Knobbeltjes / cystes

76 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Kaja71
Offline
Berichten: 5
Knobbeltjes / cystes

Dag!
Afgelopen week ging ik (42) toch maar naar de huisarts met in mijn beleving een grote cyste. Hij zat er al een aantal weken, maar precies op de plaats waar er anderhalf jaar geleden ook een zat. Die is toen via een punctie weggehaald. De huisarts deelde mijn mening en vond het niet nodig dat ik weer het hele mammacare-traject zou doorlopen, dus ze regelde een echo, met indien nodig een punctie.
Ik ging een dag later tussen de bedrijven door even naar het ziekenhuis. De radioloog vroeg me waar de cyste zate, en ik kon hem aanwijzen. Hij puilde zelfs een beetje uit, zo groot was hij. En inderdaad, op het scherm verscheen een cyste. Een grote zwarte vlek. Maar meteen zag de radioloog (en ik ook) dat er aan de onderkant in die zwarte vlek wat bobbels/weefsel zaten. In de cyste dus. Hij wees ze me aan en zei vanaf dat moment niks meer, behalve dat hij dat wel wilde laten onderzoeken. Via de punctie heeft hij gericht die bobbels weggezogen, en ook de cyste verdween.
Hij zei dat de rest via de huisarts zou verlopen omdat deze de aanvragend arts was, en weg was hij.
Nou zit ik 'em natuurlijk wel te knijpen... Hoe lang gaat het duren voordat de huisarts de uitslag heeft? En ben ik nou teveel bezig met die stilzwijgende radioloog? Waarom heb ik niks meer gevraagd? Ook heb ik nu op de plek van die cyste een soort 'gat' in mijn borst. Is dat normaal?
Ik hoop volgende week natuurlijk een geruststellend bericht te horen, maar wilde mijn ei hier toch even kwijt. Bij wie zat er ook zo'n rare cyste? En hoe lang duurt het voordat zo'n uitslag er is??

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Kaja, wat een nare ervaring. Je slaat dan dicht, dat gebeurt velen. Dat dit je bezighoudt vind ik niet gek. Want ik vraag me af: heeft hij gezegd dat die weggepuncteerde bobbels nu pathologisch onderzocht worden? Bedoelde hij dat met ' onderzoeken ' ? Zou mij logisch lijken. Ik wil je niet bang maken, maar zeg toch even eerlijk dat mijn oorspronkelijke BK ook in de rand van een cyste zat. Een grote en een boel kleintjes. Dus dat jij je zorgen maakt vind ik niet gek. Maar bij jou kan het ook iets anders zijn dan bij mij hoor. Geen situatie is hetzelfde Wanneer zou de uitslag van de radioloog bij de HA zijn? Trek aan de bel als het je te lang duurt hoor. Je kunt een lijstje maken met vragen die je had willen stellen. En even bellen met radiologie of je HA om er alsnog antwooord op te krijgen . Je goed recht. Die onduidelijkheid en stresserige onzekerheid is slopend. Die moet zo kort mogelijk duren! Veel sterkte.

afbeelding van Kaja71
Offline
Berichten: 5

Beste Annie,
Bedankt voor je reactie. Inderdaad is het 'punctieresultaat' opgestuurd voor pathologisch onderzoek. De radioloog heeft bewust de cellen/het weefsel waarover hij twijfelde met de punctie meegenomen.

Maar toch heel wat dat het bij jou wel zo aan het licht kwam. Benieuwd hoe het nu is? Is jouw verhaal ergens te vinden?
Ik ben de komende twee dagen heel druk op mijn werk, en ga ervan uit dat de huisarts wel belt als er een minder goed bericht uit het ziekenhuis komt. Dus mijn mobiele telefoon ligt steeds in de buurt... Wel stress! Hoor ik niks, dan bel ik zelf woensdag.
Tenslotte nog een vraag: Is het raar dat er op de plek van de voormalige 'cyste' nu een deuk zit?
Groeten!!
Kaja

Cat
Offline
Berichten: 666

Logisch Kaja dat je in spanning zit, kun je niet de huisarts bellen, misschien weet hij wel wanneer de uitslagen binnen zijn, dat is voor jouw gemoedsrust misschien wel fijner. In ieder geval heel veel succes en natuurlijk duimen wij hier mee dat het niets is. Laat je het hier weten als je de uitslag hebt?

afbeelding van Kaja71
Offline
Berichten: 5

Bedankt voor de reacties. Inmiddels ben ik heel erg opgelucht. Er zijn geen kwaadaardige cellen gevonden! Wel willen ze nog een mammogram en onderzoek om de hele borst eens te bekijken of er een reden is dat deze zo geprikkeld is en waarom er zo snel steeds zo'n grote cyste op dezelfde plek ontstaat. Prima, klinkt veilig. Maar vooralsnog erg blij! Jullie heel veel sterkte bij alles, ik realiseer me dan maar weer hoe dankbaar ik mag zijn, en hoe normaal ik het soms vind om gezond te zijn! Weer wat geleerd..

