Fibroadenoom

19 berichten / 0 nieuw
Cha
afbeelding van Cha
Offline
Berichten: 1
Fibroadenoom

Hallo Allemaal, Ik ben 33 Jaar en mijn vriend ondekte vorige week een knobbel in mijn borst van ongeveer 1 vingerkootje groot. Met een doorverwijzing van de huisarts heb ik vandaag onderzoek gehad in het AMC. In de 1e instantie zei de radioloog dat het bindweefsel was of een opgezette klier maar voor de zekerheid heeft ze toch een punctie gedaan om uit te sluiten dat het iets kwaadaardigs was. Ook omdat ik in juni een borstvergroting heb gehad en je daardoor wat lastiger mn borsten kan onderzoeken. In de middag werd ik gebeld met de uitslag van de punctie en gaf zij aan dat de knobbel een fibroademoon is. Ze gaf aan dat de knobbel volledig goedaardig is en ook niet kwaadaardig kan worden. Nu zit kanker bij mij in de familie. Mn moeder is op 35 jarige leeftijd overleden aan lever uitzaaiingen en heeft een anderhalf jaar daarvoor een geheel andere vorm van kanker in haar baarmoederhals gehad. Mn oma van mn vaderskant heeft 2 jaar terug borstkanker gehad. Waardoor ze haar borst volledig hebben verwijderd. mijn opa van vaderskant heeft 2 tot 3 jaar geleden prostaatkanker gehad. De broer van mijn oma aan moederskant is vorig jaar overleden aan keelkanker. Een andere broer van mn oma aan moederskant ook 5 jaar geleden aan kanker maar waar precies weet ik niet. Heeft iemand ervaring met een fibroademoon? Is het echt zo onschuldig als beweerd word? Mijn 1e gevoel zegt weghalen uit je lichaam wat er niet in hoort. Dat heb ik vanaf dat mn moeder is overleden altijd gezegd. Ik ga ook echt voor alles naar de dok omdat ik altijd t gevoel had dat ik ook ooit kanker zou krijgen. Maar nu dat dit gebeurd heb ik het gevoel dat ik door mn verleden niet helder nadenk en misschien overdreven reageer. Ik heb 3 jonge kids en de gedachte dat ik straks net als mn moeder eindig en zij net als mij maakt me zeer wanhopig.

Offline
Berichten: 18

Hoi Cha, ik lees nu je berichtje pas. Had wat inlog-problemen.
Hoe is het nu met je, is je onzekerheid mbt het fibroademoon wat gezakt (heb je nog een gesprekje bij je (huis) arts gehad over je ongerustheid)?
Ik heb ook een fibroademoon links. Deze kwam op de scans tevoorschijn. Na een punctie en biopt bleek het dus een goedaardig gezwel te zijn. Ik was zo blij met dit nieuws dat ik ben vergeten te vragen of dit ding zich ooit tot kwaadaardig kan ontwikkelen.

afbeelding van Soutje
Offline
Berichten: 1

Hallo,

Drie jaar geleden ondekte ik mijn eerste knobbel in de borst. Na een bezoek bij de huisarts werd ik doorverwezen naar het ziekenhuis voor een mammografie en een echo. Toen werd mij verteld dat ik een fibroadenoom had. Heb 3 jaar lang controles gehad om het jaar en om het half jaar. Nu zijn er in de tussentijd twee bijgekomen. Afgelopen november 2016 een echo gehad en een mammografie. Weer was het niets waar ik me zorgen om moest maken en dat het bleek weer een fibroadenoom te zijn. Echter wel drie maanden later terug komen voor een nieuwe echo. Twee weken geleden op een donderdag geweest en toen waren ze niet gegroeid ten opzichte van de vorige keer en voor 99,9 % was het goedaardig. Er werd wel besloten om eindelijk weefstel eruit te halen via een punctie. Nu heb ik vorige week vrijdag contact gehad met de huisarts en die vertelde mij dat ze niet wisten wat het was en dat het weefstel is doorgestuurd naar een andere labaratorium voor een second opinion. Ik maak me hele erge zorgen en kan aan niets anders denken en ik ben als de dood dat het kwaadaardig is. Heeft iemand anders hier ervaring mee gehad? Ik hoor graag van jullie.

