Grote tumor - herkent iemand dit?

11 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Maisa
Berichten: 3771
Grote tumor - herkent iemand dit?

gerretje schreef:
hallo lieve lotgenoten

Wil nog even iets meer over mezelf vertellen en over de zieke.
De chirurg vermoed dat ik de tumor al tussen de 6 en 8 jaar heb.
Dit omdat het een grote tumor is nl 6 bij 4.5 cm. Misschien is er iemand die zoiets ook mee heeft gemaakt. :(
Verder konde ze nog niet zoveel vertellen alleen dat hij hormoongevoelig was en dit was dan wel weer gunstig.
Nou dat hoop ik dan maar :!:
De operatie komt nu steeds dichter bij nog maar 3 nachtjes in mijn eigen bed slapen. Maar hopelijk ben ik weer snel thuis.

Groetjes aan jullie allemaal

Ger

Offline
Berichten: 1768

Hallo gerretje,

Toen mijn tumor werd ontdekt, was hij iets groter dan een centimeter. Ik heb toen van verschillende artsen gehoord dat de tumor waarschijnlijk al zeven jaar aan het groeien was. Dus bij jou lijkt me dat ook niet onwaarschijnlijk. Maar wat maakt het eigenlijk uit? Het gaat erom dat hij weg gaat...

Hormoongevoeligheid kan inderdaad een voordeel zijn omdat er dan een extra manier is om de kanker aan te pakken, namelijk door hormoontherapie.

groetjes,

naia

Offline
Berichten: 581

Hoi,

ik had ook een tumor van 4 cm, zat er waarschijnlijk ook al 8 jaar. Heb 2 weken geleden operatie gehad (amputatie + okselkliertoilet). Operatie op zich stelt niet veel voor. Herstel verloopt wat moeizamer, maar dat is puur persoonlijk, hoeft bij jou niet zo te zijn. Ben eigenlijk wel blij dat de tumor uit mijn lijf is, voelt toch aan als een soort opluchting.

Moet as. donderdag op controle bij chirurg. Misschien hoor ik dan wat meer over nabehandeling. Weet wel dat tumor hormoongevoelig is.

Volgens mij heeft Gerretje mij al gemsnt en mijn verhaal al gevolgd, lijkt als 2 druppels water op elkaar.

We spreken elkaar gauw weer en veel sterkte met de operatie.

Groetjes,
Suzanne

Offline
Berichten: 766

Hallo Gerretje,

Bij mij was de tumor 6 cm groot. De omvang weet ik niet, maar ik vermoed dat die niet zo groot was als bij jou. (Ga ik volgend keer vragen). Volgens mijn chirurg zou het er ongeveer een jaar gezeten hebben. Dat verschil in tijd is te wijten aan de groeisnelheid.
Gab61

Offline
Berichten: 1768

Is het nu de groeisnelheid die wordt gemeten in graad 1, 2 of 3? Dat is toch hoe snel de cellen zich delen? Dus dat moet hetzelfde zijn.

In dat geval kan mijn tumor er nooit 7 jaar hebben gezeten want ik had graad 3. Bij mij zeiden ze namelijk 7 jaar voordat de tumor werd verwijderd en onderzocht.

Offline
Berichten: 766

Hallo Naia,
Ik durf niet te zeggen waarmee de groeisnelheid wordt aangegeven. Sinds ik op deze site kom, lees ik allerlei termen waarvan ik niet weet hoe en of die op mijn tumor van toepassing zijn.
De internist had het eens over fase 3. Toen ik vroeg wat daar nog boven zat, zei hij:"Niets". Ik heb altijd gedacht dat het om de MAI ging, waar hier weleens over wordt geschreven. Maar bij de laatste controle bij de radioloog, kwam ik erachter dat dat niet zo geweest kan zijn.

Gab61

p.s. Ik lees weleens dat jullie je dossier doorlezen. Doen jullie dat vanuit het origineel, voor of na een controle? Of hebben jullie kopieën. Is het gebruikelijk om je dossier in te zien? Ik zou het weleens willen, om vragen en antwoorden op deze site beter te begrijpen.

