Fibroadenoom

14 berichten / 0 nieuw
afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387
Fibroadenoom

Hallo dames,

Hoop dat iemand mij kan verder helpen met mij vragen.
Drie jaar geleden kreeg ik een fibro deze was 3.7 bij 4. Na biopt bleek het inderdaad een fibro, ook echo gehad.
Advies was laten zitten kan echt geen kwaad. Zonde van de littekens en zal toch kleiner worden.
Na mijn zwangerschappen ben ik terug gegaan. Het zat mij niet lekker en ik dacht dat deze groeide, dacht ik ook in het begin maar arts gaf aan dat het Niet kon. Fibroadenoma groeien niet.

Nu bleek na mammo en echo dus verdubbeld 7 bij 7 bij 3.5.
Ineens was de biopt niet meer betrouwbaar te klein gebied. Ook had deze wel eruit gemoeten Door grote. En ook kon het ineens een phyloides , zijn kwaadaardig. Helemaal in de war, hoe kan dit.

Mijn vertrouwen is echt weg en ineens snapte ik niet hoe ik ooit naar artsen heb geluisterd en dit heb kunnen laten zitten.
Ik ben gelijk geopereerd en heb de afgelopen weken doodsangsten uitgestaan. Ik liep immer met een grote knobel rond, al 3 jaar!
Deze arts was niet meer zeker of het ook wel een fibroadenoom was. En het kon kwaadaardig zijn.

Goed, eindelijk nieuws het is toch een fibroadenoom! Alles is eruit plus een rand eromheen voor marge.

Maar nu ben ik weer thuis en slaat de twijfel toe. Volgens arts hoef ik geen controle een mammografie zegt niks op mij leeftijd ook geen echo. Mri laat verkleuring zien Door hormonen. Ik ben 37 nu. Kortom geen Nacontrole meer ook al vond ze het heel raar dat het verdubbeld was.

Mijn vraag is herkent iemand dit?En heeft mri inderdaad geen zin?Hoe weet ik nou dat ik niks anders heb. Mijn vertrouwen zit echt op 0 punt Door de eerdere gegeven advies. Ik heb gelukt gehad dat het goed was anders had ik er dus 3 jaar mee gelopen. Ik wil niet weer weggestuurd worden en dat het straks toch niet ok is.

Heeft controle zin?En wat dan...?

Offline
Berichten: 2277

Ik kan je geen advies geven, helaas. Persoonlijk zou ik jou adviseren om je onrust heel duidelijk te maken in ziekenhuis of huisarts en desnoods een second opinieonderzoek aanvragen.

We hebben een (oud) topic over dit onderwerp : klik hier

Offline
Berichten: 4239

Flairy, een fibroadenoom kan wel groeien, het is niet zo dat die opeens ontstaat. Maar een goedaardige fibro kan geen kwaadaardige tumor worden.

Als je meer informatie nodig hebt om gerust te zijn, vraag erom. Ik ben geen arts, maar aangezien je schrijft dat je na je zwangerschappen bent teruggegaan, zou mijn eerste vraag zijn of een fibro reageert op hormonen en of het daardoor kan zijn dat hij zo gegroeid is.

Geheel anekdotisch had een vriendin van mij een fibro die snel groeide en daarom verwijderd is. Ook om hem goed te kunnen onderzoeken ipv enkel dmv biopten. Was ook een joekel, maar eenmaal weg bleef hij weg. Zij heeft geen Bk gekregen, ik kort daarna wel zonder fibro.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Hallo bergamot

Daar dacht mij arts toch echt anders over. Wat jij zegt zeiden ze in eerste instantie ook tegen mij, 3 jaar geleden.
Totdat de knobbel verdubbelde en ik bij iemand anders terecht kwam. Een biopt gaf geen uitsluitsel op zo grote knobbel ook konden er toch stukken in zitten die kwaadaardig waren wellicht dan een phyllodes tumor omdat deze bijna niet te onderscheiden zijn van de fibroadenomen onder de microscoop. Ook zei deze arts dat fibroadenoom bijna niet groeien of anders weinig maar mij grote was wel merkwaardig. En dat vertrouwde ze niet.

