Goedaardig knobbeltje, fibroadenoom

424 berichten / 0 nieuw
afbeelding van skippy
Offline
Berichten: 3
Goedaardig knobbeltje, fibroadenoom

Ik heb een vraag en hoop dat mensen mij kunnen helpen. Ik heb een knobbeltje in mijn borst en heb hier al onderzoek naar laten doen. Het was een goedaardige tumor en deze zou uit zichzelf weg moeten gaan. Er werd mij afgeraden om te opereren omdat dit meer nadelen als voordelen zou hebben. Inmiddels heb ik er wel veel last van en hij is uitgegrooid tot een centimeter of 6. Duidelijk te voelen dus ook. Nu wilde ik vragen of iemand ditzelfde mee heeft gemaakt of momenteel meemaakt en wat de gevolgen zouden zijn van operatie? Er wordt gesproken over dat het terug kan komen etc maar wat zijn nou echt de gevolgen. Ik probeer het eerst een hier met mensen die hetzelfde hebben, de huisarts heeft er geen echte ervaring mee.

Offline
Berichten: 990

Ik heb geen ervaring maar zou die knobbel zeker laten verwijderen je weet nooit en 6 cm is wel groot, Bovendien heb je er last van. Dus laten weghalen.

Offline
Berichten: 1113

Hoi Skippy,

Ook ik heb geen ervaringen met goedaardige knobbels.
Ik weet niet wat voor onderzoeken er al gedaan zijn, maar ik liet die knobbel echt niet zomaar zitten, zonder een goede verklaring van meneer de arts. Je bent erg jong voor borstkanker, maar 6 cm. is behoorlijk groot en het hoort er niet te zitten.
Ik zou toch nog een keer teruggaan naar je huisarts voor een verwijzing naar iemand die wel verstand van knobbels heeft.
Niet mee blijven rondlopen is mijn advies.

Succes, laat je ons even weten hoe het afloopt?

Ikkes

Offline
Berichten: 618

Hoi Skippy,

Ik sluit me aan bij mijn voorganger..........ik zou niet willen dat het bleef zitten. Vooral niet als je er last van hebt......

Ga inderdaad maar een verwijzing halen naar iemand die er wel verstand van heeft en zorg dat je er gerust over bent!

Veel succes!

Groetjes Bambie

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Hoi Skippie,

Ik heb wel ervaring met een goedaardige tumor die fibroadenoom heet. Helaas bleek de fibroadenoom bij mij alles behalve goedaardig en gewoon kanker. Ik hoop niet dat je nu in paniek raaktg want met jouw leeftijd is het veel logischer dat het wel een goedaardige tumor is maar hoe dan ook zou ik het zeker laten weghalen. Vanzelf verdwijnen doet hij zeker niet en als je er last van hebt lijkt het me duidelijk!

Weg ermee.

Er zijn trouwens al wel een paar vrouwen hier geweest bij wie het wel een fibroadenoom was. Ik zal zo even kijken welke topics precies en dan zet ik ze hier onder.

Quote:
Fibroadenoom
Een van de in de borstklier voorkomende goedaardige afwijkingen is het fibroadenoom. Dit is een combinatie van klier- en bindweefsel dat een min of meer afgerond geheel vormt binnen de borstklier. Het is een onschuldige aandoening, die vaak op jongere leeftijd voorkomt. Als door middel van lichamelijk onderzoek, mammografie, echografie en eventueel weefselonderzoek (punctie) de diagnose is gesteld, kan gekozen worden voor het laten zitten van het fibroadenoom (en periodieke controle) of voor het verwijderen ervan. Verwijderen betekent altijd een litteken en fibroadenomen kunnen op andere plaatsen ook weer terugkomen. Soms kunnen ze zo groot worden dat ze ontsierend worden (giant fibroadenoma).
afbeelding van goudblok
Berichten: 3539
afbeelding van skippy
Offline
Berichten: 3

Echt bedankt voor alle reacties! Ik had echt niet verwacht dat er nog zoveel op gereageerd werd hier. Ik heb nog niet veel onderzoeken gehad. Eigenlijk alleen een onderzoek bij de huisarts die zich niet kon voorstellen dat er een bobbeltje zat en ik moest toen maar terug komen als het groter was. Ik ben weer teruggeweest en toen hebben ze gevoeld, men kon het niet geloven omdat ik inderdaad geen leeftijd voor borstkanker heb. Overigens zit dit knobbeltje er nou een jaar en is het eigenlijk ontzettend hard gegroeid. Er is een 2e arts bij komen kijken en ze hebben me toen doorgestuurd voor een mammografie. Achteraf weet ik niet waarom ze geen bioptie hebben genomen. Hij beweegt wel ontzettend hard dus misschien daarom niet. Toch ben ik er nog steeds niet helemaal positief over... Het zit er toch niet zomaar? Er is wel een littekentje in mijn borst gekomen en als je goed kijkt zie je de knobbel ook echt duidelijk zitten. Ik ga morgen de huisarts bellen voor een afspraak want ik vind het alleen maar enger worden eigenlijk.

