Microcalcificaties: witte kalkvlekjes / kalkspatjes

118 berichten / 0 nieuw
afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387
Microcalcificaties: witte kalkvlekjes / kalkspatjes

Hoi, ik heb een vraag, bij de echo zijn er witte kalkvlekjes geconstateerd door de arts. Wat betekent dit nu echt. De mamacare-verpleegkundige heeft er iets over gezegd, maar op de een of andere manier ben ik daar niet op in gegaan. Ik heb al op internet gezocht, maar kan hier niks over vinden. Kan iemand mij hier een duidelijk antwoord op geven, betekent dit dat het waarschijnlijk kwaadaardig is. Ik kan niet wachten tot ik de uitslag krijg van de punctie. Maak ik me onnodig ongerust of .......?
Groetjes Lily

afbeelding van Karin
Berichten: 394

Hoi Lily,

Ik kan me voorstellen dat je ongerust bent. Betekent dat je bij de mamacareverpleegkundige bent geweest, dat er al sprake is van borstkanker of ben je direct doorgestuurd door de arts na zijn bevindingen op de echo?

Ik vermoed dat e.e.a. in een sneltreinvaart gaat bij je en dat je niet verder hebt gevraagd of geluisterd. Snap ik goed hoor.
Ik begrijp uit je verhaal dat er een punctie is verricht. Wanneer krijg je daar de uitslag van?

Je kan natuurlijk altijd morgen de mamacareverpleegkundige bellen en vragen wat er nu precies gezien is. Zij snapt als geen ander dat het wellicht over je heen is gekomen.

Offline
Berichten: 434

Hoi Lily,

Ik sluit me aan bij Karin, morgen even bellen met mammacareverpleegkundige, eventueel op de speaker zetten en iemand mee laten luisteren.

afbeelding van Lily
Offline
Berichten: 2

Hoi,
Bedankt dat jullie me een berichtje hebben gestuurd.
Ik heb al een mammografie en een echo gehad, en naar aanleiding daarvan, omdat toen die witte kalkvlekjes te zien waren, een punctie, waarbij stukjes weefsel verwijderd zijn. Het was al te zien dat het geen cyste was, maar dat er een knobbeltje van 1 1/2 cm zat die er niet thuis hoorde.Ik krijg morgen de uitslag van de punctie, maar kan eigenlijk niet wachten. Zoals iedereeen zou hebben in deze situatie. Ik kan het ook niet uit mijn hoofd zetten. Dus ik dacht als iemend dit ook eens heeft gehoord van die vlekjes, die persoon mij misschien al kon vertellen wat het nu precies is.Daarom had ik dit berichtje op het forum gezet.

Gr. Lily

Offline
Berichten: 434

Hoi Lily,

Helaas kan niemand je vertellen wat die kalkvlekjes precies inhouden. Alleen de Pathaloog anatoom die het onderzoekt kan dat :?
Ik heb er wel vaker van gehoord, maar volgens mij kunnen dat ook beginnetjes van een ontsteking of cyste (maar die is het dus blijkbaar niet) zijn, of zelfs van gewoon, lichaamseigen weefsel.

Helaas, afwachten tot je morgen de uitslag krijgt dus :?
Laat je ons wel even iets weten?
Heel veel succes morgen!

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Thanks, zal ff een berichtje schrijven als ik de uitslag heb.
Duimen maar........

gr Lily

Offline
Berichten: 4292

Een goede vriendin van mij had ook allemaal kalkspatjes. Een deel ervan bleek zich tot DCIS te ontwikkelen: een voorstadium van borstkanker. Ik weet niet precies hoe het zat maar morgen hoor je meer. Het kan ook dat je het van nature hebt en dat er niks mee aan de hand is. Bij haar hebben ze het jaren in de gaten gehouden en toen het ineens veranderde hebben ze actie ondernomen.

Offline
Berichten: 990

Ik ben even gaan zoeken: [link weggehaald door moderator, want deze werkt niet meer]

Deze gaat over het ontstaan van "kalkspatjes". [link weggehaald door moderator, want deze werkt niet meer]

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

hier op het forum weet ik dat in ieder geval Marieta ook kalkspatjes had. Volgens mij staat er iets over geschreven in het topic Dcis. En er was nog een gast die er last van had. Dat bleek niets ernstigs te zijn. Gewoon in de gaten houden was het advies dat zij kreeg.

