Gelukkig goed bericht, blijft alleen over een cyste met atypische cellen

14 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Jays
Offline
Berichten: 6
Gelukkig goed bericht, blijft alleen over een cyste met atypische cellen

Hulp nodig, ik moest begin juni voor mijn jaarlijkse controle. Ik ben geen draagster van het gen maar heb wel een verhoogd risico. Tijdens de mammagrafie werd ik terug geroepen voor een echo. Hier werd mij verteld dat ze in mijn linkerborst iets gevonden hadden ter grootte van 6mm. Ik moest op 15 juni terugkomen voor een punctie, hier was een pataloog bij aanwezig en ze hadden voldoende cellen opgezogen tijdens deze punctie. Dit onderzoek was rond half 10 en ik kreeg om 13 uur te horen dat ze atypische cellen gevonden hadden. Ik moest twee weken later terugkomen voor een biopt. Maar wij gingen met vakantie en deze wilde ik absoluut niet afzeggen, ben in 14 maanden tijd mijn ouders verloren, een was hard aan vakantie toe. Nadat wij terugkwamen van vakantie moest ik 4 juli voor dit biopt. En nu begint het rare verhaal, de 6mm knobbel was niet meer te vinden maar er waren meer kleinere knobbeltjes te zien. Het advies was onder de MRI, dit is afgelopen maandag gebeurd, ging niet goed, woensdag weer heen en vandaag uitslag. Ik ben er dan ook net weer uit het zkh, en de MRI liet meer plekjes zitten maar volgens de berichten wel goed. Nu moet ik echter volgende week vrijdag wel weer heen voor een echo en eventueel weer een punctie of biopt, ik ben het dus helemaal kwijt en heb er weinig tot geen vertrouwen meer in. Mijn moeder is net in februari overleden aan uitgezaaide borstkanker. Wie heeft dit ook meegemaakt of komt dit bekend voor?

Offline
Berichten: 4287

ik snap dat je het niet meer snapt.

Helaas is het zo dat een diagnose niet altijd gemakkelijk is vast te stellen.

in jouw geval met verhoogd risico moeten ze echt heel voorzichtig zijn.

Zeker omdat er atypische cellen zijn gevonden.

Het begin van borstkanker kan zich ook laten zien als een aantal plekjes in de borst die een voorstadium van borstkanker zijn. Dan zou eigenlijk ieder plekje bekeken moeten worden, zéker omdat de vorige punctie atypische cellen liet zien.

Ze zullen je als ze nu verder niks vinden ook zeker heel nauwkeurig willen blijven monitoren met regelmatig onderzoeken (misschien voorlopig ieder half jaar of zo), tenzij ze nu al aanleiding vinden om je het advies te geven om in te grijpen (en bij meerdere kleine plekjes is dat dan vaak een amputatie helaas).

Offline
Berichten: 4287

En dat je sowieso op vakantie gaat lijkt me een heel goed besluit na zo'n moeilijke periode!

afbeelding van Jays
Offline
Berichten: 6

Ik ben inmiddels op vakantie geweest en heb ondanks dat ik het bericht al mee kreeg vrijdagmiddag toch wel kunnen genieten in de vakantie. Het gemis om mijn ouders was groter, dan mijn eigen zorgen. Maar die zorgen nemen op dit moment erg toe. Mede omdat mijn nichtje ook op deze manier steeds naar huis gestuurd is en die is op een gegeven moment geopereerd om alle kleine plekjes te verwijderen. Bij haar was het dus wel een voorstadium van kanker. Ik zie behoorlijk tegen volgende week vrijdag op, want ik ben wel op een punt dat ik zeg, haal het er aub uit. Mijn zusje had vorig jaar atypische cellen in haar baarmoeder en die is verwijderd en dit was ook niet goed. Is er iemand die mijn onrust weg kan nemen.

Offline
Berichten: 21

Hoi Jays!

Het lijkt erop dat ze je flink aan het onderzoeken zijn. Ik snap dat dat verontrustend is maar in mijn geval was dat geruststellend. Ik had heel veel vertrouwen in artsen (niet zozeer in mijn echoscopist moet ik toegeven). Bij mij hebben ze door maar te blijven zoeken dingen op een MRI gevonden die niet te vinden waren via echo en mamo. Ze kunnen niet altijd alles zien. En het hangt ook een beetje af van het moment in je cyclus. Ik hoop dat je vertrouwen hebt in de mensen die je helpen. Ik ben achteraf heel dankbaar dat ze zijn blijven zoeken en dat ze daardoor dingen op tijd gevonden hebben zodat een ramp voorkomen is.

