Na-controles, hoe vaak op controle

98 berichten / 0 nieuw
afbeelding van GerdaJ
Berichten: 136
Na-controles, hoe vaak op controle

Hoi. Kan iemand me vertellen wat dit inhoudt? Hoe vaak krijg je een mammografie? En doen ze ook bloed prikken? Wat gaan ze checken dan?

Offline
Berichten: 275

Hoi GerdaJ,

Nacontroles heb ik bij de internist en de chirurg. Ik ben al klaar met alle behandelingen en het enige wat ze dus elke keer doen is bloed prikken (een week van tevoren) en daarin bekijken ze allerlei waardes. Verder heb ik dan een gesprek over hoe het gaat in het algemeen en of ik nog klachten heb. Als verder alles oke is, dan worden er 1 keer per jaar borstfoto's gemaakt. That's it!!

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
Groetjes,
Doinja

afbeelding van GerdaJ
Berichten: 136

Ik dacht dat ze iedere 3 maanden ofzo wel een foto gingen maken??? Zeker in de 1e twee jaar ofzo??? Pfff... Wat zal het vreemd zijn om niet meer zo vaak naar het ziekenhuis te hoeven? En om niet bang te zijn....
Bedankt voor de info trouwens.

afbeelding van Rosalinde
Berichten: 372

Ja.....weinig controle eigenlijk als je weet dat er in no time vanalles kan gebeuren, kijk maar naar onze Asmas.
Ik blij met mijn bek vol tanden zitten..........alles gaat ineens zo snel.
En dan 1 x per jaar controle????? Kan toch niet !!!

afbeelding van Luna
Offline
Berichten: 77

Meiden, ik denk dat Doinja bedoelde: eens per jaar foto's. Bij mijn weten ga je de eerste jaren na de diagnose minstens eens per half jaar voor controle. Of regelmatig bloedonderzoek zinvol is daar wordt verschillend over gedacht. Bij een controle krijg je een gesprek over hoe het gaat, een lichamelijk onderzoek waarbij onder andere naar het wondgebied borst/oksel , de lympheklieren in de hals en onder het sleutelbeen, de lever en de longen wordt gekeken. Afhankelijk van wat hier uitkomt of aan de hand van eventuele klachten wordt er nader onderzoek gedaan.

Zelf ga ik (nu zeven jaar na de diagnose) elke drie maanden naar mijn oncoloog, eens per jaar naar de chirurg en eens per jaar naar de radiotherapeut. Bloedonderzoek gebeurt bij mij in het kader van de trial Hoge Dosis Chemo eens per drie maanden. Foto hart/longen eens per jaar. Mammografie is niet nodig omdat ik aan beide zijden geamputeerd ben.

In de eerste jaren na de diagnose kwam ik ook eens per drie maanden bij mijn chirurg en radiotherapeut. Dit is na drie jaar afgebouwd naar halfjaarlijks en na vijf jaar jaarlijks. De controles bij de oncoloog blijven gedurende tien jaar driemaandelijks en worden daarna ook afgebouwd. In het begin vond ik het gehobbel naar het ziekenhuis best belastend. Ik kwam ongeveer elke maand wel bij een van mijn artsen. Op die manier is het lastig om wat meer afstand te nemen van het hele 'borstkankergebeuren'.

Op zich is het natuurlijk prettig als je voor controle bent geweest en het ziet er allemaal weer prima uit. Toch moet je wel bedenken dat het schijnzekerheid is en blijft. Uitzaaiingen die nog heel klein zijn, zijn niet op te sporen. Daarbij geven extra onderzoeken en het wachten op uitslagen ook weer flink wat spanningen.

Ik denk dat je goed naar je lichaam moet luisteren en bij klachten die je niet vertrouwd aan de bel moet trekken. Mijn ervaring is dat er dan altijd verder wordt gekeken naar de oorzaak. Als je tussen de controles door klachten hebt, kun je altijd een extra afspraak maken. Voel je vooral niet lastig: daar heb je je arts voor! Soms is het alleen al voor je eigen gemoedsrust beter om wel nader onderzoek te laten doen.