Ik hoop dat je snel uitsluitsel hebt.

afbeelding van Miek
Berichten: 76

Bij mij waren ook kalkspatjes ontdekt. Uiteindelijk bleek het om DCIS te gaan. Ook bij mijn zus zijn kalkspatjes ontdekt. Geen DCIS maar ze blijft wel onder controle ivm mijn DCIS.
Groetjes,
Miek

Offline
Berichten: 1004

Ik heb naast de Paget ook kalkspatjes gehad, wat dus DCIS waren.....een voorstadium van borstkanker......en dacht Bambie ook

Offline
Berichten: 1446

Bij mij werden in eerste instantie alleen kalkspatjes gezien. Ik kreeg toen te horen dat het merendeel van alle vrouwen kalkspatjes heeft, maar dat niet weet, en dat het ook bijna altijd 'niets' is. Maar soms is het DCIS.

Als de kalkspatjes bij toeval worden ontdekt, dan is het logisch dat het verder wordt onderzocht. Ik hoop dat het bij jou iets onschuldigs is, Lily.

Offline
Berichten: 762

Ik heb ook kalkspatten in de nog "gezonde" rechterborst. Zijn vorig jaar in het AvL uitgebreide biopten van genomen, en er is mij verzekerd dat ze goedaardig zijn. Nu op de mammo een jaar later waren ze ook onveranderd.

In mijn nu geamputeerde linkerborst zatten naast de drie tumoren ook kalkspatten, die dus door de patholoog wél als DCIS, dus voorloper van kanker, bestempeld zijn.

Het kan dus allebei......helaas moet je nog een nachtje wachten op de uitslag...
Ik duim en hoop voor je dat die goed is!!
Ruth

Offline
Berichten: 447

We hopen het beste, Lily....................succes morgen [-o

vic
afbeelding van vic
Offline
Berichten: 2

Hoi Lily,

Ik hoop het beste voor je.

Ikzelf had minder geluk. Kalkspatjes te zien op de mammografie Re, verdacht omdat ze waren gaan "clusteren". Punctie gehad met gekende resultaat : invasief ductaal carcinoom.

Vic

Offline
Berichten: 186

Hoi Lily,
Bij mij waren er naast de tumor ook nog kalkspatjes aanwezig in mijn borst. Er is destijds uit zowel de tumor als uit het gebied met kalkspatjes weefsel weggenomen, en bij mij was het allebei kwaadaardig... Ken echter ook verhalen waarbij de kalkspatjes geen kanker waren. Afwachten dus... Heel veel succes!

Offline
Berichten: 990

Ik had ook kalkspatjes was niets mee, ben er oud mee geworden :wink: .

Offline
Berichten: 2044

Bedenk goed dat op deze site heel veel vrouwen zijn waarbij het WEL foute boel was en dus ook kalkspatjes aanwezig waren.
MAAR>>>
Kalkspatjes hoeven lang niet altijd ook kanker (of een voorstadium te betekenen).
Er zijn veel vrouwen met kalkspatjes maar verder niets.
Ik hoop echt dat dat voor jou ook zo zal uitpakken.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Hoi allemaal,

Lief dat jullie allemaal zo meeleven met me, dat doet echt goed.
Bedankt!!

Heb dus de uitslag....Niet goed dus , het is kwaadaardig.Het knobbetje wordt weggehaald en daarna word ik nog 5 tot 6 weken bestraald.

Wat ik nu hoop is dat er geen uitzaaiingen in de lymfeklieren zullen zijn, maar dat weet ik pas na de operatie. Komende dinsdag krijg ik te horen wanneer die plaats zal vinden. En dan weer 10 dagen wachten(na de operatie) op de uitslag van de schildwachtklier. Als dat niet goed is volgt er een tweede operatie waarbij ze de lymfeklieren uit de oksel verwijderen. En dan de bestraling. Dus ik heb nog wat voor de boeg.

Maar ik ga ervoor,het zal me lukken. Met ups en downs, dat weet ik zeker, maar ik sla me er wel doorheen.........

Gr. Lily

Offline
Berichten: 1004

Tjeetje Lily een tegenvaller zeg......en nog heel wat voor de boeg zo....
Schrijf het maar op hier, dan gaan wij je met zijn allen steunen tot we er bij neervallen :wink: Sterkte meis [troost]

Offline
Berichten: 586

Jee Lily, dat is wel heftig... Heel veel sterkte gewenst en als je wilt, lekker hier blijven voor steun, vragen, afleiding, alles... Veel liefs [kiss]

Offline
Berichten: 4292

Nou Lily, dat is toch niet zo mooi. Ik had nog zo gehoopt dat het niks zou zijn. Maar goed dat er toch goed naar gekeken is. Nu maar hopen dat de rest van de onderzoeken/uitslagen meevallen. Veel sterkte gewenst want het is toch niet niks wat je nu te horen hebt gekregen.

