Kalkspatjes gezien op mammografie 6 maanden geleden, moet ik er wat mee?

6 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Zuster87
Offline
Berichten: 3
Kalkspatjes gezien op mammografie 6 maanden geleden, moet ik er wat mee?

Goedemiddag allemaal,

 

ik ben zoekende naar meer info, en misschien onnodig, maar dan hoop ik dat ik dat ook als antwoord terug krijg .. wink

 

ik ben 31 jaar, en heb een half jaar geleden een mammografie + echo laten maken vanwege een klein rond en glad knobbeltje net achter mijn tepelhof. Op de echo + mammo is deze niet te zien.

wat ze wel zagen, waren 4 plekjes waar er sprake was van calcificaties, niet geclusterd en dus benigne (BI-RADS 2) in elke borst heb ik dus 2 plekjes daarvan. 

Ik heb met enige regelmaat wat pijn bovenin mn borsten richting sleutelbenen + rechteroksel (wellicht let ik hier nu ook meer op en voel ik dingen die er misschien niet zijn)

de familie anamnese is niet eerste-tweedegraads belast tot zover bekend is, daarboven echter wel. 2 zussen van mijn oma, een broer, 2 directe nichtjes hadden allemaal voor hun 50e borstkanker en prostaatkanker. 1 zus van mn oma kreeg na 30 jaar dezelfde borstkanker terug, in beide borsten + uitgezaaid naar haar eierstokken en baarmoeder. Mijn oma zelf heeft nooit iets gehad, ze krijgt wel al jarenlang elk jaar een mammografie maar enkel wat kleine stabiele goedaardige plekjes

Mijn tante staat onder strenge controle wegens meerdere kalkspatjes in 1 borst (BI-RADS 3) ze is 52 jaar. mijn oom en mijn vader hebben nooit PSA voor hun prostaat laten controleren tot zoveel mij bekend is (zijn 54 en 56 jaar) mijn oom heeft vorig jaar wel een melanoom laten verwijderen, hoefde hier geen behandeling voor want de snijranden waren schoon. Mijn vader gaat nooit naar een huisarts (hele koppige en starre man..)

 Mijn huisarts vind een controle mammografie voor mij over een halfjaar of een jaar niet nodig, te zij er nieuwe klachten optreden. Ik zit nog wel met een onrustig gevoel. Hoef ik mij echt geen zorgen te maken over die kalkspatjes? 

 

Excuus voor het lange en misschien wat warrige verhaal!

Offline
Berichten: 518

Kalkspatjes hoeven niets te betekenen te hebben, maar ik raad je aan vooral op je gevoel af te gaan. Vonden ze het echt niet nodig om een biopt te nemen, in combinatie met je pijnklachten? Overigens kunnen die pijnklachten ook gewoon mastopathie zijn, is daar met je over gesproken? Bij mij begon de mastopathie zo'n beetje rond jouw leeftijd. Ik heb jaren later pas borstkanker gekregen en er schijnt toch geen relatie tussen die twee dingen te zijn. 

In hoeverre je familiegeschiedenis misschien toch reden geeft voor extra zorg, durf ik zo niet te zeggen. Ik hoor in je verhaal wel heel wat gevallen van (weliswaar) verschillende soorten kanker, maar niet direct in je naaste familie. 

Ik zou niet blindvaren op de huisarts en bij een niet-pluis gevoel toch gewoon weer teruggaan en aandringen op verder onderzoek. In de NHG standaard staat het volgende: 

"Een niet-afwijkend mammo- of echogram sluit een maligniteit niet met zekerheid uit. Verwijs daarom naar een mammapoli indien drie maanden na een niet-afwijkend mammo- of echogram nog steeds sprake is van een knobbeltje of gelokaliseerde pijn in één borst."

Dus gewoon teruggaan als je last blijft houden. 

 

afbeelding van Zuster87
Offline
Berichten: 3

Dank voor je antwoord!