Het blijft moeilijk, die onzekerheid. Zeker na alle slechte en verdrietige berichten over Asmas.

Liefs van Nika

Offline
Berichten: 766

Hallo GerdaJ,
De laatste behandeling in het ziekenhuis (radiotherapie) eindigde in december 2003. Nu zie ik eens per jaar de chirurg (mammografie), en eens per jaar de internist (bloedonderzoek), de radioloog wil me tot twee jaar na de behandeling ieder half jaar zien. Ik zie dus nog om de drie à vier maanden een specialist. Het kan volgens mij wel verschillen per patiënt.
Gab61

afbeelding van GerdaJ
Berichten: 136

Bedankt voor de reacties. Het heeft even geduurd voordat ik de weblog van Asmas vond en het slechte nieuws echt begreep. Ben er stil van. En dan Marja. Het maakt me echt even bang, en zou het liefst iedere week op controle gaan terwijl ik na de chemo even een poosje geen ziekenhuis meer wil zien. Jullie begrijpen vast wat ik bedoel... Vind het heel erg moeilijk om vertrouwen te hebben in de (positieve) uitslag, in mijn lichaam. Maar dat zal de tijd toch leren. Hoop ik.

Offline
Berichten: 766

GerdaJ, een aantal dagen voor iedere controle word ik altijd onrustig. Dus ik begrijp je onzekerheid. Ik vraag me af of we ooit echt weer vertrouwen krijgen. Ik ben altijd weer opgelucht als gezegd wordt dat er niets te zien/voelen is.
Gab61

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

De topicduwoloog is langs geweest omdat ze dacht dat Monique dit misschien ook wilde lezen.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

thx goudblok, dit was wat ik inderdaad zocht, alleen lees ik bij nika ook foto's van lever en longen. Gebeurt dit bij iedereen, of hangt dat ook weer af van hoeveel tumoren of lymfen? en blijft het alleen bij voelen en luisteren naar hoe het met me gaat?

Offline
Berichten: 230

ps je snapt hem wel, ik was die gast,
sorry,
monique :roll:

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

@ monique, Nika is een geval apart. Die heeft net als ik een HDC kuur gehad. Alleen heeft zij het in een trail gekregen. Vandaar dat ze extra controles en uitgebreidere controles krijgt.

afbeelding van Overwinnen
Offline
Berichten: 42

Of het ligt aan de angst of aan het feit dat mijn lees/begrijpvaardigheid achteruit gaat maar ...

Ervan uitgaande dat Nika een uitzondering is of toch niet???

De nacontroles:
1x per jaar chirurg (mammografie)
1 x per jaar internist (bloedonderzoek)

Of kom je om de drie maanden bij de internist voor bloedonderzoek?
Of hangt dit samen met het feit of je aangetaste lymfen hebt?
En hoe vaak krijg je foto's van de lever en longen of een bottenscan? Ik heb begrepen dat regelmatige bloedonderzoek wel essentieel kan zijn??

Pff, ik weet dat ik een angsthaas ben, maar mijn vertouwen staat op een zeer laag pitje.

Offline
Berichten: 275

Ik had geen aangetaste klieren Overwinnen en mij is verteld dat het standaardschema als volgt is:
Het eerste jaar om de drie maanden controle... daarna om het half jaar en als alles goed blijft gaan 1 keer per jaar een mammo en controle bij de internist (met bloedprikken een week vantevoren).

Andere onderzoeken als longfoto, leverscan, bottenscan doen ze volgens mij alleen als er een directe oorzaak is.

Ik hoop dat dit helpt.
Groetjes,
Doinja

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Volgens mij is het in het begin (verschilt soms 1 soms 2 jaar) iedere drie maanden. Hierna wordt het 1x per half jaar en dan 1x per jaar bij de internist en 1x per jaar bij de chirurg. Dat plannen ze meestal zo dat je ieder half jaar een controle hebt. 1 keer per jaar een mammo is ook standaard. Maar bloedprikken niet. De meningen zijn erg verdeeld over het feit of bloedonderzoek nut heeft. In sommige ziekenhuizen wordt het helemaal niet zonder aanleiding gedaan, in andere ziekenhuizen wel.

