Moet ik me zorgen maken?

42 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Mila
Offline
Berichten: 4
Moet ik me zorgen maken?

Hallo allemaal,

Ik heb een vraag, ik stel deze vraag hier omdat ik niet zomaar weer naar de dokter wil stappen...
In november 2014 kreeg ik plots last van mijn rechterborst, hij was erg pijnlijk bij aanraking en ik kon er dan ook niet op liggen als ik ging slapen, ook voelde ik telkens een brandende pijn van binnen. Ik heb mijn borst gecontroleerd en kon niks afwijkends vinden. Ik ben toch naar hier 2 weken mee rond te hebben gelopen op aanraden van een vriendin naar de arts geweest. Ik had een vervangende arts deze heeft mijn borst gecontroleerd en mijn oksel. Hij kon niks vinden wat kon duiden op een knobbeltje. Ik heb sinds maart 2014 een mirena spiraal en hij dacht wellicht dat het misschien mijn cyclus was.
De arts gaf wel aan als de pijn aanhield terug te komen en dat er dan toch foto's gemaakt zouden worden van mijn borst. De arts vroeg ook of borstkanker bij ons in de familie voorkwam ik wist dit niet maar heb dit dezelfde dag thuis nog gevraagd.

Nu blijkt dat mijn oma's zus en moeder aan borstkanker zijn overleden, ook mijn tante van mijn vaders kant heeft op dit moment borstkanker(ik heb weinig contact met mijn vaders kant vandaar dat ik dit niet wist).

Maar nu: De pijn hield op naar mijn doktersbezoek maar kwam al snel weer terug tot op heden, ik weet wanneer mijn cyclus is en dit heeft niks te maken met mijn cyclus. Mijn vraag is dan ook: Wat zouden jullie mij adviseren? En is het mogelijk dat borstkanker buiten zichtbare en voelbare afwijkingen voor kan komen dmv de pijn die ik voel? Ben er niet echt gerust op maar wil dus ook niet snel naar de dokter weer gaan. :roll:

Offline
Berichten: 475

Hoi Mila.
Niet weten wat er aan de hand is geeft ook spanning en zorgen. Het kan ook nog gewoon goed zijn! Maar daar is wel die doorverwijzing voor nodig.
Die familie vraag krijgt iedereen maar in mijn geval zei het niks...( niemand heeft Bk maar ik wel...).
Dus verlos jezelf en ga terug naar je huisarts. Neem anders iemand mee, en zeker bij de onderzoeken.
Hopelijk valt het mee en is er iets aan te doen!
Heel veel succes!!!

truus
afbeelding van truus

Terug naar de huisarts en je door laten sturen naar de mammapoli, daar krijg je alle onderzoeken op één dag. Als de huisarts een echo laat maken, heb je kans dat je een verspreid onderzoek krijgt.
Dus vragen naar de mammapoli, nou jou, ik zou het eisen. Je loopt niet door met klachten, al voel je geen knobbel. Niemand kent beter je lichaam beter dan jezelf en als je je niet voelt zoals het hoort, behoort het onderzocht te worden. Het zou erg makkelijk zijn, als die dokters met de handen kunnen voelen, wat we hebben. Heel veel succes.

afbeelding van Mila
Offline
Berichten: 4

Bedankt voor jullie reacties.
Ik ga deze week nog bellen naar mijn HA..
Ik hoop écht dat ze me door verwijst mijn HA is van het standpunt ''Jonge vrouwen krijgen geen kanker'', en anders toch maar een vervangend arts aan vragen!

Offline
Berichten: 50

Wat een verschrikkelijk domme huisarts heb jij!!!

afbeelding van Mila
Offline
Berichten: 4

Ik weet het Hilda... Kanker wordt inderdaad geconstanteerd bij vrouwen op latere leeftijd omdat ze dan onder de risico gevallen vallen.. maar uit eigen persoonlijke ervaring (ex schoonzus van 25 overleden aan kanker vorig jaar) weet ik dat dit niet zo is.. Ik snap mijn HA ook niet echt hoor, ze neemt je niet echt serieus dat weerhoud me er ook erg van om te bellen..