Wat voor dingen gebeuren er als je het weg laat halen? Iemand een idee?

Offline
Berichten: 377

Lieve skippy.
Je moet geen enkel risico nemen.
Zoals de anderen ook al hebben gezegd:het hoort er niet, en je wordt er onzeker van.
Mede voor je eigen gemoedsrust, en ook voor alle zekerheid, moet je dit laten uitzoeken.
Laat ons weten hoe het afloopt, veel sterkte.
Monie.

z

Offline
Berichten: 1446

Hoi Skippy,

Goed van je dat je morgen je huisarts gaat bellen. Ik begrijp dat er alleen een mammografie is gemaakt? Meestal doen ze bij jonge vrouwen ook nog een echo. En als ze het verdacht vinden een punctie. Maar ik ben natuurlijk geen arts.

Sta erop dat je huisarts je doorverwijst, borstkanker komt op jouw leeftijd maar heel weinig voor, maar het kan wel. Ik wil je niet bang maken, maar als het kwaadaardig is, kan je er het beste zo vroeg mogelijk bij zijn.

Ik hoop voor je dat het goedaardig is.

Succes, Roosje

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

skippy schreef:
Wat voor dingen gebeuren er als je het weg laat halen? Iemand een idee?

Nou ik ben weer lekker bezig. Typ dit berichtje weer voor de 3e keer maar goed.
Eigenlijk gebeurt er niet zo veel. Als het om een goedaardig gezwel (tumor) gaat halen ze alleen de tumor weg. Dat is extra dus je merkt er niet zo veel van. Je houdt er een litteken/sneetje aan over ongeveer ter grote van de knobbel (de tumor zelf is meestal kleiner).

Mocht het toch om iets kwaadaardigs gaan dan halen ze extra ruim weg en kan er een klein deukje/ kuiltje ontstaan.

Quote:
word de fibroadenoom via deze incisie (sneetje) verwijderd. Hierna wordt het wondje onderhuids gesloten met oplosbare hechtingen en afgedekt met hechtpleisters die na 5-10 dagen verwijderd mogen worden. Douchen is de dag na de ingreep, die onder algehele anesthesie plaats vindt, alweer toegestaan.
Offline
Berichten: 119

Hoi Skippy,

Dat je op deze site bent beland zegt denk ik al genoeg. Je maakt je zorgen en vraagt je af of je kanker hebt. Mijn reactie zou inderdaad ook zijn, laat het weghalen dan weet je het zeker. Mocht je dat niet willen of erg twijfelen dan zou ik zeker aandringen op een punctie. In mijn geval is er nl. een echo gemaakt en 4 weken later bleek het ondanks de goede echo toch kwaadaardig te zijn. Vandaar dat een punctie denk ik je veel zekerheid kan geven. EN het doet niet echt pijn, dus..........

Sterkte.

afbeelding van skippy
Offline
Berichten: 3

Vanmorgen heb ik de dokter gebeld en gelukkig kon ik vanmiddag al terecht. Deze heeft me eindelijk eens serieus behandelt. Het was geen cyste maar een febronomen of zoiets. Nou goed hij was ook duidelijk verdubbelt qua grote en het had geen zin meer om mij nog een keer door te verwijzen voor een mammografie zei de dokter al, ze zou mij rechtstreeks naar de chirurg sturen. Het zijn er ook meerdere maar eentje springt er gewoon uit. Nou heb ik net het ziekenhuis gebeld en kan ik dinsdag terecht voor toch een nieuwe echo en een gesprek over hoe de operatie etc zou gaan. Ik houd jullie op de hoogte.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

En skippy?

Offline
Berichten: 63

Hallo Skippy,

mijn verhaal begon ook met een 'zeer waarschijnlijk' fibroadenoom (en begint nu misschien weer zo). Ik zelf had toen zoiets van, wat er niet hoort dat moet weg. Achteraf gelukkig maar, want het bleek toch kwaadaardig te zijn. DIe kans is klein, maar wel aanwezig. Kan je alleen maar het advies geven om te doen waar je jezelf goed bij voelt, als dat laten weghalen is, ga ervoor. Heel veel succes.