Dus het kan wel. Vandaar ook mij onzekerheid en schrik. Artsen denken er dus anders over.

afbeelding van izzie
Offline
Berichten: 2

Hallo allemaal,

Ik ben izzie, 36 jaar oud. Vorig jaar ben ik op de mamapoli terecht gekomen door een knobbel in mijn borst. Na mamografie en echo zei de chirurg dat het voor 99% zeker een fibroadenoom was.
Chirurg wilde het niet weghalen, aangezien het behoorlijk groot is. Een punctie vond hij ook niet nodig.
Nu voel ik sinds vorige week nog een knobbel, deze is anders van structuur. Ook gaat de fibro pijn doen en word groter.
De knobbel waarvan ze zeiden dat het een fibro was is nu ongeveer 3cmx7cm en zit onderin mijn borst overdwars. Hij voelt wat grillig aan. De andere knobbel zit vlakbij mij tepel en is glad en rond.
Ik maak me toch flink zorgen, moet morgen naar de huisarts voor een verwijzing naar mampoli.
Kan en mag ik eisen dat ze beide knobbels weghalen, ook al vind de chirurg dat onnodig?

Ik maak me zorgen omdat er borstkanker in de familie voorkomt. Waarschijnlijk erfelijk belast, want het is allemaal aan mijn moeders kant van de familie.

Ik hoop dat jullie me wat tips kunnen geven over hoe ik het gesprek met de chirurg moet gaan voeren. Wat als hij het weer onnodig vind om het weg te halen? Is een second opinion dan een optie, of mag ik het gewoon " eisen" ?

Alvast hartelijk bedankt voor jullie tips.

Groetjes izzie

Offline
Berichten: 236

hallo izzie, wat lastig allemaal.
Een glad rond knobbeltje kan ook een cyste zijn, wat overigens onschuldig is, dus het hoeft niet meteen kwaadaardig te zijn. Maar ik begrijp je onrust - en al zeker als bk voorkomt in de familie. Hopelijk krijg je bij de mammapoli een geruststellend resultaat.
Ik denk niet dat je een arts kan dwingen om een operatie uit te voeren. Maar hem jou onrust duidelijk maken, is wel een goede manier om hem te "dwingen" om jou duidelijker uit te leggen waarom hij zo van zijn standpunt overtuigd is. Misschien dat hij je een punctie voorstelt, om meer zekerheid te geven?
Jij kan daarna nog altijd een second opinion gaan halen. Ik dacht vroeger dat een second opinion een gebrek aan respect zou signaleren, maar het schijnt in medische milieus heel normaal te zijn.
veel succes!
smim

Offline
Berichten: 526

Ik weet niet veel van fibroadenomen af maar er is een topic over, ik zal hem even omhoog halen zo.
Nee je kunt de chirurg niet dwingen om je te opereren maar een punctie zou misschien wel een hoop ongerustheid kunnen wegnemen . Maar naar mijn weten doen ze alleen een punctie als ze het een verdachte knobbel vinden. In dat geval is het natuurlijk goed nieuws. Maar je legt je vraag neer bij ons bij wie het foute boel was, dus het is lastig dan om te denken ' oh het zal wel meevallen'. Bespreek je mogelijkheden en vertel ook dat er BK in de familie voorkomt en dat jij je zorgen maakt. Ik zou, als je wordt weggewuifd inderdaad ook voor een second opinion gaan, better safe than sorry. Ik wens je heel vel succes sterkte en wijsheid en neem iemand mee als dat kan/ lukt!
Toi toi toi!
Lieve groetjes, Zangeres

Offline
Berichten: 526

Up
En er is ook nog een oud topic over. Zoekopdracht fibroadenomen en dan forumtopic kiezen.

afbeelding van izzie
Offline
Berichten: 2

Bedankt voor jullie antwoorden!!
Ik zal dat topic over fibroadenoom even bekijken.

