Op de website van Wired kwam ik het volgende tegen:
Quote:
A genetic profiling test already on the market accurately predicts which breast cancer patients will benefit from chemotherapy and which won't, giving women a powerful tool to help decide whether to undergo the ordeal, scientists report.
Het hele artikel staat hier: http://www.wired.com/news/print/0,1294,66008,00.html
Er stond ook in dat Nederlandse onderzoekers in januari met een nieuwe test komen.
Hoi Kees,
Ik heb hier over gelezen maar weet echt niet meer waar. Ik ga eens snuffelen (ik denk dat het in het NRC was).
Het is trouwens zo dat vrouwen zonder uitzaaiingen in de lymfeklieren (boven de 35) of met maximaal één microuitzaaiing in een lymfeklier (post menopauze) volgens de richtlijn al geen chemotherapie krijgen in Nederland.
Het grootste deel van de bovenstaande groep zou in Nederland dus al geen chemo krijgen.
Het onderzoek dat waarschijnlijk in januari bekend wordt is volgens mij onderdeel van een groter project waarin gekeken word naar welke gen kenmerken de tumor laat uitzaaiingen. Ze zijn daar in het NKI al een tijd mee bezig. De bedoeling is een enzym te ontwikkelen dat op een eiwit wordt geplaatst dat dan weer in de tumor kan worden in gespoten (of in de uitzaaiing) daardoor gaat de deur dicht en kan hij niet verder meer delen.
Ik hoop dat ik het allemaal goed opschrijf. Ik ga daarover ook nog even wat zoeken.
Wordt vervolgt :D
Dit staat er over het onderzoek op de site van de NKI (een paar stukjes uit de gehele tekst)
De tekst van Kees (of de site die hij gevonden heeft eigenlijk :) ) doet vermoeden dat de test nu grootschaliger kan gaan worden toegepast. Maar ik zoek nog even verder :D
Hoi Goudblok,
Ik heb die vraag in sept. aan de internist gesteld. Waarom doen jullie die micro array test niet ? Volgens haar duurde dat nog zeker 5 jaar voordat die techniek standaard in de reguliere ziekenhuizen gebruikt zal gaan worden.
2007 is geloof ik de verwachting Isthar. Maar als ik zie dat de Her 2 neu test (die niet goed koop is maar waar ze geen speciale apparatuur voor nodig hebben) nog zo weinig wordt toegepast dan denk ik dat 5 jaar (of 10) waarschijnlijker is.
dat klpot wat je zegt goudblok,het zou alleen fijn zijn als dat meer duidelijk was,want volgens mij is het nog niet standaard protocol om geen nabehandeling te geven bij 35 jaar en ouder.
ik meen dat ook de hormoonrecepter vanbelang is daarbij.
de mijne bevond zich in de oorden van de chirurg mmmm niet echt op het randje.
in jan hoop ik hier wat meer duidelijkheid over te krijgen.
Geen chemo Sterre38. Wel nabehandeling. Bestraling is vaak standaard in zo'n geval (soms ook niet bijvoorbeeld als er volledige amputatie is geweest) en de hormoonreceptoren zijn natuurlijk van belang voor een eventuele hormoonbehandeling.
wat ik bedoel is bv,mijn nicht van 42 kreeg borstkanker met vol amputatie,omdat ze dat zelf wilde.
ze had geen uitzaaine inoksel,wel was de tumor
hormoongevoelig waardoor ze dus med voor kreeg.
ook kreeg ze een preventieve chemo van 4 kuren,ik weetniet welke,maar wel dat haar haar niet uitviel van deze chemo.
Een vraag, wordt micro array nu ook al in reguliere/streekziekenhuizen gebruikt?
Of is dit nog steeds aan NKI en universiteitsziekenhuizen?
Vriendelijke groet Lina.
De CMF van het NKI (sinds 1995) is de grootste maar niet meer de enige plek in Nederland waar Microarray wordt toegepast.