Groetjesss

afbeelding van BlueBird
Offline
Berichten: 4

Hallo iedereen,

Ik zit al een aantal dagen rond te kijken op het forum maar ga nu toch maar eens een bericht sturen.
Ik maak mij zorgen en misschien zijn juist jullie de uitstekende personen om mijn angst en vragen voor te leggen.

Ik loop al bijna 3 jaar rond met een knobbeltje in mijn borst. Angst om naar het ziekenhuis gestuurd te worden weerhield mij ervan om onderzoek te laten verrichten bij de HA. Sinds 2 maanden heb ik de indruk dat het knobbeltje in eens is gaan groeien. Voor mijn gevoel 2 a 2.5 X groter dan een half jaar geleden. Ik had de indruk, met aftrek van huid en spier/vet weefsel dat het zo'n 0.5cm groot zal zijn. Doordat het knobbeltje afgelopen twee maanden zo is gaan groeien heb ik mijzelf vorige week donderdag toch maar naar de HA gesleept. Na het onderzoek waren er twijfels over het knobbeltje en dus ben ik doorverwezen naar het ziekenhuis voor een mammografie en een echografie hier kon ik de volgende dag, afgelopen vrijdag, terecht.

De dame die mij verwelkomde in de wachtruimte en begeleide naar de behandelruimte vertelde dat we de mammografie overslaan en alleen de echografie doen omdat ik te jong ben voor een mamo zei ze. Ik ben overigens 27 jaar jong.

Bij de echografie kwam een mannelijke arts aan die de echo heeft uitgevoerd. Binnen enkele seconden nadat het knobbeltje op het scherm gezien te hebben zei hij, dit is geen cyste. (Iets wat ik stiekem wel had verwacht). Na nog meer kijken gaf de arts aan dat het een fibroadenoom is en dat het ongeveer 1.5 a 2 cm groot zal zijn. Ik had tot vrijdag nog nooit gehoord van dit woord.
Gelijk daarna volgden er twee puncties. Daarna ben ik weer naar huis toe gestuurd.

Onzeker weekend gehad. Veel denken. Positief blijven want de arts zei, maak je geen zorgen. Dus dat probeerde ik. Ondertussen heb ik afgelopen dagen veel op internet gelezen en opgezocht tot ik hier op de website terecht kwam.

Vandaag ben ik door het ziekenhuis gebeld omdat de uitslag bekend is. Morgenmiddag is er een afspraak en hoor ik of het kwaadaardig of goedaardig is.
Zoals jullie zullen begrijpen maak ik mij zorgen. Heel veel zorgen. BK zit in mijn familie, sommige symptomen die ik op internet las heb ik ook. Ook heb ik diverse topics gelezen hier op het forum over fibroadenoom en ook hier word ik best onzeker van. Sommigen van jullie gaven aan dat de uitslag goedaardig was en uiteindelijk bleek het toch kwaadaardig te zijn.
Ik heb geprobeerd om mijzelf de afgelopen dagen in te houden, zo min mogelijk aandenken.. niet speculeren en niet al conclusies trekken. Maar nu de afspraak vandaag gemaakt is voor morgen begin ik mijzelf toch behoorlijk gek te maken van spanning en gedachten. Ik ben een opgewekt en positief mens en heb dit vandaag op mijn werk ook laten zien en geprobeerd vol te houden. Maar nu ik thuis ben knapt er iets. Wat de uitslag morgen ook is.. als het kwaadaardig is, wat gebeurd er dan? Wat staat mij te wachten? Als het goedaardig is, klopt dit dan wel? Gebeurd er niet het zelfde als bij een aantal van jullie? (Goedaardig uitslag en achteraf blijft het toch kwaadaardig)

Ik hoop dat ik niemand kwets met mijn verhaal. Dit zou absoluut niet mijn bedoeling zijn.. Ik moest even mijn verhaal kwijt en ik denk dat jullie mij zouden kunnen begrijpen.

