Een vraag........

26 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 22
Een vraag........

Hoi allemaal,

Ik ben nieuw op dit forum en heb een vraag.

Twee jaar geleden ben ik via de huisarts doorverwezen naar de mamapoli i.v.m. donker kleurige tepelafscheiding. Er is toen een mammogram gemaakt en een echo. I.v.m. veel kalspatten moest ik terug komen voor een biopt. Ik heb aangegeven dat een tante en overgroot oma van mij zijn overleden aan borstkanker, maar dit was volgens haar geen eerste lijns familie en was voor mij geen extra risico op bk. Gelukkig was de uitslag positief en voelde ik mij weer gerustgesteld.

Vorig jaar november voelde ik een knobbel. Weer doorverwezen naar de mammapoli. Een mammogram, mri en weer een echo gemaakt. Dit keer is er een biopt van een knobbel genomen. Ik bleek meerdere cystes en bindweefselknobbeltjes te hebben. Verder niks aan de hand. Ik vroeg nog of het handig was om jaarlijks of twee jarigs terug te komen voor een controle, want ik heb er zoveel (hobbels en knobbels) dat mijzelf controleren niet meer te doen is. Maar ook dit was niet nodig volgens de arts. Als ik toch dacht iets verdachts te voelen dan mocht ik natuurlijk altijd terug komen. Ik heb nog gevraagd of ze de knobbels konden weghalen, maar omdat ze niet zo heel groot waren (1,5 cm) was haar advies om dat niet te doen. Maar zelf heb ik het idee dat ik er goed aan doe. Het hoort daar niet te zitten, dus weg ermee. Maar was beter om dat nu nog niet te doen. Ik hoefde mij niet ongerust te maken. Super! Ik was ontzettend blij met de uitslag, maar dat ik mijzelf niet kan controleren zit mij niet helemaal lekker.

In januari kreeg ik opeens een telefoontje van de arts mammapoli. Ik schrok mij een ongeluk!!!! Alles was toch goed? Ze gaf direct aan dat ik niet moest schrikken....... de uitslagen waren besproken in een team en aangezien er borstkanker in de familie voorkomt wilde ze toch nog graag dat ik over een jaar een mammogram laat maken. Nadat ik had opgehangen bedacht ik mij later dat ze juist in een eerder gesprek aangaf dat de bk bij mijn tante en overgrootmoeder niet voor mij relevant waren omdat het niet naaste familie is.

Nu in juli heb ik het idee dat er meer knobbels zijn bijgekomen. Misschien zaten ze er al en voelde ik ze voorheen niet.......geen idee. In mijn rechterborst waar destijds een biopt is genomen van de kalkspatten, voel ik een verhard stuk (voelt een gedeelte iets wat hard aan) en er lijkt een knobbel in te zitten. 

Nu mijn vraag: kan ik rechtstreeks een afspraak maken bij de mammapoli zonder eerst naar de huisarts te gaan? En zal ik dat nu doen of wachten tot december? Ik zit echt in dubio. Heeft iemand advies voor mij? 

Alvast bedankt.

Groetjes, Miriam

afbeelding van inkyaquamama
Berichten: 209

De mamapoli bellen en snel gaan dat is mijn tip.

Ik had ook een hard stuk en heb gewacht,dat was niet slim achteraf.

Beter een keer teveel geweest dan wachten.

Offline
Berichten: 302

Hoi Miriam. Inderdaad niet wachten maar nu een afspraak maken is ook mijn advies. Bel gewoon de mammapoli op en dan hoor je vanzelf of je via de huisarts moet. Meestal kan je binnen een jaar zonder verwijzing opnieuw terecht en anders even een verwijzing vragen aan je huisarts. En de richtlijnen op screenen zijn inderdaad veranderd. Dat hangt ook af van de leeftijd van je tante en overgroot oma toen ze borstkanker kregen. Als teminste 1 van hen onder de 50 was bij de diagnose is er reden jou jaarlijks te onderzoeken. Het is nog geen reden voor genetisch onderzoek. Maar wel voor screenen buiten het bevolkingsonderzoek. Zeker met jouw klachten. Succes!

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Ik sluit me aan bij de twee voorgangers. Ik zou gelijk een afspraak maken en zeker niet wachten. Ik hoop met je mee dat het weer onschuldig blijkt te zijn.

Offline
Berichten: 4292

bellen!

Offline
Berichten: 540

Zeker niet wachten tot december. Dat is gewoon te lang, mocht er wel iets aan de hand zijn. En je hebt sowieso geen rust, je maakt je zorgen. Het is niet nodig om nog zo lang in spanning te zitten. Dus even na laten kijken, hopelijk is het iets onschuldigs! Succes!