Margot

afbeelding van Eline
Offline
Berichten: 1

Lieve allemaal,

Via wat heen en weer gesurf op het internet ben ik op deze site terecht gekomen. Ik heb geen borstkanker maar ben erg bang het te krijgen. Heb sinds een halfjaar een fibroadenoom in mijn linkerborst. Ik schrok me dood toen ik het ontdekte, maar wist meteen dat het geen borstkanker kon zijn (ik ben immers pas 17 jaar)
Maar ik ben toch naar de dokter gegaan en die heeft me om mij gerust te stellen een echo laten doen. Hier stelden ze meteen vast dat het een fibroadenoom was.
Nouja dan wordt je de kamer weer uitgebonjourd maar wat doe je dan? Na een halfjaar heb ik er nog steeds erg veel last van. Ik heb vooral de laatste tijd dagelijks pijn. Mijn vraag aan jullie is of jullie misschien weten of een fibroadenoom uit kan monden in een kwaadaardig gezwel? En is het raadzaam om vaker per jaar een echo te laten maken voor controle? Ik weet dat ik me waarschijnlijk geen zorgen hoef te maken maar het laat me toch niet los :wink:

Alvast bedankt voor jullie reacties en ik wens jullie allemaal veel sterkte!

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Omhoog voor Eline, misschien heb je iets aan de info in dit topic.

Groetjes,
Maisa (moderator)

afbeelding van swaanhilde
Offline
Berichten: 2

Beste Eline,

Ik kan me voorstellen dat je er erg onrustig van word. Heel soms kan een fibroadenoom uitmonden in een kwaadaardig gezwel, maar dat hoeft helemaal niet.

Als je er zelf erg veel last van hebt, dan zou ik op mn strepen staan en een nieuwe afspraak maken in het ziekenhuis en er op aandringen dat je de knobbel weg wilt laten halen. Doktoren hebben het dan altijd er over dat je dan wel een litteken krijgt, maar ja, wat wil je liever, dat ding weg of een litteken? Nou dan!
Een collega van mij heeft ook een fibroadenoom weg laten halen en dat viel reuze mee.

Het is vooral belangrijk dat jij naar je eigen lichaam luistert en doet wat jij wil. Zeker als je pijn hebt. Ik weet hoe vervelend dat kan zijn!

veel sterkte en grtn

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Hoi Eline,

De kans dat een fibroadenoom later kwaadaardig wordt is uiterst klein. Niet helemaal onmogelijk maar wel bijna. De kans dat de goedaardige tumor (fibroadenoom) een kwaadaardige blijkt is ook heel klein maar wel iets groter. Hier op het forum zijn helaas nog al wat vrouwen die het verhaal weerleggen dat ook deze kans kleiner dan nihil is.

Het belangrijkste is goed blijven controleren. Een week na dat je ongesteld bent geweest zelfcontrole doen (op de site staat hoe dat moet). Normaal is 1 keer per jaar een mammografie van je borst en 2 keer per jaar controle doormiddel van voelen (kan ook bij de huisarts). Het is wel raadzaam de fibroadenoom in de gaten te houden.

Nu jij persoonlijk. 17 is inderdaad wel erg vroeg voor borstkanker. Maar ik zeg nooit nooit omdat de artsen bij 25 of 35 ook roepen te jong en we toch helaas behoorlijk wat Amazones hebben van onder de 35.
Daarom vind ik wel dat ze je klachten en bezorgdheid serieus moeten nemen. Daarnaast zeg je dat je pijn hebt aan je borst. Nog een reden om de boel te laten controleren. Artsen roepen dan altijd dat kanker geen pijn doet maar helaas is ook dat niet altijd waar. Maar wat ik meer bedoel is dat als de fibroadenoom pijn doet dit wel een goede reden is om hem te laten verwijderen. In principe is dit een kleine ingreep waar je wel een litteken van over houd (ongeveer de grote van de bobbel plus 2 cm).
Pijn heb ik er niet van gehad.

Ik zou het nog eens aan je huisarts voor leggen.

hier een link naar een informatie brochure over een fibroadenoom. :arrow:
folder knobbeltje in de borst

Offline
Berichten: 743

tja...en toen kwam ik dit tegen.....