Hilda schreef:
Wat een verschrikkelijk domme huisarts heb jij!!!
Offline
Berichten: 50

Ik zou maken dat ik bij haar wegging.

afbeelding van Mila
Offline
Berichten: 4

Mijn moeder had dit al gevraagd nu is het blijkbaar bij ons zo dat dat niet zoveel zou uitmaken omdat de huisartsen onder elkaar rouleren. Erg vervelend, maar ik bel ze zo dadelijk op en vraag naar een vervangend arts want bij haar wordt ik weggestuurd onder het mom van ''Neem maar een pijnstillertje''..

Hilda schreef:
Ik zou maken dat ik bij haar wegging.
Offline
Berichten: 50

Dan is dat inderdaad misschien het beste.

Offline
Berichten: 873

Ongeacht je leeftijd moeten ze je serieus nemen met je klachten!

afbeelding van kleintje88
Offline
Berichten: 2

Ik probeer het kort te houden...

Ik ben een vrouw van 26 met 2 kinderen (eentje van bijna 5 en eentje van 2,5) sinds vorig jaar loop ik met problemen aan mijn rechter borst.. Het begon met schilfering en jeuk ook de tepel had regelmatig een verhard plekje ook regelmatig pijn. Bij de huisarts geweest en die vond dat ik het 2 weken moest aankijken omdat het cyclus gerelateerd kon zijn. Uiteindelijk bleef het en ben ik dus door gestuurd naar de mama poli.
Er werd een mammografie gemaakt met de mededeling dat ik daar eigenlijk nog wel wat te jong voor was en daarna nog een echo. Conclusie was: gewoon veel borstweefsel niks ernstigs. Wel doorgestuurd naar de dermatoloog voor de droge schilferige tepel daar een zalfje gehad maar ook daar weinig effect bij gehad maar goed het was "gewoon maar" borstweefsel dus ik dacht het gaat wel een keer over. Chirurg zei dat ik over een half jaar terug moest komen maar daar heb ik dus nooit geen oproep meer van gehad!

Inmiddels zijn we een jaar verder en ik heb nog steeds bijna dagelijks enorme jeuk of pijn aan mijn borst. En eigenlijk had ik ook weer eerder aan de bel moeten trekken maar door omstandigheden met mijn dochter heb ik steeds maar tegen mezelf gezegd "Borstweefsel kan geen kwaad" maar goed de laatste 1,5 maand krijg ik weer meer jeuk en vooral pijn maar ik bleef denken "borstweefsel" tot mijn man gisteren mijn borst aanraakte en ik verging van de pijn :oops: hij zei: En nu ga je toch weer naar de huisarts! Er zit ook een bobbel op mijn tepel die soms wat dieper ligt en soms ook wat beter voelbaar is.
Nou goed vanmorgen weer gegaan en zij heeft de brief van de chirurg in de computer opgezocht daarin stond "Patiënt krijgt over een half jaar een oproep om opnieuw beoordeeld te worden, indien klachten niet over zijn dan gaan we over tot punctie" :shock: :shock: :shock: Dit is mij dus nooit verteld en die oproep heb ik al helemaal niet meer gehad! Huisarts heeft gelijk actie ondernomen en nu kan ik donderdag weer terecht..

Maar goed we gaan het hele circuit weer in: Eerst bezoek mama care verpleegkundige, dan mammografie en dan een echo en mogelijk daarna ook nog een punctie als de chirurg dat zegt. Maar wanneer er niks duidelijks zichtbaar is op de echo enz doen ze toch geen punctie of wel? Want waar moeten ze dan op prikken?

En stel er komt geen borstkanker uit weet iemand dan of er toch iets te doen is aan dat borstweefsel wat er schijnbaar zoveel zit en die waarschijnlijk dan die pijn veroorzaakt? Want ik wordt er inmiddels wel erg gek van...

Hoewel ik nog steeds denk "borstweefsel" maak ik me toch wel een beetje lichtelijk zorgen! Maar ja kan niks anders doen dan donderdag afwachten en hopen dat het goed is want anders kan ik mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik niet eerder ben geweest!

Alles tips ofzo zijn welkom...