Offline
Berichten: 1768

Je hebt er recht op om je dossier in te zien. Maar sommige artsen doen er moeilijk over.

Ik moet soms zelf mijn dossier van afdeling naar afdeling sjouwen dus ik had er al eens ingekeken, maar toen was ik hier nog niet actief en wist ik van toeten noch blazen. Bij het vorige gesprek met mijn oncoloog op 30 december was ik opeens zo goed ingevoerd dat hij het dossier zelf over de tafel naar me toeschoof! 8) Dat was wel een triomf.

Dus ik zou er gewoon om vragen.

Misschien gaat het bij jou ook om graad 3? Daar zit inderdaad niets boven.

Offline
Berichten: 250

Gerritje, hoelang de tumor er heeft gezeten is volgens mij moeilijk te bepalen. Waarschijnlijk zijn er al heel wat jaren verstreken en hebben er "slapende kankercellen" al heeel lang gezeten. Tot ze activeert werden door een factor,bijv. bij jou de hormonen. Dat is mooi, want over die factor is nu veel meer bekend, en vandaar de (anti)hormoonbehandelingen.
De graagd 1,2,en 3 zegt iets over in hoeverre de cellen afwijken van normale cellen. Graad 1 lijkt dus veel op normale cellen en graad 3 niet. Graad 2 zit er vanzelfsprekend tussen. De MAI-waarde wordt bepaald (celdeling) maar men nog niet veel over de waarde hiervan m.b.t. de prognose. Vaak komt het overeen bij het bepalen van de graad. Ik had MAI 14- graad 2 (boven de 20 zei mijn oncoloog is het vaak graad 3) maar dat weet ik niet zo.
Vraag wel of de tumor her2 neu postitief is of niet, Gerritje.

Offline
Berichten: 250

Ik heb vorige week gevraagd of ik mijn dossier mocht inzien omdat ik een second opinion kreeg. Er werd wat vaag gedaan,men is het niet gewend dat patienten dat vragen. Later heb ik weer gebeld met de oncoloog verpleekundige en die stond er voor open. Ik zei dat ik het dossier in het ziekenhuis wilde lezen, dan hebben ze er bijna geen werk aan dus waarom zou je het niet doen, het gaat over jou!
Ik las wel wat nieuwe dingen : zo las ik dat ik een lobulair carcinoom heb en ik las de MAI en hoe groot de uitzaaiingen waren. Dus als je graag alles wilt weten zoals ik , dan doen. Het kan ook zorgen dat je je meer onzeker gaat voelen als je iets nieuws leest. Maar goed, dat moet een ieder voor zichzelf afwegen.

Offline
Berichten: 1113

Heb mijn dossier er even bij gepakt.
De oncoloog deed inderdaad wat moeilijk hierover. Heb hem toen een net briefje gestuurd met het verzoek me een kopie van het dossier toe te sturen. Enkele dagen later zat het bij de post :wink:
Hier heb je recht op!

Ook hier een slecht gedifferentieerde tumor, graad III. Dit gaat om het tumorweefsel, hoe meer het afwijkt van normaal borstweefsel hoe hoger de graad.
Verder een MAI van 9, die is van geen enkele invloed op de graad.
Verder nog een T3, dat houdt in dat de groote van de tumor > 5 cm.
Daarnaast kom je nog een N tegen, dat gaat over de uitzaaiingen.
N0 geen verspreiding in de lymfe, N1 wel verspreiding in de lymfe, N2 en N3 zijn slecht nieuws.

Als je een eerlijke oncoloog/internist hebt mag het dossier natuurlijk geen verrassingen bevatten, hooguit dat je delen ervan niet helemaal begrijpt.

Succes,
Ikkes

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

@Gab, Ik heb in het topic "Bloom en Richardson" een uitleg gezet over Fase I, II en III

http://forum.de-amazones.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=421