Micro-array test (Mammaprint)

109 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 19
Micro-array test (Mammaprint)

Op de website van Wired kwam ik het volgende tegen:

Quote:
A genetic profiling test already on the market accurately predicts which breast cancer patients will benefit from chemotherapy and which won't, giving women a powerful tool to help decide whether to undergo the ordeal, scientists report.

Het hele artikel staat hier: http://www.wired.com/news/print/0,1294,66008,00.html

Er stond ook in dat Nederlandse onderzoekers in januari met een nieuwe test komen.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Hoi Kees,

Ik heb hier over gelezen maar weet echt niet meer waar. Ik ga eens snuffelen (ik denk dat het in het NRC was).

Het is trouwens zo dat vrouwen zonder uitzaaiingen in de lymfeklieren (boven de 35) of met maximaal één microuitzaaiing in een lymfeklier (post menopauze) volgens de richtlijn al geen chemotherapie krijgen in Nederland.

Quote:
The researchers looked at 651 women with early-stage breast cancer that had not spread to lymph nodes and whose growth was affected by the hormone estrogen -- a situation that applies to nearly half of all cases diagnosed in the United States. Currently, chemotherapy is recommended for nearly all such women.

Het grootste deel van de bovenstaande groep zou in Nederland dus al geen chemo krijgen.

Het onderzoek dat waarschijnlijk in januari bekend wordt is volgens mij onderdeel van een groter project waarin gekeken word naar welke gen kenmerken de tumor laat uitzaaiingen. Ze zijn daar in het NKI al een tijd mee bezig. De bedoeling is een enzym te ontwikkelen dat op een eiwit wordt geplaatst dat dan weer in de tumor kan worden in gespoten (of in de uitzaaiing) daardoor gaat de deur dicht en kan hij niet verder meer delen.
Ik hoop dat ik het allemaal goed opschrijf. Ik ga daarover ook nog even wat zoeken.

Wordt vervolgt :D

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Dit staat er over het onderzoek op de site van de NKI (een paar stukjes uit de gehele tekst)

Quote:
Onlangs (Document plaatsing: woensdag 26 februari 2003 Red.) is bekendgemaakt dat gebruik van een nieuwe technologie (micro-arrays) meer inzicht kan geven in het gedrag van borsttumoren. Door betere voorspelling van de neiging tot uitzaaiing van de tumor, kan de behandeling worden aangepast. Tot dertig procent van de borstkankerpatiënten jonger dan 55 jaar, die bij diagnose geen okselklier uitzaaiingen hebben, zou dan een behandeling met chemotherapie bespaard kunnen blijven.

Quote:
Tijdens eerder dit jaar gepubliceerd onderzoek heeft men twee patronen van genenactiviteit ontdekt: één dat zich voornamelijk voordeed bij patiënten die na operatie/radiotherapeutische behandeling geen uitzaaiingen hadden gekregen en een ander bij patiënten die een grote kans hadden dat de kanker wel uitzaaide.

Quote:
Wat hebben patiënten hier aan?
Deze micro-array diagnostiek (bepaling van activiteit van 70 genen in tumorweefsel) zal medio 2003 in eerste instantie in het NKI/AvL in onderzoeksverband toegepast worden bij borstkanker patiënten die bij diagnose geen okselklier uitzaaiingen hebben en jonger zijn dan 55 jaar.
Men verwacht, met de nodige zekerheidsmarges, dat hierdoor tot dertig procent minder adjuvante behandelingen bij borstkanker gegeven hoeven te worden. Toch is er op dit moment geen test voor patiënten aanwezig. Hoe komt dat?
1. De tests in de gepubliceerde studie hebben plaatsgevonden in het kader van een wetenschappelijk onderzoek waarbij de uitslag van de test veel te lang duurt als de keuze voor behandeling dringt. Er moet eerst een ‘routine’-procedure komen om diagnostiek in de praktijk mogelijk te maken. De onderzoekers van het NKI/AvL verwachten dat met zo’n procedure de bepaling in principe binnen enkele dagen tot een uitslag kan leiden. Het NKI/AvL, dat bestaat uit zowel een oncologisch ziekenhuis als een wetenschappelijke onderzoeksinstelling, ontwikkelt nu de procedures en richt de klinische micro-array faciliteit in. Zij verwachten dat een routinelaboratorium voor dit doel medio 2003 operationeel is.
2. In eerste instantie zal deze vorm van diagnostiek in klinisch onderzoeksverband worden toegepast. In aanmerking komen hiervoor patiënten die bij diagnose jonger zijn dan 55 jaar en geen okselklier uitzaaiingen hebben bij diagnose.
3. De capaciteit in de klinische micro-array faciliteit maakt het vooralsnog alleen mogelijk de test in onderzoeksverband aan te bieden.