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Goed nieuws kaja. Heel fijn voor jou. Succes met de nog te nemen volgende onderzoeksstappen. Hopelijk blijft alles er goed voor je uitzien.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Fijn dat je zulk goed nieuws hebt gehad, Kaja. We zwaaien je hier heel blij uit

Offline
Berichten: 873

Fijn Kaja, hopelijk tot nooit weer ziens (hier ;)) !

afbeelding van Kaja71
Offline
Berichten: 5

Toch weer even terug. Inmiddels is op advies van de huisarts nogmaals een echo gemaakt. (dus geen mammografie). Deze radiologe was wat spraakzamer. Er zaten meerdere, waarschijnlijk cystes, die echter allemaal gevuld waren met iets. (bloed?) Het kan dat ze ontstoken zijn geweest. Er zijn meerdere puncties genomen met een dikke naald omdat het er anders niet doorkon, en de inhoud is weer opgestuurd. En ook nu weer wachten op de uitslag. Het lijkt me sterk dat dit nu in een keer niet goed is, maar ja... Verder is het raar dat dit opeens allemaal in mijn borst zit.

Offline
Berichten: 565

Wel goed dat het allemaal nog een keertje onderzocht wordt Kaja. Dan weet je ook waarom je borst zo onrustig is. Sterkte met afwachten op de uitslag.

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Kaja, bij mij is de cyste ( die door de radioloog al wel ' verdacht ' was van een kwaadaardige inhoud ) geen punctie genomen. Maar om het hele materiaal volledig te kunnen onderzoeken ben ik toen onder het mes gegaan (onder narcose ) en is de cyste weggenomen en door de patholoog verder bekeken. Bleek bij mij dus wel meerdere invasieve kankerknobbel( tjes) te bevatten. Ben daarna nogmaals borstsparend geopereerd omdat de snijranden niet ' schoon ' waren.

Ik vind het goed dat alles tot op de bodem wordt uitgezocht bij jou. Maar ik blijf erbij dat jij niet zo'n pechvogel hoeft te zijn als ik. Dus ik hoop dat je opnieuw zult mogen horen: geen bk mevrouw!

afbeelding van trinetteke
Offline
Berichten: 7

Hallo iedereen,

Ik zal even vertellen hoe het allemaal begonnen is:

2.5 jaar geleden ontdekte ik in mijn rechter borst net onder de tepel een knobbeltje, huisarts laten voelen, die zij dat het niks was, gewoon klierweefsel, ik dacht nog hoe kan je daar nu zo zeker van zijn.
Ik werkt toen in een uz en ik was er toch niet helemaal gerust in en aldaar toch aanvraag gedaan voor mammo en echo.
Uit echo bleek dat ik rechts een cyste had van 2.7 cm, dat was dus die knobbel die ik voelde, en links werd ook een cyste gevonden van 1.5 cm.
Aangezien ik van die grote cyste pijnlijke steken had heb ik die toch maar laten leegzuigen, resultaat was idd goedaardige cyste. Aan die kleiner cyste werd niks gedaan want niet voelbaar en niet pijnlijk.
Ongeveer jaar later terug mammo en echo en die cyste links was gegroeid naar 2.2 cm, verder niets aan gedaan, wederom omdat ik geen pijn had of niet voelbaar.
Nu dit jaar half augustus om precies te zijn, terug controle, cyste bleek gegroeid naar 2.8 cm, dus bijna 3 cm.

Kort na die controle voelde ik nu wel de cyste zitten, net onder tepel en in protocol stond geschreven: cyste in volume toegenomen, eerder wat breedwandige aflijning en we zien tevens wat intracysteuze vegetatie, verder te volgen.

Doordat ik nu de knobbel duidelijk voel en er soms pijn in heb, toch maar terug nr de borstkliniek geweest in het uz. Daar zei de chirurg, tja als het zo blijft groeien en je hebt er last van gaan we die er meteen uithalen. Daar schrok toch wat van, waarom niet eerst een punctie zoals bij die vorige cyste?
Mss door het protocol vd echo dat hij wat twijfelt en alles wilt mee hebben vh weefsel, ik voel de knobbel ook wel verder groeien
Morgen staat de operatie gepland, partiële mammectomie onder algemene narcose.

Het gaat allemaal ineens zo snel, vorige maandag op cons geweest id borst kliniek en morgen lig ik al op de operatietafel. Een week later is de uitslag bekend.

Zo dit doet deugd zeg zo dit van me afschrijven, opluchtend, want je bent er toch altijd mee bezig he als ze zo in je lijf gaan snijden, ook eerste x onder volledige narcose...

Ik hoop dat jullie mee volgen en wenog wat kunnen praten, mss meiden die een soortgelijke echo gehad hebben? Ik hoor het graag...

Groetjes
Trinetteke

afbeelding van Mootje
Offline
Berichten: 5

Sterkte morgen op de operatie tafel en hoop dat je een goeie uitslag krijgt.

afbeelding van trinetteke
Offline
Berichten: 7

Dank je meid!

Offline
Berichten: 63

Sterkte morgen en hoop dat het weer een onschuldig bultje is.

afbeelding van trinetteke
Offline
Berichten: 7

Iemand herkenbaar?

