erfelijkheid

2 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 1
erfelijkheid

Hoi hoi iedereen.
Ik ben nieuw op de site en wil graag meer informatie of jullie mening horen. Sinds een paar maanden heeft mijn vader de bom laten vallen hij heeft het Brca2 gen en ik heb dus 50% kans dit ook te hebben. Hij kwam hiermee om toen ik hem vertelde dat ik een borstverkleining wilde, ik heb zelf flinke borsten en ben er hartstikke onzeker over en heb ook fysieke als psychologische klachten ervan. Maar goed nu komt er natuurlijk een dilemma bij. Laat ik mij ook onderzoeken of ik dit gen heb? met alle onderzoeken en wellicht zelfs borstamputatie (maar ook hypotheken, verzekeringen en dat soort dingen) of laat ik het voor wat het is ga ik voor de verkleining maar wel met de jaarlijkse mri scan.
je kan je voorstellen dat dit allemaal een beetje rauw op mijn dak is gevallen en ik weet ook niet waar ik goed aan doe.
kusjes Sammygirl

Offline
Berichten: 873

Hoi Sammygirl, even om het correct te zeggen: je vader heeft een mutatie in het BRCA2 gen. Het gen zelf hebben we namelijk allemaal, en het gedonder begint pas als je er een gemuteerde variant van hebt. (Sorry voor de les, maar ik vind het belangrijk dat mensen weten hoe het zit. ;-) )
Tot zover het schoolbankje... Ik kan me zeker voorstellen dat dit rauw op je dak is gevallen! :-( Er is in jouw situatie natuurlijk geen goed/fout. Als jonge vrouw met uitgezaaide borstkanker (kreeg de diagnose op mijn 31e) zou mijn (maar dat is dus heel persoonlijk!!) zou ik me wel laten onderzoeken. Misschien heb je de mutatie niet, en dan ben je hartstikke blij. Als je 'm wel hebt, kan je beslissen wat je dan precies wilt doen. Kanker krijgen is echt rot, zeker als het uitzaait, dan is het echt je doodvonnis. In mijn ogen kan je daarom het beste zoveel mogelijk op tijd en preventief aanpakken.
Als je je niet laat testen, blijf je ws toch onzeker. (Zou ik iig wel hebben.)
Maar zoals ik zei, er is geen goed/fout. Er zijn ook vrouwen die het liever niet weten en denken: komt tijd, komt raad, we zien het dan wel.
Ik moet wel bekennen dat ik niet weet hoe het precies met hypotheek etc als je BRCA mutaties hebt. (Dus dat heb ik niet meegenomen in mijn 'advies'.)
Veel sterkte met het maken van je keuze, het is heel moeilijk! En wat je ook doet, hoop ik dat je geen mutatie hebt en dat je nooit borstkanker zult krijgen!!