De tekst van Kees (of de site die hij gevonden heeft eigenlijk :) ) doet vermoeden dat de test nu grootschaliger kan gaan worden toegepast. Maar ik zoek nog even verder :D

Offline
Berichten: 119

Hoi Goudblok,

Ik heb die vraag in sept. aan de internist gesteld. Waarom doen jullie die micro array test niet ? Volgens haar duurde dat nog zeker 5 jaar voordat die techniek standaard in de reguliere ziekenhuizen gebruikt zal gaan worden.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

2007 is geloof ik de verwachting Isthar. Maar als ik zie dat de Her 2 neu test (die niet goed koop is maar waar ze geen speciale apparatuur voor nodig hebben) nog zo weinig wordt toegepast dan denk ik dat 5 jaar (of 10) waarschijnlijker is.

afbeelding van sterre38
Offline
Berichten: 150

dat klpot wat je zegt goudblok,het zou alleen fijn zijn als dat meer duidelijk was,want volgens mij is het nog niet standaard protocol om geen nabehandeling te geven bij 35 jaar en ouder.
ik meen dat ook de hormoonrecepter vanbelang is daarbij.
de mijne bevond zich in de oorden van de chirurg mmmm niet echt op het randje.
in jan hoop ik hier wat meer duidelijkheid over te krijgen.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Geen chemo Sterre38. Wel nabehandeling. Bestraling is vaak standaard in zo'n geval (soms ook niet bijvoorbeeld als er volledige amputatie is geweest) en de hormoonreceptoren zijn natuurlijk van belang voor een eventuele hormoonbehandeling.

afbeelding van sterre38
Offline
Berichten: 150

wat ik bedoel is bv,mijn nicht van 42 kreeg borstkanker met vol amputatie,omdat ze dat zelf wilde.
ze had geen uitzaaine inoksel,wel was de tumor
hormoongevoelig waardoor ze dus med voor kreeg.
ook kreeg ze een preventieve chemo van 4 kuren,ik weetniet welke,maar wel dat haar haar niet uitviel van deze chemo.

afbeelding van lina
Offline
Berichten: 59

Een vraag, wordt micro array nu ook al in reguliere/streekziekenhuizen gebruikt?
Of is dit nog steeds aan NKI en universiteitsziekenhuizen?

Vriendelijke groet Lina.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

De CMF van het NKI (sinds 1995) is de grootste maar niet meer de enige plek in Nederland waar Microarray wordt toegepast.
Er zijn een aantal ziekenhuizen die er nu ook mee bezig zijn (leiden, VU, AMC(uvA) Utrecht, DdH en Nijmegen geloof ik). Andere ziekenhuizen konden Array's aanvragen bij het CMF (Central microarray facility) maar sinds het CMF geen geld meer krijgt van het KWF en het CBG wordt het onderzoek uitsluitend betaald uit gelden van het NKI en is het ook alleen maar mogelijk voor het NKI (en AVL) om er gebruik van te maken.

Offline
Berichten: 743

Ik ging ook direct bij het lezen uit van het micro array-gebeuren.
Van de info die ik uit de DDH heb gekregen klopt de marge van 5 a 10 jaar idd, voordat de micro array werkelijk diagnostisch voor elke patient zal worden toegepast [....eerst moeten weer alle toeters en bellen van lab test t/m consensus onder oncologen en...het financiele plaatje doorlopen worden, en daarna pas toepassing voor de patient.....we beginnen dit riedeltje toch al uit ons hoofd te kennen he?]
Maar....het zit eraan te komen, en al hebben wij er geeen profijt meer van, de generatie na ons tenminste wel....gelukkig.....!!

afbeelding van lina
Offline
Berichten: 59

Tja, waarom vroeg ik dit? Dan is mijn vermoeden toch juist gebleken! :D

Mijn huisarts was er niet echt van gecharmeerd dat ik mijn verwijsbrief van het streekziekenhuis (waar geen oncoloog is) hier, wilde om laten zetten naar AVL. Ik had meer vertrouwen in een specialistisch ziekenhuis.