Offline
Berichten: 228

Dag kleintje,

Ja, ze hebben jou niet zo goed opgevolgd blijkbaar. Niet leuk om nu geconfronteerd te worden met een mogelijke punctie.
Ik begrijp wel niet goed wat ze bedoelen met "borstweefsel". Waarschijnlijk is dat "dens borstweefsel" - wat vaker voorkomt bij jongere vrouwen, en het soms moeilijker maakt om te zien wat er aan de hand is in een jonge borst.
In elk geval goed dat je het nu laat opvolgen. Het is een hele circuit zoals je schrijft, maar hopelijk kom je er maar eventjes mee in aanraking.
De enige tip die ik heb is zoek afleiding (met de kindjes spelen, tv kijken, wandelen, winkelen, fietsen...). Er niet te veel over nadenken, want met piekeren los je toch niets op.

Ik duim alvast voor een snel antwoord, en het liefst een geruststellende!
Veel moed voor donderdag!
groetjes,
smim

afbeelding van kleintje88
Offline
Berichten: 2

Dankjewel voor je reactie..
Wat ze bedoelde met borstweefsel is dat er veel borstweefsel zou zitten maar niks onrustigs wat ze konden zien.
Ik hoop ook dat ik goed nieuws krijg donderdag en dat er als het niks bijzonders is er toch iets gedaan kan worden aan de pijn

truus
afbeelding van truus

Jonge vrouwen hebben dicht klierweefsel, waardoor het op een mammografie lastig te zien is, hoe of wat. Kleintje vraag ook om een echo, dat schijnt beter te zijn dan mammografie. Heel veel succes.

afbeelding van artnouveauhip
Offline
Berichten: 1

Ziekenhuis x, een grote teleurstelling.

Vriendelijk behandeld, maar verder hebben zij niets ondernomen.
Alleen de gegevens van het opgevraagde bij vorig ziekenhuis bekeken, borsten
door chirurg met handen onderzocht. En ik kon weer gaan, geen scan, biopsie of
wat dan ook. Ik heb cystes in beide borsten, volgens internet wel degelijk kunnen
erbij zitten die al kanker hebben, of zich tot kanker ontwikkelen. Het is zorg dit
zorgvuldig in de gaten te houden, 2uur heen en 2uur teug gereden, voor niets.
Ik had beter thuis kunnen blijven. Zeer teleurgesteld, en nog steeds bezorgd om
beide borsten.

Gr. Lydia

Naam ziekenhuis aangepast door moderator. Het noemen met namen van ziekenhuizen en doctoren is niet toegestaan

Offline
Berichten: 1089

Hoi Lydia,

Ik snap dat je teleurgesteld bent en je zorgen maakt. Ik begrijp uit je verhaal dat je graag een scan had gehad? Maar dat is denk ik al bij je vorige ziekenhuis gedaan. Een biopsie wordt alleen gedaan bij een vermoeden dat het kwaadaardig is. Gelukkig is dat bij jou niet het geval. Als je bezorgd blijft, kun je dit natuurlijk altijd nog een keer bespreken. Ik begrijp dat je wel onder controle blijft toch?
En tja internet.....daar staat heel veel en natuurlijk kan een cyste zich ooit ontwikkelen tot kanker, maar gelukkig meestal niet.

Ik wens je heel veel sterkte toe.

Liefs Kaatje

Offline
Berichten: 187

Ik kan me heel goed voorstellen dat je misschien vooraf andere verwachtingen had gehad van het ziekenhuisbezoek en dat je door dit onderzoek op deze wijze bent overdonderd. Heb je met de chirurg nog wel gesproken over je zorgen? Misschien kun je nog een telefonisch consult aanvragen om je zorgen te bespreken, en kan hij/zij je op die manier wat geruststellen.

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

Artnouveauchip, op zich is het fijn dat er kennelijk geen verdenking is op kwaadaardigheid. Borsten zijn nou eenmaal niet glad. Maar als je echt on gerust blijft kun je teruggaan naar de arts en dat uileggen, misschien kan die jou ook beter uileggen waarom hij of zij zich geen zorgen maakt. Zou dat jou helpen?