Mijn laatste gesprek met de huisarts was dus omdat ik nog steeds dat knobbeltje heb waarvan ze zeggen dat het klierweefsel is. Ik heb op dit moment ook niet het gevoel dat dat nu sterk veranderd is en het voelt egaal. Ze wil me niet weer opnieuw doorsturen omdat de straling van een nieuwe mammografie dan onnodige schade zou maken .. 

alleen die kalkspatjes in beide borsten zit me dan niet helemaal lekker, ook omdat bij 1 plek het ‘rondje’ wat gezet is om de plek aan te geven op de mammografie een stuk groter is dan bij de andere 3. Daar zit dus meer dan 1, alleen zeggen ze ondanks dat dat het niet-geclusterd is.

masthopatie is niks over gezegd? Ik heb 2 zwangerschappen gehad en 2x paar weken borstvoeding gegeven, laatste keer was 2 jaar geleden, kan dat ermee te maken hebben?

Offline
Berichten: 4287

Masthopatie zou heel goed kunnen. Dat gaat ook gepaard met knobbels en pijn. De kalkspatjes zijn veel vaker goedaardig dan kwaadaardig. Toch heb ik geleerd gevoelens van onrust serieus te nemen. Is er nooit erfelijkheidsonderzoek gedaan in jouw familie en zo niet zou dan niet een van de familieleden die al kanker kreeg alsnog dat in gang kunnen zetten? Als daar wat uitkomt dan zou dat wél een heel serieuze indicatie zijn om je met grote regelmaat te screenen.

Dat je zelf blijft opletten of er iets verandert is supergoed.

en dan nog een ding: niet alle tumoren zijn te zien op een mammografie. Bij mijn moeder duurde het lang voordat het ook echt zichtbaar was. Soms is een mri dan beter.

Als je je zo ongerust blijft voelen neemt dat ook veel kwaliteit van leven af en lijkt het mij totaal normaal dat je nogmaals je laat doorverwijzen. Met het citaat van  LindaVB in handen moet dat gaan lukken.

afbeelding van Herfstblad
Offline
Berichten: 56

Zonder je angst aan te wakkeren, bij mij was na een echo nav een heel klein bobbeltje voelen niets te zien behalve wat kalkspatjes, geen reden tot zorg werd er gezegd. 2 jaar later bleek dit bobbeltje wel degelijk borstkanker te zijn. Ik werd na die eerste echo niet meer gecontroleerd, bleef het bobbeltje wel zelf in de gaten houden en heb me altijd afgevraagd of kalkspatten & knobbeltje voelen niet een reden waren geweest me in ieder geval bv na een jaar opnieuw te controleren. ( de quote hierboven uit de NHG standaard lezend had dat dus na 3 maanden al moeten gebeuren). Nu kwam de borstkanker 2 jaar na de echo waar alleen de kalkspatten op te zien waren aan het licht, en bleek ik ook al aangedane okselklieren te hebben:(

Ik kan me op basis van mijn eigen ervaringen je onrust dus goed voorstellen, neem die serieus en ga ev opnieuw in gesprek met je huisarts.

afbeelding van Tave
Offline
Berichten: 1

Ik voelde 4 jaar geleden ook een knobbeltje in mijn borst. Mammo en echo waren goed en moest gewoon na 2 jaar terug op controle. Het knobbeltje was nog steeds aanwezig en er waren wat kalkspatjes op de mammo. De gynaecoloog heeft mij doorgestuurd voor een punctie en mri omdat die kalkspatjes haar toch wat verontrustte. Uiteindelijk bleek het idd over een kwaadaardige tumor te gaan. Ondertussen ben ik borstsparend geopereerd, bestraling gehad en moet ik nog 5 jaar hormoontherapie nemen. Volgens mij kan je toch beter een extra controle krijgen met mri zodat je zeker kan zijn dat het niets kwaadaardig is. Veel succes.