Kuiltje en verkleuring

19 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 8
Kuiltje en verkleuring

Hallo Amazones,

Ik heb eerst even op jullie geweldige forum gelezen voordat ik mijn vraag hier neer durfde te zetten. Het is namelijk zo. Ik ben bijna 35 en moeder van 2 kinderen. Een ruime maand geleden is er bij mijn schoonmoeder een kwaadaardige knobbel in haar borst ontdekt. Ze heeft een amputatie gehad en gisteren een okselklier toilet vanwege uitzaaiingen. Ik help haar zoveel mogelijk en ga overal mee naar toe (dat vraagt zij mij ook). In dezelfde periode is bij een jonge vriendin van ons gezin ook borstkanker gevonden en haar tumor was te groot (7cm) om te verwijderen. Zij zit volop in de chemo (en dat heeft gelukkig een goed succes de tumor krimpt hard). Tot zover datgene wat mij de afgelopen tijd intensief bezig houdt.

Gisteren ontdekte ik echter bij mijzelf een kleine verkleuring (zo'n 2 bij 1 cm en het is een beetje rood-bruin) en een deukje in mijn eigen borst. Bij onderzoek voelde ik een klein knobbeltje onder die verkleurde plek. Ik ben geschrokken en meteen vandaag naar de huisarts gegaan. Hij voelde en zag het ook en na het weekend moet ik naar het ziekenhuis voor een mammo en een echo. Hij erkende mijn angst meteen maar helaas kan ik echt niet eerder dan maandag terecht.

Ik heb jaren last van mastopathie gehad maar sinds ik mijn kinderen borstvoeding heb gegeven heb ik daar eigenlijk nooit meer last van. Gisteren deed het plekje geen pijn maar nu na onderzoek van de huisarts doet dat het wel al de gehele dag. (Her)kent iemand mijn symtomen? Ik neem het heel serieus maar vraag me toch een klein beetje af of het niet ook een beetje komt doordat ik er voor deze ontdekking al zoveel mee bezig ben imv met mijn schoonmoeder en vriendin.

Groeten, Daantje

Offline
Berichten: 2044

Mamadaantje,

Wat een hoop narigheid in je omgeving :cry:
Heel begrijpelijk dat je daardoor mogelijk alerter bent en misschien ook eerder denkt aan borstkanker.
Toch moet ik je eerlijk zeggen dat je met zo'n klacht echt aan de bel moet trekken.
Bij verkleuring, een kuiltje en een knobbeltje moet je echt naar een arts.
Uiteraard is er pas iets zinnigs over te zeggen als je voor foto's en eventueel punctie geweest bent.
Goed gedaan!
Niet je kop in het zand maar uitzoeken die handel!

Ik duim voor je!

afbeelding van Kellly
Berichten: 1418

Hoi Daantje, welkom hier, al is de reden dat je hier bent gekomen niet zo leuk. Kan me helemaal voorstellen dat je in de rats zit, zeker nu om je heen je zo met bk geconfronteerd wordt. Hartstikke goed dat je ook meteen actie hebt ondernomen en je een mammo krijgt en verder onderzoek. Wb je klachten; lullig gezegd het kan meevallen en het kan tegenzitten.
Algemeen gezegd zijn veranderingen in je borst verdacht en is het zaak om daar zsm naar te laten kijken en hoe eerder je erbij bent hoe beter. Wat dat betreft ben je dus sowieso al op de goede weg. Daarbij of kanker pijn doet of niet; er wordt vaak verkondigd dat als het pijn doet het geen kanker kan zijn, dat is dus niet waar, mijn kanker deed wél pijn en ik had geen knobbel. Zo zie je maar er valt soms gewoon niets over te zeggen.
Dus helaas denk ik dat er niets anders op zit om de uitslag af te wachten en troost jezelf met de gedachte dat je er in ieder geval bovenop zit. Ik duim voor je dat het "gewoon"een cyste is of iets en wens je heel erg veel sterkte maandag!!!!!

afbeelding van Ayelen
Offline
Berichten: 89

MamaDaantje, wat mij betreft kan ik alleen maar zeggen dat je zeer goed en alert gereageerd hebt ne dat de klachten die je aangeeft zeer zeker niet vallen onder jezelf druk maken of gekke dingen zien door alles wat er in je omgeving gebeurd...

En natuurlijk duim ik hier vandaan dat je snel terug komt om te zeggen dat alle uitslagen helemaal oke zijn!!! Sterkte meid met alles!