De iedere 3 maanden van Nika (na 7 jaar) zijn dus echt een uitzondering maar die zit nog in die trail (ze houden ze in ieder geval 10 jaar uitvoerig in de gaten).

Zelf goed voelen en als je rare klachten krijgt vroegtijdig aan de bel trekken dus. En dan proberen het vertrouwen in je lichaam terug te krijgen.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Sorry Miranda ik ben te laat denk ik maar toch.

afbeelding van Overwinnen
Offline
Berichten: 42

Vandaag bij de internist geweest om te bespreken of de laatste chemo kan doorgaan.
Het antwoord was ja en hij voegde nog toe dat dit de allerlaatste keer was dat ik bij hem hoefde te komen.
Hij wenste me succes, zei gedag en vertelde dat vanaf nu de chirurg het overnam.

Thuis aangekomen drong het door. Nooit meer naar de internist???
En de na-controles dan?

Offline
Berichten: 1175

Hai Overwinnen

Als je geen hormoontherapie behoeft geeft de internist je terug aan de chirurg ,,,,hij gaat dan de nacontroles doen

Groetjes Erica

afbeelding van Overwinnen
Offline
Berichten: 42

Bedankt Erica.
Ik hoef inderdaad geen hormoontherapie.
Kan vanavond weer slapen.

Offline
Berichten: 1175

Nog een chemo ,,wat zal je blij zijn als je die achter de rug hebt of niet?
Heel veel sterkte van mij en slaap lekker vannacht !!

afbeelding van nana
Berichten: 357

Ik heb wel hormoon-therapie maar heb alleen nog controles bij mijn chirurg. Kon niet zo goed overweg met mijn internist en met mijn chirurg dus wel. En... het scheelt weer een ziekenhuis bezoekje!
Succes met je laatste kuur!

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

even omhoog voor Roelien

Offline
Berichten: 182

Heb gelezen. dank. ontroerend hoe iedereen elkaar helpt.

afbeelding van jori
Offline
Berichten: 33

Bij mij is de rechterborst geamputeerd en ik had schone klieren.
Na de chemo nooit meer bij de oncoloog geweest en nu 1 x per half jaar een bezoek aan de chirurg die mij palpeert.
Nog nooit bloedonderzoek gehad ook niet tijdens chemo.
En al helemaal geen controle op longen en lever.

Vreemd he.

Offline
Berichten: 182

In het begin was het 1x naar de radioloog, dan de chirurg.Heb wel hormoonkuur. Nooit meer naar internist omdat ze dat te veel van het goeie vinden. Mijn klieren bleken ook niet schoon na de derde operatie. De chirurg wilde me het niet aandoen weer te opereren en die oksel is toen meebestraald. Het begrip oncoloog is eigenlijk nooit gevallen. Is dat raar?

Offline
Berichten: 1768

Ik ben 13 maanden geleden geopereerd. Ik ben nu nog steeds met allerlei nabehandelingen bezig (hormoonkuur, Herceptin) zodat ik mijn oncoloog gemiddeld eens in de zes weken zie. Bij die gelegenheden voelt hij aan mijn borsten en in mijn oksels en controleert hij mijn longen met een stesthoscoop.

Voor de chirurgische/bestralingskant van het verhaal heb ik elke drie maanden een afspraak met de radioloog. Eigenlijk was het de bedoeling dat ik de ene drie maanden de radioloog zou spreken en de andere drie maanden de chirurg, maar de chirurg is er in mijn geval tussenuit gehaald. Ik weet eigenlijk niet precies waarom dat is. Ook bij de radioloog worden mijn borsten en oksels handmatig gecontroleerd.

Wat onderzoeken betreft: het ziekenhuis gaat uit van jaarlijks een mammografie en that's it. Maar mijn mammografie van afgelopen juli was niet goed te interpreteren, dus ik krijg in november een MRI. Ik geloof dat het de bedoeling is dat dit voorlopig elk jaar wordt herhaald.
Ik krijg geen bloedonderzoek, want mijn ziekenhuis vindt dat in mijn situatie zinloos.