Offline
Berichten: 452

Lieve Bluebird, gekkie. Natuurlijk kwets je niemand. Nou ja, laat ik voor mezelf spreken: ik snap je angst volkomen en het forum is er om je vragen, ervaring en zorgen te delen en dat heb je gedaan. We hopen allemaal heel erg hard dat je zorgen voor niets blijken. Dat is vaker wel zo dan niet, dat is altijd goed om voor ogen te houden. Maar hoe het uitpakt weet je pas als je de arts gesproken hebt met het antwoord. Dat wachten op de uitslag is heel erg vervelend. Ik raak er zelf uiteindelijk altijd heel geïrriteerrd door en mijn familieleden ook. Bah! Ik lijk wel beter te kunnen leven met slecht nieuws dan met onzekerheid. En dat hoor ik vaker, dus het zal wel iets menselijks zijn. Een veel gehoord advies hier bij de Amazones is: probeer zoveel mogelijk afleiding te zoeken in de tijd dat je wachten moet. Heel veel sterkte en ik duim voor goed nieuws voor jou!!

afbeelding van BlueBird
Offline
Berichten: 4

Dankjewel Jolien voor je reactie. Zoveel zorgen gemaakt dat ik er weer niet van kon slapen. Nog even een ochtendje werken en dan eindelijk de uitslag. Echt nerveus ben ik nu gek genoeg niet. Voorgaande dagen had ik momenten dat ik helemaal begon te trillen. Ik zal het laten weten vanmiddag als de uitslag er is. Nogmaals bedankt voor je reactie.

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Ik duim heel hard voor je dat het iets onschuldigs is. Wachten duurt lang, vooral op uitslagen qua gezondheid. dat weten we allemaal maar al te goed. 

En nee je kwetst ons niet (al spreek ik voor mezelf). Je angst is heel begrijpelijk.

afbeelding van BlueBird
Offline
Berichten: 4

Even een nachtje geslapen en de uitslag laten bezinken. De uitslag is dat het goedaardig is. Erg blij met dit goede nieuws natuurlijk na het lezen van vele verhalen hier op het forum.
Mijn vraag na het goede nieuws was gelijk of het weggehaald mag worden. Want mijn gedachten waren, iets wat er niet hoort moet weg.. Maar na het gesprek met de arts heb ik hier mijn twijfels over.
Indien het word weggehaald zijn er tijdens de operatie allerlei risico's. Dit is iets wat mij dan weer heel angstig maakt.
De andere optie is dat het blijft zitten en dat er elke 6 maanden controle is. Mammo, echo en punctie. Iets wat elk half jaar moet gebeuren wat ook veel spanning geeft.

Daarbij heb ik een aantal verhalen gelezen hier op het forum over fibroadenoom. Ik las een verhaal van een dame dat haar fibroadenoom goedaardig was en 6 maanden later bij de controle kwaadaardig bleek. Ondanks dat goedaardig niet over kan gaan in kwaadaardig. Ik heb dit verhaal voorgelegd aan de arts, de arts gaf aan dat dit mogelijk is, indien de slechte cellen niet opgevangen zijn tijdens de eerste punctie.

Dit antwoord maakte mij erg onzeker. Wat nou als dit ook het geval is bij mij?

Over twee weken weer een afspraak op de Radiologie om aan te geven wat ik wil. Weghalen of toch laten zitten.
Wat adviseren jullie of welke verhalen kennen jullie hierover? Wie heeft dit ook en gaat elke 6 maanden naar de Radiologie voor controle.