Maar ik begrijp je zorgen. Sterkte ook met het verlies van je ouders en succes met het traject waar je in zit. Ik hoop dat je wat aan dit forum hebt. Dat heb ik wel gehad.

afbeelding van Jays
Offline
Berichten: 6

De paniek slaat toe, net zo als heel veel vragen. De belangrijkste is toch wel als de MRI niet verontrustend is, er zaten wel plekjes, waarom dan toch nog weer een echo en eventueel biopt/punctie. Ik wordt hier behoorlijk onzeker door. En ook de pataloog is erbij aanwezig. Ik haal mij inmiddels van alles in mijn hoofd en er komen meer vragen dan antwoorden.

Offline
Berichten: 187

Schrijf in ieder geval al je vragen op en neem ze mee voor je volgende bezoek. Ga niet eerder weg voordat het je helemaal duidelijk is. Vraag eventueel om een extra afspraak/extra tijd als je heel veel vragen hebt.

afbeelding van Jays
Offline
Berichten: 6

Vanmorgen naar het zkh heeft voor wederom een echo. De radioloog stelde mij gerust dat ik mij geen zorgen hoeft te maken, ook omdat hij de plek niet terug kon vinden. Het vermoeden is nu, dat het om een cyste ging. Maar ee nu komt de vraag; atypische cellen in een cyste is toch niet normaal? Ik krijg rond 2 uur nog telefoon hoe nu verder qua controles.

Offline
Berichten: 298

Ik denk dat het vooral heel belangrijk is voor jou dat ze goede afspraken maken over de vervolgcontroles. Dat je risico loopt is duidelijk, dus ze zullen je goed in de gaten willen houden. Het blijft soms lastig om met beeldvormend materiaal duidelijkheid te krijgen. Ik hoop dat je gistermiddag meer informatie hebt gekregen over het vervolg.

afbeelding van Jays
Offline
Berichten: 6

Ik heb inderdaad meer te horen gekregen. Ik hoef niet voor extra controles en ik wordt volgend jaar 50 dus kan dan iedere 2 jaar gewoon naar het bevolkingsonderzoek. Met andere woorden ik hoef bij hun niet onder controle te blijven.

Offline
Berichten: 298

En voelt dat goed voor jou?  Op zich is dat volgens de richtlijnen als er geen genmutatie is maar wel een verhoogd risico. Dat gold ook voor mijn zus die een moeder en zusje heeft met borstkanker maar zelf (gelukkig!) niet de genmutatie heeft die ik heb. Zij is tot haar 50e jaarlijks gecontroleerd en gaat nu weer mee in het bevolkingsonderzoek. Ik hoop dat het je voldoende rust geeft. En als je klachten krijgt niet mee door blijven lopen hoor!

afbeelding van Koetje
Offline
Berichten: 2

Na een aantal jaar hier weg te zijn geweest ben ik nu terug met een vraag.Vanmorgen een jaarlijkse mammagrafie.gehad,,maar ipv 2 foto,s hebben ze vd geopereerde borst er 3 gemaakt onder het mom van;we hebben net een.bijscholing gehad,,en daar hebben ze gezegd hoe belangrijk het is om goede foto,s te hebben; 3 jaar geleden moest il in de bus ook extra fiti,s laten maken ,,dus jullie kunnen je voorstellen dat dit me wel zenuwachtig maakt.Ik hoor woensdag de uitslag vd chirurg.Heeft iemand anders dit ook al eens meegemaakt?     Groetjes aan alle amazones smiley

 

 

 

Offline
Berichten: 298

Nee,  ik heb dat niet eerder gehoord, maar inzichten veranderen.  Wat vervelend dat je dan zo lang op de uitslag moet wachten. Ik snap dat je daar wel zenuwachtig van wordt. Ik duim dat het allemaal meevalt! 

Offline
Berichten: 156

Hallo Koetje, 

Ik ben 2 weken geleden ook voor mijn mammografie geweest en moest ook 3 foto's. Toen dat klaar was moest ik blijven wachten op de gang en moest de zaak eerst door een arts bekeken worden voordat ik kon gaan. Bij mij gingen gelijk allerlei alarmbellen en ik zat eigenlijk al te bedenken van wel of geen chemotherapie en er spookte van alles door mijn hoofd. Toen ik dus op de mamapoli kwam voor de uitslag en daar te horen kreeg dat alles oké was, heb ik dus gezegd dat ik me rot ben geschrokken! Blijkt dat het dus een nieuw protocol is en eigenlijk vind ik het echt getuigen van een gebrekkig inlevingsvermogen dat ze dat niet even vermelden. Dus denk ik dat er bij jou ook iets dergelijks aan de hand is en zou me niet gelijk teveel zorgen gaan maken.

Groetjes Billeke