MRI- scan

42 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Fraz
Offline
Berichten: 102
MRI- scan

Ik moet volgende week een MRI scan ondergaan zodat ze de precieze grootte en ligging van de tumor kunnen bepalen. Nu kan dit niet in het ziekenhuis waar ik onder behandeling ben maar moet ik naar het Antonie van Leeuwenhoek. Het kan niet omdat ze een bepaald opzetstukje niet hebben. Wat voor opzetstukje is dit ?

afbeelding van Lydia63
Berichten: 183

Toen ik de eerste keer de MRI in moest, was het: op de buik liggen, kin op een speciaal steuntje, en borsten in een soort hang bakjes. Misschien een van deze twee stukken? Met legging en makkelijk wijd t-shirt, geen bh, vanwege de metalen deeltjes, en een cd van mezelf was het prima te doen. Niet comfortabel, maar wel te doen. Het apparaat maakt een enorme herrie.
Succes!

afbeelding van Fraz
Offline
Berichten: 102

Dank je wel. Ik heb ooit wel eens een MRI gehad vanwege mijn knie maar dat is toch heel anders blijkbaar. Je ligt voor je knie alleen met je onderlijf in de buis en gewoon op je rug. Ik denk inderdaad dat het om die bakjes gaat. Zijn die dan zo duur dat niet elk ziekenhuis deze hebben ? Maar goed het is niet anders het is alleen vervelend dat er nu niet meteen een afspraak gemaakt kon worden voor een MRI en operatie omdat het andere ziekenhuis dus de MRI moet gaan doen.

Offline
Berichten: 1108

Balen Fraz maar ik denk ook dat het om die bakjes gaat. Lijkt me eigenlijk niet dat die zo duur zijn helemaal niet als je bedenkt dat een mri giga duur is en dan kan zo'n bakje er ook nog wel bij lijkt me :-w . Je moet inderdaad op je buik liggen met je borsten hangend in 2 bakjes zeg maar. Je armen boven je hoofd. Niet zo'n prettige houding vind ik omdat je die best een tijdje aan moet houden en dan slaapt bij mij altijd mijn linkerarm. Je ligt vrijwel helemaal in de tunnel, je voeten steken eruit. Ik heb 8x een mri gehad inmiddels en ach het is goed te doen vind ik. Alleen dat infuus vind ik een ramp. Helaas is dat nodig. Sterkte!

afbeelding van Fraz
Offline
Berichten: 102

Ja kaatje dat lijkt mij ook dat dat niet zo duur is maarja het is niet anders. Waarvoor is het infuus nodig ?

Offline
Berichten: 2277

Op onze website vind je bij informatie&tips meer over de MRI: :arrow: klik hier

Offline
Berichten: 1108

Dat infuus is voor de contrastvloeistof. De mri maakt een heel aantal foto's van je borsten en bij de laatste serie is contrastvloeistof nodig.

afbeelding van Fraz
Offline
Berichten: 102

Dank je wel voor de info. Heb alleen ervaring met knieën en daar is geen contrast voor nodig.

Offline
Berichten: 1113

kaat75 schreef:
Je armen boven je hoofd.

:shock: heb ik nog nooit gehad, mijn armen liggen altijd gewoon naast me.

Offline
Berichten: 2277

Ik moest mijn armen ook boven mijn hoofd leggen, naar boven strekken.

afbeelding van Fraz
Offline
Berichten: 102

Nou MRI gehad. Borsten netjes in een bakje en armen naar boven gestrekt. Wat en herrie zeg, kon amper de muziek horen. Was op zich goed te doen, flinke afdrukken op mijn voorhoofd en borstkas en ben inderdaad niet zo happig op infusen maar van dat contrastvloeistof had ik geen last.
Vond het wel confronterend dat ik in het AVL was.