Er zijn een aantal ziekenhuizen die er nu ook mee bezig zijn (leiden, VU, AMC(uvA) Utrecht, DdH en Nijmegen geloof ik). Andere ziekenhuizen konden Array's aanvragen bij het CMF (Central microarray facility) maar sinds het CMF geen geld meer krijgt van het KWF en het CBG wordt het onderzoek uitsluitend betaald uit gelden van het NKI en is het ook alleen maar mogelijk voor het NKI (en AVL) om er gebruik van te maken.
Ik ging ook direct bij het lezen uit van het micro array-gebeuren.
Van de info die ik uit de DDH heb gekregen klopt de marge van 5 a 10 jaar idd, voordat de micro array werkelijk diagnostisch voor elke patient zal worden toegepast [....eerst moeten weer alle toeters en bellen van lab test t/m consensus onder oncologen en...het financiele plaatje doorlopen worden, en daarna pas toepassing voor de patient.....we beginnen dit riedeltje toch al uit ons hoofd te kennen he?]
Maar....het zit eraan te komen, en al hebben wij er geeen profijt meer van, de generatie na ons tenminste wel....gelukkig.....!!
Tja, waarom vroeg ik dit? Dan is mijn vermoeden toch juist gebleken! :D
Mijn huisarts was er niet echt van gecharmeerd dat ik mijn verwijsbrief van het streekziekenhuis (waar geen oncoloog is) hier, wilde om laten zetten naar AVL. Ik had meer vertrouwen in een specialistisch ziekenhuis.
Ik ben nu in behandeling van AVL en was uitgeloot voor een micro array.
Uit die uitslag kwam naar voren dat ik toch! een chemokuur en aanvullend 5 jr. hormoonbehandeling krijg.....
Stel dat ik in het streekziekenhuis zonder extra test....je kunt je daar toch alles bij voorstellen? :shock:
Ik had een invasief ductaal carcinoom, 1,2 cm. hormoongevoelig, en nog niet in de overgang.
Vriendelijke groeten Lina.
Yol. op het symposium van 15 oktober wordt er ook over dit onderwerp gesproken.
Ik ben bij het AVL onder behandeling en heb meegedaan aan de test. Eerst hoefde ik geen chemo maar naar aanleiding van deze uitslag nu toch wel. Ik zit in de slechte hoek. Ik ben 41,tumor 1,2 cm zonder uitzaaiiingen, her2neu en alle hormonen positief. binnen twee weken ga ik voor dbz amputatie en vanaf 13 december 05 chemo. Blij dat ik deze krijg, ik wil elke kankercel te lijf gaan!
even omhoog voor Crysta
Dank je, Goudblok.
en nog maar een keertje omhoog.
Mijn ziekenhuis staat wel op de lijst. Ik vond het toen al een vreemd verhaal maar dan ben je zo met andere dingen bezig dat ik het maar zo gelaten heb. Toch iets om na te vragen......
Kan dit achteraf ook nog of bewaren ze de klier-samples niet??
Ja die bewaren ze wel. En volgens mij is het ook achteraf mogelijk.
Maar dat laatste weet ik niet zeker.
Ik weet het ook niet helemaal zeker, maar ik heb wel gehoord van een vriendin, die net de test is misgelopen, dat het weefsel binnen een bepaald aantal uren na de operatie op een bepaalde manier behandeld en opgeslagen moet worden. Dat was bij haar niet gebeurd, en daarom kon de micro-array test niet meer worden gedaan.
Ja, als dat zo is kan het bij mij ook niet meer nagekeken worden.......
Zou kunnen Roosje.
Ik heb het wel eens anders om gehoord. Dat het juist niet op een bepaalde manier behandeld mag zijn. Dat ging over vriesdrogen. De methode die soms gebruikt wordt om tijdens de operatie te kijken of de klieren besmet zijn.
