mogelijk nog een andere soort kanker in mijn borst

10 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Etteke
Offline
Berichten: 8
mogelijk nog een andere soort kanker in mijn borst

Bij de tussentijdse MRI bleek dat een gedeelte van de tumoren gereageerd hebben en wat verkleint zijn en een gedeelte volledig identiek zijn gebleven. Mij werd verteld dat er mogelijk nog een andere kankersoort aanwezig is. Heeft iemand van jullie daar ervaring mee? En komt het vaker voor dat een tumor totaal niet op een chemo reageert?

Verder maakt het voor de behandeling tot en met de operatie niet uit was besloten in het team en kunnen ze met de operatie het weefsel goed analyseren en kijken of dit het geval is. In het ergste geval komt er nog iets van een chemo na. 

Nog handige achtergrondinfo:

bij de echo 5 verdachte plekken een punctie van gemaakt. 1 van de plekken was niet totaal zwart en dat was degene waar ze de kankercellen in gevonden hebben. 

Op de MRI zijn een stuk of 8 verdachte plekken te zien, op de pet scan 5. De petscan is bij de beoordeling van de tweede tussentijdse MRI niet gebruikt. Op de tussentijdse mri is de grootste tumor van de positieve punctie iets verkleind (wel minder dan verwacht, viel wat tegen; van 1.3 cm naar 1 cm) en de randen niet van kleur verandert (viel ook tegen). De tweenagrootste van 8 mm was niet verkleint.

Tot zover even dit berichtje. Wil graag weten of er mensen zijn die dit ook is overkomen: een mogelijke dubbele kanker in 1 borst en een tegenvallend resultaat van de mri.

 

Offline
Berichten: 518

Hoi Etteke, 

Het kan ook goed dat het geen tumorweefsel is, maar een voorstadium. Of gewoon een ander type weefsel. Hopelijk hebben ze dat ook duidelijk gezegd. Of inderdaad een (evt. trager groeiende) kankersoort die minder goed reageert op chemo. Je weet het pas na de operatie zoals ze al aangeven. Voor de behandeling maakt dat nu inderdaad niet uit. Bij mij zagen ze ook dergelijke gebieden, maar dat bleken wel onrustige cellen, maar geen kanker, na de operatie. 

Helaas komt het ook voor dat borstkanker inderdaad nauwelijks reageert op chemo. Of al vrij snel resistent wordt en toch weer begint te groeien. Bij mijn centrale tumor was dat wel het geval, en ik heb daarna nog een half jaar chemotherapie in pilvorm gebruikt uit voorzorg. Wat overigens goed te doen was, maar goed nieuws is het natuurlijk niet. Dus ik hoop van harte dat het vervolg voorspoediger gaat voor je en dat de chemo zijn werk gaat doen. 

Hartelijke groet, Linda 

Offline
Berichten: 54

Dag Linda,

ik ben geïnteresseerd geraakt in jouw reactie mbt de reactie van jou dat een traag groeiende kanker minder goed op chemotherapie reageert. Mijn vrouw bleek na de operatie een graad 1 tumor te hebben gehad. Dat was dus na chemotherapie en deels Herceptin. De chemotherapie had haar tumor maar 30% verkleind wat teleurstellend was voor ons.  Ik vroeg de oncologisch verpleegkundige toen of de oorzaak hiervan kon zijn dat haar tumor laaggradig was. Hij wist dit niet.....of zou de tumor door de behandelingen van hooggradig naar laaggradig kunnen zijn gegaan?

Offline
Berichten: 518

Hoi hoi, 

Hoe het precies zit, weet ik niet. Ben (hoop ik) redelijk goed geinformeerd, maar niet medisch onderlegd... Dus ik schrijf gewoon even op wat ik van de oncoloog heb gehoord. 

Ik had een hooggradige, triple negatieve borstkanker:  hierover zei de oncoloog het volgende: meestal reageren deze, juist omdat ze snel groeien, ook snel op chemo. Soms zelfs spectaculair, als sneeuw voor de zon. Dat is goed nieuws, aangezien hormoonbehandeling geen zin heeft. Ik had dus ook een gebied met verdachte cellen om de tumor heen, en dit gebied reageerde in het geheel niet op de chemo, ook niet in het begin.  De oncoloog noemde als mogelijkheid dat dit gebied iets anders was (ofwel een andere soort kanker (hormoongevoelig) of een voorstadium) dat minder goed op chemo reageerde. Jouw laatste vraag vind ik heel interessant, maar heb ik geen antwoord op, geen idee of dat kan. 

Hartelijke groet, 

Linda 

Offline
Berichten: 917

Ik twijfel of een tumor in een hoge graad hetzelfde is als een snelgroeiende tumor. Ik had namelijk een extreem snel groeiende tumor, maar heb niet gehoord dat ik een hoge graad had. Misschien weet bergamot dit?

Ik vind het inderdaad niet onlogisch klinken dat iets wat snel groeit ook snel kan slinken. Of dat bij mij gebeurde weet ik niet omdat ik eerst een operatie had en daarna pas chemo. Weet wel dat dat de reden was waarom het Antonie Leeuwenhoek ziekenhuis mij adviseerde om niet de 6xtac om de 3 weken te doen die toen gebruikelijk was, maar 4xac om de 2 weken en 12xt om de week, omdat je de cellen dan ook niet de kans geeft weer te groeien tussentijds.