Offline
Berichten: 154

Dag Trinetteke,

Voor mij is het niet herkenbaar. Maar ik kan me voorstellen dat je een beetje ongerust bent omdat het allemaal ineens zo vlug moet. Maar ik zou me geen zorgen maken. Ik denk dat ze toch een MRI zouden voorschrijven moesten ze een vermoeden van kwaadaardigheid hebben. Tegenwoordig worden tumoren (dus kwaadaardig) ook zeker niet altijd direct weggenomen. Meestal is het eerst chemo en dan pas operatie. In welk UZ is het trouwens? Ik ben in behandeling in UZ Antwerpen.

In elk geval heel veel succes voor morgen en ik duim mee voor een goede uitslag!

Groetjes,

Sarah

afbeelding van trinetteke
Offline
Berichten: 7

Hey, het is in het uz van Jette.
Och ja we zien wel na de operatie wat het geeft.

Hopelijk is het resultaat snel binnen.

Grtjs

truus
afbeelding van truus

SarahB, ik moet je helaas tegenspreken, er is geen standaard behandeling, het kan ook eerst een operatie zijn en daarna chemo, is van verschillende factoren afhankelijk en een MRI hoeft ook niet. Maar trinnetteke, wat men normaal altijd doet, is sowieso een echo nemen en een punctie of/en een biopt, is het fout weefsel, wordt schildwachtklier procedure toegepast, dat is de eerste klier na de tumor, is die besmet, dan halen ze de klieren onder je oksel weg. Maar hij heeft geen biopt genomen, dus ik vermoed, dat hij denkt dat het beter is alles eruit te halen en dat het dus goedaardig is.
Normaal gesproken behoort een chirurg daar ook over te praten, voordat je onder het mes gaat, heeft hij dat bij jouw niet gedaan? Heel veel succes vandaag.

Offline
Berichten: 154

Nee Truus, weet ik, daarom dat ik zei: 'zeker niet altijd' :wink: . Dus soms wel, maar dan worden er toch wel meer onderzoeken gedaan. En ik dacht wel altijd een MRI om de juiste grootte te bepalen (alvast, dat is mij zo gezegd door mijn prof), maar blijkbaar niet in elk ziekenhuis dus. Nu, in elk geval hoop ik dat alles goed gegaan is. Hou ons wel op de hoogte hé Trinetteke!

Offline
Berichten: 4238

Waarom niet eerst een punctie? Ik denk omdat het doel van de operatie tweeledig is: zeker weten wat die knobbel is en jou van het ongemak afhelpen. Voor dat laatste moet die knobbel er toch uit, dan kunnen ze hem ook onderzoeken en dus is een punctie dubbelop.

Een mri is een duur onderzoek en ik weet eigenlijk niet of elk ziekenhuis zo'n apparaat heeft. Is ook geen logisch onderzoek als de knobbel waarschijnlijk goedaardig is (dan is het minder van belang schone snijdranden te hebben).

Succes voor de operatie Trinetteke!

afbeelding van trinetteke
Offline
Berichten: 7

Hey meisjes, eindelijk kan ik reageren, ik krijg niet altijd de optie om te reageren op het forum.

Zo de operatie is goed gegaan, bij het ontwaken toch wel pijn en Baxter met pijnstilling gekregen en het ging al snel beter, s avonds is de chirurg nog langs geweest en mocht nog naar huis daar ik niet misselijk was.
Hij zei dat het idd een cyste was die leegliep maar dat er nog iets anders bij was, dacht aan een papilloom, in totaal zon 3 cm weggehaald, alles is opgestuurd naar het lab.
De pijn valt wel mee, vooral bij het bukken voel ik het tegen trekken. De borst is wat gezwollen en begint geelgroenig te verkleuren.

Verder ben ik heel erg moe, die verdoving is nog niet volledig weg me dunkt, hopelijk gaat dat snel beter, want zo slaperig de hele dag is ook maar triest, zeker met een kleuter van 3.5 jaar in huis.

Zo meisjes nu zijn jullie op de hoogte vh verloop en nu afwachten dus.
Groetjes

truus
afbeelding van truus

Men stuurt altijd alles op, maar hij heeft het woord papilloom uitgesproken, dus goedaardig.
Narcose bijwerkingen vond ik niet zo prettig, probeer als je nu nog last hebt, veel te bewegen, wandelen of zo, zodat de narcose vlugger uit je lijf gaat. Veel succes.

afbeelding van trinetteke
Offline
Berichten: 7

Dat wist ik niet dat door veel te bewegen de narcose sneller weggaat, het is precies toch al ietsje beter, wel nog wat pijn bij het bukken Enzo,borst ziet nu gans geel, het sneetje zal toch zon drie cm zijn, het is heel'mooi gedaan zo op het eerste zicht.

Een papilloom wordt meestal weggesneden heb ik mij laten vertellen, klopt dat?

truus
afbeelding van truus

Ik zou het niet weten, misschien omdat je daar anders last van krijgt.
Als het nu al mooi eruit ziet, zie je straks niks meer ervan, dat is fijn.

afbeelding van trinetteke
Offline
Berichten: 7

Het wachten op de definitieve uitslag is altijd ambetant he, denk wel dat het goedaardig is maar ge weet nooit dat er paar slechte cellen aanwezig zijn natuurlijk. Hopen op het beste dus.
De wonde trekt nog een beetje bij het bukken en neerleggen.