Offline
Berichten: 187

Hoi Fraz,
Fijn dat je geen last had van de contrastvloeistof! En inderdaad, wat maakt die machine een herrie hee...
Ik snap goed dat je een bezoek aan het AVL best confronterend vond, maar er zit zo'n berg expertise bij elkaar.
Ik voelde me haast vereerd dat ik een patiënt kon worden daar... Hahaha!!
Liefs, Belle

Offline
Berichten: 232

Hoi allemaal,

Ben nog niet zo bekend hier, wist ook niet of ik me eerst moet voorstellen (alle onderzoeken lopen nog) dus ik behoor (nog) niet tot de amazones. Wil hier in ieder geval alvast even bedanken voor de informatie over de MRI, had ik nu een joggingbroek meegenomen, die aan mocht. Bovenlijf bleef wel bloot.
Afgelopen vrijdag dus een MRI gehad, het viel ontzettend mee. Ik lag op mijn buik. Dat lig ik normaal nooit, behalve soms op het strand, probeerde me dus maar voor te stellen, dat ik op een tropisch eilandje lag. Niet helemaal gelukt, met die herrie, maar toch. Gewoon een tijd stil liggen, borsten in bakjes. Met een hoofdsteuntje en iets onder mijn voeten, proberen ze het zo comfortabel mogelijk te maken.
Af en toe werd er iets gezegd, zoals: volgende sessie duurt 2 minuten, of 5, of we gaan nu de contrastvloeistof inbrengen. Ook kreeg ik een noodbelletje in mijn hand, toch een fijn idee.
Daarna nog een punctie in beiden borsten en nu wachten op de uitslag .....
Aankomende woensdag.

Offline
Berichten: 232

Oh ja, wat ik me nog afvroeg wat kan je op een MRI zien, wat je niet op een echo/mammografie/punctie ziet?
Ik heb ze inmiddels allemaal al gehad, op zowel de echo als de mammo, was de 'knobbel' duidelijk te zien. Uit de punctie bleek het om gewoon klierweefsel te gaan. Dat werd niet geloofd, dus voor de zekerheid een MRI en nog een punctie.
Ik snap zelf die functie van de MRI niet helemaal?

Offline
Berichten: 232

Ik ben hier nog niet zo handig in, maar beide bovenstaande berichten zijn dus

(Hulahoop ik heb je eerste bericht ook gekoppeld aan je nickname, Moderator Sbous)

Offline
Berichten: 4282

Hulahoop, op een mri zien ze meestal aanmerkelijk meer details. En zeker als er een verdenking is van borstkanker op basis van de mammo en de echo, en de punctie levert niks op, dan willen ze zeker weten of ze niet naar de tumor geprikt hebt. Bij een mri kunnen ze prikken terwijl ze kijken, een mri geleide punctie, hoewel dat niet standaard is. Hebben ze dat bij jou gedaan?
Of hebben ze eerste de mri gedaan en daarna alsnog een punctie?

Offline
Berichten: 232

Nee, ze hebben eerst de MRI gedaan en daarna alsnog een punctie. Tijdens die punctie werd een dikkere naald en een ander machientje gebruikt als de eerste keer. Degene, die het nu nam, snapte blijkbaar wel, waarom het de eerste keer niet goed gegaan was ...........
Ik krijg wel nog de week erop in een ander ziekenhuis een stereotactische bioptie, maar dat is voor de andere borst, waar ze kalkspatjes hebben ontdekt. Daar hebben ze op de MRI trouwens ook nog wel wat gezien, maar dat leken deze bioptie om cystes te gaan.

Offline
Berichten: 4282

Ok, nou, ik vind het in ieder geval wel goed klinken in de zin van dat er echt zorgvuldig naar je gekeken wordt hulahoop. Ik hoop van harte dat ook de opvolgende uitslagen goed zullen zijn.

afbeelding van Fraz
Offline
Berichten: 102

Bij mij was een groot verschil in wat ze op de mri en echo/mammografie zagen. Op de echo/mammografie was de tumor 2 cm op de mri bleek hij ruim 4 cm te zijn. Dit komt door de soort tumor (lobulair)

