Na chemotherapie gaf mri aan niks meer te zien ! Word dan borstbesparend maar word er dan ook nog na bestraald ?

5 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Babsje
Offline
Berichten: 10
Na chemotherapie gaf mri aan niks meer te zien ! Word dan borstbesparend maar word er dan ook nog na bestraald ?

Hoi even vraagje . Ik heb net 7 maanden de chemotherapie doorstaan en kreeg daarna de mri en de tumor is niet meer te zien! Geen verkleuring meer , niks meer. In eerste instantie was het zo dat zoals het verspreid was geen borstbesparende operatie zou worden.. nu alles weg is lijkt het daar wel heen te gaan . Maar ik vraag me af ( omdat bij borstbesparend altijd nog bestraling word nagegeven of dat dan ook nog nodig is als alleen oud litteken weefsel zit . Iemand hier ervaring mee ? Ook wil ik graag bij de borstbesparende operatie gelijk een verkleining laten doen omdat ik altijd al last had van mijn grote cup ( veel nek en schouder en rug en hoofdpijn. 

 

 

Offline
Berichten: 4236

Bespreek het met je arts, mogelijk kun je in jouw ziekenhuis ook oncoplastisch geopereerd worden. Dan werken een chirurg en een plastisch chirurg samen en maken ze je borsten gelijk netjes door bijvoorbeeld weefsel te 'boetseren' of een klein beetje te verplaatsen (gewoon vanuit de borst). Maar hoe eerder je dat bespreekt, hoe meer tijd je ziekenhuis heeft om de juiste operatie in te plannen. En sommige ziekenhuizen bieden het helemaal niet aan, geloof ik. 

Na een borstsparende operatie wordt eigenlijk altijd bestraald omdat je zelfs met de beste apparatuur niet hele kleine restjes tumor (celniveau) kunt zien. Zeker na neoadjuvante chemo zou ik persoonlijk het risico niet nemen dat er toch nog zo'n celletje zit dat weer gaat groeien.

Fijn dat de chemo erop zit en zo goed heeft gewerkt!

afbeelding van Babsje
Offline
Berichten: 10

Bedankt bergamot , ik ga het zeker met mijn arts bespreken hoor , maar ik was natuurlijk wat ongeduldig met dat en ik dacht wie weet zijn er meer die hier ervaring mee hebben. Maar Moet maandag naar de chirugh dus dan bespreek ik de opties ook. 

afbeelding van Josca_2
Offline
Berichten: 9

Ik zat in dezelfde situatie als jij. Na de chemo's op MRI niets meer terug te vinden van tumor van 4 cm. doorsnede. Toch ben ik na de borstbesparende operatie nog 21x bestraald.

Heb daar toen met de radiotherapeut nog een uitgebreid gesprek over gehad, omdat ik erg op zag tegen de bestraling en het mogelijk niet wilde doen. Dat gesprek gaf voor mij toch de doorslag. Er werd mij verteld dat zónder bestraling de kans op terugkeer van de tumor in de borst rond de 20% ligt en mét bestraling rond de 3-4%. Ik heb het dan niet over uitzaaiingen maar terugkeer van de primaire tumor in de borst. Hopelijk ben je ook al wat wijzer geworden van het gesprek met je chirug. Ik wens je veel sterkte in de rest van je traject!

afbeelding van Babsje
Offline
Berichten: 10

Bedankt josca_2 , heb inmiddels een goed gesprek gehad en wat je zegt over zoveel procent van wel en niet bestralen werd mij ook verteld .. dus ik was ook zo overstag ! Mijn chirugh zei dat ze op moment bezig zijn  met een studie in Amerika , als de chemo zo zijn werk gedaan heeft om dan ook niet meer te opereren om het oude littekenweefsel weg te halen maar hij zei dat durf ik nu nog niet aan.