Ik ben nu in behandeling van AVL en was uitgeloot voor een micro array.
Uit die uitslag kwam naar voren dat ik toch! een chemokuur en aanvullend 5 jr. hormoonbehandeling krijg.....

Stel dat ik in het streekziekenhuis zonder extra test....je kunt je daar toch alles bij voorstellen? :shock:

Ik had een invasief ductaal carcinoom, 1,2 cm. hormoongevoelig, en nog niet in de overgang.

Vriendelijke groeten Lina.

Offline
Berichten: 534

Yol schreef:
Zijn er meer mensen die aan deze test hebben meegedaan. Ik kan er niets van terugvinden op het forum, maar misschien zoek ik niet goed. Ik heb zelf meegedaan aan deze test. Mijn borstkanker behoorde tot het ongunstige type tumor. In de folder staat dan dat bijna altijd chemo volgt. In het AVL werd mij verteld dat dit niet noodzakelijk is en tot nu toe had ik daar ook wel vrede mee. Nu moet ik volgende week voor controle naar het ziekenhuis en begint alle twijfel weer terug te komen. Vorig jaar konden ze met een mammografie mijn twee tumoren in mijn borst niet zien en d.m.v. een echo werd toen wel duidelijk dat er iets niet goed was. Mijn goede borst is toen alleen met een mammo bekeken, maar ja daar heb ik ook niet echt een goed gevoel over. (het hele voortraject is in een streekziekenhuis gebeurd) Het zullen de zenuwen wel zijn voor een allereerste controle, maar kan het gewoon even niet meer op een rijtje krijgen.
Offline
Berichten: 990

Yol. op het symposium van 15 oktober wordt er ook over dit onderwerp gesproken.

Offline
Berichten: 81

Ik ben bij het AVL onder behandeling en heb meegedaan aan de test. Eerst hoefde ik geen chemo maar naar aanleiding van deze uitslag nu toch wel. Ik zit in de slechte hoek. Ik ben 41,tumor 1,2 cm zonder uitzaaiiingen, her2neu en alle hormonen positief. binnen twee weken ga ik voor dbz amputatie en vanaf 13 december 05 chemo. Blij dat ik deze krijg, ik wil elke kankercel te lijf gaan!

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

even omhoog voor Crysta

Offline
Berichten: 99

Dank je, Goudblok.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

en nog maar een keertje omhoog.

Offline
Berichten: 447

Mijn ziekenhuis staat wel op de lijst. Ik vond het toen al een vreemd verhaal maar dan ben je zo met andere dingen bezig dat ik het maar zo gelaten heb. Toch iets om na te vragen......

Kan dit achteraf ook nog of bewaren ze de klier-samples niet??

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Ja die bewaren ze wel. En volgens mij is het ook achteraf mogelijk.
Maar dat laatste weet ik niet zeker.

Offline
Berichten: 1446

goudblok schreef:
Ja die bewaren ze wel. En volgens mij is het ook achteraf mogelijk.
Maar dat laatste weet ik niet zeker.

Ik weet het ook niet helemaal zeker, maar ik heb wel gehoord van een vriendin, die net de test is misgelopen, dat het weefsel binnen een bepaald aantal uren na de operatie op een bepaalde manier behandeld en opgeslagen moet worden. Dat was bij haar niet gebeurd, en daarom kon de micro-array test niet meer worden gedaan.

Offline
Berichten: 447

Ja, als dat zo is kan het bij mij ook niet meer nagekeken worden.......

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Zou kunnen Roosje.

Ik heb het wel eens anders om gehoord. Dat het juist niet op een bepaalde manier behandeld mag zijn. Dat ging over vriesdrogen. De methode die soms gebruikt wordt om tijdens de operatie te kijken of de klieren besmet zijn.
Als dat gebeurd is kunnen sommige onderzoeken juist niet.