Als dat gebeurd is kunnen sommige onderzoeken juist niet.
Uit: Media/nieuwe ontwikkelingen: symposium 15 oktober 2005
Kom net bij de radiotherapeut vandaan en daar ben ik gevraagd of ik genegen ben om mee te doen aan een trial en daaropvolgend het micro-array onderzoek. Tumorweefsel is al zo bewaard dat ze dat kunnen testen, aanvullend is alleen nog een buisje bloed nodig.
Hij zei dat er in de media te hyperig gereageerd is op de voorlopige uitslagen. Ze beginnen te begrijpen hoe het in sommige gevallen werkt maar weten nog meer niet dan wel. Dus is het noodzakelijk om verder onderzoek te blijven doen. Het materiaal dat ze nu krijgen gaat eerst nog in opslag en wordt pas later in referentie met de uitslagen van de behandelingen bekeken.
Ik heb besloten mee te doen, alles wat kan bijdragen aan meer inzicht in deze @#%ziekte en wellicht in doeltreffender behandelen is mooi meegenomen. Komt er hopelijk ook nog iets goed uit voort.
Moet ik wel eerst ingeloot worden trouwens.... das nog ff afwachten
Sjakke ik vind het erg goed dat je mee doet.
Begrijp ik het goed dat de Micro-arra techniek 'alleen' als doel heeft om te beoordelen of je chemotherapie als nabehandeling krijgt?
Ik maak me nl. een beetje ongerust, omdat die test niet bij mij gedaan is. Ben echter wel bezig met chemo....dus als het alleen daarom gaat maakt het voor mij dan niets uit?
Of is het toch ook nog voor andere doeleinden (die test)
ze gebruiken hem nu om te kijken of je een verhoogde kans hebt om uitzaaiinngen te krijgen. Is dit het geval dan krijg je chemo ook als je dat vanwegen de andere kenmerken of je leeftijd niet zou krijgen.
Maar ze zijn de mogelijkheden van de test aan het uitbreiden. In de toekomst zullen ze er nog veel meer mee kunnen vertellen. Bijvoorbeeld hoe een bepaalde tumor werkt op een bepaald medicijn. Maar daarvoor moeten ze heel veel tumoren hebben om de gegevens te vergelijken.
Dat is de reden dat Sjakkie er aan mee doet. Zodat ze hopelijk met als deze gegevens weer een stapje dichter bij een oplossing kunnen komen.
Voor Sjakkie zelf heeft het niet zo heel veel gevolgen behalve als er uit zou komen dat ze juist een kleine kans op uitzaaiingen heeft. Dan voelt ze zich waarschijnlijk net iets meer gerustgesteld. Anders om juist misschien onrustiger. Vandaar dat ze er eerst goed over moest denken.
Deze micro-array trial is alleen bedoeld als wetenschappelijk onderzoek. Ik krijg hier dus NIET de uitslag van. Zoals al eerder gezegd ze vriezen nu eerst alles in, ze doen er helemaal niks mee. Ze gaan laat in of na mijn behandelperiode (in mijn geval waarschijnlijk een jaar of 5) kijken in hoeverrre de uitkomsten van de test stroken met de realiteit van mijn situatie op dat moment.
oke duidelijk. Je krijgt de uitslag niet dus alleen voor de wetenschap.
[ok] yep, het is een cross check voor de test om te zien in hoeverre die echt werkt
Bedankt voor de toelichting
Hoi,
Ik heb ook meegedaan aan de Micro Array trial in het AvL en heb wél de uitslag gehad. De genen waren in mijn geval goed en heb mede daardoor geen chemo gekregen.
Jol
Ik heb meegedaan in het AVL en bij mij was de uitslag slecht en moest daarom juist wel chemokuren en de rest. Ik moet zeggen dat ik wel schrik van 5x meer kans op uitzaaiingen. Zo heftig is dat bij mij vorig jaar niet aangekomen. Toch ben ik erg blij dat ik met het onderzoek heb meegedaan. Anders was ik niet behandeld geweest en wat dan?
