Vandaag in onderzoek

19 berichten / 0 nieuw
afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387
Vandaag in onderzoek

Hoi allemaal,

Ik ben vanochtend voor een mammo en echo geweest.
Heb iets halverwege mijn oksel zitten wat er niet zat.

Ik ben behept met mastopathie, dus ben aardig wat gewend alleen zijn er nu de volgende verschijnselen bij gekomen. Omdat ik vanmiddag om 14.00 uur afspraak met de chirurg heb. heb ik de volgende vragen op papier gezet.

kunnen jullie mee kijken? of ik nog iets vergeten ben?

1 waar komt die kleurverandering vandaan alleen aan de rechterkant sinds 5 weken?

2 Hoe kan het dat mijn rechtertepel verdikt is en van vorm is veranderd? Mijn hele tepelhof trekt anders samen en dit sinds 5 weken?

3 Waar komen die stroomstootjes vandaan? (voelt als toeschiet reflex)

4 hoe komt het dat ik weer melkachtige vocht uit mijn rechterborst krijg? Sinds 5 weken.

5 waar komt die jeuk onder mijn tepel op de tepelhof vandaan?

6 Wat is die verdikking achter mijn tepel? Die zat er niet!

7 Is het normaal dat rondom een fybro-adenoom (linkerborst) Het weefsel groter en stugger word. (de schijf word groter)

Heb het maar opgeschreven omdat ik vanochtend het gevoel had dat ze teveel op de hormoonsverandering willen gaan gooien aangezien ik 35 ben. De nurspractisioner zei dat het weefsel in eens actief kan worden dan.. ofzo...
En hij vond de veranderingen maar heel subtiel..... feit wil dat mijn partner kleur verschil opmerkte en verandering van de vorm van de tepel.

groetjes becky

Offline
Berichten: 1768

Je vragen klinken goed, Rebecca. Ik hoop dat je er bevredigende antwoorden op kunt krijgen.

Je zegt dat je iets in je oksel hebt wat er eerst niet zat, is het geen optie om daar een punctie te doen en het weggenomen weefsel te laten onderzoeken? Mammo en echo geven niet altijd uitsluitsel over kwaadaardigheid!

Ik heb geen medische achtergrond, maar de verschijnselen die jij noemt lijken toch wel aanleiding voor nader onderzoek.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Hoi Rebecca, wat denk ik ook nog belangrijk is is of je kinderen hebt en tot wanneer je borstvoeding hebt gegeven. Aangezien je het over 'toeschietreflex' hebt, neem ik aan dat je zelf gevoed hebt :wink: . Rest van de vragen is inderdaad goed, eens met Naia. Hebben ze bij de echo ook in je oksel gekeken?

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

heb nog een vraag toegevoegd

8 Waarom word er geen MRI genomen, aangezien men weet dat niet alles op echo of mammo te zien is, omdat het nog relatief "jong" weefsel is.

En die punctie vraag zal ik even stellen. want ik had het idee dat dat ook gedaan zou worden vandaag maar dat is dus niet gebeurd. En die punctie heeft meer te maken met mijn linkerborst aangezien ik daar niet geheel gerust op ben.

Maar ik wil wel hele duidelijke antwoorden. Want die nursepractisioner kan wel zeggen dat het maar subtiele veranderingen zijn... maar voor mij niet.. ik zie tenslotten mijn borsten alle dagen.

(ben zowaar een beetje boos :s)

jullie horen het nog ga nu weer richting school en dan gelijk door naar het ziekenhuis.

groetjes

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

mijn jonste (van de 3) word in oktober 5 en ja ik heb bij de laatste 6 week gevoed totdat ik last van borstontsteking kreeg. (op dezelfde plek waar die fibro-adenoom nu zit)

en ja ze hebben in mijn oksel gekeken, en wat ik zelf heb kunnen zien zaten daar een behoorlijk aantal cystes... heb er 7 geteld :s

waarvan hij 1 cyste meer bekeken heeft met kleur(ik vermoed bloedtoevoer?)... ik zag in die cyste iets oplichten zeg maar...

