Meerdere Mammografien schadelijk?

7 berichten / 0 nieuw
afbeelding van schroef43
Offline
Berichten: 3
Meerdere Mammografien schadelijk?

Hallo allemaal,

Ik hoop dat jullie met me kunnen mee denken. Ik heb al jaren last van mastopathie. Ik heb ook al drie keer een mammografie gehad. Ik heb nu al drie maanden vreemde gevoelens in mijn linkerborst. Een soort kriebeltjes van binnen. De huisarts kon geen knobbeltje vinden gelukkig. Maar ze stelde voor om weer een mammografie te doen. Dat zou de vierde worden in tien jaar. Ik ben bang dat al die mammografien juist kanker zullen veroorzaken. Kan ik vragen om bijvoorbeeld een mri? Of moet ik het risico weer nemen? Mocht de uitslag nu goed zijn, dan weet ii natuurlijk op voorhand al dat ik over een tijd weer ergens last van zal krijgen door de mastopathie en dan zal ik ook weer een onderzoek moeten krijgen. Wat is wijsheid? Die gekke gevoelens in mijn borst zouden heel goed van spanningen kunnen komen, maar zeker weten doe ik het niet. Ik stel het nu uit, maar dat is ook niet verstanidg natuurlijk.

Greoetjes Schroef43

Offline
Berichten: 251

Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker start voor vrouwen op 50 jaar, en krijgen dan iedere 2 jaar een vervolg mammo tot aan hun 75ste.

Lijkt mij erg gek dat ze dat zouden doen als juist de mammo borstkanker veroorzaakt, denk je ook niet?

Op facebook zag ik laatst ook een bericht, waarin wordt beweerd dat mammografie oorzaak is voor borstkanker. Jammer dat bij dat soort berichten geen enkele bewijsvoering is, geen onafhankelijkonderzoeksresultaat dat aan die bewering wordt gekoppeld.

Meer info over mammografie kan je bijv vinden op:
http://www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_borstkanker/Feiten_en_Fabels_over_bevolkingsonderzoek_borstkanker
https://borstkanker.nl/nl/mammografie
https://www.gezondheidsnet.nl/borstkanker/9-mythes-over-mammografie

afbeelding van schroef43
Offline
Berichten: 3

Dank je wel voor je links Nadira. Ik ben zelf nu 43.

http://www.nu.nl/gezondheid/2904587/grotere-kans-borstkanker-mammografie.html

Dit had ik zelf nog gevonden.

Offline
Berichten: 251

schroef43 schreef:
Dank je wel voor je links Nadira. Ik ben zelf nu 43.

http://www.nu.nl/gezondheid/2904587/grotere-kans-borstkanker-mammografie.html

Dit had ik zelf nog gevonden.

Hier wordt nadrukkelijk de link gelegd tussen mammografie en BRCA1 en BRCA2. Maar ook hier verder geen onderbouwing dat de mammo an sich schadelijk is als je geen BRCA1 of BRCA2 mutatie hebt.

Heb je al met je huisarts gesproken over deze angst bij jou?

Offline
Berichten: 187

Er zijn wel gekkere dingen. Bepaalde chemo is bijvoorbeeld kankerverwekkend. Dus ik verbaas me niet meer.
Het gaat natuurlijk om de afweging; het afwegen van de kans erop als gevolg van de behandeling, tegen de kans op sterven aan kanker door niks te doen. Tja, en dan kom je waarschijnlijk uit bij toch maar behandelen/onderzoeken met mogelijk schadelijke middelen.
Maar die afweging, het is goed om er wel bij stil te staan vind ik.

afbeelding van schroef43
Offline
Berichten: 3

Mijn huisarts zei dat straling nooit goed is. De vorige mammografie is drie jaar geleden. Als het een jaar geleden was, had ze het minder goed gevonden, maar nu durfde ze het wel aan.

Offline
Berichten: 4236

Ik had al borstkanker voordat ik uberhaupt ooit een mammografie had laten doen.

Mammografie geeft een heel klein extra risico op borstkanker, maar dat is verwaarloosbaar vergeleken met de mogelijke schade van niet onderzoeken (namelijk evt een late diagnose). Zelfs gendraagsters krijgen een mammografie als controle, evt aangevuld met MRI. Dat zouden ze niet doen als een mammografie zoveel gevaar opleverde.

Ik zeg altijd maar, de grootste risicofactoren voor borstkanker hebben we al: we zijn vrouw èn worden elk jaar een jaartje ouder.