Geen mammaprint want jonger dan 35?

4 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 20
Geen mammaprint want jonger dan 35?

Hoi lieve meelezers,

Ik heb er zelf om gevraagd... de second opinionverwarring :)

In ziekenhuis 1 werd gezegd dat nav schildwachtklieruitslag, de tumorautopsie na operatie en de mammaprint zou worden bepaald of chemo nodig zou zijn, omdat ik in de categorie zou vallen bij wie de 'overbehandeling' is geconstateerd.
In ziekenhuis 2 wordt gezegd dat het nut van de mammaprint niet (voldoende) is onderzocht voor mijn leeftijd en dus eigenlijk geen zin heeft. En dat er onder de 35 altijd chemo wordt aangeraden. Mammaprint 'mag' ik trouwens wel laten doen zei ze, maar is voor hen geen standaard en ze twijfelt dus eigenlijk aan de waarde van de uitslag.

Wat is jullie ervaring hier mee?

Offline
Berichten: 4238

Je SO arts heeft gelijk dat vrouwen jonger dan 35 ondervertegenwoordigd zijn in de meeste onderzoeken. We zijn gewoon met minder. Dat zij daarom hun advies niet willen baseren op een Mammaprint-uitslag is begrijpelijk, maar betekent niet direct dat de uitslag waardeloos is en uiteindelijk ben jij degene die beslist. Lastig inderdaad.

Ik vind het woord tumorautopsie trouwens briljant gevonden!

Offline
Berichten: 193

Ik zou het doen, ik vind het heel jammer dat ik er niet voor in aanmerking kwam (want toch chemo nodig).

edit: je kan het alleen nu laten doen, en wellicht kunnen ze later wel iets met de resultaten!

Offline
Berichten: 48

Bij mij werd dit ook gezegd; jonger dan 35 maakt het lastig om je te vergelijken met de bestaande onderzoeken over de mammaprint.
Ik heb (dus) geen mammaprint gekregen, achteraf vind ik dat wel eens jammer, ben toch nieuwsgierig wat er uit zou zijn gekomen. Al weet ik niet of ik een andere keuze had gemaakt wat betreft chemo. Die keuze voelt nog steeds goed, juist omdat er (nog) minder bekend is over hoe borstkanker zich gedraagt bij jongere vrouwen.