Omdat je misschien wat herkenning kunt vinden in dit topic pleas ik jouw bericht eraan vast.

afbeelding van erbask66
Offline
Berichten: 5

Hallo allemaal,

Ben 23 jaar oud en ben 3 weken geleden voor naar de huisarts gegaan ivm een knobbel in me linkerborst. Had de knobbel voor het eerst gevoeld ongeveer een jaartje terug tijdens het kolven. Ik had er geen aandacht aan gegeven omdat ik dacht dat het wel een melkkliertje zou zijn.. 3 weken terug voelde ik het tijdens het douchen weer en vond hem groter dan toen. Heb toen een afspraak gemaakt bij de huisarts en die heeft na het voelen mij doorverwezen voor een echo. De specialist die de echo deed zei dat het vast niks is en dat ik me geen zorgen hoefde te maken doordat ik zo jong ben. Mijn tante vond dat ik een second opinion moest aanvragen omdat ze vond dat een arts er niet naar moet kijken met de intentie dat k jong ben en het toch niks zal zijn. Daarover heb ik het gehad met mijn huisarts en die vond dat ik weer terug moest gaan naar dezelfde ziekenhuis voor een punctie. De specialist die voor de 2de keer dus een echo deed om een punctie te nemen zei weer dat het hoogstwaarsxhijnlijk een fibroadenoom zal zijn?? En de 1e arts die het bekeek zei weer een paar cystes die zijn verstrengeld met elkaar?.. vandaag zou ik dus de uitslag krijgen van de punctie van een chirurg.. En hij zei weer dat het een masteopathie ofzo is maar eruit ziet als een fibroadenoom.. Omdat ze alledrie wat anders zeggen en er biet uit zijn gekomen hebben ze besloten om het te verwijderen. Dus over 2 weken wordt ik geopereerd.. Zijn er dames die dit ook hebben meegemaakt ? Ik weet niet wat ik ervan moet denken en ben een beetje heel erg in de war nu..

Xxx

afbeelding van erbask66
Offline
Berichten: 5

Niemand die iets soortgelijks meegemaakt ?

Offline
Berichten: 228

Mijn persoonlijk geval is compleet onvergelijkbaar.
Ik begrijp niet goed: hebben ze nu wel of niet "iets" gezien na die punctie? Als de artsen voldoende twijfelen om tot chirurgie over te gaan, is dat ook "iets" natuurlijk. Maar het is perfect mogelijk dat het resultaat na de chirurgie goedaardig is!
Misschien kan je een second opinion vragen bij een ander ziekenhuis? Als je bezorgd bent over de cosmetische gevolgen?
Als de arsten in second opinion de beslissing voor chirurgie bevestigen, ben je toch al wat wijzer.
Veel succes, en niet te veel zorgen maken. Er wordt gezorgd voor jou.
Groetjes
smim

afbeelding van erbask66
Offline
Berichten: 5

Bedankt voor je reactie smim!! Ze zien wel 'iets' maar niet iets kwaadaardigs. Volgens de uitslag van de punctie is het een mastopathie zegt de chirurg.Maar volgens de arts die de eerste echo deed zijn het weer meerdere cystes die aan elkaar zijn verstrengeld met dik weefsel. En volgens de 2de arts die het weer bekeek met een echo was het een fibroadenoom. Dat zijn 3 verschillende dingen en dat is wat me zorgen geeft ik vertrouw het niet. Ze doen er ook zo laks over.. de ene zegt dit de andere weer dat. Vandaar dat ik me afvroeg of er meerdere waren die dit hebben meegemaakt..

afbeelding van erbask66
Offline
Berichten: 5

De tepel van de borst waar onderzoek naar wordt gedaan is veel donkerder dan me andere tepel. Het is donkerbruin.. en de 'goede' kant is gewoon roze. Moet ik me hierom zorgen gaan maken ? :(

Offline
Berichten: 873

Als je het laat verwijderen, zorg er dan in elk geval voor dat ze het weggehaalde weefsel gaan bekijken. (Ik mag hopen dat ze dat sowieso doen, maar dubbelcheck het even voor de zekerheid!)
Tot die tijd kan je weinig doen... Ik hoop voor je dat het wat onschuldigs is! Sterkte met de operatie.