Ik ben erg blij en toch opgelucht dat het goedaardig is en wil zeker niet zeurderig overkomen. Juist omdat ik veel verhalen hier heb gelezen van zeer ernstigere mate en vele malen heftiger dan mijn situatie momenteel. Wat een bikkels zijn jullie allemaal stuk voor stuk en wat hebben jullie veel moeten meemaken. Zwaar respect voor jullie allemaal. Bedankt dat ik mijn verhaal hier mag doen!

Offline
Berichten: 452

Gefeliciteerd Bluebird, wat fijn dat je goed nieuws hebt gekregen smileysmileysmiley. Je onzekerheid over het verdere verloop is begrijpelijk. Kanker is gewoon een enorm vervelende ziekte, omdat hij zo geniepig is en als je er over na gaat denken krijg je helemaal de kriebels.

Ik kan je niet gefundeerd adviseren. Maar ik kan je wel vertellen dat ik erg ben van: weg is weg. Hoewel het wegopereren van tumoren geen enkele garantie geeft natuurlijk, dus dit is wel een soort gevoelskwestie.. Maar ik denk altijd: we kunnen de hoofdmoot maar beter kwijt wezen.

Onthoud dat je niet meer kan doen dan de artsen je laten adviseren, in de gaten houden en behandelen. Hopelijk kun je het een beetje loslaten als je je keus gemaakt hebt. Dat heeft ook tijd nodig, je moet het allemaal een plek geven en verwerken.

Lief dat jij zo dankbaar bent (en je bent van harte welkom, we've all been there) en je komt echt niet zeurderig over. Kanker is gewoon eng en het is heel goed dat je je lijf serieus neemt. En ook fijn dat je zoveel begrip toont voor wat sommigen moeten doorstaan. Alle mensen zijn bikkels als het er op aan komt. Je hebt geen keus maar het is wel zwaar! Fijn als dat gezien wordt. Veel sterkte met je beslissing!

 

afbeelding van Miranda666
Offline
Berichten: 34

Goed om te weten dat het niet kwaadaardig is....phew!...

Het is geen lolletje om op een uitslag te wachten.Alle senarios gaan door je hoofd.Je geeft aan dat er risicos zijn verbonden aan een operatie ,en denk dat je dit moet afwegen hoe je kwaliteit van leven verder verloopt als je het laat zitten.Omdat je jong bent kan dit gewoon te maken hebben met de groei van de borst en kun je dit niet vergelijken met een ander.Als je nu kiest voor de knobbel te laten verwijderen moet je dan evengoed om het half jaar op controle?

afbeelding van BlueBird
Offline
Berichten: 4

Bedankt Jolien71 en Miranda666 voor jullie reactie.
Zojuist weer een afspraak gehad bij de echografie. Ik zou nadenken over wat ik nu zou willen. Ik heb veel nagedacht maar een echte doorslag gevende keuze niet kunnen nemen. Moeilijk als je er alleen voor staat en zelf de beslissingen moet nemen.
Mijn gevoel zei vanaf het begin, wat er niet hoort moet weg. Maar de risico's tijdens een operatie, het litteken en de ontbrekende zekerheid voor de toekomst dat het niet meer terug komt weegt mee om de keuze van weghalen 100% te voelen. Ik wist het dus echt niet. In de auto richting het ziekenhuis stond ik in de file. Dus begon ik weer te denken. Wat zijn de voordelen en nadelen van beide opties. Ik kwam er niet echt uit. Eenmaal bij de arts aan tafel noemde ik de voor en nadelen weer op. En kwam ik zelf tot de conclusie dat iets "goeds" weghalen en je lichaam een optater geven geen keuze is voor mij. Dus ik laat het zitten. De arts gaf aan dat het een goede keuze is. Voor nu is de uitslag 80% zeker dat het goedaardig is, de uitslagen zijn aldus de arts nooit 100% waterdicht. 1 op de 5000 vrouwen blijft later toch kwaadaardige cellen te hebben. De kans is dus klein maar zeker aanwezig.
Ik denk dat ik de deskundigheid en de visie van de artsen in dit ziekenhuis gewoon moet leren accepteren en ervan uit gaan dat het goed is en goed blijft. Ik ben geen arts dus moet gewoon erop vertrouwen dat dit klopt. Voor nu elke 6 maanden controle in het ziekenhuis en indien het groeit mag ik altijd eerder terug komen voor een echo en punctie.