Houd jullie wel op de hoogte ze.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Hallo,

Vandaag zou er een kleine cyste leeggezogen worden. Zo gezegd zo gedaan. Echo meneer gaf aan dat een cyste was met een dikkere substantie en dat ik me nergens zorgen over hoefde te maken. Ik moest een uurtje wachten op uitslag lab. Bij de chirurg gekomen wilde hij nog even voelen en gaf toen aan dat hij 2e punctie wilde voor meer weefsel. Zei er niet bij waarom. Dus terug naar de echo meneer. Die begon gelijk dat hij het echt niet verwacht had en dat hij echt dacht dat het een cyste was en dat hij het heel vervelend voor me vond. Ik vond het allemaal maar vreemd. Nieuwe punctie gehad en tijdens de punctie bleek wel dat hij overleg had gehad met chirurg. Hij gaf ook nog aan dat het heel klein was en dus de prognose goed was. Hij wenste me veel sterkte! Ik wist niet wat ik hoorde! Ik terug naar afdeling chirurgie waar ze voor dinsdag een afspraak hebben gemaakt. Ik heb daar gevraagd wat de echo meneer nou bedoelde. Ik moest even wachten en de dokter werd gehaald. Binnen in de kamer gaf verpleegkundige aan dat ze het liever niet aan de balie besprak. Chirurg gaf aan dat zij dachten aan een cyste maar dat het lab een andere uitslag gaf. Hij maakte zich wel zorgen gaf hij aan maar vertelde niet waarvoor hij zich zorgen maakte. Maar ja op dit moment weet ik dus niets. Aan de ene kant denk ik nog een cyste maar aan alle reacties van echo meneer en verpleegkundigen twijfel ik toch wel. Hoe kan de echo meneer nou zeggen dat de prognose goed is omdat het zo klein is en ik weet nog van niets! Wat denken jullie van dit verhaal??

Groetjes

truus
afbeelding van truus

Tjee, zeg, dat hebben ze ook lekker aangepakt, heel erg vervelend zoiets.
Als ik jouw verhaal lees, dan klinkt het niet goed. Je was alleen? Ga nooit alleen, want je wordt overvallen door allerlei informatie en met twee hoor je meer. Dus de volgende keer neem iemand mee, echt doen.
Het is allemaal heel moeilijk de onzekerheid die je nu hebt, probeer afleiding te zoeken, ga wandelen, of uit eten, maar denk niet teveel na over dit. Je kunt namelijk helemaal niets doen en het doet je lijf ook niet goed. Dinsdag hoor je meer, toi, toi, toi, heel veel succes.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Bedankt voor je reactie! Ze hadden me vanaf november al aangegeven dat het een cyste was dus het was echt niet in me op gekomen om iemand mee te nemen. Ik probeer nu zoveel mogelijk afleiding te zoeken. Lukt aardig met 2 drukke kids haha. Maar dit is wel het langste weekend van m'n leven!

truus
afbeelding van truus

Heel begrijpelijke, heerlijk drukke kinderen, vooral nu, kun je niet teveel nadenken ;)

Offline
Berichten: 42

Helaas was het geen goed nieuws. Morgen krijg ik een MRI om te kijken of er nog meer tumoren in de borsten zitten. 5 februari staat een borstbesparende operatie gepland maar dat is nog een beetje afhankelijk van de uitslag van de MRI. Daarna waarschijnlijk 4 weken bestralen en chemo. Vooral de chemo viel erg tegen omdat ik dat echt niet verwacht had.

groetjes

Fly
Offline
Berichten: 34

Nou zeg wat is dat raar gelopen voor jou ...! Communicatie blijft schijnbaar vaak lastig.. :roll:
Maar ja, de boodschap is akelig, hopelijk gaat de uitslag morgen geen nieuwe dingen aan het licht brengen.
Veel sterkte in ieder geval!

Offline
Berichten: 127

Sterkte Dummy!

truus
afbeelding van truus

Heel veel stertke Dummy

Offline
Berichten: 193

Heel veel sterkte. Volgens mij krijg je als je nog geen 40 bent bijna standaard ook chemo. Je komt er doorheen! Veel succes.

afbeelding van Zjenes
Offline
Berichten: 1

Hey..

Ik heb een vraagje, misschien kunnen jullie die beantwoorden, advies geven of gerust stellen..

Ik zal even mijn verhaal vertellen.

Ik ben een meisje van (nu) 16 jaar, een hele erg jonge leeftijd om borstkanker te krijgen (of tenminste dat is wat ze zeggen). Vorig jaar januari ontdekte ik een knobbel in mijn rechter borst. Ik heb het een maand laten zitten waarna mijn vriend zei dat ik naar de dokter moest gaan.. Ik ben gegaan, de HA heeft mij door verwezen naar radiologie voor een echo omdat ze dacht dat het een cyste was. Ze hebben een echo gemaakt, het bleek niks te zijn en moest na 3 maanden weer terug komen.

Na die 3 maanden ben ik terug gegaan voor controle, maar raar genoeg voelde ik ook een knobbel in mijn linkerborst. Ik heb opnieuw een echo gemaakt. Omdat de radioloog het niet vertrouwde heb ik een punctie moeten doen (aan alleen de rechterborst). De chirurg heeft toen gebeld met ons thuis en heeft de uitslag verteld. Hij wilde het laten weghalen omdat hij niet zeker wist of het kwaadaardig was.. Omdat ik die week daarna op vakantie ging zouden we het na mijn vakantie verder bespreken. Uiteindelijk bleek het niks te zijn en kon het gewoon blijven zitten. Wel moest ik 6 maanden daarna op controle komen..