http://www.borstkanker.net/vragen7/v3248.html

Offline
Berichten: 309

:oops: Sorry dat ik pas NU mn verhaal doe....
Juni 2005 kreeg ik ineens een brandende pijn in beide borsten. Naar de huisarts, die vond het welletjes geweest, ik liep al 6 jaar te klagen over pijnlijke borsten, mastopathie dus :? .
Ik werd naar acad.zkh verwezen voor een Mri scan. Daarop werd een klein knobbeltje ontdekt. Dat werd dus op mammo en echo niet gevonden. Het werd een hels geprik via echo om een punctie te doen, helaas verkeerd weefsel geprikt. Daarna in november een mri geleide biopsien, 4 stukjes weefsel eruit. 3 stukjes bleken om een Fibro-adenoom te gaan, goedaardig dus. Omdat het regulier zkh het niet nodig vond om die fibro via jaarlijkse mri in de gaten te houden, dus een knobbel die niet voelbaar is, enniet zichtbaar op mammo en echo, heb ik besloten terug naar acad.zkh te gaan. Daar bleek de chirurg dus WEL iets te voelen, de schrik sloeg toen echt toe, was ie gegroeid???? Hij besloot voor operatief verwijderen. Achteraf bleek het dus toch een fibro-adenoom te zijn, maar ik ben blij dat ie eruit is. Mn moeder werd ook 2x naar buiten gestuurd, terwijl na operatie het bk bleek te zijn. Ik heb nu ook te horen gekregen dat ik jarlijks een mri krijg en een onderzoek door de chirurg.
Ik heb 7 maanden angst en spanning gehad, dit hoop ik nooit meer mee te maken, heb weer vertrouwen in mn lichaam en in de artsen.
Ik hoop dat alle nieuwe dames hier een beetje vertrouwen mogen krijgen door mijn verhaal, ik hoop dat er vele vrouwen na mij mogen komen die ook eens geluk mogen hebben.
:wink:

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

even omhog voor cas002

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

omhoog voor zomerzon.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

even omhoog voor Yvon99

Offline
Berichten: -19

Dankjewel Goudblok ik heb de verhalen even gelezen en het sterkt me wel in mijn besluit om het toch verder te gaan laten onderzoeken. Nu maar stevig in mijn schoenen blijven staan en me niet weer zo de deur uit laten sturen!

Offline
Berichten: 309

omhoog voor liesvriendinvannaatje :wink:

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

bedankt brombeertje :)

Offline
Berichten: 12

sorry....dat was ik hierboven.. :oops:

Offline
Berichten: 990

Ook omhoog

Offline
Berichten: -19

Sorry dat ik zolang niks van me heb laten horen bij deze dan nog een keer. De arts was erg duidelijk in zijn mening dat het echt niks was alleen een verhard kliertje. Hij vond dat als hij dat eruit zou halen er littekenweefsel voor in de plaats zou komen wat ook weer op knobbeltjes zou gaan lijken. Dus niks aan de hand!! Gelukkig maar en hier laat ik het dan ook maar bij tenzij er wat veranderd. De arts maakte zich meer zorgen over mijn knie dan over mijn borst!
Bedankt voor al het medeleven en antwoorden op mijn vragen. Ik sluit dit hoofdstuk af en wil jullie alle goeds en sterkte wensen.
Liefs Yvon

afbeelding van Droopy
Offline
Berichten: 3

Lieve allemaal,

Nog een “gevalletje” fybro-adenoom. Toen ik 18 was ontdekte ik een knobbeltje in mijn linkerborst. Vervolgens heb ik meteen een afspraak met de huisarts gemaakt. Hij vond dat ik een maand later, na mijn menstruatie nog maar eens terug moest komen, aangezien het volgens hem een opgezwollen klier zou zijn. Na een maand ging ik weer terug, aangezien het knobbeltje er nog steeds zat. Dit spektakel herhaalde zich nog twee keer, voordat hij me doorverwees. In het ziekenhuis aangekomen maakte ze een mammografie. Op de foto’s konden ze niet echt iets zien, omdat mijn borsten te klein waren. Dus meteen door naar de echografie. Daar raden ze me, na het zien van de beelden, een afspraak te maken met een chirurg. In de tussentijd heb ik ook een punctie laten doen, waar uit bleek dat het een fybro-adenoom was. De chirurg adviseerde me toen om het weg te laten halen. Aangezien mijn huisarts toen had gezegd dat een fybro-adenoom niet iets was om je zorgen over te maken, besloot ik een second, en zelfs een third opion te vragen (nog best assertief voor die leeftijd!) Alle drie de chirurgen adviseerde me om het te laten verwijderen, ondanks dat ik zoiets had; laat maar zitten! Zo gezegd, zo gedaan. Helaas pindakaas is het een lelijk litteken geworden (wegens stafylokokken, waardoor de wond is gaan ontsteken, maar dat mocht de pret niet drukken).
Niet veel later kondigde knobbel twee, in de rechterborst zich aan. Ondertussen was ik verhuisd naar Amsterdam, dus daar ben ik met een andere huisarts in contact gekomen, die mij wél meteen door verwees. Na een punctie, bleek het weer om een fybro-adenoom te gaan. De chirurg in het AMC, raadde mij echter wél af om het weg te laten halen.Aangezien hij het antwoord gaf dat ik stiekem wilde horen, liet ik het hier bij.

Nu vier jaar verder, zit het knobbeltje er nog steeds. Misschien is het iets gegroeid, maar veel zal het niet zijn. Bovendien heb ik er gelukkig niet echt last van.