afbeelding van Miranda666
Offline
Berichten: 34

Ik denk dat je wel de juiste keuze gemaakt hebt aangezien je arts er zich bij aansluit.Het is inderdaad een moeilijke keuze om te maken ,maar ik denk ook dat paniek enorm meespeelt en het feit dat je denkt dat je snel moet beslissen.Veel adempauze heb je niet gehad...Het is goed dat het tovh nauwlettend in de gaten word gehouden.Moest je nu na een tijd toch van gedachte veranderen ,kun je dan alsnog geopereerd worden?

afbeelding van Dahyaska
Offline
Berichten: 8

Hoi allemaal!

In oktober werd ik verwezen naar de mammapoli omdat ik last van mijn rechterborst had.

Na alle onderzoeken,mammo,echo,punctie,bioptie...bleek het te gaan om een fibroadenoom van 1,7 bij 2 cm.

Het kon gewoon blijven zitten...

Sinds een dag of 4 heb ik ontzettende pijn in mijn borst,branden en steken en straalt door naar mijn oksel.

Nu moet ik morgen weer naar de mammapoli..en er werd al gezegd dat ik moest reken dat ik anderhalf uur tot 2 uur bezig ben.

Ze willen me dus weer door de molen halen..

Nu vind ik een mammo en echo prima,maar zie het echt niet zitten dat ze weer met naalden gaan porren..vond dat echt hels de vorige keer.

Ik wil dat ding er gewoon uit hebben,het hoort er niet,doet pijn..en dan bekijken ze dat maar verder als het eruit is?

Maak me inmiddels ook weer zorgen,want waarom krijg ik steeds meer last,en is mijn tepel plots weer half ingetrokken?

Mijn vraag is nu,kan ik erop staan dat het weggehaald word,en wat zijn hier de ervaringen met fibroadenomen die pijn doen?

afbeelding van ingy11
Offline
Berichten: 8

Ik heb precies hetzelfde. Ik ben zelf niet echt thuis en zou niet weten wat jij moet doen. Ik denk wel dat je er op kan staan dat het er uit moet. En zou je bezorgdheid ook zeker uiten! 

Ik ben een maand geleden terug gestuurd met een vaag verhaal dat het een soort pigment ophoping is. Oftewel een goed aardige knobbel. Nu krijg ik ook een stekende pijn in mijn borst (alleen de rechter, waar de knobbel zit) en heb ik het idee dat het veranderd. Moet ik nu gelijk weer heen? 

Officieel moet ik pas in Februari weer komen. Sorry dat ik vraag stel op jou forum .. 

afbeelding van Dahyaska
Offline
Berichten: 8

Ik heb ook aan de bel getrokken omdat ik ineens pijn kreeg en plots mijn tepel weer ging intrekken,die ze vorige keer eruit hadden gespoten met de bioptie.

Ben vanmorgen op de mammapoli geweest en dat is maar goed ook,geloof ik.

Ze gaan me opereren want bleek ook ineens een cyste te hebben met ontstekingsverschijnselen in mn borst,maar gek genoeg geen koorts of iets dergelijks.

En tevens werd wat na de bioptie de vorige keer met zekerheid een onschuldige fibroadenoom werd genoemd..nu ineens een "Laten we maar even in het midden houden wat het precies is" gezwelletje genoemd..

Ze gaan nu de cyste en twijfelachtig fibroadenoom weghalen.

Dus ben heel blij dat ik niet ben blijven afwachten.

Had 2 maanden geleden na de onderzoeken al gezegd,ook al is dat fibroadenoom onschuldig..ik wil het eruit hebben.