De 6 maanden controle was afgelopen februari (2015), de knobbel van de rechter kant is helemaal weg, wel is de linker kant gegroeid. En behoorlijk ook. De co assistente (een redelijk jonge ook, wat helemaal niks uit maakt en meestal de slechte dingen vindt) heeft even gevoeld en een paar vragen gesteld, en dat was het. Ze hebben geen punctie of echo gemaakt.. Ik vond het best eng, de chirurg kwam er later bij en vertelde dat hij het niet wilt weghalen omdat het litteken weefsel maakt en dat is slecht, vooral omdat ik zo jong ben. Het liefst zou ik het knobbeltje wel weg hebben, sinds een paar dagen heb ik pijn schuiten, een soort steek aan de linker borst.

Ben ik bang dat ik borstkanker heb? Nee, niet echt. Borstkanker is vaak voorgekomen in mijn omgeving. Mijn tante is 3 jaar geleden overleden aan borstkanker, ze had het overwonnen en toen voelde ze een knobbel in d'r oksel, maar dokters zeiden dat het vocht was. En toen ze er achter kwamen dat het een tumor was, was het einde verhaal. Toen heb ik er niet veel over nagedacht en me er in verdiept omdat ik jong was.
Twee weken geleden is de oma van mijn vriend overleden, ze had net als mijn tante borstkanker, had het overwonnen maar het is terug gekomen. Oma heeft niks gevoeld, maar haar bloedwaarde was te laag. Het heeft 2/3 maanden geduurd voordat het voorbij was.

Ik vertrouw ziekenhuizen en dokters niet, ik lees vaak dat ze valse hoop geven of mensen terug naar huis sturen. Dit was niet het geval bij de HA, maar wel bij de chirurg, ik stond letterlijk na 5 minuten al weer buiten, als het niet eerder was..

Mijn punt is nu eigenlijk, wat moet ik doen? Ik wil namelijk niet naar mijn ouders, omdat het duidelijk is dat het geen borstkanker is (of in ieder geval niet wat ze nog weten, maar laten we hopen van niet), ik wil niet naar mijn vriend omdat hij net zijn lieve oma heeft verloren en mijn beste vriendin is hier heel gevoelig voor.
Het ziekenhuis of de dokter is geen optie, want die hebben me al weer afgesloten en ik wil niet zeurend overkomen, ik hoefde niet meer terug te komen tenzij het pijn deed of groeide, maar omdat het niet constante pijn is, weet ik niet of ik aan de alarmbellen moet trekken of dat ik het moet afwachten. Moet ik het vertellen, of laten rusten. Maak ik me teveel zorgen (door mijn leeftijd) en stel ik me aan..?

Het zit me dwars, want je voelt het als er iets niet goed zit met jezelf en je lichaam, maar als "onderzoek" heeft uitgewezen dat er niks aan de hand is, wat kan je dan nog meer doen?

Ik hoop dat ik snel reacties krijg..

Alvast bedankt,

Zjenes

Offline
Berichten: 306

Hallo Zjenes, wat vervelend dat je je zo bezorgd voelt.
Hoe is de relatie met je ouders? Is het een idee om
met jezelf af te spreken om bijv. 3 maanden niets te ondernemen en te kijken of het verdwijnt/klachten verminderen en er niet mee bezig proberen te zijn, hoewel dat best lastig zal zijn. En na die 3 maanden je ouders in te lichten als je nog klachten hebt, zodat ze je kunnen begeleiden naar de huisarts/ziekenhuis? Als moeder kan ik je vertellen dat ikzelf het ook graag zou willen weten als mijn kind met serieuze klachten rondloopt. Sterkte!

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Even kort de voorgeschiedenis:

Een aantal jaar geleden ontdekte ik een knobbel in mijn linker borst. Mijn toenmalige huisarts lachte het een beetje weg onder het mom van dat ik toch jong ben en dus minieme kans heb op borstkanker. Ik wou het graag onderzocht hebben omdat mijn tante en mijn bomma borstkanker hebben gehad.

Ik ben toen van huisarts verandert en die heeft toen een echo voorgeschreven. Uit die echo bleek dat het een mooie, ronde, mooi omlijnde cyste was en dat er verder niets hoefde te gebeuren.

Een jaar geleden kwam op diezelfde plaats terug een knobbel, maar die voelde niet meer rond aan. Ik kon die wel nog gelijk met die cyste wat induwen en verschuiven, maar een dik half jaar geleden toch eens aan mijn huisarts vermeld. Hij heeft toen terug een echo voorgeschreven. Op de echo zag men dat het een 'tros' cystes was. De radiologe raadde aan van wel eens een biopsie te laten doen omdat ze niet zo goed kon zien wat er tussen/achter die cystes zat.