Mijn vraag aan jullie: wat nu? Ik was er behoorlijk zeker van dat ik het gewoon zou laten zitten. Maar na het lezen van al die verschillende reacties op fybro-adenomen, begin ik toch een beetje te twijfelen. Wordt een fybro-adenoom nou wel of niet kwaadaardig? Verdwijnt het of gaat het groeien? In de afgelopen jaren heb ik mij er nooit echt zorgen om gemaakt. Maar door een aantal boeken en artikelen ben ik er toch weer door getrickerd. Alvast ontzettend bedankt voor jullie tijd en moeite!!

Liefs Droopy

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Droopy schreef:
Wordt een fybro-adenoom nou wel of niet kwaadaardig? Verdwijnt het of gaat het groeien? In de afgelopen jaren heb ik mij er nooit echt zorgen om gemaakt. Maar door een aantal boeken en artikelen ben ik er toch weer door getrickerd. Alvast ontzettend bedankt voor jullie tijd en moeite!!

Over het algemeen is en blijft een fibroadenoom goed aardig. Artsen zeggen ook altijd, als het er uit ziet als een fibroadenoom dan is het een fibroadenoom. Helaas is dat maar in 99,9 % van de gevallen waar en hebben we hier behoorlijk veel dames van die 0,1.
Maar bij mij dachten ze dat het een fibroadenoom was. Een punctie vonden ze niet nodig. Ik kreeg zelfs het advies laat maar zitten. Het bleek geen fibroadenoom. Er is met alle operaties ook geen fibroadenoom gevonden. Ze zaten er gewoon naast.

Bij jou is wel een punctie gedaan. Als het niet groeit en je hebt er geen last van.... dan is het toch goed?

Belangrijk is dat jij je er goed bij voelt. En het wel in de gaten houd.

afbeelding van Droopy
Offline
Berichten: 3

Dankje wel!!

Ik vind het allemaal wel verwarrend! Bij het eerste ziekenhuis zeggen drie chirurgen dat het er uit moet, en bij het tweede ziekenhuis zegt de chirurg over het nieuwe knobbeltje dat ik het moet laten zitten.
Zou ik nu één keer in de zoveel tijd opnieuw een punctie moeten laten doen, of hoe werkt dit precies? Alvast bedankt!

Droopy

Offline
Berichten: 762

Ik had ook een bewezen fybro-adenoom (na punctie) en mij werd ook geadviseerd om het te laten zitten. Ze hielden hem wel jaarlijks met foto en echo in de peiling of er niets veranderde.
Helaas bleek een tweede knobbeltje ontstaan in dezelfde borst, 3 jaar later, géén fybro-adenoom. Maar dat staat los van het fybro-adenoom wat ik had.
Ruth

Offline
Berichten: 309

Hoi Droopy, ik was ook zo,n fybro-eigenaresse. Maar ik had er vanaf het begin ook geen lekker gevoel bij. Hier op de site werd mn angst en wantrouwen voor die fybro ook niet kleiner.
Ik heb hem laten weghalen, en kan dus zeggen dat ik me echt verlost voel van iets wat toch niet in mn borst hoort.
Ik kan je alleen maar zeggen, doe wat JOUW lichaam en jouw gevoel je aangeeft. Dan hoef je jezelf ook nooit iets te verwijten.
Onrust in je lijf is nooit een fijn gevoel, sterkte [kiss] met het nemen van je beslissing. :wink:

Offline
Berichten: 12

Hoi Droopy,

Ik heb ook een fibroadenoom in mijn rechterborst. Er is vorige week een mammografie en een echo gedaan. De radiotherapeut adviseerde mij om hem eruit te laten halen, de chirurg zei dat ik het zelf moest beslissen, wat hem betreft mocht hij blijven zitten...
Die knobbel is ook binnen een klein jaar een paar milimeter gegroeid, maar ook dat vond die chirurg geen aanleiding om hem peré te verwijderen. Ik heb toch gekozen voor verwijderen, dan ben ik hem tenminste kwijt en heb ik zekerheid over wat het nou precies is.
Volgende week heb ik een gesprek met de anesthesist, en de operatie volgt dus binnenkort op de dagbehandeling.

afbeelding van Droopy
Offline
Berichten: 3

Bedankt voor jullie lieve reacties. Ik ben wel wat meer gerustgesteld! Wat ik uit jullie reacties op kan maken, is dat je vooral op je gevoel af moet gaan. Mocht ik me er niet lekker meer bij voelen, dat laat ik het wel weer verwijderen. Ik blijf het in de gaten houden en probeer één keer in de zoveel tijd een punctie aan te vragen. Dan moet het wel goed komen!