Offline
Berichten: 250

Quote:
de Micro-arra tecniek zal kunnen gaan voorspellen of je een goed of sleht profiel hebt aan genen. Bij een slecht profiel heb je 5 keer zoveel kans op uitzaaiingen. Ook zal er voorspelt kunnen gaan worden of medicijnen zoals tamoxifen aan zal slaan, en zelfs of er uitzaaiingen zullen gaan optreden in de botten en longen.
Het is in Nederland alleen nog in studieverband in gebruik. Wel veelbelovend dus maar het is de vraag wanneer en of BK-patienten hiervan kunnen gaan profiteren.

- de micro-array's test kan tumorweefsel onderzoeken wat ingevroren is. (nog niet op parrafine (soort hars/kaarsvetachtig spul) bewaard weefsel. Tip voor nieuwe patienten is dus om te vragen aan de behandelend arts of er een stukje tumor ingevroren kan worden. (buiten dat het op paraffine gezet wordt, want dat gebeurt meestal omdat het dan goed onderzoekbaar is)

Uit: Media/nieuwe ontwikkelingen: symposium 15 oktober 2005

afbeelding van sjakkie
Berichten: 872

Kom net bij de radiotherapeut vandaan en daar ben ik gevraagd of ik genegen ben om mee te doen aan een trial en daaropvolgend het micro-array onderzoek. Tumorweefsel is al zo bewaard dat ze dat kunnen testen, aanvullend is alleen nog een buisje bloed nodig.
Hij zei dat er in de media te hyperig gereageerd is op de voorlopige uitslagen. Ze beginnen te begrijpen hoe het in sommige gevallen werkt maar weten nog meer niet dan wel. Dus is het noodzakelijk om verder onderzoek te blijven doen. Het materiaal dat ze nu krijgen gaat eerst nog in opslag en wordt pas later in referentie met de uitslagen van de behandelingen bekeken.
Ik heb besloten mee te doen, alles wat kan bijdragen aan meer inzicht in deze @#%ziekte en wellicht in doeltreffender behandelen is mooi meegenomen. Komt er hopelijk ook nog iets goed uit voort.

Moet ik wel eerst ingeloot worden trouwens.... das nog ff afwachten

Offline
Berichten: 4292

Sjakke ik vind het erg goed dat je mee doet.

Offline
Berichten: 653

Begrijp ik het goed dat de Micro-arra techniek 'alleen' als doel heeft om te beoordelen of je chemotherapie als nabehandeling krijgt?
Ik maak me nl. een beetje ongerust, omdat die test niet bij mij gedaan is. Ben echter wel bezig met chemo....dus als het alleen daarom gaat maakt het voor mij dan niets uit?
Of is het toch ook nog voor andere doeleinden (die test)

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

ze gebruiken hem nu om te kijken of je een verhoogde kans hebt om uitzaaiinngen te krijgen. Is dit het geval dan krijg je chemo ook als je dat vanwegen de andere kenmerken of je leeftijd niet zou krijgen.

Maar ze zijn de mogelijkheden van de test aan het uitbreiden. In de toekomst zullen ze er nog veel meer mee kunnen vertellen. Bijvoorbeeld hoe een bepaalde tumor werkt op een bepaald medicijn. Maar daarvoor moeten ze heel veel tumoren hebben om de gegevens te vergelijken.

Dat is de reden dat Sjakkie er aan mee doet. Zodat ze hopelijk met als deze gegevens weer een stapje dichter bij een oplossing kunnen komen.
Voor Sjakkie zelf heeft het niet zo heel veel gevolgen behalve als er uit zou komen dat ze juist een kleine kans op uitzaaiingen heeft. Dan voelt ze zich waarschijnlijk net iets meer gerustgesteld. Anders om juist misschien onrustiger. Vandaar dat ze er eerst goed over moest denken.

afbeelding van sjakkie
Berichten: 872

goudblok schreef:
ze gebruiken hem nu om te kijken of je een verhoogde kans hebt om uitzaaiinngen te krijgen. Is dit het geval dan krijg je chemo ook als je dat vanwegen de andere kenmerken of je leeftijd niet zou krijgen.

Maar ze zijn de mogelijkheden van de test aan het uitbreiden. In de toekomst zullen ze er nog veel meer mee kunnen vertellen. Bijvoorbeeld hoe een bepaalde tumor werkt op een bepaald medicijn. Maar daarvoor moeten ze heel veel tumoren hebben om de gegevens te vergelijken.

