Uitslag patholoog lobulair of ductaal

7 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Poetsing
Offline
Berichten: 27
Uitslag patholoog lobulair of ductaal

Hoi even een vraag: ik heb een borstsparend operatie gehad en de uitslag van de patholoog was nog niet helemaal duidelijk. Lymfeklieren zijn schoon, de hele tumor is eruit maar er zitten nog wel wat cellen. Alleen is de patholoog er nog niet uit of ze lobulair zijn (en dus te behandelen met bestraling) of ductaal (dan zouden ze nog een keer moeten opereren en misschien zelfs amputeren). Heeft iemand hier dezelfde ervaring? Ik moet nu wachten op het onderzoek van een tweede patholoog en dat voelt heel onrustig en angstig. Ze hebben al wel gezegd dat de prognose hetzelfde is (goed), alleen de vervolg behandeling is anders. Heb al chemo gehad en daardoor was de tumor flink geslonken gelukkig. De tumor was ductaal vandaag het begin, de rest cellen dus misschien niet. Hoor graag of iemand hier iets over weet.
Bedankt alvast!

Offline
Berichten: 1108

Ik heb altijd gedacht dat cellen die achterblijven bij een borstbesparende operatie weg moeten. Of met nog een operatie of met bestraling. Of de cellen ductaal of lobulair zijn lijkt me niet uit te maken, maar ik ben natuurlijk geen doctor. Dit zegt toch meer iets over de verspreidingswijze en type van de tumor en niet over de gevoeligheid voor bestraling. Tegen mij is gezegd dat bestraling in principe dodelijk is voor alle cellen. Alleen er is een grens aan wat bestraling weg kan krijgen. Maar dit gaat over de grootte en niet over de soort.
Ik kan me goed voorstellen dat wachten je onzeker maakt. Wanneer hoor je meer?

Liefs Kaatje

afbeelding van Poetsing
Offline
Berichten: 27

De arts belt vanmiddag over wanneer de uitslag binnen is. De cellen moeten inderdaad sowieso behandeld worden, de vraag is dus alleen wat de beste manier is. De ene soort is vatbaarder voor bestraling dan de andere blijkbaar, zo heb ik het begrepen althans. Wachten is voor mij een ramp, wil graag weten waar ik aan toe ben, maar ik zal geduld moeten oefenen.

afbeelding van Kat063
Offline
Berichten: 81

Wachten is het zwaarst. Zoals ik er nu in sta zou ik voor amputatie en aanvullende bestraling kiezen, maar ik heb waarschijnlijk makkelijk praten want heb al amputatie gehad (met directe reconstructie). Wens je veel sterkte met de beslissing!!

afbeelding van Poetsing
Offline
Berichten: 27

Goed nieuws! Hey is lobulair en dus is bestraling alleen, maar de al gedane chemo een operatie voldoende. Geen amputatie nodig, geen tweede operatie nodig! Dat wilde ik jullie even laten weten. Ga verder nog met radioloog praten over hoeveel keer en controles enzo. Maar dit is een goede boodschap!

Offline
Berichten: 178

Goed nieuws inderdaad... ik hoop dat de bestralingen meevallen.

afbeelding van Poetsing
Offline
Berichten: 27

Dat hoop ik ook!