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

hoi allemaal,

net weer terug met nou hoe zeg je dat.. een raar gevoel. Kreeg niet de chirurg te spreken maar de nurspractisioner.

Hij heeft op mijn vragen geen zinnig antwoord kunnen geven, zo zij hij dat ook werkelijk. Behalve op die van de MRI. Dan moeten we iedereen een MRI geven.

In mijn rechterborst is er dus sprake van cystische masthopatie, en er zijn "goed" aardige kalkspatten aangetroffen.

In mijn linkerborst zijn er geen werkelijke veranderingen aangetroffen.

Dus nu blijf ik en met mijn vragen zitten.... en.. er zijn er 2 bij gekomen.

Hoe weten ze dat die kalkspatten goedaardig zijn. En welke veranderingen zijn er dan wel aangetroffen in mijn linkerborst t.o.v 3 jaar terug.

Niet grappig dit.

werd weg gestuurd met de mededeling u word ouder en u borsten veranderen nou eenmaal. :S

moet ik hier nou mee... iets zegt me gewoon dat het niet goed zit in mijn rechterborst...

afbeelding van proudmummy78
Offline
Berichten: 13

Beste Rebecca,

Lijkt mij veel te belangrijk dat jouw gevoel erover niet goed is. Ik zou zeker EISEN dat je de chirurg zelf te spreken krijgt, zodat je al je vragen voor kan leggen. Als je het allemaal niet vertrouwt, waarom dan geen second-opinion? Kan je uiteraard ook nog overwegen...

Sterkte ermee!

Offline
Berichten: 1768

Tja, je bent dus niet veel opgeschoten...
Ik zou me kunnen voorstellen dat je er met de arts over wilt praten, omdat je nog geen duidelijk antwoord hebt gekregen en dus niet gerustgesteld bent. Heb je nog gevraagd naar dat vocht dat uit je borst komt? En de veranderde tepel? Of kunnen dit ook bijwerkingen zijn van mastopathie? (ik heb geen verstand van mastopathie)

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Is het een optie om een punctie van de cyste('s) te nemen (aangezien je aangeeft dat er sprake is van 'cystische' masopathie, ik heb er geen verstand van maar neem aan dat het hier gaat om cyste's in de borst)? Ik zou zeker nog een afspraak vragen met de chirurg en dit met hem overleggen. Is het een idee om dit te bespreken met je huisarts, dat hij je evt doorverwijst voor een second opinion? Op deze manier blijft het 'in je hoofd rondspoken' en heb je denk ik geen rust. Het is belangrijk dat zaken kunnen worden uitgesloten.

Offline
Berichten: 4292

De combinatie van jouw klachten lijkt me reden tot nader onderzoek. Ik zou als je het zelf niet vertrouwt toch tenminste nog een gesprek met de chirurg zelf vragen. Of met je dossier op stap voor een second opinion.

Offline
Berichten: 762

Als ik eerlijk ben:
als ik de vragen zie die je formuleert voordat je naar de arts gaat ( die je dus niet te spreken kreeg), geeft me dat een onderbuikgevoel van: doorzoeken! Niet tevreden zijn met dit antwoord! Ik zou dit willen voorleggen aan de chirurg en als je dan nog niet tevreden bent voor een SO gaan. Was je nu bij ziekenhuis met een mamapoli?

afbeelding van Rebecca1975
Offline
Berichten: 2

naia schreef:
Tja, je bent dus niet veel opgeschoten...
Ik zou me kunnen voorstellen dat je er met de arts over wilt praten, omdat je nog geen duidelijk antwoord hebt gekregen en dus niet gerustgesteld bent. Heb je nog gevraagd naar dat vocht dat uit je borst komt? En de veranderde tepel? Of kunnen dit ook bijwerkingen zijn van mastopathie? (ik heb geen verstand van mastopathie)

ja dat heb ik nog gevraagd en ik citeer nu: "daar kan ik geen zinnig antwoord op geven".

Dan het volgende mijn zus heeft op 27 jarige leeftijd eierstok kanker gekregen stadium I geen chemo gehad alleen eierstok verwijderd. Chirurg wilde duidelijkheid wat voor soort kanker dit geweest is en zou me doorsturen naar genetica. hier ben ik dus al geweest maar zus wilde niet meewerken. Ik moet nu bellen met genetica of ze ook wat kunnen zonder dat weefsel van mijn zus.

