Prevalentie

4 berichten / 0 nieuw
afbeelding van klijn
Offline
Berichten: 25
Prevalentie

Hallo,

Het is al een tijdje geleden dat bij mij de diagnose werd gesteld. Ik slik nog steeds anastrozol en sta op het punt te stoppen... of nog een jaartje langer te slikken. (Ik heb geen borstklierweefsel meer trouwens. Dat is aan beide kanten weggehaald. ) Ik heb al een paar gesprekken gehad met mijn oncoloog en zou volgende week beslissen, maar er komen steeds weer vragen op. 

Wat ik me nu afvraag:

als driekwart van de gevallen van borstkanker hormoongevoelig is, hoe kan het dan dat borstkanker het meest voorkomt bij vrouwen tussen de 50 en 70 jaar?

(dus juist op het moment dat er minder oestrogeen in je lijf zit?)

Hoop dat jullie me kunnen helpen!

Offline
Berichten: 228

de anastrozol (=aromatase remmer) dient vooral om te voorkomen dat eventueel sluimerende kankercellen van uw primaire kanker zich gaan vestigen als uitzaaiingen. Of u nu nog borstweefsel hebt of niet, is minder van belang hierbij. 

Ná de overgang (bron: patienten folder catharina ziekenhuis): "Na de overgang produceren de eierstokken geen vrouwelijke geslachtshormonen meer. Er worden echter door de bijnieren nog wel bepaalde hormonen gemaakt die door het vetweefsel omgezet kunnen worden in oestrogenen. Dit gebeurt door het enzym aromatase. Hoewel de productie van oestrogenen via het vetweefsel maar gering is (veel lager dan in de eierstokken vóór de overgang) heeft borstklierweefsel de eigenschap om deze oestrogenen aan het bloed te onttrekken. Doel van antihormonale therapie ná de overgang is het verhinderen van de productie van oestrogenen in het vetweefsel door het remmen van het aromatase-enzym".

succes met de beslissing

smim

afbeelding van klijn
Offline
Berichten: 25

Dank je wel voor je antwoord. In had het tekstje van het Catherina ziekenhuis ook gelezen, maar uit het bovenste stukje begrijp ik nu, dat de anastrozol niet beschermt tegen nieuwe kankeraanvallen, maar beschermt tegen eventuele resten van de oude (primaire) kanker. 
Dat helpt mij wel in mijn keuze. (In die zin kan ik me dus niet 'wapenen' tegen een nieuwe aanval.)

En ik begrijp na jullie reacties ook dat minder hormonen hebben niet beschermt tegen nieuwe kanker (als ik het intussen goed begrepen heb!) en daarmee de aanvankelijk onlogische lijkende combinatie van vaker voorkomen van hormoongevoelige BK juist in de periode na de overgang opheldert..... 

Bedankt,

Klijn 

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

Klijn, uitgezaaide borstkanker krijg je niet van nieuwe cellen, maar van achtergebleven cellen van de oude borstkanker. Die groeien met behulp van je vrouwelijke hormonen, daarom krijg je anastrozol om je oestrogeen te onderdrukken. Zie het als een plant die uitdroogt als het te lang niet regent, dat proberen ze ook met evt achtergebleven hormoongevoelige borstkankercellen.

Borstkanker komt sowieso vaker voor als je ouder bent omdat hoe ouder je wordt, er meer foutjes ontstaan tijdens de celdeling en (borst)kanker is een opeenstapeling van die foutjes. Het is wel zo dat jonge vrouwen relatief vaker hormoonongevoelige borstkanker hebben, maar dat hangt weer samen met dat daar veel BRCA1+ vrouwen tussen zitten en die hebben in meerderheid triple negatieve borstkanker.