Offline
Berichten: 22

Bedankt voor jullie reacties. Jullie hebben gelijk. Ik ga morgen direct een afspraak regelen. 

En wat betreft de knobbels weg laten halen, ondanks dat mammapoli zegt beter niet te doen. Wel of niet? Ik vind dat het er niet hoort te zitten,  en als het weg is is het misschien beter te controleren voor mijzelf . Wat is jullie advies? 

Ik hou jullie op de hoogte. Waanzinnig bedankt! 

 

afbeelding van Jays
Offline
Berichten: 6

Iedere verandering in je borst, hoe klein ook, is reden om te bellen. Dit is mij op de mammapoli altijd verteld.

Offline
Berichten: 4292

Als je onrustige borsten hebt doordat je mastopathie hebt, dan is er geen beginnen aan om steeds de bobbels weg te halen. Want er zullen dan steeds nieuwe bobbels komen. Laat je heel goed voorlichten hierover.

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

Bovendien kun je na elke operatie inwendige littekens ontwikkelen die ook aanvoelen als bobbels. Littekenweefsel is ook niet altijd goed te beoordelen op beeld. Daar krijg je dus ook geen zekerheid door. 

Offline
Berichten: 22

Hoi, inmiddels ben ik nu alweer twee keer terug geweest bij de mammapoli.  Volgens arts idd nieuwe knobbels erbij en het is geen mastopathie. Voelde niet verontrustend. Of ik het aan kan om tot december te wachten. Dan een mammografie en waarschijnlijk een rmi omdat ik veel borstweefsel heb. Volgens de arts ontwikkeld borstkanker erg langzaam, dus december was volgens haar prima te doen mits ik het psychisch aan kan om nog even te wachten. Dat lukt mij wel. In december ga ik eerst op vakantie met het gezin. In januari zal ik meer weten. Duimen op goed bericht.  Bedankt dames! 

 

Liefs Miriam 

Offline
Berichten: 518

Hoi Miriam, 

Ik wil je niet verontrusten. Maar het is niet zo dat borstkanker zich altijd langzaam ontwikkeld. Ik snap niet dat een arts dat zegt. Het kan heel hard gaan. In mijn familie is het gebeurd dat iemand in dec. bij het bevolkingsonderzoek was geweest, niets te zien, en 11 maanden later al uitzaaiingen had. Mijn eigen tumor groeide vlak voor de chemo ongeveer een cm per week. Ik snap ook niet dat als er uitgesloten is dat het om mastopathie gaat, er niet weer weefselonderzoek is gedaan. Bobbels laten weghalen bij mastopathie is onbegonnen werk. Maar dan moet je wel zeker weten dat het iets onschuldigs is. 

Als je zelf niet ongerust bent, kun je het denk ik prima laten tot december. Maar heb je een niet pluis gevoel, dan moet je echt aandringen op uitsluitsel over die nieuwe bobbels. 

afbeelding van Tamo
Offline
Berichten: 28

Ook ik wil je niet ongerust maken. Maar ik zou zeker aandringen op verder onderzoek, en anders je door laten verwijzen naar bv het AvL. Ik vind het onverantwoord  dat ze je zo zonder verder diagnostiek laten doorlopen, het kan idd snel gaan. Ik zou zeker het zeker voor het onzekere nemen!

Offline
Berichten: 22

Hoi meiden, a.s. dinsdag 29 januari ga ik terug voor controle. Ik heb een langere tijd mijn borsten niet meer gecontroleerd en afgelopen week weer eens gaan voelen. De verdikking in mijn rechter borst lijkt te zijn toegenomen. Maar dat is ook de plek waar destijds een biopt is genomen. Dus het kan litteken weefsel zijn. Maar kan dat groeien? 

Pffffff, ben op van de zenuwen.....

Ik hou jullie op de hoogte 

Offline
Berichten: 935

O ja, joh, bij mij is het een groot maan landschap met kraters en heuvels op de plek waar ik geopereerd ben. Eerste jaren maakte ik me daar heel druk om (lijkt ook niet minder te worden, eerder meer). Maar inmiddels ben ik zo vaak gerustgesteld dat het echt gewoon littekenweefsel is dat ik er nu op vertrouw. Dus het kan zeker littekenweefsel zijn. Ik hoop dat dat het is!

Sterkte morgen.

Offline
Berichten: 518

Heel veel succes vandaag. Ik hoop dat je duidelijkheid krijgt en dat ze je gerust kunnen stellen. 

Offline
Berichten: 22

Bedankt Linda! Ik hoopte vandaag op duidelijkheid en een positief bericht.

Helaas durfden de radioloog en arts het niet aan om mij te laten gaan. Het gebied met kalkspatten waar destijds een biopt van was genomen was vorig jaar weer redelijk rustig, maar vandaag was te zien dat het was toegenomen. Doordat ik behoorlijk dicht weefsel heb moet ik woensdag 6 februari terug komen voor een MRI en evt daarna weer een biopt.

