Pigment knobbel?! Niet kwaadaardig?!

18 berichten / 0 nieuw
afbeelding van ingy11
Offline
Berichten: 8
Pigment knobbel?! Niet kwaadaardig?!

Hallo allemaal, mijn naam is Ingrid en ik ben 20 jaar. Ik ben nieuw op deze website en zou graag mijn verhaal willen delen.

2 jaar geleden voelde ik een knobbel in mijn borst. Hier uit voorzorg mee naar de HA gegaan en die was er 100% zeker van dat het een cyste was maar omdat ik me er niet lekker bij voelde toch doorgestuurd naar ZH voor echo. Daar nogmaals te horen gekregen dat ik nog maar 18 was en dat het dus niks meer dan een cyste was gevuld met vocht.

Twee weken geleden krijg ik last van mijn rechterborst en de knobbel van toen zat ook nog steeds in dit borst. We dachten dat er geen BK in de familie zat maar het bleek dat het juist wel in de familie ziet. We hadden weinig contact met mijn opa maar inmiddels wel meer en die vertelde dat al zijn zussen aan BK dood zijn gegaan en mijn oma heeft baarmoederhals kanker. 

Ik ben dus weer naar de HA gegaan met mijn vriend. En de HA beweerde nog steeds dat het een cyste was en dat ik me nergens zorgen over hoefde te maken. Ze wou me best door verwijzen naar het ZH als ik me daar beter bij zou voelen. Op aandringen van mijn vriend heb ik dat gedaan. Nog geen week later kon ik terrecht. In het ziekenhuis kreeg ik nogmaals te horen dat ik 20 was en dat het eigenlijk niks ander dan een cyste zou kunnen zijn. Wederom een echo gehad en de chirurg kon de cyste niet eens vinden. 'Ik denk dat hij weg is jonge dame, cystes kunnen namelijk zo maar verdwijnen'. Dit begrijp ik maar die cyste zat er echt nog want die kon ik zo vast pakken. Ik zei tegen de chirurg dat ze hem wel gewoon mocht vast pakken dus ik liet zien waar die zat. Toen schrok ze want er zat inderdaad een cyste. Hij bleek achter mijn tepel te zitten waardoor het op de echo niet goed te zien was volgens haar. Maar na een tijdje kon ze hem inderdaad goed te zien krijgen. Ze overlegden en hebben besloten toen gelijk een punctie te doen. Ze hebben 3 keer 'geschoten/gezogen'. En ik zag het kleine witte sliertje. De chirurg vertelde me nog dat het wrs een cyste was dus wanneer ze 1x zou schieten/zuigen dat hij dan zou knappen maar dit gebeurde niet. 'Dus het is dus geen cyste?' zei ik tegen haar. Nee dat klopt zei ze... Dit maakte me bewust van het feit dat het misschien niet goed is. Ik merkte dat ze zelf wat baalde dat ze dat had verteld. 

Maandag moet ik komen voor de uitslag maar ik ben zo zenuwachtig. Ik vind dat er ook wel erg slordig wordt omgegaan met het feit dat ik nog maar 20 ben. Heb het idee dat je dan niet echt serieus wordt genomen omdat het zo weinig voor komt.. 

Wat denken jullie? :(

Offline
Berichten: 156

Je hebt helemaal gelijk! Je leeftijd zou geen rol moeten spelen als je in je familie al zoveel mensen aan borstkanker bent verloren. 

Wel allemaal heel spannend dit en ik snap je zorgen. Gelukkig is de kans wel heel veel groter dat het onschuldig is.

Veel sterkte en laat je hier ook even weten hoe de uitslag was?

Ik duim voor je!

Offline
Berichten: 89

Oh, nu komen de dagen van het wachten. Zo zwaar. Een beetje afleiding dit weekend zal welkom zijn denk ik. Wat goed dat je zo volhardend bent geweest. Je zorgt goed voor jezelf!!

Sterkte de komende dagen. Ik hoop heeeeeel erg dat je goed bericht krijgt maandag.

afbeelding van ingy11
Offline
Berichten: 8

Wat een lieve reacties. Bedankt Billeke en Berendina! 

Ja het wachten nekt me meer dan gedacht. Ben dinsdag geweest voor de punctie dus er gaat een dikke week overheen. Zouden ze eerder bellen als het niet goed is? Of denk ik dan te optimistisch? 

Offline
Berichten: 156

Dat durf ik niet te zeggen. Heb zelf ook een week gewacht op de uitslag. Maar probeer je gedachten een beetje te verzetten, ondanks dat dit ergens in je achterhoofd zit en zoek zoveel mogelijk afleiding. Dat doe ik zelf ook altijd en probeer uit te gaan van het positieve.

Sterkteheart

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Wat jammer toch weer dat jonge vrouwen niet serieus worden genomen met zulke klachten. We zien het vaker langs komen. Goed van je dat je desondanks hebt doorgezet.

Succes met wachten op de uitslagen. Ik hoop dat er goed nieuws volgt.

Offline
Berichten: 873

ingy11 schreef:
 Zouden ze eerder bellen als het niet goed is? Of denk ik dan te optimistisch? 