Nogmaals bedankt, en heel veel sterkte toegewenst..

Liefs Droopy

Offline
Berichten: 586

liesvriendinvannaatje schreef:
Hoi Droopy,

Ik heb ook een fibroadenoom in mijn rechterborst. Er is vorige week een mammografie en een echo gedaan. De radiotherapeut adviseerde mij om hem eruit te laten halen, de chirurg zei dat ik het zelf moest beslissen, wat hem betreft mocht hij blijven zitten...
Die knobbel is ook binnen een klein jaar een paar milimeter gegroeid, maar ook dat vond die chirurg geen aanleiding om hem peré te verwijderen. Ik heb toch gekozen voor verwijderen, dan ben ik hem tenminste kwijt en heb ik zekerheid over wat het nou precies is.
Volgende week heb ik een gesprek met de anesthesist, en de operatie volgt dus binnenkort op de dagbehandeling.

Oh ja, bij jou ook?? Ik heb volgende week ook een gesprek en dan begin november de operatie. Ze denken dat het ook een fibro-adenoom is (bioptie vorig jaar was goed), maar dat dachten ze rechts ook en toen was het een fibro-adenoom met een DCIS erin. Allemaal heel zeldzaam, zo zei de arts. Dus vanwege de voorgeschiedenis met die andere kant, halen ze het gelijk weg. Wsl hoor ik ook bij die 0.1 vrouwen, zoals Goudblok zei, qua dat het weinig voorkomt...... Bij mij is ie overigens ook wat gegroeid ten opzichte van vorig jaar... Ik las hier ergens overigens dat groei niet altijd iets negatiefs hoeft te betekenen... Succes volgende week!!

Groet!
Natas

Offline
Berichten: 12

dank je wel Natas!

Bij mij is geen punctie gedaan, ze konden op de echo al zien dat het een fibro is. Ik hoop ook maar dat ze gelijk hebben, al ben ik hier op het forum wel wijzer geworden en weet ik dat een punctie vaak veel meer duidelijkheid geeft.

De 'willekeur' van de ziekenhuizen en de verschillende visies maken me ook erg onzeker. Ik lees hier, dat sommige vrouwen met een fibro onder controle blijven ( eens per jaar een onderzoek ofzo), en sommige vrouwen ( waaronder ik vorig jaar ) worden zó naar huis gestuurd. Ik vind dat vreemd, vooral als je hier leest dat er toch genoeg vrouwen zijn die niet in de gangbare statistieken vallen en dus wél kanker hebben :shock: , ookal is er eerst een vermoeden van een fibro.

Vreselijk vind ik dat, ik kan me daar zo boos om maken! Ik kan me voorstellen dat het nu heel spannend voor je is, de komende operatie...
ik lees en duim met je mee Natas.

liefs, Lies [ok]

Offline
Berichten: 309

even omhoog voor mn naamgenootje :wink:

Offline
Berichten: 12

hoi,

Ik heb gisteren mijn operatie gehad, de fibro adenoom is weg gehaald, en het viel me echt reuze mee!! :o Volgens de chirurg was het makkelijk te verwijderen en zag de knobbel er 'goed' uit!

Het litteken kan ik nog niet zien, er zit nog een grote pleister overheen, maar daar maak ik me eigenlijk niet zo druk over....Hij is eruit :D , 1 november dan ga ik terug voor controle en uitslag van de pathaloog...

Brigit, ik hoop dat je hier iets aan hebt...als je wilt mag je me ook pb- en hoor...
Ik las dat jij pijn hebt aan die plek, dat heb ik niet gehad...En hoe groot het litteken wordt hangt natuurlijk van de grootte van de knobbel af...

sterkte en sucses ermee!

Offline
Berichten: 586

liesvriendinvannaatje schreef:
hoi,

Ik heb gisteren mijn operatie gehad, de fibro adenoom is weg gehaald, en het viel me echt reuze mee!! :o Volgens de chirurg was het makkelijk te verwijderen en zag de knobbel er 'goed' uit!

Het litteken kan ik nog niet zien, er zit nog een grote pleister overheen, maar daar maak ik me eigenlijk niet zo druk over....Hij is eruit :D , 1 november dan ga ik terug voor controle en uitslag van de pathaloog...

Brigit, ik hoop dat je hier iets aan hebt...als je wilt mag je me ook pb- en hoor...
Ik las dat jij pijn hebt aan die plek, dat heb ik niet gehad...En hoe groot het litteken wordt hangt natuurlijk van de grootte van de knobbel af...

sterkte en sucses ermee!

Nou gelukkig. Stap 1 genomen! Fijn dat het zo meeviel. Ik duim voor je dat het een goeie uitslag is. Fijn dat de chirurg er vertrouwen in heeft en vindt dat het er goed uitziet:-). Rust maar lekker uit en herstel goed. Ik vond de ingreep destijds ook meevallen trouwens.