Kom net bij mijn schoonmoeder vandaan en dat heeft me ook niet echt gerustgesteld. Die vond de antwoorden van die NP maar helemaal niets. Ook haar hebben ze 4jr lang voorgehouden dat het om goedaardigekalkspatten ging, om uiteindelijk door punctie te moeten melden dat het toch kwaadaardig was. Is inmiddels beide borsten kwijt.

okeej nu denk ik even hardop he? dit zijn nu de feiten op een rijtje:

verandering van tepel
verandering van kleur
borst in een paar dagen groter geworden dan de andere(terwijl situatie altijd andersom geweest is, dus hij is aanzienlijk gegroeid)
melkachtige vocht
gevoel van toeschiet reflex in de borst komende vanuit de oksel richting tepel.
cystes (na wat ik gelezen heb, komt dit door afsluiting van melkgangetjes)
en kalkspatjes

conclusie: er is iets gaande in mijn melkgangen of denk ik nou TE zwart wit.

zucht...... word hier gek van.....(en in combi met mijn adhd is dat niet leuk)

en ja ik was bij een ziekenhuis met een mamapolie

afbeelding van elisabeth2
Offline
Berichten: 91

Een verkleurde borst (rood) was bij mij het signaal dat er iets mis was.

Werd niet serieus genomen door artsen. Als ik ze erop wees haalden ze hun schouders op.
De roodheid viel volgens hen wel mee. Bleek toch borstkanker te zijn die al naar de huid aan het uitzaaien was.
Omdat echo en mammo niets uitwezen (behalve kalkspatjes, diverse cystes en grillig klierweefsel) concludeerden ze dat er niets ernstigs was en werd ik weer naar huis gestuurd.
Ondertussen groeide de tumor rustig door tot 5 cm.

Maar als er bepaalde uitwendige signalen zijn (zoals verkleuring, ingetrokken tepel) is dat volgens mij altijd reden voor nader onderzoek. Ook al zien ze niets verontrustends met mammo en echo, dat wil niet zeggen dat er niets is.
Een MRI is dan een volgende stap.
Daarbij geef jezelf aan dat het niet goed voelt en ben je ongerust.
Een arts heeft ook de taak om die ongerustheid bij jou helemaal weg te nemen.
Ik zou het hier ook niet bij laten zitten. Second opinion is een optie of een MRI (eisen).

Offline
Berichten: 99

Rebecca, ik zou naar een ander ziekenhuis gaan voor een second opinion.

Offline
Berichten: 304

Rebecca, volg je gevoel en ga voor een s.o.

Offline
Berichten: 141

Jeetje Rebecca, wat een verhaal ....

Mijn idee zou zijn: andere arts/ander ziekenhuis, als je niet heel snel een serieuze arts (GEEN NP!!!) te spreken krijgt. Niet om paniek t zaaien, maar omdat je gewoon moet weten wat er aan de hand is. Of het is goed nieuws, of het is slecht nieuws, en allebei heb je het recht om gewoon te weten.

Bij mij (maar dat zegt niets over jou!) is het begonnen met een verdikking van de borst, gevoelig dik weefsel erin. Daarna verandering van de vorm van mijn borst en een ingetrokken tepel. Zowel huisarts (die me wel meteen doorstuurde), als NP en de chirurg zeiden in eerste instantie dat het waarschijnlijk overactief klierweefsel was, het bleek een flink verspreide tumor van 5 cm te zijn. In het verleden diverse bolletjes en cysten in de andere borst gehad en baarmoederhalskanker gehad. Voor zover ik weet is er geen relatie met BK, maar ik weet niets over eierstokkanker!

Zegt niets over jouw situatie, maar als jij je zorgen maakt, moet je net zolang doorvragen tot iemand waar je vertrouwen in hebt, jou het vertrouwen geeft dat je de juiste info hebt gekregen! En je leeftijd is een b***s*** argument, als ik zo vrij mag zijn. Het is juist des te meer reden om alles uit de kast te trekken om te weten te komen wat er aan de hand is. Ga er voor, je hebt er recht op!