Nu word er eindelijk geluisterd.

afbeelding van Dahyaska
Offline
Berichten: 8

Daarnet een telefoontje gehad,en 2 januari heb ik een afspraak met de chirurg.

Die wil zelf ook even kijken,en dan word de operatie gepland.

Ben helemaal opgelucht,dat het eruit gaat.smiley

Offline
Berichten: 452

Hoi Dahyaska, ik ben blij voor je dat er actie ondernomen wordt. Ontzettend onrustig allemaal en ook spannend. Ik hoop dat alles ok blijkt te zijn.

Ik heb je topic samengevoegd met een aantal andere topics over fibroadenomen. Dat samenvoegen doen we regelmatig, om het forum overzichtelijk te houden en het makkelijker te maken voor bezoekers om informatie over hetzelfde onderwerp te vinden.


ingy11 schreef:

Sorry dat ik vraag stel op jou forum .. 

Juist heel goed, ingy11! De forumtopics worden zoveel mogelijk ingedeeld op onderwerp en zijn niet gebonden aan degene die het topic gestart is. Als er straks een nieuwe soortgelijke vraag gesteld wordt, voegen we die ook weer toe aan het topic. Het persoonlijk verhaal, waar je je persoonlijke relaas kunt doen en dat elke Amazone op haar profiel kan bijhouden, is wel persoonsgebonden. De forumtopics zijn bedoeld voor het stellen van vragen en het delen van informatie.

Soms zijn gebruikers bezorgd over de zichtbaarheid van hun topic als dit toegevoegd wordt aan een bestaand topic. Het verschijnt echter, nadat het verplaatst is, altijd bij 'Recente reacties' op de voorpagina van de Amazones. Verder komt het topic waaraan je bericht is toegevoegd, bovenaan het tabblad 'Actieve onderwerpen' te staan. De meeste forumgebruikers kijken op dit tabblad voor het bijhouden van de nieuwste berichten. Je vraag is dus nog goed zichtbaar!

 

afbeelding van Dahyaska
Offline
Berichten: 8

Dank je wel Jolien!

Het is zeker even spannend,was in oktober juist zo blij dat de onzekerheid over was.

Nu zit je helaas weer met twijfels..

afbeelding van Dahyaska
Offline
Berichten: 8

Inmiddels bij de chirurg geweest,en heb alles op alles moeten zetten om geopereerd te worden...gelukkig was manlief mee,die ook even zijn zegje deed.

Want kreeg nu weer een ander verhaal...het fibroadenoom,was nu fibrotisch weefsel,en heb een cyste met atypische ontsteking verschijnselen.

Tevens werd er nu ineens gesproken over een verwijde melkgang die verstopt is,waardoor die cyste ontstaan zou zijn.

Mevrouw de chirurg vond het "Zonde" om me te opereren omdat ik rook.

Mijn man ontplofte bijna...Die beet haar toe dat ik nog nooit last van mijn borsten heb gehad (ondanks roken) Ik nu al vanaf september met pijn loop,en we telkens verschillende dingen te horen krijgen..of ze zelf nu wel wist wat het precies is?

Ik heb zelf ook gezegd dat ik het gewoon allemaal niet vertrouw,ik last blijf houden..en wil dat het eruit gaat.

Dat mijn oma baarmoeder en borstkanker heeft gehad,en ik geen zin heb om in onzekerheid te zitten wat het nu precies is.

Daarbij waar komt die verstopping in mn melkgangen dan vandaan?!

Chirurg was flink nijdig..maar heeft me toch op de lijst gezet voor de operatie..wel zei ze dat het haar beter leek dat een andere chirurg het doet.

Nou prima,als het er maar uitgaat!

Een uitleg over de operatie kreeg ik amper,kreeg alleen te horen dat ik het gevoel in mijn tepel kan verliezen,de wond opengelaten word en telkens gespoeld moet worden?

Iemand een idee wat voor soort operatie ik kan verwachten?

Werd vandaag gebeld dat ik de 18de naar de narcotiseur kan voor de operatie screening.