hormoongevoelige borstkanker irt meningeoom

6 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 25
hormoongevoelige borstkanker irt meningeoom

Tijdens de behandeling in 2012/2013 van mijn (hormoongevoelige) borstkanker (besparende operatie, bestraling en chemo) is er een meningeoom ontdekt. Toentertijd hoefde ik mij volgens de neuroloog hierover geen zorgen maken "ik kon er oud mee worden". Nu een jaar later, is de tumor tegen alle verwachtingen in, significant gegroeid en moet ik geopereerd worden. Afgelopen maandag het eerste gesprek gehad met de neurochirurg. Wat zegt deze chirurg tegen alle verwachtingen in, dat het laatste wetenschappelijk onderzoek uitwijst (niet beschikbaar op het net want ik heb het niet kunnen vinden) dat hormoongevoelige borstkanker vaak meningeomen veroozaakt. Voor mij compleet nieuwe informatie, die ik graag aan jullie wil voorleggen. Zijn er dames die hormoongevoelige borstkanker hebben of hebben gehad en daarnaast een meningeoom? Ik zou graag met deze dames van gedachten wisselen over allerlei zaken.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Wat een ellende nog erbij, Yarrowen. Ik heb even gezocht via de zoekfunctie rechtsboven, maar ik vind alleen een melding van Annie over ' misschien een meningeoom' (en helaas bleken dat hersenuitzaaiingen, die heb jij gelukkig niet).

Ik heb het nooit gehoord in relatie tot hormoongevoelige borstkanker. Wel lees ik op de site van het :arrow: Erasmus Medisch Centrum dat meningeomen vaak hormoonreceptoren hebben (oestrogeen, progesteron, androgeen). En dat ze vaker voor zouden komen omdat vrouwen hormonen als medicatie slikken.

Is er geen misverstand met de neurochirurg over je hormoontherapie? Ik neem aan dat je na borstkanker anti-hormonen slikt (bv tamoxifen, arimidex/anastrozol of femara/letrozol) en geen pure oestrogenen (tegen overgangsverschijnselen).

In het document van de link staat ook dat meningeomen soms voorkomen in combinatie met andere tumoren. Heb je al een keer een gesprek bij genetica gehad (ook vanwege de borstkanker van je moeder)?

Offline
Berichten: 25

Hoi Maisa,

Bedankt voor je reactie. Annie had ik ook al gevonden:):). Wat betreft Tamoxifen, ja dat gebruik ik icm Zoladex. Genetisch ben ik niet belast met BRCA 1 of 2…….maar waarschijnlijk met een tot nu toe onmeetbaar gen dat over een aantal jaar bekend zal zijn onder BRCA 3 of 4. De neurochirurg vertelde mij dat hij in zijn loopbaan veel dossiers als de mijne voorbij heeft zien komen. Hormoongevoelige borstkanker en deze meningeomen. Maar idd alleen het stuk van EMC kan ik daarover vinden. Anyways bedankt voor je reactie.

Grtjs Yarrowen

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

Yarrowen, kon de chirurg je ook een referentie geven van literatuur? Ik vind wel dit artikel, dat aangeeft dat er een verband zou zijn, maar geen verdere details (logisch, ik heb geen toegang tot de volledige tekst).

Offline
Berichten: 25

Hoi Bergamot,

Hartelijk dank. Wat betreft vragen aan de chirurg. Ik heb afgelopen maandag het eerste gesprek gehad, waarbij ik al een overvloedt aan info heb gekregen. Mijn lijstje met vragen, waaronder litt. ref.) groeid gestaag voor het volgende bezoek. hahahahaha

Thx voor nu. Grt Bianca

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Yarrowen, lees je Engels? In :arrow: dit artikel wordt (uit Fins onderzoek) een relatie gelegd tussen meningiomen en hormoontherapie/oestrogenen (dat is dus geen anti-borstkankertherapie!). Dit soort hormoontherapie (hormoonvervangingstherapie) wordt ook met een verhoogd borstkankerrisico geassocieerd). De studie is uitgevoerd onder een miljoen Finse vrouwen, van wie 15 jaar lang (1994-2009) exact bekend was of ze oestrogenen/progesteron slikten.