakt en dingen genoteerd.
Na mijn MRI scan keek die verpleegkundige me zo meelijwekkend aan dat ik ook begon te twijfelen. Maar de uitslag was dat er niets gevonden was!

Niet te zenuwachtig worden van wat je denkt te zien. Lees ook eens de verhalen hierboven.
en wachten blijft altijd naar!

Groetjes Goudblok

Offline
Berichten: 766

Hallo Suzanne,
Ik kan me niet herinneren of er bij mij extra foto's zijn gemaakt. Volgens mij niet. Ik kan je dus ook niet vertellen wat het eventueel betekent. Wilde toch even reageren om je te laten weten dat ik me wel kan voorstellen dat je onzeker wordt wanneer zoiets gebeurd.
Gab61

Offline
Berichten: 275

Hoi Suzanne,

ik kan me niet herinneren dat er bij mijn botscan extra foto's zijn gemaakt. Ik denk niet dat je je hierover zorgen moet gaan maken, maar ik kan me wel heel goed voorstellen dat het je onzeker maakt. En het wachten duurt altijd te lang... sterkte daarmee!

Groetjes,
Doinja

Offline
Berichten: 743

Suzanne, in het zh waar ik word behandeld, wordt standaard alleen in eerste instantie een longfoto en leverecho gemaakt. Bij verdenking van andere zaken/klachten wordt verder gekeken, bv. door botscan.
Dus bij mij is het nog nooit uitgevoerd, en laten we hopen dat...
Hierboven las ik dat het elders juist weer wel standaard is, en ook ik had 1 aangedane klier.....wie kan er nog wijs uit alle individuele protocollen....

Maar als het standaard onderzoek is....ga er gewoon vanuit dat je het doet om te horen dat er niets zit!

Sterkte!

Offline
Berichten: 581

Ik zag toevallig dat er een extra foto van mijn ruggewervel/bekken gemaakt werd en ook werd er een foto van mijn hoofd gemaakt (rechterkant). toevallig zit op het moment mijn kaak rechts een beetje vast en ook heb ik pijn rechts-onder in mijn rug, volgens mij omdat ik ongesteld moet worden (heb de laatste tijd ook ontzettend veel zin in chocola). In het verleden ben ik ook vaker door mijn rug gegaan. Laten we maar hopen dat dat is wat ze gezien hebben.

Ik weet dat de kans op uitzaaiingen zeer klein is vanwege schone snijranden en schoon toppie, maar het verhaal van die uitgezaaide borstkanker terwijl er maar 1 klier aangetast en rest schoon was heeft me wel behoorlijk bang gemaakt. Je zou maar net zo'n pech hebben he? Het laat me maar niet los.....

Groetjes,
suzanne

Offline
Berichten: 123

Vandaag ook een botscan gehad. Was voor mij de derde keer inmiddels.
En nu werden er ook extra foto"s gemaakt. Nadat de gewone scan klaar was moest ik op een krukje gaan zitten, en werden er nog andere foto's van mijn ribben gemaakt (daar zitten ook de klachten).
Ik schrok me echt een hoedje en vroeg waarom deze foto's gemaakt werden.
Kreeg een vaag antwoord waar ik eigenlijk niks mee kon. En nu weer een lange week wachten op de uitslagen :(

Offline
Berichten: 990

Gogo, weer een lange week wachten en weer die spanning. Hopelijk heb je volgende week goed nieuws.

Offline
Berichten: 35

Hè bah Gogo, dat wachten, eeuwige wachten.....
Ben je bestraald op je borst of in de buurt van je ribben?
Dat moet de radioloog namelijk absoluut weten omdat die bestraling een veranderd beeld geeft op de botscan!
Zo werd ik bij de laatste scan gebeld dat er acuut breukgevaar was op 2 plekken in mijn botten. Paniek natuurlijk maar toen ik 'en passant' zei dat het toevallig op de plekken was waar ik al eens bestraald was, bleek er helemaal niets aan de hand! Ze waren vergeten die gegevens aan de radioloog door te geven........

Succes hoor!

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Hè verdorie Gogo ik heb zo'n hekel aan vage radiologieassistenten. Ik was ook al eens in de stress door zo'n vaag antwoord. En ze snappen toch zeker ook wel dat je met jouw achtergrond van alles gaat denken als ze ineens extra foto's nemen in zittende toestand?

Kan je niet bellen naar je internist of oncoloog en zeggen dat je er niet van kan slapen ofzo? Misschien kan je afspraak vervroegd worden. Ik bedoel een beetje arts snapt toch wel dat je zo niet een week kunt blijven rondlopen?

Ik duim dat ze gewoon een beter beeld op je botten hebben als je zit, of dat ze een onderzoek naar je botdichtheid hebben gehouden waar je niets van weet, of iets anders onschuldigs.

maar wat mij betreft Bellen!
Amazone power !