Ze wil zeker weten dat ze niks over het hoofd ziet. Heel fijn natuurlijk, maar is het blijft allemaal nog wat onzeker.

11 februari hoor ik de uitslag van de MRI. Hoop dan op meer duidelijkheid.

 

Liefs, Miriam

Offline
Berichten: 4292

wat ontzettend spannend Miriam. Nemen ze ook een biopt woensdag? Laat je na 11 februari weten hoe het was?

Offline
Berichten: 518

Wat spannend Miriam. Nog steeds onzekerheid dus. Het is natuurlijk wel heel goed dat ze je niet zomaar laten gaan. Veel sterkte met wachten! 

Offline
Berichten: 22

Bedankt dames! Ik hoop niet dat jullie het vervelend vinden dat ik hier mijn ei kwijt wil. Het is niks vergeleken met wat sommige van  jullie is overkomen. Maar pffffff, zo spannend. 

Idd helaas nog steeds onzekerheid. Ik weet niet of ze a.s. woensdag direct een biopt afnemen of dat ik dat na 11 februari moet laten doen. 

Kalkspatjes waren toegenomen in rechter borst. Zaten niet in groepjes bij elkaar maar verdeeld door de hele borst. Geen idee wat ik hiervan moet gaan verwachten. Zou het dcims kunnen zijn? Iemand hier bekend mee? Ik kan voor zover niks vinden op het forum over kalkspatjes die zijn toegenomen door de hele borst ipv in groepjes.

Als voor nu alles goed blijkt te zijn hoop ik wel onder controle te blijven. 

Ik hou jullie uiteraard op de hoogte.

 

Liefs Miriam

Offline
Berichten: 518

Wat ik over kalkspatjes weet, is dat ze ook door mastopathie kunnen ontstaan. Ik heb al sinds mijn 29ste veel kalkspatjes in de borst en die waren altijd goedaardig. Ik heb begrepen dat ze ook kunnen ontstaan na ontstekingen en ik heb inderdaad een aantal keer tijdens de borstvoeding een flinke ontsteking gehad. Als ze toenemen, is het goed om het verder uit te zoeken. Normaal gesproken blijven ze redelijk stabiel aanwezig. 

Ik vind dat je nog relatief lang moet wachten. Op veel plaatsen wordt er sneller een biopt genomen en wordt er sneller uitsluitsel gegeven. Bij mij zat er tijdens het eerste bezoek aan het ziekenhuis en de diagnose 2 dagen. Anderzijds had ik ook een "lekker" duidelijke tumor. En inderdaad, het geeft niet als je even moet wachten, als het dan maar goed is uitgezocht. Succes morgen. 

Offline
Berichten: 4292

Inderdaad, kalkspatjes zijn meestal goedaardig maar omdat ze soms toch (een voorstadium van) borstkanker duiden moeten ze er, zeker bij veranderingen, toch goed naar kijken. Ik kan met niet voorstellen dat ze geen biopten nemen. 

Offline
Berichten: 935

Sterkte morgen, misszoefzoef, hopelijk wordt je gerustgesteld.

Offline
Berichten: 22

Hoi, daar ben ik weer. Jemig wat was ik vanmorgen zenuwachtig zeg!!! Op zich was de uitslag goed. Op de MRI was het allemaal moeilijk te beoordelen net als alle andere keren omdat ik vrij veel borstweefsel heb. Er waren geen oplichtende verkleuringen te zien, dus dat is positief. Alsnog durft de arts mij niet helemaal los te laten en wil dat ik over een half jaar nog een keer een mammografie laat maken van de rechter borst waar de kalkspatjes iets zijn toegenomen. Biopt was voor nu niet nodig. Dat is denk ik ook positief. 

Arts gaf aan dat dit "borstprobleem" waarschijnlijk altijd een dingetje zal blijven. (Knobbels, bobbels, veel weefsel, kalkspatjes, moeilijk te beoordelen, etc etc) maar gelukkig wordt het voor nu goed in de gaten gehouden. Ik hoop dat dat op langer termijn ook zo blijft. B.v. om het jaar een controle.

Ondertussen probeer ik alles weer even los te laten. Over een half jaar kijken we weer verder.

Heel erg bedankt voor jullie steun en luisterend oor. Ik laat over een half jaar nog wel even weer van mij horen. 

 

Liefs xxx Miriam

Offline
Berichten: 518

Hoi Miriam, 

Fijn, wat een opluchting! En toch goed dat ze je onder controle houden. 

Hartelijke groet,

Linda

Offline
Berichten: 4292

Mooi! en over een half jaar zie je wel weer verder!