Offline
Berichten: 434

Jee Lily,

Ik heb zo voor je geduimd dat het allemaal niets zou zijn... ik hoop van harte met je mee dat de lympfeklieren schoon zullen zijn! Heel veel sterkte de komende tijd! Probeer maar veel van je af te praten/schrijven, hier zijn altijd mensen die naar je willen luisteren hoor!

Offline
Berichten: 653

Mijn zus heeft zolang ik me kan herinneren mastopathie.
Toen bij mij 2 jaar geleden borstkanker werd gediagnostiseerd heeft zij ook een mammografie laten maken. Deze liet verkalkingen zien, maar verder gb. Na een jaar werd een co foto gemaakt, en waren er geen veranderingen te zien. Er is toen gezegd dat ze niet meer terug hoeft te komen.
Het zit mij toch niet helemaal lekker. Ik lees in dit topïc dat kalkspatjes in de gaten gehouden moeten worden. Weet iemand wat de richtlijn hier voor is?

Offline
Berichten: 762

Het enige wat ik weet (uit eigen ervaring) is dat kalkspatten zowel goedaardig als kwaadaardig kunnen zijn. Ik had in beide borsten kalkspatten. De kalkspatten links zijn uitgegroeid tot DCIS en invasief ductaal carcinoom, de kalkspatten rechts zijn NA (stereotactisch) BIOPT onschuldig gebleken en bovendien zijn ze bij die biopten ook allemaal vrijwel weggenomen. Ik krijg wel jaarlijks een controlefoto vanwege mijn borstkanker links, tot nu toe (maar ik moet in februari weer) gaf dat een onveranderd beeld.

Gevoelsmatig adviseer ik om ze toch onder controle te houden. Of er een richtlijn voor is weet ik niet.

Offline
Berichten: 1113

richtlijn weet ik niet precies, maar mijn zussen hebben beide het advies gekregen jaarlijks een mammo te laten maken omdat ik toch wel een beetje jong was voor de BK (37). Dit advies is destijds gegeven door de genetisch consulent (geen genafwijking gevonden)

Offline
Berichten: 1113

Grensgeval schreef:
Heeft er iemand ervaring met microcalcificaties?
Ik hoor en lees zo veel verschillende dingen hierover :?
Offline
Berichten: 1113

Ik had ook kalkspatjes.

Mij is destijds verteld dat "kalkspatjes" kunnen wijzen op borstkanker. Dus het is zeker niet altijd zo, maar het was bij mij wel reden om ondanks de goedaardige puncties toch een MRI te doen.
Toen was er helaas niets goedaardigs meer te vinden.

afbeelding van Ariane
Berichten: 620

Sorry modjes, ik ben een beetje in de war :?

Offline
Berichten: 2044

Wat kunnen we voor je doen?
Vanwaar je verwarring?

Offline
Berichten: 1768

Kalkspatjes zijn lang niet altijd kwaadaardig! Soms kunnen ze uitgroeien tot borstkanker. De enige manier om daar zekerheid over te krijgen, is door wat weefsel weg te nemen en te onderzoeken.

Zelf bleek ik afgelopen jaar bij een mammografie dergelijke microcalcificaties in mijn borst te hebben. Omdat ik al borstkanker heb gehad (in de andere borst) werd er direct actie ondernomen, maar het bleek gelukkig allemaal goedaardig. Een aantal maanden later waren ze zelfs weg.

afbeelding van Ariane
Berichten: 620

@Mika:Ik heb dus volgende week dinsdag een stereotactische bioptie van de linker borst.
Rechts wordt mee gewacht, omdat dat er minder waren.
Maar iets wat helemaal hier buiten staat is dat ik me heel beroerd voel.
Ik heb andere medicijnen voor mijn borderline die ik net opgebouwd heb.
Daardoor ben ik heel duizelig (rij ook geen auto), kan me slecht concentreren (over een stukje als dit doe ik een hele tijd en lees het over voor ik het plaats want er staan de gekste dingen in) tril de hele dag enz.
Heel gek, ik typ altijd op de automatische piloot en nu zit ik soms naar letters te zoeken.
Daardoor en door de angst ben ik warrig; dit maakt me ook bang.
Straks zit het al in mijn kop......