Offline
Berichten: 8

Ik kan het me ook niet verbeelden (helaas) want het zit er ook vanmorgen nog gewoon. Ook de huisarts zag het gisteren meteen. Maar het gevoel is een beetje raar. Zo heb ik jaren lang niets direct met BK te maken en juist nu ik er aan alle kanten middenin zit komt er bij mezelf zoiets tevoorschijn. Het is meer het gevoel van ongeloof. Dat kan toch helemaal niet juist nu. Ik ben volop met mijn schoonmoeder bezig en maak me nu ook nog eens druk om mijzelf. Iets wat ik niet met haar durf te delen juist omdat zij zich echt met haarzelf bezig moet houden.

Ik ben een redelijk nuchter persoon maar nu maak ik me erg druk. Warschijnlijk om datgene wat ik nu van heel erg dichtbij mee maak.

De pijn is trouwens weg. Kwam waarschijnlijk toch door het grondige onderzoek van de huisarts.

Bedankt voor jullie lieve woorden!

Groet, Daantje

afbeelding van ladydaan
Berichten: 112

Hallo MamaDaantje,
Welkom hier, al is dereden van je komst hier niet leuk!
Ik wil even laten weten dat ik aan je denk! Wat een rottige wachtdagen, hé? Probeer een beetje afleiding te zoeken. Ik weet dat dat ook heel moeilijk is. Sterkte! De duimen draaaien hier...! Hoe laat moet je maandag?
Liefs LadyDaan

Offline
Berichten: 8

Hallo Amazones,

Ik wilde jullie nog even laten weten hoe het verder is afgelopen. Ik ben geweest voor een mammografie en een echo. Op de mammo was niets te zien dus deed de radioloog een echo. Alles werd gewoon met me besproken terwijl de echo gaande was en PapaDaantje mocht er gewoon bij zijn. Ik heb dus 3 cystes in mijn borst. De ene voelde ik maar de andere 2 niet. De radioloog heeft er eentje aangeprikt en het vocht wat daaruit kwam (niet helemaal helder daarom prikte hij die ook aan) is naar PA gegaan. Volgende week krijg ik de uitslag.

Alles "lijkt" met een sisser af te lopen. Toch ben ik nog niet helemaal gerust. Eerst de uitslag van PA terug hebben. Zo wie zo moet ik nu iedere 4 maanden terug komen bij de radioloog voor een echo onderzoek. Als de cystes veranderen van vorm of grote moet ik onmiddelijk terug komen. Waar die verkleurde plek op mijn borst vandaan kwam wist hij ook niet maar juist omdat dat er ook bij zit moet ik zeer regelmatig terug komen. Aardige man die geen blad voor zijn mond nam en ook mijn man gewoon antwoord gaf op zijn vragen. "Beter een aantal keer te veel kijken dan te laat zijn" was zijn motto. En daar kan ik helemaal achter staan.

Ik heb voor mijzelf besloten dat ik, bij geen veranderingen, over 4 maanden kijk hoe het dan is. Ik heb de mogelijkheid om ze weg te laten halen. Dat mocht nu ook zei de radioloog. Maar hij zei me dat het nu toch verstandiger was om heel even af te wachten. Als de uitslag van PA ook goed is ga ik mij eerst even op de strijd van mijn schoonmoeder (en vriendin) concentreren. Over 4 maanden zijn we daar vast alweer een heel eind verder mee.

Groet, Daantje

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

Daantje, dat is goed nieuws! Nog even voor de zekerheid de pa afwachten en dan vieren. Fijn dat je arts er zo bovenop zit en je onder controle wil houden, geeft je vertrouwen.

\:D/ Dankjewel voor je update.

Offline
Berichten: 2236

Daantje, goed nieuws...daar houden we hier van!
Houdt je ons op de hoogte van de uitslag van de PA?

Offline
Berichten: 8

Bedankt voor jullie berichtjes. En ja ik zal jullie op de hoogte brengen van de uitslag van PA.

Offline
Berichten: 8

Hallo Amazones,

Een half haar geleden opende ik dit topic. Toen waren alle uitslagen goed en kreeg ik het advies om over 6 maanden terug te komen. In die 6 maanden heb ik mij intensief met mijn schoonmoeder en haar BK bezig gehouden. Ze zit, na zware chemo, in haar laatste week bestralen.

Voor mij was de tijd voor controle er weer. Ik maakte niet zo heel veel zorgen maar had wel al gemerkt dat de cystes groter waren geworden. De radioloog wilde geen mammo maken deze keer. Hij vond dat 2 keer in 6 maanden iets teveel voor een jonge vrouw (ik ben 35) als het ook goed op de echo te zien was. In eerste instantie ging ik accoord.

