Pijnlijke borst, knobbel voelbaar door mezelf en HA, niet zichtbaar voor radioloog

9 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Spoetnik
Offline
Berichten: 3
Pijnlijke borst, knobbel voelbaar door mezelf en HA, niet zichtbaar voor radioloog

Nooit gedacht dat ik me hier zou melden (maar dat gaat allicht voor zeer velen onder jullie op)...

Ik loop al een aantal maanden rond met een zeurend, pijnlijk gevoel in de flank van mijn linkerborst, uitstralend naar de okselstreek. Het gevoel werd uitgesprokener en een paar weken geleden ging ik voor het eerst systematisch mijn borst af. Tot mijn verbazing voelde ik een knobbel hoog bovenaan, in de zijkant van mijn borst. Het is lastig voelen. Ik weet niet waar ik naar op zoek ben en ik heb zeer knobbelige borsten, maar dit voelde toch anders aan. Ik wachtte tot na mijn menstruatie en de knobbel was er nog steeds. Daarom meldde ik me afgelopen week aan bij de HA. Zij gaf onmiddellijk aan de knobbel ook te voelen. Ze dacht aan een fibroadenoom, maar vond het wat hoog zitten. Daarom verwees ze me door voor een echo (geen mammo gezien mijn jonge leeftijd - 33 - en zeer knobbelige borsten).

Ik kon snel terecht in het lokale ziekenhuis. De radioloog vroeg me de knobbel aan te wijzen. Hij gaf aan geen knobbel te voelen. Hij kon ook niets afwijkends vaststellen op de echo behalve "erg veel klierweefsel" en is "hormonaal". 10 minuten later stond ik terug buiten met de boodschap me geen zorgen te maken.

De resultaten worden bezorgd aan de HA maar de boodschap die ik mondeling mee kreeg was duidelijk. Ik had gehoopt geruststelling te krijgen, maar vond die niet. Het vervelende gevoel in mijn linkerborst is al maanden aanwezig, het wordt er niet beter op, ik sukkel al een tweetal maanden van infectie naar infectie. Maar bovenal: ik meende echt iets gevoeld te hebben wat ook bevestigd werd door de HA. Vreemd genoeg voelt de radioloog 4 dagen later niets en maakte de echo ook niets zichtbaar (tenzij hij mij wandelen stuurde met een vals positief gevoel maar hij zei heel overtuigd me geen zorgen te maken). Het laat een zeer sterke 'kind stel je niet aan' indruk op me na en ik weet eerlijk gezegd ook niet wat doen nu. Ik had gehoopt gerustgesteld te kunnen worden en een oorzaak voor de pijn te horen te krijgen maar die kreeg ik niet en ik begin zo te denken dat ik me alles maar verbeeld.

 

Offline
Berichten: 518

Hoi Spoetnik,

Wat naar. Niet pluis gevoelens zijn er niet voor niets. Alleen al het feit dat je van infectie naar infectie hobbelt is niet goed. Ik zou terug gaan naar je huisarts. Die heeft tenslotte ook iets gevoeld. Ze kan ook even bloedprikken, misschien is er wel iets anders aan de hand. Maar ze kan wellicht je ook met klem weer even terug verwijzen naar het ziekenhuis. 

Niet iedere vorm van borstkanker is volgens mij direct zichtbaar. Het feit dat je zelf aangeeft dat dit een ander soort knobbel is en dat je verder niet fit bent, is genoeg reden om het niet op zijn beloop te laten. Ik hoop van harte dat je gewoon mastopathie hebt, wat overigens ook pijnlijk en hinderlijk kan zijn. 

Hartelijke groet, 

Linda 

Online
Berichten: 55

Ik zou me laten verwijzen naar een ander ziekenhuis. Je hebt dan meteen een seconde opinion! Sterkte!!!!

afbeelding van Spoetnik
Offline
Berichten: 3

Maar kan het dan dat de HA (en ikzelf) klierweefsel onterecht bestempelen als een knobbel? Of dat een radioloog een knobbel mist? Ik over-analyseer ongetwijfeld maar de radioloog voelde zeer zacht met de tippen van zijn vingers, terwijl 'het' duidelijk dieper ligt en hij het daardoor misschien niet opmerkte (hoewel ik nu ook begin te twijfelen over wat ik voel en het behoorlijk arrogant is om de expertise van iemand die dagelijks met deze materie bezig is in vraag te stellen)?