Offline
Berichten: 1113

Hmm, de laatste keer dat mijn longen zijn gecontroleerd was d.m.v. een thoraxröntgen na de OK op de zoektocht naar uitzaaiïngen. Dat is dus alweer een maand of 10 geleden.
Mijn chirurg heb ik niet meer gezien sinds de diagnose, zij heeft mij overgedragen aan de oncoloog.
De oncoloog geeft mij mijn 3-maandelijkse zoladex en doet dan ook zijn "kijk en voelonderzoek".
Volgens mijn radioloog zie je normaal gesproken 2x per jaar internist/oncoloog en 2x per jaar radioloog. Maar aangezien ik dus 4x per jaar bij de oncoloog kom, krijg ik nog één controle bij de radioloog en dan stoppen we daar mee.
Mijn bloed is alleen geprikt om de hormoonspiegel te bepalen de laatste maanden verder niet.
Verder nog een jaarlijkse mammo en ook hier alsnog een MRI.

Offline
Berichten: 182

roelien schreef:
Het begrip oncoloog is eigenlijk nooit gevallen. Is dat raar?
Offline
Berichten: 1113

roelien schreef:
roelien schreef:
Het begrip oncoloog is eigenlijk nooit gevallen. Is dat raar?

Hoi Roelien,
In sommige ziekenhuizen is je behandelaar een internist i.p.v. een oncoloog. Dat is niet raar volgens mij.

Offline
Berichten: 182

Jo maar ik heb alleen een chirurg. Een schatje hoor,,,daar niet van..

Offline
Berichten: 1768

Waar haal je dan het recept voor de hormoonkuur vandaan Roelien? Regel je dat allemaal via de huisarts?

Offline
Berichten: 182

De chirurg heeft met internist voorgeschreven en sindsdien haal ik steeds via de huisarts de nieuwe dosis tamoxifen.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Zizy schreef:
Mijn artsen hebben aangegeven dat er geen scans meer worden gemaakt omdat eventuele uitzaaiingen zich toch wel openbaren (op een natuurlijke manier = pijn, hoesten, etc.) en het niets uitmaakt voor de behandeling of de levensduur... Ik vind dat een beetje vreemd. Er wordt wel jaarlijks een mammografie gemaakt. Ik vraag me dus af of er Amazones zijn die wel jaarlijks gescand worden.
Offline
Berichten: 1113

Zizy, ik krijg jaarlijks een MRI, maar dat is om een tweede keer borstkanker te ontdekken in mijn overgebleven borst. Maar ik krijg geen controles op uitzaaiingen. Ik heb wat jij schrijft al vaker gelezen, weet alleen ff niet meer waar, maar het klinkt erg bekend in de oren.....

Het is volgens mij zo dat je als er uitzaaiingen zijn het niet erg veel uitmaakt wanneer die precies ontdekt worden m.a.w. als je klachten krijgt is het vroeg genoeg om met de behandeling te beginnen. Het staat een beetje raar zo, maar ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel. Er is dus geen reden om die extra onderzoeken te doen, met de bijbehorende onzekerheid, spanningen etc. etc.

Offline
Berichten: 1148

Ik kreeg in november m'n eerste controle na alle behandelingen (Hoewel zit nog wel een tijdje aan de Hercepin)

Vroeg ook hoe het zat met eventuele uitzaaiingen op afstand en kreeg ook het antwoord van dat moeten we zien aan de hand van symptomen.

En TOEN zei de chirurg als er nu vorig jaar een PET-scan hadden gedaan dan konden we nu een PET-scan doen want een PET-scan is alleen zinvol als je weet dat van devoren de tumor activiteit te zien gaf.

Nu was er vorig jaar op mijn uitdrukkelijke verzoek een PET-scan gemaakt dus nu weer.

Helemaal niets te zien nu dus goed nieuws!!

