Echo negatief maar klachten dan?

19 berichten / 0 nieuw
afbeelding van San1990
Offline
Berichten: 6
Echo negatief maar klachten dan?

Beste allemaal,

Speciaal voor deze vraag heb ik een account aangevraagd. Ik typ dit op mijn iPhone en het tekstveld werkt niet zo goed dus hopelijk komt dit berichtje er qua opmaak goed uit te zien.

Ik wil jullie even mijn situatie voorleggen:
Ik ben 27 jaar, nog geen kinderen, en geen risicofactoren voor borstkanker (geen roker/gezond gewicht/voor zover bekend geen erfelijke belasting, etc)

Sinds ongeveer drie weken heb ik last van mijn linkerborst. Deze last bestaat uit een algeheel ongemakkelijk gevoel, en steken. Dit zit aan de buitenzijde van mijn borst en straalt uit naar mijn oksel. Het is totaal niet te vergelijken met het ongemak wat je wel eens kunt hebben tijdens of voor je menstruatie.
Ik kan geen knobbeltjes waarnemen.
Ik ben zelf vrij slank (maat 36) maar heb wel grote borsten (e75)

Natuurlijk ben ik met klachten naar de huisarts gegaan. Ook zij kon niks waarnemen of voelen en heeft me voor de zekerheid doorgestuurd voor een echo. Ontsteking en dergelijke werden uitgesloten.

Echoscopist kon niets ontdekken. Maar...
Zij heeft letterlijk alleen rondom de pijnlijke plek gekeken. Dit was in anderhalve minuut klaar. Ik kan niets ontdekken, zei ze en daarmee was het klaar. Ik had verwacht dat ik enorm gerust gesteld was maar ik ben verre van dat.

Ik lees dat er best wel wat vrouwen zijn die alleen pijn als symptoom hadden en toch borstkanker bleken te hebben. Ook vind ik het gek dat de echoscopist niet verder heeft gekeken dan de pijnlijke plek.

Mijn borst voelt gewoon niet fijn. Hij zit me letterlijk in de weg op dit moment.
Daarom ben ik even benieuwd naar jullie mening. Moet ik toch vragen naar een nader onderzoek bij de mamachirurg met eventueel een mri? Of vertoon ik nu hypochondrische trekken?

Belangrijk om te vermelden is dat ik eigenlijk echt nooit iets heb maar nu toch echt het idee heb dat er iets niet klopt.
Wat ik bij de huisarts niet heb aangegeven (bedacht ik me pas later) dat ik in de afgelopen drie maanden ruim 7 kilo ben afgevallen. (Van 60 naar 53) zonder reden.
Niet anders gaan eten en niet anders gaan sporten.
Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties.
Dank je wel!

Offline
Berichten: 156

Als ik in jouw schoenen zou staan, zou ik een MRI aanvragen. Je bent geen hypochonder als je je eigen gevoel dat er iets niet klopt volgt. Jij bent er nl. helemaal niet gerust op dat er niets is.

Offline
Berichten: 4287

Dit lijkt me voldoende reden om meer onderzoek te doen. Mijn gevoel heeft mij nog nooit bedrogen. Inmiddels vertrouw ik er blind op. Dus trek aan de bel, zéker ook omdat je zoveel bent afgevallen, dat is echt niet normaal. Ik had dat ook ...

 

afbeelding van San1990
Offline
Berichten: 6

En wat was bij jou de diagnose Ellenk?

Offline
Berichten: 4287

Borstkanker.

Offline
Berichten: 452

Welkom bij de Amazones, San1990. Ik zit me suf te piekeren... was mijn tumor zichtbaar op de echo? Volgens mij niet. Hij was ook niet voelbaar van buitenaf, ook niet toen we wisten dat hij er zat. We kwamen hem op het spoor bij de mammografie, en ook daar zag je het ding zelf niet op, alleen de kalkjes die het tumorweefsel/voorstadiumcellen hadden geproduceerd. Heb jij geen mammografie gekregen? Op de MRI was de tumor wel zichtbaar bij mij. Ik sluit me aan bij de anderen, verder laten kijken, zeker gezien het gewichtsverlies. Sterkte San, vertel je ons hoe het verder met je is gegaan?

Offline
Berichten: 4287

En sommige tumoren zijn niet te zien op echo of mammografie, dan heb je een mri nodig.

Offline
Berichten: 4239

Individuele diagnoses zeggen niets over jouw specifieke geval. Gewichtsafname kan ook komen als je bijvoorbeeld een fysiek zwaardere baan hebt gekregen (ik zeg maar wat). Zou me dus niet direct zorgen maken, maar als je onbehagen voelt wel aandringen op goed onderzoek. Goed onderzoek is een mammografie al dan niet aangevuld met een punctie van een voelbare of zichtbare plek. 

Laat je ons weten of er uiteindelijk iets uitkomt? 

Offline
Berichten: 526

Hoi San1990. Zo’n niet pluis gevoel lijkt me heel vervelend...ik sluit me aan bij bovenstaande om toch aan te dringen op meer onderzoek. Dan maar een zeur, het gaat om jouw lijf en gezondheid! Neem desnoods iemand mee die je kan steunen. Anders blijf je er mee rondlopen en spookt het toch door je hoofd. Liever gerustgesteld dan later denken ; had ik maar... Doorpakken, hoor!