Succes!!!

Offline
Berichten: 1768

In jouw plaats zou ik duidelijke antwoorden willen.
Je hebt een aantal klachten waarvoor kennelijk geen logische verklaring kan worden gegeven. Zoals eerder gezegd, hoeft het echt geen borstkanker te zijn, maar dat zou dan wel moeten worden uitgesloten!
De uitspraak "Daar kan ik geen zinnig antwoord op geven" zou voor mij niet bevredigend zijn.

Inderdaad terug naar de arts en als het dan nog niet opgehelderd is, misschien een second opinion in een ander ziekenhuis vragen. Houd je ons op de hoogte?

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Rebecca, kalkspatjes zijn vaak goedaardig en het hoeft allemaal niks te zijn. Ook cystes komen heel veel voor en zijn geen teken van borstkanker.

MAAR als je zus op 27-jarige leeftijd eierstokkanker heeft gehad (en zelf ben je 34/35, ui 1975?) dan lijkt me dit wel een reden voor nader onderzoek (punctie, MRI). Ik zou ook voor een second opinion gaan als dit ziekenhuis niks wil doen (en meld daarbij de situatie van je zus). Voordat je naar een ander ziekenhuis gaat, zou je ook de NP en/of de chirurg nog een keer kunnen bellen en zeggen dat je niet gerustgesteld bent.

Er is nog iets anders, omdat je toch al met genetica bezig bent. Sommige genetische mutaties van borst- en eierstokkanker komen meer voor in families van joodse afkomst. Als je joodse voorouders hebt, is het belangrijk om dat ook te melden. (Ik heb getwijfeld of ik dat hier neer zou zetten, maar omdat je post als Rebecca, dus met een naam uit het Oude Testament vond ik het toch relevant :wink: ).

afbeelding van Rebecca1975
Offline
Berichten: 2

Ik ben geloof ik niet van joodse afkomst dus dat scheelt ;)

Maar goed de huisarts vind mij hoewel het niets met elkaar te maken heeft wel een risico factor. Gezien de K gradatie in ons familie. Niet alleen van vaders kant maar ook van moeders kant.

en gezien ik 4 jr terug een bm verwijdering heb gehad vanwege ccis waarbij niet alleen de bmhals was aangetast. (dit staat los van mijn borstgebeuren dat weet ik) De voortekenen hiervan waren ook niet zoals in de boekjes beschreven stonden :? En werd in eerste instantie ook door stress bestempeld. Pas nadat het onderzocht was door de AP kwam er duidelijkheid. En vielen de puzzelstukjes in elkaar.

Ook weet ik dat kalkspatjes merendeel goedaardig zijn. Enige moeite die ik daar mee heb is dat ik geen trauma of ontsteking aan die borst heb gehad.(zeker niet de afgelopen 3 jr, heb in 2007 ook al onderzoek gehad, en toen had ik dus kalkspatten in mijn linkerborst zitten maar die waren te verklaren dmv borstontsteking die ik tot 2x toe gehad had)
En dat ik in mijn omgeving te vaak heb meegemaakt dat wat eerst goedaardig bleek te zijn.... ineens kwaadaardig bleek.

Ik heb mij voor genomen dat ik de huisarts ga bellen, en dat ik een kopie wil van de bevindingen van de radioloog. zowel wel 2007 als nu... zodat ik alles naast elkaar kan neerleggen. Want ik blijf het gevoel hebben dat er dingen niet gezegt worden, als ik bv niet had door gevraagd over die fybro-adenoom,(links) was ik nooit achter de kalkspatten in mijn rechterborst gekomen. Terwijl men in 2007 wel over die kalkspatten heeft gesproken mbt linkerborst.

En de zin: dat wat wij gezien hebben verontrust ons niet...... :shock:

Misschien ligt het ook wel aan mijn persoontje hoor, maar ik ben gewoon duidelijkheid nodig, en die politiek correcte, of in het grijs gebied blijvende antwoorden heb ik niets aan.

ik hou jullie op de hoogte iig.