Fijn dat jullie er zijn!!! [ok]

Offline
Berichten: 113

Och meisje het is toch helemaal niet gek dat je wat warrig bent enz enz , heel je leven staat op z,n kop en er gaat vanalles door je hoofd.Dus helemaal niet gek hoor en als je eens wat( verkeerd) anders schrijft hier zal niemand je dat kwalijk nemen.

Veel sterkte en kracht en een dikke knufffffffffff Live_is

afbeelding van Ariane
Berichten: 620

Dinsdag biopsie van beide borsten....
Ze wachten dus niet met de rechter.
Wat zou dat betekenen :?

Offline
Berichten: 1113

dat ze je niet langer in spanning willen laten zitten??

mop
afbeelding van mop
Berichten: 223

Dat betekend dat ze het heel serieus nemen, jou niet onnodig lang willen laten wachten, en liever kiezen voor zekerheid.

Als ze eerst de een doen en daarna de ander moet je langer wachten en in onzekerheid zitten.

Het hoeft helemaal niet te betekenen dat ze nu dingen weten, daarvoor moeten ook de doktoren de PA uitslag hebben.

Veel sterkte en kracht bij het wachten

afbeelding van Ariane
Berichten: 620

Jullie zullen wel gelijk hebben (eigenlijk weet ik dat wel zeker), maar ik ben zo bang...
Mijn ratio is ver weg momenteel.

Bedankt!

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Grensgeval kan het zijn dat je arts rekening houdt met jouw fobie en je op deze manier maar één keer in het apparaat laat plaats nemen?

Hij heeft tenslotte tot deze dubbelzijdige actie besloten na jouw vraag of het onder narcose mocht omdat je er bang voor bent.

Dat het je ook nog eens tijd in spanning scheelt is extra meegenomen.

afbeelding van Ariane
Berichten: 620

Dat denk ik ook, hoor Goudblok.
Maar ja, gevoel en ratio gaan niet hand in hand :(

Offline
Berichten: 586

Dank je wel :-) Enne... wij erg blond hoor... ;) Had ook kunnen zoeken op 'kalk' alleen en dan had ik deze 'kalkvlékjes' kunnen tegenomen...

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Op de mammografie, gemaakt in 2008, waren er bij mijn zusje al kalkspatten te zien. Ze was daar omdat het advies na mijn genetische screening was om elk jaar een mammografie te laten maken. De dienstdoende radioloog heeft die kalkspatten wel gerapporteerd (blijkt nu), maar haar ook gezegd dat ze pas twee jaar later terug hoefde te komen. Ze ging terug na anderhalf jaar en nu blijkt ze kanker te hebben en de kalkspatten zijn kwaadaardig.

Het nieuws over mijn zusje druppelt langzaam binnen. Dat mijn zus nu ook al te maken heeft gehad met een blunder van een radioloog, daar ben ik echt overstuur van. Ik heb er niet van geslapen.....

Offline
Berichten: 439

Deeske, toch...
Snap het, maar er was geen BRCA en waarschijnlijkheden zijn anders dan waarheden...
De toekomst is niet maakbaar en voorspelbaar. Diagnoses gaan over statistieken en kansen. En iedereen hoopt dat het wel meevalt...
Want als je bij iedereen in paniek raakt, doe je óók schade...
Het is alleen zo k*t als die statistieken schijnbaar beìnvloedbaar waren... Zeker voor zusje...
Er zijn niet altijd fouten... geneeskunde is niet onfeilbaar ook al doen die dokters alsof het wél zo is....
Maar ik zou er ook wakker van liggen... En ik zou óók boos zijn... en overstuur
Elke reden is er één... want boos ben je zowiezo... Kanker maar een eind weg... want het is k*t en blijft k*t.
Ga maar weer eens praten of schrijven...over dit mensenwerk...
Geneeskunde... is geneeskunst en geen wetenschap...zo blijkt maar weer eens.

Kus...

afbeelding van Ariane
Berichten: 620

Goh, wat raar om dit terug te lezen.
De operatie is nu bijna een jaar geleden.

@Dees: waren die kalkspatten bij je zusje destijds niet als kwaadaardig geraporteerd dus?
Of zijn ze van gradatie veranderd?

[troost]

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Ariane schreef:
@Dees: waren die kalkspatten bij je zusje destijds niet als kwaadaardig geraporteerd dus?
Of zijn ze van gradatie veranderd?