Door persoonlijke zaken is die biopsie er toen niet van gekomen, maar onlangs heb ik er dan werk van gemaakt om de biopsie te laten doen. In mijn rechterborst hebben ze 1 cyste leeg gezogen. In mijn linker borst hebben ze twee cystes leeg gezogen (waarvan de grootste echt serieus groot was, 5 op 2 cm zoiets denk ik). In de linkerborst zagen ze dan ook verhard weefsel waar ze een biopsie van hebben genomen.

Het knobbeltje blijkt een papilloom in de melkklier te zijn. Volledig goedaardig dus daar hoeft niets aan te gebeuren. Mijn gynaecoloog zei dat het wel kan dat ik wat bloederige afscheiding uit mijn tepel krijg door dat gezwel maar daar heb ik momenteel nog niets van gemerkt.

Twee cystes waren in orde. Maar bij 1 cyste heeft men atypie waargenomen. Mijn gynaecologe gaat nu met de specialist overleggen of hij vindt dat er extra onderzoek nodig is. Ze zei dat het ook kan dat de specialist beslist dat het toch allemaal in orde is. Als ik niets hoor dan is het in orde, anders laten ze het weten als ik extra onderzoek moet laten doen.

Atypie vind ik precies zo'n vage term. Weten jullie wat dit juist inhoudt wanneer ze atypie waarnemen in het vocht van een cyste? Ik dacht dat cystes sowieso nooit kwaad konden?

afbeelding van Yazzie
Offline
Berichten: 4

Ik zal me even kort voorstellen: Ik ben Yazzie, 21 jaar oud (net 2 maandjes) en ik heb een probleem waar ik erg mee zit. Het begon zo:

Op de dag van mijn 20ste verjaardag kreeg ik een borstontsteking (tenminste ze zeiden dat dat het was, ik denk nog steeds dat het een verstopte melkklier was) in mn linkerborst. Een gedeelte boven mijn borst werd rood en dik. Ik kreeg antibiotica en het rode ging weg. Ik heb daarna 2x een echo gehad (bij 2 verschillende ziekenhuizen). Het was goed. MAAR PRECIES 2 weken nadat ik die ontsteking had, kreeg ik een knobbeltje (precies linksboven mijn tepel stukje omhoog) in mijn rechter borst. (Dit wist ik, omdat ik toen ik een borstontsteking had ik naar het ziekenhuis ging en ik in de rechterborst niks had; 2 weken daarna bij de huisarts heeft hij een knobbeltje gevoeld in de rechterborst.) Ik heb er niet veel aandacht aan besteed want ik was voornamelijk bezig met die andere borst (ik dacht aan inflammatoire borstkanker enz). Ik had zelfs een doorverwijzing naar het borstkankerziekenhuis Alexander Monro, daar heeft een oncologisch chirurg alleen gevoeld. En naar de CD gekeken van de eerste echo's. (op die echo's was trouwens niks te zien van de linkerborst, alleen een cyste van 8mm). Conclusie: mastopathie.

Oke, nou we waren een paar maanden verder, de schijf werd inderdaad kleiner in mijn linkerborst. Roodheid verdween helemaal. Alleen bleef het knobbeltje in de rechterborst. Ik heb daarna een hele erge angst ontwikkeld waardoor ik 1 jaar bezig was met ziekenhuis onderzoeken (onnodige scans echo's etc voor andere dingen). Hierdoor nam de huisarts me bijna niet meer serieus. Na 10 maanden (na de 1e ontdekking van dat knobbeltje) ben ik opnieuw naar het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis geweest. Ik liet ze het knobbeltje voelen en ze hadden een kruisje gezet. Op de echo werd niks gezien. ''Normaal borstweefsel, komt door mastopathie, je hebt ook pijn in je borst dus mastopathie.'' Oke nou, ik was niet echt gerust gesteld maar het moest maar. Maar toen ging ik Googelen en zag ik dat een knobbeltje, ook al is die voelbaar, gemist kan worden op de echo omdat ik dicht klierweefsel heb (omdat ik jong ben).

Dus ik ging na 3 weken terug, omdat ik zo in de stress zat. Kon gelijk terecht. Wéér een echo gemaakt, ook een kruisje gezet op de borst. Ze ging kijken en ze zag niks. Toen kwam er een oncologisch chirurg bij die me ging uitleggen dat borstweefsel kan uitzetten en er daardoor knobbeltjes kunnen onstaan die misschien nooit of pas na de overgang weggaan. Ze zei dat omdat het te voelen was het dus op de echo te zien moest zijn. En dat ik op mijn leeftijd en geen familiale borstkanker me niet zorgen hoef te maken. MAAR, dat knobbeltje wat ik voel zit vast én het voelt heeeel anders aan dan het klierweefsel wat ik heb. Ik heb wel knobbelig klierweefsel, maar dat voelt niet zo hard als dat knobbeltje. Dus ik vroeg van mag die eruit? Toen zei ze nee ik wil niet snijden in een gezonde borst, risico op littekenvorming etc. En toen vroeg ik ja, maar wat is de knobbel dan? Fibroadenoom, cyste, radial scar wat is het? Toen zei ze gewoon normaal klierweefsel.