Ik heb ook aan de test mee gedaan en bleek ook de minst gunstige vorm te hebben. Omdat er bij mij wat mis was gegaan bij het opsturen van weefsel was ik al met chemo begonnen voor de uitslag, en achteraf was dat dus terecht.
wat houd de micro-array test eigenlijk in? en wanneer gebeurt die eigenlijk?(bij de ontdekking of kan dat later nog)op vraag pat.of hangt dit van de arts af? mijn behandeling is gedaan,dus veronderstel ik dat dat bij mij niet meer gaat,als ik dat dan al eventueel wil weten?
auke
Auke, het is nog een onderzoek en wordt dus nog niet overal gedaan. Heeft een voorspellende waarde over kans op uitzaaiingen.
Tijdens de operatie word een stukje weefsel appart opgestuurd. Ze gaan dan het dna profiel van de kanker cellen bestuderen om "voorspelling" te kunnen maken hoe bepaalde cellen zich gedragen en daar dan een behandeling op af stellen. het zou kunnen betekenen dat in gevallen waar nu wel chemo word voorgeschreven in de toekomst dit niet meer nodig is.
even up ivm vragen over mammaprint.
Bedankt Mika.
Weet je dan mischien ook of het nog zin heeft voor mij om te vragen die test te doen?
Teminste als ze tumorweefsel bewaard hebben.
Ik ben 13 mei 2005 geopereerd, daarna bestraald, toen chemo en nu tamoxifen.
Groet Roma
Ik denk dat dat niet gaat lukken.
Het is namelijk in studieverband.
maar als je het niet vraagt...
Dank je dat ga ik dan toch maar doen.
Heb namelijk wel aan een andere studie meegewerkt, misschien dat ze dan toch wat bewaren.
Roma
omhoog voor angeliquewerner
even up voor Theo
Een betrokken meelezer bij de Amazones wees ons op het volgende artikel:
Dit is wel een interessante vinding, toch?
MammaPrint® wordt toegepast voor de volgende borstkankerpatiënten:
Stadium 1 of 2: Vroeg stadium borstkanker, kleine tumor (kleiner dan 5 cm), geen kwaadaardige verspreiding buiten de borst (borstkanker met negatieve lymfeklieren).
De MammaPrint®-technologie is geschikt voor u als:
u gediagnosticeerd bent met stadium 1 invasieve borstkanker, ER-positief of ER-negatief (ER = oestrogeenreceptor)
OF:
u gediagnosticeerd bent met stadium 2 invasieve borstkanker (ER-positief of ER-negatief), negatieve lymfeklieren
Daar val ik dus onder. Wordt zo'n onderzoek nou standaard gedaan? Of kun je het nu nog aanvragen? Wie weet hier meer van?
Loesje!, de mammaprint wordt eigenlijk alleen nog maar in het kader van een studie voor je betaald (bijvoorbeeld als je meedoet aan de Matador). Je kunt het altijd bespreken...
maar kan dat ook achteraf? Ze hebben "vers" weefsel nodig, toch? Dan had ik dit dus vooraf moeten bespreken, maar toen wist ik alleen nog maar hoe je het woord borstkanker schreef ;)
Hmmmm..... ik heb mijn handtekening gezet voor Matador, maar verder nooit meer iets over gehoord. Ga ik toch eens navragen.
later in oktober: heb het nagevraagd, Matador was alleen voor lymfklierpositief, dus ik ben niet opgenomen in het onderzoek.
Ja, ze hebben weefsel in moeten vriezen en dat kan alleen maar als ze je daar toestemming voor hebben gevraagd. Als dat dus niet gebeurd is, is er niks ingevroren en kan er geen micro-array worden gemaakt.
Pagina's