Dat is de reden dat Sjakkie er aan mee doet. Zodat ze hopelijk met als deze gegevens weer een stapje dichter bij een oplossing kunnen komen.
Voor Sjakkie zelf heeft het niet zo heel veel gevolgen behalve als er uit zou komen dat ze juist een kleine kans op uitzaaiingen heeft. Dan voelt ze zich waarschijnlijk net iets meer gerustgesteld. Anders om juist misschien onrustiger. Vandaar dat ze er eerst goed over moest denken.

Deze micro-array trial is alleen bedoeld als wetenschappelijk onderzoek. Ik krijg hier dus NIET de uitslag van. Zoals al eerder gezegd ze vriezen nu eerst alles in, ze doen er helemaal niks mee. Ze gaan laat in of na mijn behandelperiode (in mijn geval waarschijnlijk een jaar of 5) kijken in hoeverrre de uitkomsten van de test stroken met de realiteit van mijn situatie op dat moment.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

oke duidelijk. Je krijgt de uitslag niet dus alleen voor de wetenschap.

afbeelding van sjakkie
Berichten: 872

goudblok schreef:
oke duidelijk. Je krijgt de uitslag niet dus alleen voor de wetenschap.

[ok] yep, het is een cross check voor de test om te zien in hoeverre die echt werkt

Offline
Berichten: 653

Bedankt voor de toelichting

Jol
Offline
Berichten: 131

Hoi,

Ik heb ook meegedaan aan de Micro Array trial in het AvL en heb wél de uitslag gehad. De genen waren in mijn geval goed en heb mede daardoor geen chemo gekregen.

Jol

Offline
Berichten: 81

Ik heb meegedaan in het AVL en bij mij was de uitslag slecht en moest daarom juist wel chemokuren en de rest. Ik moet zeggen dat ik wel schrik van 5x meer kans op uitzaaiingen. Zo heftig is dat bij mij vorig jaar niet aangekomen. Toch ben ik erg blij dat ik met het onderzoek heb meegedaan. Anders was ik niet behandeld geweest en wat dan?

Offline
Berichten: 205

Ik heb ook aan de test mee gedaan en bleek ook de minst gunstige vorm te hebben. Omdat er bij mij wat mis was gegaan bij het opsturen van weefsel was ik al met chemo begonnen voor de uitslag, en achteraf was dat dus terecht.

Offline
Berichten: 406

wat houd de micro-array test eigenlijk in? en wanneer gebeurt die eigenlijk?(bij de ontdekking of kan dat later nog)op vraag pat.of hangt dit van de arts af? mijn behandeling is gedaan,dus veronderstel ik dat dat bij mij niet meer gaat,als ik dat dan al eventueel wil weten?
auke

Offline
Berichten: 990

Auke, het is nog een onderzoek en wordt dus nog niet overal gedaan. Heeft een voorspellende waarde over kans op uitzaaiingen.

Offline
Berichten: 205

Tijdens de operatie word een stukje weefsel appart opgestuurd. Ze gaan dan het dna profiel van de kanker cellen bestuderen om "voorspelling" te kunnen maken hoe bepaalde cellen zich gedragen en daar dan een behandeling op af stellen. het zou kunnen betekenen dat in gevallen waar nu wel chemo word voorgeschreven in de toekomst dit niet meer nodig is.

Offline
Berichten: 2044

even up ivm vragen over mammaprint.

Offline
Berichten: 2044

topic Crysta schreef:
MammaPrint is genetisch test die gebruik maakt van een zogeheten genexpressie profiel om het risico op uitzaaiingen te bepalen in borstkankerpatiënten. Agendia is het eerste bedrijf ter wereld dat ISO certificering toegekend heeft gekregen voor een diagnostische test gebaseerd op microarray-technologie. ISO17025 is een internationale kwaliteitsstandaard voor testlaboratoria en is de meest strikte tot dusver.

Deze ISO certificering is geldig voor een periode van vier jaar, waarin de Nederlandse Accreditatie Raad wel jaarlijks inspecties uitvoert in de Agendia laboratoria om te controleren of het bedrijf nog steeds aan alle vereiste ISO criteria voldoet.