Offline
Berichten: 1108

Hoi Hulahoop, een aanvullende mri is vaak vooral nodig om de grootte/vorm beter vast te kunnen stellen. Dan zien ze beter waar ze moeten prikken in jouw geval. En een mri is veel gevoeliger en ziet dus veel meer dan een echo en/of mammo. Je moet het eigenlijk zo voorstellen: Stel het gezwel voor als een komkommer. Snij er in de breedte een schijfje van af. Dat plakje is wat de echo ziet. Snij van dezelfde komkommer een schijfje af in de lengte. Dat plakje is wat de mri ziet. Verder bekijkt een echo pakweg 10 a 20 plakjes en een mri ruim 800. Bij een punctie nemen ze met behulp van een dunne naald enkele losse cellen uit het gezwel. Bij een biopt nemen ze met een dikke naald een hapje uit het weefsel. Dit geeft vaak meer info dan een punctie. Een mri is net als een echo of mammo een beeldvormend apparaat. Het maakt afbeeldingen en kan nooit met 100% zekerheid een diagnose stellen. Hier is een punctie of een biopt voor nodig. Ik hoop dat ik het een beetje duidelijk verteld heb.
Sterkte met wachten!
Liefs Kaatje

Offline
Berichten: 232

Dank je wel voor jullie antwoorden!
Kaatje, heel duidelijk verteld hoor. Nadat ik jou uitleg heb gelezen, zie ik een klein komkommertje voor me in mijn borst, voelt een stuk beter, als de associaties waar ik zelf aan dacht :-)

afbeelding van tammie29
Offline
Berichten: 16

Hoi, mijn moeder heeft ook een lobulair carcinoom gehad welke gelukkig wel gezien is op de mammo bij het bevolkingsonderzoek. Vervolgens heeft ze een mri gehad om beide borsten te bekijken. Gelukkig was andere borst schoon. Nu heeft mijn moeder vanmorgen gehoord bij controle dat ze elkekeer gecontroleerd gaat worden middels een mri ipv mammo. Wij zijn daar blij mee aangezien lobulair moeilijk te detecteren is.

Offline
Berichten: 170

Met een MRI kunnen ze mn de grootte van de tumor veel beter inschatten. Dit is ook vooral handig ter voorbereiding op de operatie. Bij de mammografie twijfelden ze bij mij of er wel een tumor zat. Bij de echo was er duidelijk iets te zien en hebben ze dus meteen biopten genomen (auw). Later de MRI met contrastvloeistof. Dit stelt m.i. weinig voor, behalve die pokke herrie idd. Daarop was de tumor goed te zien zeg maar en ca. 4 a 5 cm groot. Na onderzoek van de verwijderde tumor bleek deze 6 cm te zijn. Dit was een week later, was wel een snel groeiende, vandaar dat die bij de MRI kleiner was.

Offline
Berichten: 29

Hallo allemaal....

Ik ben n beetje gestrest!
Ik ben in juli middels mammo en echo gecheckt, en alles was goed. Aanleiding was dat ik een nw knobbel voelde die pijn deed.Hoefde in Januari pas weer terug te komen. Bleef toch n tijdje n onrustig gevoel houden dat t niet goed zat, dus had na 2 weken toch gebeld naar de poli. Ze verzekerde me dut keer ook dat alles echt helemaal goed was, geen zorgen.Nu vandaag kreeg ik ineens een brief van het zkh met een oproep voor afspraak met mijn chirurg en een mri scan! Staat verder geen uitleg over waarom ik een mri moet! Heeft of weet iemand wrm dat na 3 mnd alsnog gaat gebeuren? Mri doen ze toch ook niet snel?
Hoop echt antwoorden te krijgen

Offline
Berichten: 4236

MRI is wat gevoeliger en wordt wel vaker bij jonge vrouwen met dicht weefsel ingezet. Heeft wel een grotere kans dat ze 'iets' zien dat niets blijkt te zijn, dus niet te druk om maken als je dat lukt...

Offline
Berichten: 29

Ja maar dan snap ik nog steeds niet waarom ik nu ruim 2 mnd later ineens toch een oproep krijg...
Als ze toen "iets" gezien hadden wat ze niet vertrouwde had ik gelijk al verdere onderzoek gehad. Dat was wat de mevrouw van de mammapoli mij vertelde.