Nu weet ik gewoon echt niet wat ik moet doen. Mammografie kan niet op mijn leeftijd, heb al 2x een echo gehad op die plek. Niks op te zien, en ze hebben een ''speciale echo'' zei ze waar alles goed op is te zien zelfs met siliconen of dichte klierweefsel. Ze zei ook dat ik me geen zorgen hoef te maken omdat die knobbel er nu al 1 jaar en 3 maanden zit. En ik geen te voelen okselklieren of wat dan ook heb. En omdat de meeste BK in de bovenkant zitten (tegen je arm aan).
Nu maak ik me nog steeds heel erge zorgen, want die knobbel zit er nog steeds, en ja ik kan er niet mee leven dat het ''gewoon'' klierweefsel is. Want het is nog steeds hetzelfde na 1 jaar (weet niet of het groter of kleiner is geworden). MRI wilde ze niet doen omdat het gewoon klierweefsel was.

Wat moet ik nu doen? Ik moet sowieso langs de huisarts als ik überhaupt een doorverwijzing wil. Maar zoals ik al zei neemt die me niet serieus door mijn hypochondrie het afgelopen jaar (waar ik haar deels gelijk in geef; uit alle onderzoeken kwam niets. maar had niks te maken met mijn borst). Wat denken jullie? Ik ben tot nu toe bij het Amphia Ziekenhuis (Breda), Maxima ziekenhuis mammapoli (Eindhoven) en bij het Alexander Monro Borstkanker ziekenhuis geweest.

Ik ben echt ten einde raad, ik vind het niet normaal dat er een knobbel zit zonder dat ik weet wat het is. :( :( wil iemand me aub helpen.. Ik weet het echt niet meer. Niemand neemt me meer serieus

afbeelding van Yazzie
Offline
Berichten: 4

Sorry voor het lange verhaal :(

Offline
Berichten: 154

Dag Yazzie,

Ik ben geen dokter, en kan alleen zeggen wat ik in jouw situatie zou doen. En misschien ga je dit niet zo graag horen, maar ik zou het proberen te laten rusten.
En ik weet dat dat heel erg moeilijk is. Maar als op meerdere echo's niks te zien is waar jij het knobbeltje voelt, denk ik echt niet dat er iets aan de hand is. Ook al voelt het voor jou anders. Je bent al in 3 verschillende ziekenhuizen geweest, dus meerdere opinies van meerdere dokters (zelfs oncologen), dus ik zou er echt op vertrouwen. Mijn borstkanker zat rechts en op mijn MRI zagen ze ook een aankleuring in mijn linkerborst, wat ook hard aanvoelde. Toen hebben ze een echo gedaan om die linkerkant te checken. Niks op te zien. Nu 1 jaar na diagnose, zit die knobbel aan de linkerkant er ook nog. En ik heb ook als uitleg gekregen dat het normaal borstweefsel is.
Ik maak me er echt niet druk in. Maar ik heb dan ook het volste vertrouwen in mijn artsen.

Het is natuurlijk makkelijker gezegd dat gedaan 'het laten rusten'. Maar nu leef je alleen maar in onrust, en dat is waarschijnlijk voor niks nodig.

Bovendien, moest het kwaadaardig zijn, zou het moeten groeien. En zeker gezien jouw jonge leeftijd, zou je op enkele maanden tijd toch zeker moeten merken dat het groter wordt. Ik merkte het bij mijn tumor zelfs op een paar weken!

Ik heb wel geen ervaring met mastopathie. Misschien dat hier nog iemand reageert en jou ook kan geruststellen.

Ik hoop voor jou dat je vlug rust vindt!

Dikke knuffel!

Sarah

Offline
Berichten: 4238

Hi Yazzie, ik heb ook zo'n knobbel. Inmiddels alweer een jaar of 5. Omdat ik voor die tijd al borstkanker had gehad in mijn andere borst en ze op de mammo en echo niets konden zien, is erin geprikt. Was ook gewoon klierweefsel. Het blijft altijd een beetje knagen, maar soms hebben de artsen geen ander antwoord dan dat het ok is zonder verdere details.

Misschien vind je het fijn om te weten dat borstkanker op jouw leeftijd echt bijna niet voorkomt. Je hebt aan één hand genoeg om ze te tellen elk jaar.

Oh ja, ik heb dus ook mastopathie.

afbeelding van Yazzie
Offline
Berichten: 4

Bedankt voor jullie berichtjes. Het gaat me niet perse om borstkanker, daar ben ik natuurlijk wel bang voor, maar het is meer dat ik gewoon wil weten wát het is. Want het voelt gewoon absoluut niet hetzelfde aan als allebei mijn borsten (terwijl ik wel heel knobbelige borsten heb). Ik heb dus op internet opgezocht en ik kwam uit op: hyperplasie, radial scar etc.. En die geven allemaal een verhoogd risico op borstkanker. Dus eigenlijk wil ik gewoon weten wat het is en zekerheid hebben.

Ik ken mijzelf, ik zal het echt niet kunnen laten rusten. Wat is nu de beste stap die ik kan nemen? Ik heb het Alexander Monro gebeld, en de chirurg zal mij donderdag of vrijdag terug bellen. Maar dit zal wss weer een uitleg zijn van mastopathie, maar ik vind echt dat ze alles te snel en te vaak op mastopathie gooien (wilde ze eerst ook bij mijn ontsteking, toen mijn borst alleen nog dik was).