Heb ook nooit MRI gehad, dus kan helaas geen nuttig antwoord geven voor Etteke.

Offline
Berichten: 518

Ik wist het ook niet zeker, maar heb het even opgezocht. Hier staat iets uitgelegd over gradering. 

https://borstkanker.nl/nl/information-page/het-pathologisch-rapport

Een hoge graad betekent meestal, maar kennelijk niet altijd, een snelgroeiende vorm van kanker. 

Offline
Berichten: 4236

Lucky74 moderator schreef:

 

Ik twijfel of een tumor in een hoge graad hetzelfde is als een snelgroeiende tumor. Ik had namelijk een extreem snel groeiende tumor, maar heb niet gehoord dat ik een hoge graad had. Misschien weet bergamot dit?

 

Als je me dit zo rechtstreeks vraagt.. Daar zit een verband tussen, maar is niet exact hetzelfde.

Borstkanker wordt geklassificeerd in graad I t/m III volgens SBR (Scarff Bloom Richardson). SBR telt drie categorieën waarin een tumor elk maximaal drie punten krijgt. Eentje daarvan is deelsnelheid. Je kunt maximaal 9 punten krijgen en voor hoge deelsnelheid (hoge mitose per 2 vierkante mm) kun je er al 3 krijgen. 3-5 punten is graad I, 6-7 graad II en 8-9 graad III. (Ik had zelf een perfecte score 9 *ahum* en triple negatief is sowieso vaker hooggradig)

Meer uitleg op Borstkanker.nl onder ‘geadering’: https://borstkanker.nl/nl/information-page/het-pathologisch-rapport

afbeelding van Etteke
Offline
Berichten: 8

Ondertussen heeft de arts toch besloten dat het nodig is om een punctie te doen. Hiervoor zijn twee redenen aangevooerd:

- bij 8 actieve tumoren (vastgesteld via de pet-scan) maar 1 geidentificeerd hebben is onvoldoende om een goed behandelplan op te kunnen stellen. Eigenlijk had al direct na de eerste mri en pet-scan een tweede punctie moeten plaatsvinden.

- als toch blijkt dat bepaalde plekken niet actief zijn zou een borstbesparende operatie een optie kunnen zijn.

Dus een punctie gehad na 4 kuren ac. Het weefsel was al fink verhard, dus dat was zwaar werken voor de arts. Het aanprikken van het actieve celdeel rond de vocuole was ook lastig, zo werd elke vacuole 3 keer geprikt. Een lang karwij en nu eenblauwe borst. Maar gelukkig in tegenstelling tot de eerste punctie geen beurse bors en na 1 dag al pijnvrij.

En inderdaad bij de uitslag bleken alle plekken actieve kanker te bevatten, waarbij 1 wat afwijkende niet positief op progesteron, maar wel op de HER. Het behandelplan is ook hiervoor het goede plan, dus we zijn begonnen met de TPD kuur.

Verder konden ze aan het weefsel zien dat het weldegelijk was aangetast door de eerste AC chemo. Dit zie je dus niet altijd terug in de omvang van de tumoren op de MRI. Dus een niet geslonken tumor hoeft niet te betekenen dat de kuur geen effect heeft gehad. De arts vond zelf dat het wat vroeg was voor de mri (na de 3de ipv 4de kuur). blijkbaar gaat de opruiming van het aangetaste celweefsel wat later van start). Mijn huisarts had hierover nog 2 goede toevoegingen:

- tumoren niet gegroeit: dat is goed nieuws !

- aantal chemo's is erop gericht de celdeling te stoppen, niet om de tumor af te breken. Als enkel de celdeling stop, groeit de tumor niet meer en wordt hij niet verkleint.

Dus twee wijze lessen uit dit hele verhaal:

- er kunnen zich meerdere kankersoorten bevinden in 1 enkele borst. Daarom is het goed om bij meerdere tumoren deze zoveelmogelijk geidentificeerd te hebben, voordat het behandelplan wordt vastgesteld.

- geen verkleining van de tumor na een kuur hoeft niet te zeggen dat de chemo geen effect heeft gehad. Zolang de tumor niet gegroeit is is er een positief effect.

Verder bedankt voor de verwijzing naar de kwalificatiegraad. Dat was ook hele interessante info.

 

Offline
Berichten: 4282

Wat goed dat er verder onderzoek werd gedaan zeg. Zo kun je ook meer vertrouwen hebben in het vervolg.

 

Offline
Berichten: 917

Inderdaad interessant om te lezen, bedankt voor het delen, Bergamot en Etteke.

Denk dat ik dan ook graad 3 had, nooit geweten. Bij mij ging het vooral over de grote groeisnelheid. Op de website borstkanker.nl staat 'meestal is het getal rond de 17 of net daarboven. Een enkele keer heeft een patiënt een erg hoog getal, bijvoorbeeld 43 of 56, wat betekent dat de tumorcellen snel groeien.' Ik zat daar flink boven. Weet niet meer precies: 92 ofzo?

Wel fijn, Bergamot, dat je het levende bewijs bent dat het ook dus gewoon goed kan komen ondanks slechte scores.