Groetjes,
Natas

Offline
Berichten: 2044

Brigit schreef:
Ik heb al een aantal jaar last aan de zijkant van mijn rechterborst, deze doet zeer, kan er niet op liggen. Daar was ik 2,5 jaar geleden al voor naar de huisarts geweest, omdat ik toen een knobbeltje voelde. De huisarts zei tegen mij dat het opgezette klieren waren, maar de pijn is nooit weggegaan en de laatste maanden zelfs erger geworden.
Vorige week wilde ik naar bed gaan en voelde nog even aan mijn borst voor controle, toen merkte ik een knobbel op.
De dag erna heb ik gelijk de huisarts gebeld en daar kon ik donderdag
12-10 terecht, er is mij toen verteld dat ik een adenoom heb, dit zouden er ook meerdere kunnen zijn. Ik als leek wist natuurlijk niet wat een adenoom was, dus dit heb ik opgezocht op internet en daar kwam uit dat het een goedaardige tumor is. De huisarts had gezegd dat het op mijn leeftijd (21) niet gevaarlijk is, maar als ik last blijf houden dat de adenoom/adenomen er toch uit moeten.
Sindsdien wordt de pijn alleen maar erger en het beheerst heel mijn dag, sinds vandaag heb ik een stekende pijn in mijn borst en ik ben er toch niet gerust op en zou het er het liefst zo snel mogelijk uit willen laten halen.
Hoe gaat dit in zijn werk? Moet ik aandringen bij de huisarts dat het weggehaald moet worden? Heb je grote littekens na de operatie? En heb je erge last na de operatie? Zou het dan toch kwaadaardig zijn omdat het zo veel pijn doet?
Ik zou graag zo veel mogelijk info willen, heb me al ingelezen op internet, maar hoor het liever van mensen die er ervaring mee hebben.

Hartstikke bedankt alvast!!

Groetjes Brigit

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Brigit schreef:
Hoe gaat dit in zijn werk? Moet ik aandringen bij de huisarts dat het weggehaald moet worden? Heb je grote littekens na de operatie? En heb je erge last na de operatie? Zou het dan toch kwaadaardig zijn omdat het zo veel pijn doet?
Ik zou graag zo veel mogelijk info willen, heb me al ingelezen op internet, maar hoor het liever van mensen die er ervaring mee hebben.

Pijn zegt niets over of het wel of niet kwaadaardig is, als je er zo veel last van hebt en er bovendien veel zorgen van hebt dan denk ik dat je inderdaad beter kan overwegen het weg te halen.
Het litteken is iets groter als de knobbel (ligt natuurlijk een beetje aan de chirurg die het weghaald. Ik heb weinig last van gehad maar dat is voor iedereen verschillend.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Jeetje mina zeg.Ik kwam via Google op deze forum en toen ik las over fibro adenoom kreeg dit natuurlijk mijn aandacht.
Eerst het begin..ik ben 28 jaar en mams van 2 kinderen, sinds 2 jaar heb ik in mijn linkerborst een knobbeltje zitten.in Februari 2004 een mammografie en een echografie gehad.Deze waren allebeide goed.
Nu voelde ik zon 3 weekjes geleden dat het bewuste knobbeltje harder en grotere aanvoelde.Op nieuw naar HA en zij stuurde me weer door naar ziekenhuis voor mammo en eventueel echo.Op de mammo was niks te zien maar op de echo was een ovaalvormig klierweefselgezwelletje te zien.Uitslag is doorgestuurd naar de HA,zij belde mij dat deze eruit gehaald zou worden omdat hij toch wat klachten gaf.Ik zou dan onder plaatselijke verdoving geholpen kunnen worden.Dit zou 20 november gebeuren.Tot ik afgelopen dinsdag telefoontje krijg van ziekenhuis dat zij mij eerst wilden zien.Dus ben ik vandaag heen geweest naar de chirurg en zij heeft gelijk een punctie gedaan.Ze stelde me voor de keuze of eruit laten halen of laten zitten, want een fibro adenoom kon niet kwaadaardig worden.Nu moet ik a.s. donderdag terug naar de chirurg voor de uitslag van de punctie, en ook mijn keuze bekend maken.
Pfff, aan de ene kant denk ik laat maar zitten en afwachten of die klachten gaat geven of nog meer gaat groeien, aangezien deze niet kwaadaardig kan worden.Maar als ik dit lees dan weet ik ook niet meer wat ik moet.
Want volgens de chirurg opereren ze liever niet zomaar, dit i.v.m. litteken weefsel die zichtbaar blijft op de mammo en echo.
Dus een beetje "hulp" of advies van de dames hier zou ik momenteel erg goed kunnen gebruiken.
Er is ook niet gesproken om het wel in de gaten te houden enzo.. :roll:

Liefs Voartse.....

afbeelding van Voartse
Offline
Berichten: 59

Sorrie als dit bovenste niet helemaal goed ging ik stond geregistreerd als gast maar was wel ingelogd!! :oops:

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Voartse ik heb ook nog een ander topic over een fibroadenoom omhoog gehaald; "fibroadenoom of niet"
Daarin zal je nog wat meer ervaringen kunnen vinden en ook wat wij er van vinden.

