MRI als vervanging voor mammografie

7 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 62
MRI als vervanging voor mammografie

Ik had al vaker gelezen over het risico van de straling bij mammografie.
Mijn dochter vroeg haar arts om een mammografie (zij is 35) en hij stelde voor om een MRI te doen in plaats van een mammografie. Omdat de straling bij mammografie kanker zou kunnen veroorzaken.

Volgens mij zou het dan toch beter (lees: veiliger) zijn om dit ook zo bij het bevolkingsonderzoek te doen.
Maar dat gebeurt niet (te duur en te tijdrovend). Ja daar gaat het weer om geld :evil: terwijl het om onze gezondheid zou moeten gaan.

Zijn er hier lotjes die in de plaats van een mammografie, een MRI hebben laten doen?
Ik moet na een jaar weer een mammo laten doen, maar zit erover te denken om een MRI te vragen in de plaats ervan.

:|

Offline
Berichten: 4236

Ik wens je succes om dat voor elkaar te krijgen. Het wordt vooral gebruikt om extra informatie (aanvullend) te krijgen na diagnose of voor jonge vrouwen met erg dicht borstweefsel.

MRI is niet standaard bij controles en geeft meer fals positieven van mammografie. Bovendien is het veel veel duurder, moet je er langer op wachten en vaak verder voor reizen en is een MRI ook geen prettig onderzoek.

Maar vooral: het is niet nodig. Je overschat het risico van een mammo. Heb je ooit gerookt? Vergelijk dat maar eens net een mammografie, dan kom je aan een factor 100 per jaar. Die huisarts moet nodig bijgeschoold.

Offline
Berichten: 62

Bergamot schreef:
Bovendien is het veel veel duurder, moet je er langer op wachten en vaak verder voor reizen en is een MRI ook geen prettig onderzoek.

Duurder is het inderdaad, langer wachten niet, en verder reizen ook niet. Ik vind MRI een veel prettiger onderzoek dan je borsten pijnlijk te laten pletten tussen twee platen.

Bergamot schreef:
Maar vooral: het is niet nodig. Je overschat het risico van een mammo. Heb je ooit gerookt? Vergelijk dat maar eens net een mammografie, dan kom je aan een factor 100 per jaar. Die huisarts moet nodig bijgeschoold.

Waar heb je die info vandaan? (Ik heb trouwens nooit gerookt).

afbeelding van Dopey
Berichten: 623

Akris, straling zoals bij een mammografie komt ook in het 'wild' gewoon voor. Overal waar je gaat of staat is er wel iets van straling aanwezig. Als je een sigaret rookt, krijg je niet alleen rook (en de rest) binnen, er komt dan ook radioactieve straling vrij. Een heel klein beetje maar, net zoveel ongeveer als wanneer er een röntgenfoto wordt gemaakt. Om (rechtstreeks) kanker te krijgen van een mammografie, zou je bijna wekelijks of nog vaker in dat apparaat moeten gaan zitten.

Ik heb die informatie van mijn broer, die radioloog is/was. Dit vertelde hij mij zo'n 30 jaar geleden al. Sinds die tijd is de hoeveeheid straling tijdens het maken van rontgen foto's ongelooflijk verkleind. Dus het is er alleen maar beter op geworden.

Overigens krijg je tijdens de MRI bergen magnetische straling door je heen. Weet niet hoe ongezond dat is want ik heb het nooit opgezocht. En vaak ook nog contrastvloeistof.

Elk voordeel hep zijn nadeel. Goede, professionele informatie is essentieel om een afgewogen keuze te maken. De informatie van jouw arts is noch goed, noch professionneel volgens mij.

Offline
Berichten: 4236

Weet je Akris, ik snap je behoefte aan eigen regie. Juist! Maar wel op basis van de juiste informatie.

Dat van de kleine dosis straling staat bijvoorbeeld op:

http://www.medscape.com/viewarticle/824999
http://www.nhs.uk/conditions/Radiation/Pages/Introduction.aspx

Over de sigaretten zoek ik nog verder waar dat ook alweer staat.

afbeelding van wenneke77
Offline
Berichten: 11

Ik kreeg afwisselend een MRI en mammografie. Bij jonge vrouwen zullen ze sneller opteren voor een MRI, omdat ons borstweefsel dichter is en je bij een mammo kleine tumoren misschien niet zou detecteren.

Offline
Berichten: 24

ja heel fijn is een mammografie natuurlijk niet maar het is even doorbijten en als je een beetje handige Harry hebt die het doet gaat het best snel. Ik heb nog aanvullend een MRI gehad die vond ik echt naar. Op m'n buik die tunnel in. Onwijs herrie om je heen en in totaal snel een onderzoek van 20 minuten. Daarvoor nog infuus prikken voor contrastvloeistof. Als ik de keuze moest maken dan hoefde ik daar niet lang over na te denken.