En als er daadwerkelijk iets zit, kan het dan dat dit niet zichtbaar is op een echo? Hij lijkt me de echo van die borst op zich wel grondig aangepakt te hebben.

Of geeft men nooit de volledige uitslag mondeling mee onmiddellijk tijdens de echo zelf. Ik zag hem nl. wel op een bepaald punt het scherm bevriezen en iets opmeten maar daar heeft hij niets over gezegd behalve de globale eindconclusie na de echo 'hormaal' en 'niets om je zorgen over te maken'.

Man toch (of misschien beter: vrouw toch). Wat een rollercoaster. Van een zeer naar, onbestemd buikgevoel in aanloop naar de echo (soms voel je gewoon als vrouw dat iets niet goed zit), naar een 'mens, loop je niet aan te stellen' en 'beeld ik het me allemaal in' gevoel.

Offline
Berichten: 17

Hallo Spoetnik,

Afgelopen jaar is bij mij borstkanker vastgesteld. Meteen wilde ik mijn andere borst eraf. Dit s toen niet gedaan, maar pas afgelopen februari. In de aanloop daarnaartoe voelde ik ook wat jij voelde. Pijnlijk trekken aan de zijkant van mijn borst, dat doortrok naar mijn oksel. Diverse keren door de mammapoli laten voelen, maar was niks zeiden ze. Ja wellicht mastopatie. Gelukkig bleek na amputatie dat het onderzochte weefsel schoon was. Het KAN dus wel dat het wat anders is. Mijn onderbuik gevoel had het nooit fout, voor dit voorval dan en denk dan ook dat bij mij nu de angst vooral meespeelden. Maar denk wel dat als jou onderbuikgevoel zegt dat je het toch verder wil onderzoeken je het hier niet bij moet laten zitten.

Heel veel sterkte!

Offline
Berichten: 4287

Het kan heel goed mastopathie zijn, maar er zijn beslist ook borsttumoren die niet zichtbaar zijn op een echo. Een mri kan dan soms uitsluitsel brengen, en als ze daar wat zien kunnen ze wellicht meteen een punctie ervan nemen. De radioloog kan dat niet doen als hij de knobbel niet voelt. Lastig. Ik zou het heel goed met je huisarts doorspreken. Voel je zelf de knobbel nu ook niet meer? Want dat lijkt me voldoende geruststelling. Een borsttumor verdwijnt niet zomaar.

afbeelding van Spoetnik
Offline
Berichten: 3

Ik voel de knobbel wel nog. Maar goed, wat is dat waard. Mijn HA is een tijd afwezig en sprak ik enkel nog telefonisch over de resultaten. Er is op een andere plaats een cyste van een cm ontdekt, fibrotisch weefsel en lipemische (? geen idee of dat ik goed hoorde) lymfeklieren die erg laag en dus voelbaar zouden zitten. Ik kreeg het advies om het een aantal maanden aan te kijken. Mochten de klachten er nog zijn, kijken we verder. Geen idee wat ik hiervan moet maken. Ik heb er enigszins in berust en ga ervan uit dat er op die paar maanden niet zo veel kan mislopen. Ik wil vooral niet diegene zijn die verder loopt te zeuren zonder reden.

Offline
Berichten: 922

Hoi Spoetnik,

Ik denk dat als je ermee blijft zitten, losstaand of het echt wat is of niet, het altijd goed is om terug te gaan om nog eens te praten. Een oplossing kan zijn nog een keer laten kijken, of een betere uitleg waarom het zo goed als zeker niks is.

Offline
Berichten: 4287

Ik zou over een maandje of drie weer teruggaan, als je de knobbel dan nog steeds voelt en nog steeds ongerust erover bent. Ik heb hier te vaak gelezen dat zo'n unheimisch gevoel inderdaad terecht was.  Goed dat je het nu even laat rusten, maar cijfer jezelf en je gevoel niet weg als er over een poosje nog steeds wantrouwen over die knobbel is.