Dus als er voor alle behandelingen een PET-scan is gemaakt dan nu weer naar vragen

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

sbous schreef:
Ik kreeg in november m'n eerste controle na alle behandelingen (Hoewel zit nog wel een tijdje aan de Hercepin)

Vroeg ook hoe het zat met eventuele uitzaaiingen op afstand en kreeg ook het antwoord van dat moeten we zien aan de hand van symptomen.

En TOEN zei de chirurg als er nu vorig jaar een PET-scan hadden gedaan dan konden we nu een PET-scan doen want een PET-scan is alleen zinvol als je weet dat van devoren de tumor activiteit te zien gaf.

Nu was er vorig jaar op mijn uitdrukkelijke verzoek een PET-scan gemaakt dus nu weer.

Helemaal niets te zien nu dus goed nieuws!!

Dus als er voor alle behandelingen een PET-scan is gemaakt dan nu weer naar vragen

Het kan aan mij liggen, maar ik begrijp het bovenstaande verhaal niet helemaal...

Offline
Berichten: 1148

Sorry voor het onduidelijke verhaal.

De boodschap was dat als er VOOR alle behandelingen een PET-scan is gemaakt dat deze dan ook zinvol is voor de controles.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Kan je dan nog een keertje uitleggen waarom dat zo is, want dat snap ik nog steeds niet...

Offline
Berichten: 1446

Een Pet-scan wordt niet zomaar standaard gemaakt. Volgens mij in de meeste gevallen alleen als er gegronde redenen zijn om te denken aan uitzaaiingen. Even aan Mika vragen :wink: .

Offline
Berichten: 2044

Klopt.
Voor het aanvragen van een PET-scan bestaan hele duidelijke voorwaarden.
Een PET-scan wordt eigenlijk alleen ingezet als er met andere technieken (x-foto's, CT-scan, MRI'scan) geen duidelijk beeld gegeven kan worden.
De PET-scan wordt wel veelvuldig gebruikt in wetenschappelijk onderzoek.

Kort samengevat heeft de PET-scan in de curatieve behandeling van borstkanker geen standaard plaats.
Bij de behandeling van uitgezaaide borstkanker wordt het soms gebruikt op het moment dat andere onderzoeken falen.

Offline
Berichten: 1148

Dat heb ik dus mazzel dat de chirurg een PET-scan aanvraagt om eventuele uitzaaiingen vroegtijdig op de sporen?

Offline
Berichten: 2044

dat is een ding dat zeker is :wink:

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Mijn chirurg wilde, ten tijde van de diagnose, geen PETscan doen, omdat er vaak fout-positieve dingen gezien worden, dat wil zeggen, verdachte plekken die bij nader inzien niet verdacht blijken te zijn. Ik weet niet of dat zo is.

Wat ik heb begrepen van de richtlijnen is dat het, zoals Ikkes al schreef, het voor je levensverwachting niet uitmaakt of je uitzaaiingen op afstand ontdekt wanneer er klachten zijn of daarvoor al. In dat geval kun je het, volgens mij, eigenlijk het beste maar zo lang mogelijk niet weten. Kun je in elk geval nog even leuk doorleven. Mij geeft dat ook wel rust, want als ik ergens last van heb, voel ik geen haast om naar de dokter te gaan. Ik heb, in navolging van iemand hier op de site, met mezelf afgesproken dat ik pas ga na drie weken en tot nu toe waren alle pijntjes binnen drie weken weg.

Offline
Berichten: 1148

Zo heb ik het eigenlijk nog nooit bekeken. Heb altijd het gevoel dat je er zo snel mogelijk bij moet zijn.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Sbous, mijn oncoloog riep een keer: "Joh, als je wilt, doen we toch gewoon een PET-scan..." Ik heb daar eens goed over nagedacht en ik geloof, in aansluiting op het vorige, dat ik daar helemaal geen zin in heb. Laat mij maar lekker onwetend.... Als uitzaaiingen mijn lot zijn, dan zie ik dat ter zijner tijd wel. (Omdat mijn prognose zo slecht was en ik ook een zogenaamde hoogrisico-patient ben, houd ik in mijn achterhoofd nl altijd wel rekening met uitzaaiingen).

