lymfoedeem maar geen okselkliertoilet

5 berichten / 0 nieuw
afbeelding van mama1971
Offline
Berichten: 2
lymfoedeem maar geen okselkliertoilet

Goedemorgen,ik heb me toch maar aangemeld hier,ik heb wat vragen,hopelijk kunnen jullie me antwoord geven.Vorig jaar is mijn borst geamputeerd vanwege kwaadaardige kalkspatjes.Schildwachtersklier procedure heb im gehad maar klieren bij de oksel waren schoon.Nu heb ik sinds 3 weken erge pijn in mijn arm,de mamacare dacht dat het lymfoedeem was maar ze zei dat dat eigenlijk niet kan omdat ik geen oksekliertoilet heb gehad.Maar ik las ook ergens dat het wel zeker mogelijk is,omdat ze toch 1 klier hebben weggehaald.Hebben jullie hier ervaring mee? Mijn arm is wat dikker,doet zeer bij aanraken en het loopt van bovenarm tot hand.Als ik mijn arm strek is het net alsof mijn spier te kort is,staat strak en strekken is pijnlijk.Het voelt hetzelfde aan als toen ik net was geopereerd.Ik moet het nu rustig aan doen,en bij rust heb ik inderdaad geen pijn.Wat denken jullie van dit?

afbeelding van Ba-Ma
Offline
Berichten: 22

Ook bij alleen het verwijderen van de poortwachterklier kan er lymfoedeem ontstaan. De kans is kleiner maar is niet nul. Als je arm dikker is laat het dan beoordelen/behandelen door een oedeemfysiotherapeut.
Verder geef je aan dat je het gevoel hebt dat er in je arm iets te kort is en dat dat pijnlijk is bij strekken. Dit heet cording, lymfevaten die getromboseerd zijn. Deze kunnen ze tijdens therapie laten knappen. Klinkt eng, is het niet. Uit eigen ervaring weet ik dat het heerlijk is als je "pop" hoort als zo'n vat knapt, de pijn is daarna meteen minder en je kunt weer strekken.
Rustig aan doen vind ik een onzinnig advies. Bij lymfoedeem is het juist belangrijk dat je blijft bewegen. Natuurlijk moet je niet overbelasten, maar je arm stil gaan houden de hele dag is niet goed.
Advies: maandag meteen een afspraak maken !

afbeelding van mama1971
Offline
Berichten: 2

dankjewel voor je reaktie......wat gek he dat die verpleegkundige zei dat het eigenlijk geen lymfoedeem kon zijn.Ik weet dus nu dat ik een andere zorgverzekering ga nemen met aanvullend pakket voor fysio Ik voel ook dat mijn spieren samentrekken,van die soort schokjes zeg maar,heeft dat er ook mee te maken ..? Of herkent iemand anders dat?

Offline
Berichten: 242

Ga naar een goede therapeute. Die kan je beter adviseren dan een verpleegkundige.

Die snaren verdwijnen vaak ook weer vanzelf (http://nvfl.fysionet.nl/scrivo/asset.php?id=927541).

Ik had er een paar rechts, en maanden na de operatie ineens twee links. Alles is weer verdwenen, maar ik heb ook wel rekoefeningen e.d. gedaan.
Rust roest in dit geval. Bewegen is prima, maar vermijdt lang aaneengesloten in een houding zitten, zoals met de arm 'beklemd'.

Offline
Berichten: 1148

mama1971 schreef:
Ik weet dus nu dat ik een andere zorgverzekering ga nemen met aanvullend pakket voor fysio

Wel even de kosten/baten goed op een rij zetten.
Zodra je de eerste 20 behandelingen hebt gehad krijg je een chronische machtiging voor oedeemtherapie en zitten die behandelingen in de basisverzekering.