Offline
Berichten: 540

Een MRI-mammografie is wel een geschikt aanvullend onderzoek bij jonge vrouwen, als de echo en gewone mammografie niet 100% uitsluitsel geven. Maar dan doen ze dit inderdaad meteen en niet pas 2-3 maanden later. Dat is inderdaad wat vreemd. Ook omdat je van niets weet.

Ik zou hier even over bellen maandag. Misschien is het een onderzoek wat toen voor de zekerheid ingepland is, maar later niet nodig gevonden is. En dat het onderzoek per ongeluk niet gecancelled is. Of misschien is er per ongeluk iets gepland, wat niet had gemoeten. Als ze het wel nodig vinden, dan had je daar meer duidelijkheid over moeten krijgen. Dus bellen en vragen hoe het zit, succes!

Offline
Berichten: 29

de mammo en echo lieten alleen naar hun mening fibroadenomen zien en de verkalkingen die ik al had, en vlg hun was toen alles in orde en kon gewoon in Januari terugkomen. dit is dubbel bevestigd toen ik dus terug belde omdat het mij niet helemaal lekker zat. en het is geen vergeten afspraak want een mri stond dan vooralsnog niet in de planning maar de mammo en echo zou dan in oktober gedaan zijn...ik ga maandag idd. even bellen want schrok er wel van. dank je wel voor de reacties alvast.

Offline
Berichten: 73

Hallo allemaal,
Ben nieuw hier en heb een vraag. Krijg heb 2 plekken in borst. 4 klieren in oksel. Biopten en punctie zijn gedaan. Maandag krijg ik een mri vd borsten. Mijn huid op de borst zit vocht in? Nu weet ik niet wat dit te betekenen heeft?? En vraag me af wwaarom alleen een mri vd borsten en niet van alles. Ben erg bang moet dinsdag voor alle uitslagen. Kan iemand me een beetje bijpraten. Alvast bedankt

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Ik vind het moeilijk hier zinnig op te reageren. Wat bedoel je precies? Heb je van biopten en punctie nog geen uitslagen gehad? Ik kreeg dat namelijk meteen dezelfde dag.
Ik kreeg ook een MRI van alleen de borsten voor de operatie.
Ik kreeg pas een CT - PET van hele lijf na een jaar chemo.

Maar ik hoor/lees van anderen dat er voor een operatie wel alles gescand werd. Weet eigenlijk niet waarom die verschillen.

Succes en sterkte! Vooral die beginperiode - met alle onderzoeken - is slopend, heb ik ervaren. Alles over je heen laten komen en afleiding zoeken - meer kan ik je eigenlijk niet adviseren.

Offline
Berichten: 73

Dank je wel voor je snelle antwoord. En snel gaat het niet. In ieder geval voor mij niet. Ik moet een week wachten tussen biopten mri en uitslag. Nog even.

Offline
Berichten: 4236

MRI van de borsten is om de tumor goed in kaart te brengen zodat de chirurg bij de operatie weet waar exact te opereren. Bij neo-adjuvante chemo is het ook om een uitgangspositie te weten, zodat het effect van de chemo te zien is.

Voor het hele lichaam is MRI minder geschikt: het kost veel tijd, werkt niet voor alle onderdelen van het lichaam even goed (daarom zijn er verschillende soorten scans) en kan leiden tot vals positieve resultaten. Vals positief wil zeggen dat er iets gezien wordt dat verder uitgezocht moet worden (want ze kunnen van de MRI meestal niet zeggen wat het exact is) en dat leidt tot extra onderzoeken en dus vertraging, terwijl het vaak niets oplevert. Er zijn wel andere onderzoeken: botscan, PET/CT, CT thorax, echo lever; maar die doen ze meestal pas als er een gerede kans is dat er iets gevonden wordt, dus bij grotere tumor en meer besmette klieren. Al verschilt het beleid wel per arts en ziekenhuis, kennelijk is jouw ziekenhuis terughoudender met scans. Bovendien moet je je afvragen of het iets uitmaakt voor je behandeling als er een uitzaaiing gevonden wordt: krijg je dan een andere chemo of een andere operatie?