Nu even lekker niks, eerst weer eens gewoon leven. Niet eens zin meer om bang te zijn....

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Kellly schreef:
Ik heb binnenkort mijn 1e jaarlijkse controle. Wat wordt er eigenlijk allemaal onderzocht (mammo mri ct longen en echo? Daar had mijn radiotherapeut het nl over dat er ook een cteetje van longen gemaakt zou worden ...huh.....nee toch?)
of ga ik nu offtopic?


En zie ook het topic :

Jaarlijkse controles na behandeling

Offline
Berichten: 438

Hey Kellly,
Ik krijg alleen maar een mammografie tijdens mijn jaarlijkse contrôle en eventueel een echo als ze iets op de mammografie zien en een handmatig onderzoek (door chirurg of radiotherapeut) van borsten en klieren, that's al.

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

Tineke schreef:
Ik kom in juli nog een keer in het AvL en dan in november weer in het ziekenhuis waar ik ben geopereerd, maar daarna houdt het op, want dan is het (joepie!) 10 jaar geleden. Omdat ik dan pas 47 ben val ik nog niet in het landelijk onderzoek.
Heeft iemand ervaring met littekenweefsel dat zich na zo;n lange tijd ontwikkelde? En heeft iemand ervaring met een overbruggingsperiode van de gewone 10 jaar nazorg tot de tijd dat je in het reguliere bevolkingsonderzoek valt? (Ik hoop dat velen van jullie daar ervaring mee hebben, want dat zou een goed teken zijn).
Offline
Berichten: 167

In februari krijg ik mijn 1ste controle en dat is ook alleen een mammo en een echo.

afbeelding van Kellly
Berichten: 1418

krijgen jullie geen mri?
raar toch
bij mij is nooit wat te zien geweest op de mammo nl

mijn zus die inmiddels ih zelfde ziekenhuis onder controle is als ik heeft een jaarlijxe mri. en een halfjaarlijxe mammo en al 2 x een punctie gedaan.gelukkig allemaal goed, cystes... (ik was echt verbaasd, die krijgt meer onderzoek dan ik, maar ja daar valt natuurlijk ook nog wat te winnen nl kanker in een vroeg stadium ontdekken en da's voor mij al een gepasseerd station)

Wordt er dan vanuit gegaan dat kanker in je goede borst in de meeste gevallen een uitzaaiing op afstand is? Dus niet noodzakelijk om actief op te sporen? Wat valt er dan eigenlijk te winnen met de jaarlijxe nacontrole?

De liefde met mijn 'goede borst' is hierdoor allemaal aardig over. Ja ze is wel mooi, maar ja het gaat me toch meer om het innerlijk en daar scoort ze heel wat minder punten.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Kellly schreef:
krijgen jullie geen mri? raar toch bij mij is nooit wat te zien geweest op de mammo nl

Jawel, ik krijg een MRI omdat er bij mij ook niks te zien was en ik krijg een mammo (en dan afgelopen keer ook nog een echo).

Kellly schreef:
Wordt er dan vanuit gegaan dat kanker in je goede borst in de meeste gevallen een uitzaaiing op afstand is? Dus niet noodzakelijk om actief op te sporen?

Nee, dat is geen uitzaaiingen op afstand en daar wordt wel actief naar gezocht, omdat je bij kanker in je borst, goede borst of litteken nog kunt genezen. Alleen,... het schijnt erg zeldzaam te zijn dat dat pas bij een controle ontdekt wordt, want zelf voel je natuurlijk ook regelmatig...

Kellly schreef:
Wat valt er dan eigenlijk te winnen met de jaarlijkse nacontrole?

Aan de ene kant is het een soort schijnzekerheid. Aan de andere kant wordt er dus gekeken naar een lokaal recidief of naar een nieuwe tumor in je andere borst. Verder is het wel handig als ze ons blijven zien, vanwege vragen, maar ook het monitoren van gevolgen van de kanker en de behandelingen (hartproblemen, schildklierproblemen, osteoporose etc etc....)..

Pagina's