Hoelang voor uitslag eiwitgevoelligheid BK (punctie)?

7 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 79
Hoelang voor uitslag eiwitgevoelligheid BK (punctie)?

Vandaag in het ziekenhuis geweest, we zouden de uitslag krijgen van de punctie of mijn borstkanker ook eiwitgevoelig (her2neu) is. Nu bleek deze uitslag nog steeds niet binnen te zijn (punctie is 2 weken geleden gedaan). Ze gaven aan dat ze het eerst naar een laberatoruim in Hoogeveen hadden gestuurd maar dat het nu was doorgestuurd naar Zwolle. Het zou nu nog een week tot 2 weken duren voordat ik de uitslag krijg of het eiwitgevoellig is. Pas als dit bekend is kan ik gaan starten met chemo. Ook wil ik nog een secund opinion maar dit kan ook pas als het bekend is of de BK eiwitgevoellig is.
Voor mijn gevoel duurt dit allemaal veel te lang. Ik ben zo bang dat er alsnog uitzaaiing komen door wachten en wil graag beginnen met 'vechten ' ipv in de wachtmodus staan.

Weet iemand of het normaal is dat je zo lang op een uitslag moet wachten? Hoelang duurde het bij anderen voordat ze uitslag kregen van de punctie of het wel of niet eiwitgevoellig is?

Offline
Berichten: 4239

Zonnestraaltje, weet je ook wat er nu nog getest wordt? Bij dat eiwit, her2neu, kun je uitslagen hebben die uitgedrukt worden tussen 0 en 3 plusjes. Bij 3 plusjes, her2neu+++, wordt in de meeste gevallen herceptin gegeven. Bij 2 plusjes, her2neu++, zit je na de eerste test in de twijfelzone of je 'genoeg' overexpressie (meer kopieen van een bepaald gen in de tumorcellen) hebt en wordt er met een andere test gekeken of herceptin meerwaarde heeft.

Offline
Berichten: 79

Bergamot: Thnx voor de uitleg! Nee ze hebben alleen in het ziekenhuis aangegeven dat mijn punctie is doorgestuurd naar een laberatorium in Zwolle. Ik heb nog wel gevraagd waarom maar daarop las de chirurg voor wat in de computer stond (een moeilijk woord) en ze wist zelf ook niet wat dit betekende. Ik zal maandag nog eens bellen naar het ziekenhuis voor meer uitleg. Het zit me toch niet lekker dat het nu mogelijk nog 2 weken gaat duren.....

Je schrijft dat het om herceptin gaat. Maar herceptin word toch pas na de chemo gegeven? De arts gaf namelijk aan dat ze voordat ik begin moet weten of het eiwitgevoelig is omdat dit van invloed is op de soort chemo? Weet jij hoe dit zit?

Offline
Berichten: 4239

Klopt, veel ziekenhuizen geven óf TAC óf -bij her2neu+++ - AC en TH. Die laatste heeft dus de H extra en omdat herceptin volgens de trials het beste werkt samen met chemo, maar juist weer slecht samengaat met de A chemo, halen ze de chemo's uit elkaar.

Hoe kan je arts nou niet weten wat er staat? Dan zoekt ze het desnoods op, zou je zeggen.

Offline
Berichten: 79

Vond het ook erg raar dat ze dit niet wist. Begin momenteel behoorlijk mijn vertrouwen in het ziekenhuis te verliezen. Na het weekend maar ff weer bellen voor meer uitleg.

Offline
Berichten: 187

Bij mij duurde het ook ruim 3 weken hoor voor ik de uitslag had. Vond ik ook erg lang duren. Maar bij mij hebben ze me toen wel alvast ingepland voor de chemo (TAC), ervan uitgaande dat het altijd nog aangepast kon worden als dat op basis van de uitslag nodig zou zijn.

Ik wilde toen ook zo snel mogelijk starten, maar mijn oncoloog heeft mij gerust gesteld en gaf aan dat een weekje langer wachten echt geen verschil maakt.

Offline
Berichten: 79

Fijn om te horen dat het bij jou ook wat langer duurde Kiki (hi hi niet fijn voor jou maar wel om te horen dat dit dus niet 'raar' is). Het moeilijke is dat ik ook nog graag een second opinion wil en dit kan pas ingepland worden als de uitslag compleet is. Vind het zo'n moeilijke keus want door een second opinion duurt het nog weer langer voordat ik daadwerkelijk kan starten. Maarja wil ook wel graag zeker weten dat ik de juiste weg in sla.