Het belangrijkste is wat jij vindt en voelt. Als je er last van hebt of het zit je niet lekker dan zou ik toch voor het weghalen gaan. Je houdt er wel een litteken aan over maar dat is niet zo heel groot.

Heb je er geen last van en is de punctie goed dan kan je het ook laten zitten. Ik zou dan echter wel staan op regelmatige controle.

Als je na het lezen van de twee topic nog dingen wilt weten dan roep je maar.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Gisteren had ik een afspraak met de chirurg.Ik zou de uitslag vand e punctie van afgelopen vrijdag krijgen.Ze komt binnen geeft mij en mijn moeder (die had ik meegenomen) een hand en gaat zitten. Op dat moment dat ene moment wist ik er is iets niet goed.Ik kan ook niet uitleggen hoe en wat maar zo voelde het.En inderdaad was er iets niet goed.In ieder geval werd mij duidelijk gemaakt, dat er te weinig weefsel van de punctie was om 100% zekerheid te geven en daardoor wou ze het nu nog een keer doen maar dan anders.
Bleek dat ze gisteren een bioptie hebben gedaan.De verdoving viel mij mee en ze hebben het 4 keer in totaliteit.Momenteel bloed het nog een klein beetje, en begint het al goed blauw te worden.
Ik moet a.s. donderdag terug komen voor de uitslag.
Maar dit had ik dus echt niet verwacht.Ik dacht ik ga heen krijg te horen dat het een fibro adenoom is en goedaardig is en verder niet.Ze bleven mij ook continu vertellen dat het haast niet kwaadaardig kan zijn.
Ik moet a.s. woensdag mijn mirena spiraaltje eruit halen.
Mijn vraag is doen ze dit standaard een biopt nemen en zijn er meerdere vrouwen die ook hen pil of mirenaspiraal eruit moesten laten halen?
Nu zitten wij ook een week in onzekerheid.En thats sucks!!

afbeelding van Voartse
Offline
Berichten: 59

Dit bovenstaande is van mij, ik dacht dat ik ingelogd was :oops:

Offline
Berichten: 1446

Waarom moet je je mirena-spiraal eruit laten halen?

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Je mirena eruit laten halen????? :shock:

Ik ben bang dat ze dan inderdaad aan kwaadaardig en hormoon gevoelig denken. Overigens hoeft je mirena daar helemaal niet voor uit.

Ik haal het topic over dat spiraaltje en andere zaken even naar boven dan kan je lezen dat het AVL dat spiraaltje zelkfs aanraad als anticonceptie.

Heb je het topic over de biopt gezien? Daarin staan meer ervaringen over blauwe plekken enzo.

Vervelend dat het nu ineens allemaal zo onzeker is. Maar hoe gek het ook klinkt je hebt straks in ieder geval zekerheid over wat het is.

afbeelding van Voartse
Offline
Berichten: 59

Roosje schreef:
Waarom moet je je mirena-spiraal eruit laten halen?

Volgens de chirurg was het omdat deze ook hormonen afgeven dan wel in lichtere vorm dan de pil, en daardoor kan mijn knobbel ook gaan groeien.
D.w.z. door die hormonen zal dus mijn knobbel groter gegroeid zijn.
Ik heb hem in febr. 2004 gevoeld, toen ook al mammo en echo gehad en men zei toen er is niets aan de hand.En in juni 2004 heb ik mijn mirenaspiraal gekregen.En nu is die dus gegroeid.
Zij denkt dat dit kan komen door die spiraal.

Dank je wel Goudblokje.Op dit moment zit je eigenlijk ook met zoveel vragen en dan is het fijn om er dan ook dingen over te kunnen lezen.
Wat betreft dat er waarschijnlijk iets kwaadaardigs is gevonden,dat idee kreeg ik gisteren ook echt, alhowel ze mij daar ook geen echte duidelijkheid in verschafte.En bleef zeggen dat ze eerst 100% zekerheid moest hebben.Toch is het mij wel duidelijk dat als er een biopt is gedaan dit ook niet "standaard"word gedaan,dan wordt er eert een punctie gedaan :?:

Pagina's