De echo liet veranderingen zien. De grootste cyste was niet meer mooi rond maar wat rommeliger. Hij zag er nog steeds geen enkele kwaadaardigheid in maar begreep mijn toegenomen onrust wel heel goed. Hij liet toch een mammo maken van mijn linker borst. Voor mijn geruststelling. Hij zou de 2 vergelijken en de uitslag naar de HA sturen. Over 6 maanden mocht ik weer terug komen.

Gisteren belde mijn HA op. Op de Mammo was een afwijking/verdikking gevonden met wat kalkspatjes die er 6 maanden geleden nog niet zat. De radioloog wilde mij nog deze week terug zien voor een nieuwe mammo, echo en eventueel punctie. De foto was niet geheel goed te beoordelen maar de voorlopige classificatie die hij er aan gaf is TNM 0 waarschijnlijk DCIS. Morgen om 8 uur moet ik in het ziekenhuis zijn.

Eerst dacht ik dat het wel mee zou vallen maar nu maak ik mij toch in toenemende mate erg ongerust. Mijn omgeving, afgezien van mijn man, weten het niet. Zij hebben al genoeg te verduren en misschien maak ik mij zorgen om niets. Maar slapen doe ik niet meer zo goed.

Offline
Berichten: 916

Jeetje MamaDaantje, ik kan me voorstellen dat je onrust toeneemt en het slapen afneemt :? Gelukkig wordt er wel snel gehandeld zodat er snel duidelijkheid ontstaat.

Even ter info: ze kunnen in de meeste ziekenhuizen, als er een punctie gedaan wordt, binnen een uur de uitslag hebben van de punctie. Dus vraag daarnaar :wink:

Sterkte meis, [troost] [kiss]

Offline
Berichten: 2236

MammaDaantje, dat kan toch niet waar zijn...jij bent echt in een ongelofelijke nare situatie beland.
Ik weet niet of je het al wilt lezen maar wij hebben topics over kalkpatjes en DCIS. Als je die wilt lezen laat je het maar weten.
Ik kan me ook goed voorstellen dat je nu nog helemaal niets wilt lezen en eerst morgen wilt afwachten.
Sterkte MammaDaantje.

Offline
Berichten: 8

Hallo Mariëlle,

Toevallig heb ik net het topic hieronder zitten lezen. Ik heb het BKboek en daar staat ook een heel stuk in. Tja... het stemt me niet gerust maar dat doet niets op dit moment denk ik. Ik ben wel altijd iemand die alles tot in de puntjes wil weten ;-)

afbeelding van Ariane
Berichten: 620

Heel veel sterkte en ik duim dat alles goed is!
Angstig, dit soort dingen....

Offline
Berichten: 4292

Mamadaantje wel goed dat ze je zijn blijven controleren. Het is nu zaak om erg alert te blijven.
Ik wens je veel succes toe en hoop van harte dat het loos alarm is.

Offline
Berichten: 8

Vanaf 8u vanmorgen in het ziekenhuis geweest en zo'n beetje alle afdelingen gezien. Vreselijk serieus en lief geholpen. Mammo van een klein gedeelte van mijn borst gehad, daarna een echo van dat gebied en toen een punctie bij de mammapoli. Aan het einde van de ochtend een gesprek met de radioloog. De voorlopige uitslag is LCIS links in de borst zo'n 9 millimeter achter de tepel (TNM0). Volgende week de definitieve uitslag maar vooralsnog zag er "goed" uit. Advies is nu om niets te doen. Het gebied zit midden in mijn borst en zou een behoorlijke verminking betekenen als ze dat allemaal weg moeten halen. LCIS is een betere diagnose dan het eerder genoemde DCIS dus ik was allang blij wat oh wat maakte ik mij een zorgen. De LCIS is, vanwege de cystes, echt een toevals bevinding.

Ik moet nu wel de rest van mijn leven onder controle blijven. Iedere 6 mnd een echo en daarnaast iedere 12 mnd een mammo. Bij problemen, vragen, angsten en veranderingen mag ik altijd bellen. Ik ben wel geruster en zal waarschijnlijk beter slapen. Toch blijft er achter in mijn hoofd zo'n kriebel zitten.... ik ben vast van plan om al die controles te gaan doen.

Offline
Berichten: 4292

Goed dat er verder gekeken is mamadaantje.
Ja, blijf vooral de controles goed doen maar hou het ook zelf goed in de gaten. Als jij merkt dat er ineens groei is of een andere verandering moet je echt zelf weer aan de bel trekken.

afbeelding van Ariane
Berichten: 620

Goed nieuws gelukkig!!
En inderdaad goed in de gaten houden.