Ze zijn niet verder onderzocht....

Offline
Berichten: 454

Dees wat vind ik je reactie begrijpelijk. Wat erg dat jij en je zus beiden te maken hebben met een blunder van een arts. Je boosheis hierom is logisch. Ik hoop dat je ruimte voelt voor je eigen emoties. Het lijkt me verschrikkelijk om naast je zus te staan met alle eigen ervaringen. de herhaling hoe is het mogelijk. Wens jou en je zus veel sterkte.

afbeelding van Kellly
Berichten: 1418

Dees, ik zou er ook van wakker liggen. Me boos maken. Me verscheurd voelen, en niet serieus genomen voelen.
Maar toch ben ik helaas niet verbaasd dat dit gebeurd.
Is het niet bijna altijd zo dat artsen handelen vanuit protocollen en statistieken. En dat jij met je 36 jaar en zonder gen belasting niet gezien bent als risico? Dat dus voor jouw zusje 1x per jaar een mammo, zonder aantoonbare afwijking, gewoon als ok wordt bestempeld? Kom volgend jaar maar terug en dan zien we wel of het kanker was of niet.
De hoeveelste is zij, van al die vrouwen die hier schrijven bij wie het misging, en dit juist waarom het misging?
Mijn zus en nichtje zijn bij hetzelfde zkhs onder controle waar ik ben. Ze zitten er bij haar echt bovenop. Elke afwijking wordt serieus genomen. Maar of dit ook zo was geweest als ik ttv de diagnose ouder dan 35 was geweest.....en mijn tante niet op jonge leeftijd overleden was aan bk?
ik denk het niet. Misschien dat het ook nog meespeelt dat we in een gespecialiseerd zkhs worden behandeld. Alhoewel ik weet dat het zkhs waar jij en zusje behandeld worden ook een goed zkhs is en waar jij bijzonder tevreden over bent (was).
Voor jouw dochter zal het helaas anders zijn. Zij zal wellicht een stuk serieuzer genomen worden dan jouw zusje indertijd werd genomen. En als zij het niet doen weet ik o zo zeker dat jij dat wel zal doen.
Maar Dees, hoe dan ook vreselijk treurig voor jullie allemaal. Hoe gaat het met zusje... wanneer wordt er begonnen met de behandeling?
sterkte voor jullie allemaal

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

@Dees. Wat verschrikkelijk erg is dit zeg! Ik begrijp dat je teleurgesteld/boos en verdrietig en nog veel meer bent. Wat een kl*te! situatie......Ik vind het nog steeds moeilijk om me neer te leggen bij de gemiste diagnose destijds......maar als het je zusje ook nog een keer moet overkomen......daar kan ik echt niet bij......Veel sterkte en heel veel knuffels........Ik denk aan jullie!

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Gast was ik (Johan) Dat gedoe met dat inloggen ook....

Offline
Berichten: 364

Dees schreef:
Ze ging terug na anderhalf jaar en nu blijkt ze kanker te hebben en de kalkspatten zijn kwaadaardig.

Ik kan hier zo kwaad over worden :evil: . Toen er na een half jaar bij mij de kalkspatten niet veranderd waren zou ik na een jaar weer op controle moeten. Mijn huisarts is nog met de radioloog in discussie gegaan n.a.v. mijn ongerustheid (mijn schoonzusje was toen terminaal, borstkanker). Mijn ha was het gelukkig met me eens en verwees me na een half jaar weer voor controle. Wat bleek, nieuwe kalkplekken met een tumor. Schildwachterklieren waren gelukkig schoon. Maar wat, als ik pas na een jaar terug gegaan zou zijn voor controle? Ik krijg er af en toe nog benauwd van. Ik vraag me tot de dag van vandaag af waarom de medici deze procedure niet wijzigen.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Lieke, bij mij was de diagnose gemist en toen het ontdekt werd, was de tumor 10 bij 6 bij 7 centimeter. Ik heb daar een brief over geschreven naar Radiologie en de reactie daarop was heel prettig en daardoor kon ik het een plekje geven. Misschien is dat ook wat voor jou om een brief te schrijven. Wie weet worden door jou de regels wel veranderd....

Offline
Berichten: 364

Ik heb het met de mamacare verpleegkundige erover gehad. Ze vertelde me dat die afweging is gemaakt en dat heeft geleidt tot de procedure die bij mij is gevolgd (waar ik mij dus niet aan heb gehouden, omdat ik een half jaar eerder weer voor hun neus stond).

Pagina's