Over MammaPrint
De MammaPrint genetische test maakt gebruikt van een genexpressie profiel bestaande uit 70 genen die van belang zijn voor het gedrag van een tumor. De uitslag van MammaPrint geeft aan of de patiënt een ‘laag’ of een ‘hoog’ risico loopt op uitzaaiingen binnen een periode van tien jaar. Dit is belangrijke informatie voor artsen en patiënten bij het vaststellen van de vervolgbehandeling. In veel gevallen krijgen borstkankerpatiënten na de operatie chemotherapie en/of hormoontherapie voorgeschreven om het risico op uitzaaiingen te verminderen. Verschillende studies in vooraanstaande instituten en ziekenhuizen in Europa en de VS hebben aangetoond dat MammaPrint beter in staat is het risico op uitzaaiingen te voorspellen dan de conventionele methoden, zoals de veel gebruikte St. Gallen criteria. Het blijkt dat MammaPrint zeer accuraat patiënten identificeert die een hoog risico lopen op uitzaaiingen, terwijl deze door de klassieke criteria in de ‘laag risico’ groep ingedeeld waren. Tegelijkertijd is MammaPrint in staat betrouwbaar de patiënten aan te wijzen die een laag risico lopen en die daarom wellicht de zware bijwerkingen van een chemokuur bespaard kunnen blijven.

Offline
Berichten: 143

Bedankt Mika.
Weet je dan mischien ook of het nog zin heeft voor mij om te vragen die test te doen?
Teminste als ze tumorweefsel bewaard hebben.
Ik ben 13 mei 2005 geopereerd, daarna bestraald, toen chemo en nu tamoxifen.
Groet Roma

Offline
Berichten: 2044

Ik denk dat dat niet gaat lukken.
Het is namelijk in studieverband.
maar als je het niet vraagt...

Offline
Berichten: 143

Dank je dat ga ik dan toch maar doen.
Heb namelijk wel aan een andere studie meegewerkt, misschien dat ze dan toch wat bewaren.
Roma

Offline
Berichten: 1446

omhoog voor angeliquewerner

Offline
Berichten: 2044

even up voor Theo

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Een betrokken meelezer bij de Amazones wees ons op het volgende artikel:

Quote:
Test To Predict Breast Cancer Relapse Risk Is Approved

posted: 02/07/07

THE NEW YORK TIMES, 02/07/2007

By Andrew Pollack

A new genetic test that tries to predict whether a woman with breast cancer will have a relapse won approval yesterday from the Food and Drug Administration, marking a step toward an era in which medical treatments are personalized for each patient.

The approval was the first ever of such a complex genetic test, not only the first for breast cancer relapse.

While other breast cancer recurrence predictive tests are being sold or developed, the new one, called MammaPrint, is the first to go through the formal F.D.A. approval process. The agency has signaled its intention to oversee more closely a profusion of sophisticated diagnostic tests that until now have often been marketed without its blessing.

The test is not totally accurate. ''You can't go all the way to the bank with this information,'' said Dr. Steven Gutman, the F.D.A. official in charge of diagnostic tests, in a conference call with reporters. Still, he said, ''I think it's a fabulous tool and one that needs further study.''

MammaPrint, developed by scientists in the Netherlands, examines the pattern of activity of 70 specific genes in a breast tumor after it is removed by surgery.

Dr. Gutman said that 23 percent of women deemed by this genetic signature to be at high risk actually had a recurrence of cancer somewhere in the body within five years. Only about 5 percent of those with a favorable genetic signature had a return of cancer in that time, he said.

Agendia, a company based in Amsterdam that already offers the test in its own country and some others, is considering how to make the test available to Americans, its chief executive, Bernhard Sixt, said in an interview. He would not say how much the test would cost.

MammaPrint and other tests like it seek to help guide the treatment of roughly 100,000 American women each year who have early stage breast cancer that has not spread to lymph nodes.

After their tumors are removed, many of these women undergo chemotherapy to lower the chances that the cancer will return. But studies have shown that most of them would not have a recurrence even without chemotherapy. The new tests could help doctors and patients decide whether some women might avoid chemotherapy and its side effects.

''Everyone is looking for ways to figure out who needs and who doesn't need chemotherapy,'' said Dr. Clifford A. Hudis, chief of the breast cancer medicine service at Memorial Sloan-Kettering Cancer Center in New York. ''This allows us to use the tumor to tailor therapy for individual patients.''