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

Is dat niet gewoon door de punctie Erbask?

Overigens wordt alle weefsel onderzocht, dus ook als er een fibroadenoom of zo wordt weggehaald dan gaat die naar de patholoog.

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van truus

Net als bergamot dacht ik ook meteen dat het verkleuren van de tepel door de punctie kan komen.
Sterkte met de ingreep. Ik hoop dat er dan meer duidelijkheid komt. En dat de uitslag goedaardig is.

afbeelding van erbask66
Offline
Berichten: 5

Bedanjt voor de snelle reacties :):)
Moet mijn tepelhof dan ook niet bruinig zijn ? Het is echt alleen de tepel die bruin is. Maar kan zijn dat jullie gelijk hebben ik let er waarschijnlijk teveel op.. Kan niet wachten tot ik de operatie achter de rug heb en meer duidelijkheid krijg in wat het is... Nogmaals bedankt voor jullie reactie xxxxxx

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van truus

Het is een gedachte, dat het van de punctie KAN komen. Zekerheid kan niemand je geven op dit moment helaas.
Ik hoop dat er voor jou gauw meer duidelijkheid komt. Niets is zo erg als in onzekerheid wachten.

Offline
Berichten: 4292

Nu een jong (echt jong, pas 16!) familielid een enorme knobbel heeft ben ik toch weer ongerust. Ik weet wel dat de kans extreem klein is dat het kwaadaardig is maar oh wat zal ik blij zijn als de uitslag woensdag bekend is. Poeh poeh. Ik weet wel dat mastopathie geen feestje is maar ik hoop zo dat het dat is!

Offline
Berichten: 1148

Oh Ellenk, 16! Ik duim met je mee.

Offline
Berichten: 145

Ellenk, net als Sbous duim ik heel erg hard met je mee. Sterkte!

afbeelding van Senz
Offline
Berichten: 2

Hallo allemaal

Een tijdje geleden voelde ik een knobbeltje in mijn linkerborst. Even aangekeken en toen het na mijn menstruatie niet verdwenen was richting huisdokter. Na mijn menstruatie was het knobbeltje wel kleiner en moeilijk voelbaar voor de huisdokter. Zij stuurde mij naar huis met de boodschap wekelijks te checken of het knobbeltje niet groeide. De geruststelling na dit gesprek duurde ongeveer 1 dag en daarna begon ik opnieuw te piekeren... Toch wat blijven aankijken en na enkele weken afspraak bij gynae gemaakt. Hij voelde het knobbeltje wel onmiddellijk en vermoedde dat het 7à 8mm was. Hij zei onmiddellijk dat het volgens hem alle kenmerken vertoonde van een goedaardig knobbeltje en dat de kans dat er iets aan de hand was klein was gezien mijn leeftijd (25 jaar). Hij stuurde mij voor de zekerheid wel door voor een echo, hij vermeldde onmiddellijk dat de kans dat er verder onderzoek dmv biopsie nodig was hem klein leek.

De dag erna (vorige week) heb ik een echo laten nemen, ondertussen was ik opnieuw 2 dagen gestopt met mijn pil. Knobbeltje leek opnieuw kleiner en de radiologe voelde het moeilijk zitten. Op echo was het wel zichtbaar. Zij vertelde me tijdens het onderzoek dat zij een goedaardig fibroadenoom vermoedde, opvolging met een nieuwe echo binnen 6 maand.

Vandaag open ik mijn brievenbus en vind een brief van het ziekenhuis.. Ik denk nog dat ze deze keer snel zijn met hun factuur. Het is echter een brief van de gynaecoloog waarin zij vertellen een goedaardig letsel te vermoeden maar toch voorstellen een core biopsie te doen... Na het bekomen heb ik contact genomen met het ziekenhuis en ik mag morgen al langsgaan...

Ik zit nu toch in de stress dat zij toch iets gezien hebben dat niet ok is... Anders zouden ze, gezien mijn leeftijd en het voorgaand gesprek met de gynaecoloog, toch geen verder onderzoek doen??? Ik dacht eens te bellen naar de gynaecoloog om wat meer info te vragen, maar dit lijkt me gek aangezien ik morgen toch naar het ziekenhuis moet...