Offline
Berichten: 4236

Met 4 positieve klieren zal je mogelijk starten met chemo, dat heet neo-adjuvante chemo en hebben meer Amazones gehad. We hebben er een heel topic over (bovenaan je scherm zit een zoekfunctie).

Wat duurt wachten lang he... Toitoitoi!

Offline
Berichten: 73

Dank je. En ja wachten duurt heeeeeel lang.

afbeelding van Zonnestraal63
Offline
Berichten: 4

ik heb vorige week een botscan gehad . Hier waren wat nieuwe plekken op te zien. Nu is er gisteren een mri gemaakt om duidelijkheid te krijgen. Deze is gemaakt zonder vloeistof.

Mijn vraag zegt dit iets over de uitslag. Of is dit al duidelijk genoeg voor de radioloog als ze geen vloeistof gebruiken? Misschien heeft iemand ervaring hiermee,

Offline
Berichten: 4236

Is het niet zo dat een MRI met contrast meer details geeft over de zachte weefsels, terwijl zonder vloeistof de botten ook al goed in beeld zijn? Zelf geen ervaring mee, alleen eentje met vloeistof gehad voor de borsten (zachte weefsels dus).

Offline
Berichten: 21

Volgens mij word de contrast vloeistof niet opgenomen in je botten?
Dus zou dan denk ik ook geen toegevoegde waarde hebben in jouw geval.

afbeelding van Zonnestraal63
Offline
Berichten: 4

Ik heb vandaag mri heupen gehad ik kreeg een soort van zware plaat op mijn borst / buik heeft iemand deze ook gekregen . Ze gaven me niet veel antwoord bij de scan toen ik hierom vroeg , en gisteren mri nek gehad en had ik ook al zo n plaat op me buik. Maar toen zat er nog een kooi om me hoofd , lastig als je niks weet hierover.

Graag jullie ervaringen .

Offline
Berichten: 4236

Up

Offline
Berichten: 9

Vorige week heb ik voor de 2de x een mri-scan gehad. Allebei de keren ging het goed, ik moest op mijn buik liggen met mijn borsten in 2 gaten, en onder mijn benen werd een kussentje gelegd. In mijn rechter arm ging een infuus voor het contrast vloeistof. Het enige nadeel van zo'n mri vind ik ondanks dat je oordoppen in hebt en een koptelefoon op met muziek dat het apparaat een ontzettende herrie maakt. Dus mijn advies: laat de muziek lekker hard zetten :)

Offline
Berichten: 21

Zo had ik m ook gehad, vond t niet vervelend. Zolang je je ontspannen houdt en comfortabel bent neergelegd kun je er bijna bij in slaap vallen haha. T komt dan ook niet vaak voor dat ik op mn buik kan liggen zonder dat mn borsten in de weg liggen. Mn laatste was in combi met een biopsie, maar alweer even geleden voor mn gevoel.
Het meest apart vond ik, dat wanneer ze de contrastvloeistof toedienen het voelt of je plast. Toen ik er naar vroeg zei de verpleger dat t wel meer voorkomt, maar eigenlijk alleen bij vrouwen. Hoort erbij zeg maar. :)

Offline
Berichten: 21

Zo had ik m ook gehad, vond t niet vervelend. Zolang je je ontspannen houdt en comfortabel bent neergelegd kun je er bijna bij in slaap vallen haha. T komt dan ook niet vaak voor dat ik op mn buik kan liggen zonder dat mn borsten in de weg liggen. Mn laatste was in combi met een biopsie, maar alweer even geleden voor mn gevoel.
Het meest apart vond ik, dat wanneer ze de contrastvloeistof toedienen het voelt of je plast. Toen ik er naar vroeg zei de verpleger dat t wel meer voorkomt, maar eigenlijk alleen bij vrouwen. Hoort erbij zeg maar. :)