Groetjes izzie

Offline
Berichten: 10

Hoi Izzie,

Ook als ik geen borstkanker had gehad, had ik je het advies gegeven om of terug naar je huisarts te gaan en dit te bespreken. Hij/zij kan je sowieso doorverwijzen voor een second opinion. Het voelt zo onveilig als een arts jouw zorgen niet wegneemt. Nogmaals: dit had ik je ook geadviseerd als ik niet ziek was geweest. Kom op, hoor meid!

afbeelding van Caro85
Offline
Berichten: 3

ik had al eens gereageerd bij het topic van de petscan,

maar ik heb dus ondertussen een MRI scan gehad, de uitslag zijn 2 fibroadenomen in mijn rechterborst. Vorig jaar in maart sprak men nog maar van 1 fibroadenoom en een lymfeklier, bij de echo . Nu zijn het dus al 2 fibroadenomen. Moet ik nu toch blijven vragen achter een punctie/bioptie? Want ik vind dit toch niet echt geruststellend dat het er nu 2 zijn...

Offline
Berichten: 2277

Ik had zo`n last ( masthopathie-pijn) van de fibro dat mijn chirurg mij destijds adviseerde om haar te laten verwijderen. Ik had er maar 1 en die zat echt aan de oppervlakte, dus handig `eruit te wippen`. Ik weet niet waar die bij jou zitten en of jij al zover bent ze eruit te laten halen...

Een punctie bij een fibro is best lastig omdat deze een soort van rubberen omhulsel hebben waar het moeilijker (en pijnlijker) in te prikken is.

Lastig hé...

Offline
Berichten: 19

Hallo,

Even een vraag. Juli jl is er een fibroadenoom uit mijn re borst verwijderd met dcis. In diezelfde borst zaten nog 2 fibroadenomen. De arts keek met de echo ook even naar mijn andere borst en daar bleek onderin ook een fibroadenoom te zitten. Mijn re borst is inmiddels verwijderd met directe reconstructie. Afgesproken was driem weken geleden dat ik het plaatsen van de definitieve prothese zou uitstellen tot de zomervakantie 2017. Drie weken geleden heeft de verpleegkundige van de plastische chirurgie (ik moest toen de expander bijvullen) een afspraat bij de chirurg gemaakt voor vandaag. Er was afgesproken dat hij de expander weer iets zou bijvullen en de linkerborst zou onderzoeken. Ik heb naast mijn tepel ook een soort verdikt strengetje. Ik heb mastopathie dus kan dat heel goed daar mee te maken hebben. Maar ik wil het uitsluiten. Zegt de chirurg vandaag: tja ik ben de plastische chirurg, ik ben er alleen om iets mooier te maken. Ik baalde enorm. Hij heeft nu een concult bij de gewone chirurg aangevraagd met spoed.

Ik heb er niet zo'n goed gevoel bij. Ik ben bang. Mijn voorstel is; tot vlg week vrijdag wachten, heb ik dan nog geen uitnodiging dan bellen. Wat vinden jullie? Graag jullie advies..

Alvast bedankt!

afbeelding van Veronique75
Offline
Berichten: 2

Ik heb het ook al meerder malen gehad. Ik heb mijn eerste ervaring in een blog geschreven https://yoo.rs/a.second.life./blog/het-zal-me-borst-wezen-1475327834.html?Ysid=21454

Ik ben een aantal jaar geleden nog een keer geweest voor een knobbeltje op dezelfde plek. De manier waarop ze je behandelen is echt bizar. Want zelfs nu nog reageren ze of je idioot bent dat je je zorgen maakt over iets wat niet in je lichaam hoort te zijn. Nou maakte ik me op zich geen zorgen maar het deed me zeer omdat deze op littekenweefsel drukte. Maar ik moest me niet aanstellen (Daar kwam het op neer)

Omdat ik al meerdere fibroadenomen had gehad wilde de huisarts (en niet ik) een foto van de borsten. In het ziekenhuis vond de dame die het afnam het belachelijk en melde mij dat wij vrouwen altijd van het ergste uitgingen als we maar even wat voelde. Strookt niet echt he met wat ze in de media willen beweren.