Zeker in combinatie met het gewichtsverlies. Het hoéft niks te betekenen maar ik was ook flink afgevallen waarvoor ik geen reden kon bedenken.
Ik hoop dat het meevalt, en duim voor je dat het inderdaad loos alarm was! Succes!
Lieve groetjes, Zangeres

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Ik zou echt mijn gevoel serieus nemen als ik jou was. Bij mij was met echo 1 tumor te zien. pas na de operatie met weefselonderzoek bleken het er drie te zijn, twee rechts en één links. Vooral geen knobbels te voelen van buitenaf.

Maar laat je niet angst aanpraten door andere ervaringen. Ik deel ze slechts (en met mij de anderen ook) om te laten zien dat je echt je gevoel moet volgen. Het is jouw lijf en zekerheid voor alles.

afbeelding van San1990
Offline
Berichten: 6

Dank je wel voor de reacties!

In het ziekenhuis werd gezegd dat wanneer je onder de 30 bent er in principe geen mammografie wordt gemaakt vanwege de borstdichtheid en de negatieve effecten van straling op 'jonge borsten'

Het wisselt nogal per dag. De ene dag denk ik: er is niets aan de hand, dan hadden ze het wel gezien op de echo en of iets gevoeld en de andere dag (of uur) denk ik: je hebt nooit pijntjes en dit is iets.

Toch maar weer een afspraak maken bij dr huisarts voor een doorverwijzing. Voel me zo'n zeur. Terwijl ik ook geen risico wil nemen.

Offline
Berichten: 452

Je bent geen zeur. Geen risico nemen. Je doet het goed. Jij kent jouw eigen lichaam het best en jij moet leven met de consequenties van de keuzes die je maakt op dit gebied. Dus denk aan jezelf! We duimen dat er niets aan de hand is. Dat is veel vaker het geval dan dat het mis is, daar kun je je aan vasthouden. Maar zoals je zegt: geen risico nemen. Nogmaals: GEEN zeur. Er hangt nogal wat vanaf. Goed dat je terug gaat naar de huisarts.

 

afbeelding van San1990
Offline
Berichten: 6

Ik ben net teruggebeld door de huisarts. Zij stemt in met een uitgebreider onderzoek bij de mamachirurgie en heeft me een doorverwijzing gegeven. Ik heb me laten doorverwijzen naar een gespecialiseerd borstkankerziekenhuis in Bilthoven (ik had ergens gelezen dat ik geen namen van ziekenhuizen en artsen mocht noemen?) Ik woon daar op 10minuten fietsen vanaf dus dat is voor mij heel makkelijk.

Ik heb gebeld naar het ziekenhuis en zij hebben gevraagd of de verwijzing gefaxt kan worden. Dit is inmiddels gebeurd. Nu gaan zij mij terugbellen voor een afspraak.
Ik hoop dat het als eerste diagnostiek wordt gezien en niet als second opinion want dan schijnen de wachtlijsten wat langer te zijn. Ik houd jullie op de hoogte.

het voelt voor mij in ieder geval al heel fijn dat er serieus naar gekeken gaat worden. Mocht er iets zijn dan ben ik er in ieder geval (hopelijk) vroeg bij.

Offline
Berichten: 4287

Daar wordt echt goed gekeken San. Je bent daar in goede handen!

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Fijn dat je nu serieus genoemen bent en doorgestuurd. Nu maar hopen dat het loos alarm is en dat we je - gerustgesteld - binnenkort kunnen uitzwaaien.

Offline
Berichten: 156

Super! Hopelijk komt er niets uit en zwaaien we je weer uit en ik hoop dat je hier gemoedsrust van krijgt.

afbeelding van San1990
Offline
Berichten: 6

Aankomende vrijdag kan ik terecht. Ik begin met een gesprek bij de chirurg, dan echo en dan de uitslag.

Ik heb nog specifiek naar een mri gevraagd maar ze gaven aan dat ze daar in eerste instantie niet vanuit gaan. Dat voelt niet goed maar toch heb ik het idee dat er goed naar me gekeken gaat worden.

Offline
Berichten: 526

Fijn dat je vrijdag al terecht kan! We duimen!

Offline
Berichten: 4239

San, MRI wordt inderdaad niet zomaar ingezet. Er is geen oneindige capaciteit en om eerlijk te zijn sta jij niet bovenaan de lijst met vage klachten en zonder voelbare knobbel. Je klachten zijn niet specifiek of zorgwekkend genoeg. 

Dat je gewicht bent verloren is raar, maar hoeft ook niet gelinkt te zijn aan je borst. 

Probeer erop te vertrouwen dat artsen niet voor niets richtlijnen volgen en er lang voor gestudeerd hebben om jouw medische situatie in te schatten. Maak goed duidelijk waar jij last van hebt, maar beslissingen over welke onderzoeken nuttig zijn zijn toch echt een vak apart. 

Hoop dat het gisteren goed is gegaan en je met een geruster gevoel weer naar huis bent gegaan.