Ik weet het niet. Het kan wel, ze doen dat vaak. Maar helaas is niet eerder gebeld zijn geen garantie dat het allemaal goed is. De kans is wel iets groter misschien. ;) Hopelijk kan je het even een beetje van je afzetten tot de uitslag. Heb je wat leuke dingen gepland ter afleiding?

Offline
Berichten: 4287

Veel sterkte met wachten. Jammer dat je niet op een mammapoli was! daar heb je vaak in een dag de uitslag, 's morgens biopt , 's middags uitslag. Nog twee nachtjes slapen. Eerder bellen komt bij mij dan weer niet zo bekend voor. Het betekent mijns inziens echt niks dat je nog niet gebeld bent.  Neem je maandag iemand mee bij de uitslag?

afbeelding van ingy11
Offline
Berichten: 8

Bedankt voor jullie lieve reacties. Wordt enorm gewaardeerd :) 

ja de spanning neemt telkens toe. Ga straks met vriendinnen naar de stad en morgen een leuk dagje met mijn vriend. Dus wel lekker afleiding inderdaad. 

Ik neem mijn moeder mee maandag. Hoop enorm op positief nieuws. Laat het zsm weten! 

afbeelding van ingy11
Offline
Berichten: 8

Een biopsie wordt vaak verward met een punctie. Een belangrijk verschil is dat bij een punctie vocht wordt weggenomen, terwijl bij een biopsie weefsel wordt weggehaald.

ik heb trouwens een biopsie gehad inplaats van een punctie. Weet niet of dat verschil Maakt? Morgen de uitslag. Spannend!

Offline
Berichten: 540

Ik kreeg altijd de uitslag op het afgesproken moment, ongeacht of het goed of fout was. Hier werd nooit eerder gebeld. Dus dat zegt helaas niet zoveel.

Heel veel succes voor morgen, ik hoop op goed nieuws!

afbeelding van ingy11
Offline
Berichten: 8

Dag Dames, 

Ik kom net terug van de uitslag. Maar ik ben een beetje verward. 

De chirurg zei dat het een ophoping is van pigment? Maar het is een duidelijk voelbare knobbel. Ze zegt dat het goedaardig is en niet kwaadaardig kan worden maar ik moet over 3 maanden wel weer terug komen voor een nieuwe echo/bioptie. 

Ik voel me er niet heel gerust bij. Want als het niet kwaadaardig kan worden waarom moet ik dan nog terug komen? Die vraag stelde ik haar ook en toen zei ze ‘omdat je wel duidelijk iets voelt’. Vond ik een vrij vaag antwoord waar ik weinig mee kan. 

 

Heeft iemand hier ervaring mee? Of tips voor wat im nu moet doen? :(

Offline
Berichten: 251

Dat klinkt inderdaad vaag. Geen ervaring mee. Maar je kan natuurlijk altijd gaan voor een second opinion.

afbeelding van ingy11
Offline
Berichten: 8

@Nadira ,

Ja heel vaag. En is het ook normaal dat het 3 maanden duurt voordat er uberhaupt een beslissing wordt genomen over het eruit halen? 

Ik vind het zo gek dat ze me geen normale diagnose kunnen geven. Als ze niet weten wat het is, hoe kan ze dan weten dat het niet verkeerd is of verkeerd kan worden?

Eerlijk gezegd voel ik me alleen maar meer gestressd. Hopelijk is er iemand die dit ook heeft mee gemaakt.. Ik kan niks op het internet vinden. 

Offline
Berichten: 156

Vindt het ook een beetje vaag verhaal. Zou ook voor een seconde opinion gaan. Een ophoping van pigment en daar krijg je dan een knobbel van? Zoiets heb ik echt nog nooit gehoord en ik kan me voorstellen dat je je niet echt prettig voelt bij deze uitslag.

afbeelding van ingy11
Offline
Berichten: 8

Een second opinion is bij een ander ZH? 

Ik bel morgen naar het ZH en stel de arts al mijn vragen. Sinds de Bioptie zit er een extra knobbel bij.. wel iets kleiner maar is dit normaal? Ze zitten wel heel dicht op elkaar

Offline
Berichten: 156

Een seconde opinion is idd. bij een ander ziekenhuis.

Offline
Berichten: 4239

Die andere knobbel kan een haematoom zijn, dat is niet raar. 

Een knobbel van pigment heb ik nog nooit van gehoord, wel van bindweefsel. Heeft de arts misschien de term fibroadenoom genoemd? Dat is een veelvoorkomende goedaardige knobbel. Die kunnen ook hard groeien, maar zijn onschuldig. 

Dat je na 3 maanden terug mag komen is meer om je gerust te stellen en voor die hele kleine kans dat de bioptie een fout-negatieve uitslag heeft gegeven (dat er net op de verkeerde plek geprikt is). Het is volgens de richtlijn, maar ik vind het zelf wat zinloos. (Maar dat mijn mening en niet medisch onderbouwd).

Heb je je ingegleden over goedaardige knobbels? Het komt best vaak voor en dan is er ook sprake van een harde knobbel. Ik heb er zelf een in mijn gezonde borst, al jaren. Hij is al eens gebiopteerd ook. Borsten zijn nou eenmaal weleens hobbeldebobbelig.