Ik ben bang voor de punctie en bang voor het resultaat... Ik zie er al tegenop om een hele week te moeten wachten op het resultaat...

Offline
Berichten: 228

Hallo Senz,
Wat vervelend om nog geen definitief antwoord te hebben. Ook niet leuk om die brief in de bus te krijgen, net nadat je met een geruststelling naar huis was gestuurd...
Ik lees uit jou verhaal dat de artsen 100% zekerheid willen. Je mag alvast gerustgesteld zijn dat jou artsen grondig en correct te werk gaan. Een foute diagnose kan ernstige gevolgen hebben. Maar uit de gesprekken met de artsen, lees ik niet dat zij zich noodzakelijk zorgen maken.
Probeer afleiding te zoeken. Of jij stresst of niet, maakt geen enkel verschil voor het resultaat.
Ik duim dat je snel een antwoord krijgt, en dat die goed is!
smim

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

Hi Senz, op mij komt het net zo over als Smim: zekerheid voor alles. Dat is heel fijn om straks (hopelijk) die geruststelling te hebben. Maar het is altijd spannend dit soort onderzoeken.

Probeer je niet te druk te maken: je verandert er niets mee, alleen je humeur. Sterkte!

afbeelding van Senz
Offline
Berichten: 2

Bedankt voor jullie berichtjes! Stelden me toch wat gerust.

Blijkbaar had de radioloog bij het nakijken van de echo toch een onregelmatigheid gezien. Vandaag had ik een andere radioloog en die vond het er niet onrustwekkend. Er werd een andere dokter bijgeroepen en die vond het knobbeltje er ook niet volledig onschuldig uitzien. De bioptie is daarom toch uitgevoerd. Nu enkele dagen spannend afwachten

Heel vriendelijke dokter en verpleegster! Toch wel heel fijn bij zo'n onderzoek.

Offline
Berichten: 4292

Het was gelukkig goedaardig. Maar omdat het zo'n grote knobbel is gaan ze hem er toch uithalen. je ziet het echt zitten. Ik ben zo blij dat het goed was. Ik had al de ergste rampscenario's in mijn hoofd poeh poeh.

Offline
Berichten: 232

Ellenk, wat een fijn nieuws. Super!

Offline
Berichten: 48

Goed nieuws Ellenk! Wel alsnog heftig dat ze op haar 16e geopereerd moet worden, wens haar maar veel sterkte!

Offline
Berichten: 128

Poeh... Gelukkig maar!

afbeelding van spliene
Offline
Berichten: 3

Ik ben een 32 jarige vrouw en moeder van twee kinderen. Ongeveer vier maanden geleden liet ik een spiraaltje plaatsen. Hier kreeg ik allergische reacties op waardoor hij twee weken later alweer verwijderd is. In deze periode begon ook enorme jeuk aan mijn rechter borst en tepel. Er kwam een wondje op en was vochtig. Na ongeveer een maand verdween de jeuk en maakte dit plaats voor stekende pijn die 90 % van de tijd aanwezig is. Dit trekt Door naar mijn oksel en zelfs vaak mijn arm.

Bij de huisarts geweest en daar waren geen knobbels te voelen maar wel twee klieren in mijn oksel waren vergroot. Mijn borst is wat groter nu dan de andere.

Ik heb een schildklierafwijking en slik daardoor hormoon pillen.

Woensdag as heb ik de mammografie maar wat lijkt dit lang te duren.
Kan het wat met het spiraaltje te maken hebben?

Offline
Berichten: 251

Ik zou het echt niet weten, Spleen, maar ik wil je wel veel geluk en succes wensen overmorgen. Dat het maar wat onschuldigs mag zijn en we je gauw mogen uitzwaaien hier!

afbeelding van Jane91
Offline
Berichten: 17

Vandaag voor het eerst onder de mri geweest ivm. brca. Maandag krijg ik de uitslag.
Wat maakt dat ding een herrie! Heb overigens helemaal niks van dat contrastvloeistof gemerkt. Ik verwacht niet dat er wat raars word gevonden (heb ook helemaal geen klachten, wel een aantal cysten), maar het blijft spannend.