Moet ik, zoals jij zegt Bergamot, een punctie vragen? Maar ik had gelezen dat biopties een groter risico op borstkanker geven ook, of geldt dat niet voor puncties? Sorry voor de vele vragen. Of een MRI aanvragen?
Ik weet het eigenlijk allemaal niet meer, maar ik wil gewoon rust in mijn hoofd. Ik ben er nu best lang mee bezig en ik vind dat echt niks op mijn leeftijd.

Offline
Berichten: 4238

Ik vind, met alle respect, dat je er teveel mee bezig bent. Al bij drie ziekenhuizen geweest, verschillende onderzoeken gehad. Borstweefsel is niet uniform, dus een verklaring zoeken waar die niet is is zinloos en heel frustrerend.

Mijn achtergrond was anders, ik was ouder en ik had al borstkanker gehad op te jonge leeftijd. Dat was de reden om te prikken. Ik zou jou niet zomaar een bioptiw aanraden, het is niet nodig na alle onderzoeken die je al hebt gehad en die allemaal aangeven dat het gezond borstweefsel is. Soms geeft juist acceptatie rust.

afbeelding van Dopey
Berichten: 623

Hej Yazzie,
stel je staat op een strand. Je kijkt om je heen en je ziet geen kwallen. Da's mooi, maar dat wil niet zeggen dat er buiten je gezichtsveld óók geen kwallen zijn. Daar kunnen er wel duizenden zijn aangespoeld. Je kunt dus niet beweren dat het hele strand schoon is van kwallen.

Als je op datzelfde strand staat en je ziet twee kwallen, dan kun je naar waarheid stellen dat er op het strand kwallen voorkomen.

Wat ik wil duidelijk maken is dat je nóóit zekerheid kunt krijgen dat je iets NIET hebt. Want niets vinden betekent nog niet dat het er niet is. Dat is erg ongemakkelijk maar meer (onder)zoeken leiden absoluut niet tot zekerheid, want altijd blijft niets vinden betekent niets.
De enige mogelijkeid om zekerheid te krijgen is wanneer ze WEL iets vinden. Maar dat zou kunnen betekenen dat je kanker hebt.
In feite zit je in een spagaat: je laat zoveel mogelijk onderzoeken om uit te kunnen sluiten dat je iets ernstigs hebt maar omdat er telkens niets uitkomt word je steeds angstiger. Terwijl je absoluut niet wilt dat ze echt iets vinden.

Het is allemaal heel begrijpelijk en ik denk dat velen van ons hetzelfde gevoel wel ooit gehad hebben. Maar als het een obsessie wordt moet je toch eens gaan nadenken hoe je jezelf wat minder angstig en ongelukkig kunt maken.

Offline
Berichten: 56

Je weet toch wel wat het is, de artsen zeggen allemaal hetzelfde : mastopathie. Je hebt het antwoord op je vraag al gekregen.

Als ik het goed lees heb je al allerlei onnodige onderzoeken laten doen voor verschillende klachten. Ik denk eigenlijk dat je beter eens contact met een psycholoog zou opnemen in verband met je hypochondrie. Misschien kan die je helpen om terug rust te vinden in je hoofd.

afbeelding van Illya57
Offline
Berichten: 11

in 1999 borstkanker rechts 2013 borstkanker links. Nu weer een knobbel gevonden.
Ik belde gelijk naar het ziekenhuis waar ik al 16 jaar loop. De afgelopen drie jaar is daar veel wisseling geweest van artsen. Het is een groot ziekenhuis. Ik belde gelijk toen ik de knobbel voelde. Helaas was er deze week geen arts aanwezig, ze kunnen wel een echo maken maar die niet beoordelen. Maandag is er 1 arts terug met een bomvolle agenda. Ze wilde mij daar wel tussenplaatsen maar verwachte wel dat de arts boos zou worden. Niet op mij maar op de assistente. De moed zonk mij aardig in de schoenen. Ik heb een afspraak gemaakt bij de huisarts. Die voelde de knobbel duidelijk zitten. En zei, het wordt tijd dat je overstapt in het ziekenhuis bij ons om de hoek. Een hele goede mammapoli hebben ze daar. Ze pakte de telefoon, nu kan ik vrijdag om 8.15 komen krijg dan alles. foto echo punctie gesprek met de artsen. Ben opgelucht, en zo blij dat ik naar mijn huisarts ben gegaan. En nu maar hopen dat het vals alarm is.

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van truus

Wat fijn dat je daar wel direct terecht kon. Ik duim hard mee dat het goedaardig mag zijn. Je hebt al meer dan genoeg voor je kiezen gehad.

Offline
Berichten: 127

Sterkte voor vrijdag! Ik duim voor een goede uitslag!

Offline
Berichten: 526

Ohhh wat naar IIliya57... De schrik zit er dan weer zo in, he... Ik hoop dat je heel snel weet waar je aan toe bent en ik duim voor een goede uitslag, je hebt nu echt al genoeg meegemaakt!! Ik ben ook overgestapt naar een klein ziekenhuis maar wel met roze lintje en fijne mensen!

Offline
Berichten: 306

Ik hoop dat het loos alarm is geweest, Illya en je goed nieuws gekregen hebt. Duimen!

Pagina's