Dr. Hudis is an adviser to Genomic Health, a California company that sells a similar test called Oncotype DX. Genomic Health operates under federal rules that allow tests developed by and performed in a single laboratory -- as opposed to test kits that are widely sold to hospital labs and doctors' offices -- to be offered without F.D.A. approval. These tests are called ''home brew'' tests.

But the F.D.A. said in September that it intended to require approval for certain particularly complex home brew tests -- those that examine multiple genes or proteins and use an algorithm to compute a result. It has sent letters to certain companies, including Genomic Health, saying they may need F.D.A. approval.

The agency will hold a public hearing tomorrow about its proposals. Some test developers and clinical laboratories say they are concerned stricter regulation could slow the development or improvement of tests.

The labs are now regulated by the federal Medicare agency under the Clinical Laboratory Improvement Amendments of 1988.

But Dr. Sixt, of Agendia, said that gaining the F.D.A. imprimatur could help the tests establish credibility. ''I believe the industry in total will gain a lot of speed and clinical acceptance for such tests,'' he said.

The Agendia test could provide some competition to Oncotype DX, the Genomic Health test. The Oncotype test, which costs about $3,500, has been used for more than 21,000 patients over the last three years. Last year, the company performed more than 14,500 tests, double the level in 2005. Big insurers are starting to pay for the test.

Randy Scott, chief executive of Genomic Health, said yesterday that he was encouraged by the approval of Agendia's test because it removed some uncertainty over the F.D.A.'s stance. ''Through this approval they've indicated this is a field they'll be broadly supportive of,'' Mr. Scott said. He would not discuss his company's progress with the agency.

Scientists at the University of North Carolina and the Netherlands Cancer Institute tested 295 tumor samples using both the Genomic Health and Agendia tests. Although the tests examine different genes, they were in accordance about the risk of recurrence about 80 percent of the time, the scientists reported in August in The New England Journal of Medicine.
LexisNexis® Terms & Conditions | Privacy Policy Copyright © 2007 LexisNexis®, a division of Reed Elsevier Inc. All rights reserved.

Offline
Berichten: 202

Dit is wel een interessante vinding, toch?

MammaPrint® wordt toegepast voor de volgende borstkankerpatiënten:

Stadium 1 of 2: Vroeg stadium borstkanker, kleine tumor (kleiner dan 5 cm), geen kwaadaardige verspreiding buiten de borst (borstkanker met negatieve lymfeklieren).

De MammaPrint®-technologie is geschikt voor u als:

u gediagnosticeerd bent met stadium 1 invasieve borstkanker, ER-positief of ER-negatief (ER = oestrogeenreceptor)
OF:
u gediagnosticeerd bent met stadium 2 invasieve borstkanker (ER-positief of ER-negatief), negatieve lymfeklieren

Daar val ik dus onder. Wordt zo'n onderzoek nou standaard gedaan? Of kun je het nu nog aanvragen? Wie weet hier meer van?

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Loesje!, de mammaprint wordt eigenlijk alleen nog maar in het kader van een studie voor je betaald (bijvoorbeeld als je meedoet aan de Matador). Je kunt het altijd bespreken...

Offline
Berichten: 202

Dees schreef:
Loesje!, de mammaprint wordt eigenlijk alleen nog maar in het kader van een studie voor je betaald (bijvoorbeeld als je meedoet aan de Matador). Je kunt het altijd bespreken...

maar kan dat ook achteraf? Ze hebben "vers" weefsel nodig, toch? Dan had ik dit dus vooraf moeten bespreken, maar toen wist ik alleen nog maar hoe je het woord borstkanker schreef ;)

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

Hmmmm..... ik heb mijn handtekening gezet voor Matador, maar verder nooit meer iets over gehoord. Ga ik toch eens navragen.

later in oktober: heb het nagevraagd, Matador was alleen voor lymfklierpositief, dus ik ben niet opgenomen in het onderzoek.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Loesje! schreef:
maar kan dat ook achteraf? Ze hebben "vers" weefsel nodig, toch? Dan had ik dit dus vooraf moeten bespreken, maar toen wist ik alleen nog maar hoe je het woord borstkanker schreef ;)

Ja, ze hebben weefsel in moeten vriezen en dat kan alleen maar als ze je daar toestemming voor hebben gevraagd. Als dat dus niet gebeurd is, is er niks ingevroren en kan er geen micro-array worden gemaakt.

Pagina's