Verschil ontsteking en ibc/mc?

12 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 4
Verschil ontsteking en ibc/mc?

Hoi, en dankjewel als je dit leest,

Eergisteren had ik van het ene op het andere moment scherpe pijn in mijn rechterborst. Er was een vrij groot gebied waar ik amper aan kon (en kan) komen. Ik ben die dag nog gaan zwemmen, maar bijv. lopen doet al pijn, al mijn bh's op 1 na ook, en geen bh is ook pijnlijk.
Ik heb het 1 dagje aangekeken, maar gisterochtend toch maar gelijk de huisarts gebeld, die heeft een ontsteking geconstateerd en me een antibioticakuur van een week gegeven.

Daarna ben ik zelf wat gaan googlen, en ik ben toch wel wat enge opties (zie titel) met precies dezelfde symptomen (pijn, vergrote en harde borst, rode huid, verhoging, eergisteren een vergrote oksellymfklier, maar gisteren niet meer) tegengekomen.
Ook las ik dat zo'n ontsteking heel zeldzaam is bij vrouwen van 28 zonder kinderen.

Vandaar mijn vraag, waar moet ik scherp op zijn, qua signalen en symptomen? Hoe houd je een gewone ontsteking en IBC of MC uit elkaar? En waar moet ik op letten en op doorvragen volgende week bij de controle van de huisarts?

De berichten online over of een ernstiger optie wel of niet reageert op die antibiotica spreken elkaar ook tegen. Dat was eerst nog mijn hoop; dat als het hiermee weg was ik dan helemaal veilig was, maar online lijkt dat toch niet zo.

Voor de volledigheid, ik ben geen hypochonder :), en heb na tot nu toe 10 basaalcelcarcinomen (erfelijke afwijking) ook zowel een vrij hoge pijngrens als genoeg mentale rust om gewoon door te lopen met evt. een tumor ergens, maar het zit me toch niet helemaal lekker.

Ik hoop dat iemand me meer kan vertellen over de verschillen, en alvast dank dan :)

Offline
Berichten: 306

Hoi Mueslibol, ik kan je niet vertellen hoe de verschillen voelen want ik heb nooit een borstontsteking gehad. Je zou een doorverwijzing kunnen vragen voor een echo volgende week bij de controle, als je nog klachten hebt of niet gerust bent. Better safe than sorry, zeggen we hier vaak. Succes, sterkte en ik hoop dat je gauw verlost bent van je klachten!

Offline
Berichten: 4

Dank voor je reactie.

Ik ben dit net tegengekomen op de Engelse Wikipedia (een Nederlandse bestaat niet eens over ontsteking zonder borstvoeding):

"Treatment of mastitis and/or abscess in nonlacating women largely the same as that of lactational mastitis, generally involving antibiotics treatment, possibly surgical intervention by means of fine-needle aspiration and/or incision and drainage and/or interventions on the lactiferous ducts (for details, see also the articles on treatment of mastitis, of breast abscess and of subareolar abscess). Additionally, an investigation for possible malignancy is needed, normally by means of mammography, and a pathological investigation such as a biopsy may be necessary to exclude malignant mastitis.[4] Although no causal relation with breast cancer has been established, there appears to be an increased statistical risk of breast cancer, warranting a long-term surveillance of patients diagnosed with non-puerperal mastitis.[5]

Nonpuerperal breast abscesses have a higher rate of recurrence compared to puerperal breast abscesses.[6] There is a high statistical correlation of nonpuerperal breast abscess with diabetes mellitus (DM). On this basis, it has recently been suggested that diabetes screening should be performed on patients with such abscess.[7][8]"

Verwijzend naar bronnen. Daar wordt dus sowieso vervolgonderzoek aanbevolen, om erger uit te sluiten.
Hier heeft mijn huisarts het gisteren op geen enkele manier over gehad :?
En over de levenslange controles wegens hierna verhoogde kans ook niet.
Evt. diabetes (waar mijn moeder een jaar geleden mee is gediagnosticeerd, zit ontzettend in de familie) is ook niet ter sprake gekomen.

Dat je met online wat officiële onderzoeken doorlezen al heel snel meer weet over zeldzame dingen (en betere behandelingen voor kan stellen) dan breed opgeleide artsen wist ik, door mijn zeldzame huidkankersyndroom, maar dit vind ik wel heel vreemd. Er zit nogal een verschil tussen een ontstekinkje+antibioticakuurtje en dit soort onderzoeken...

(niet dat ik nu een mammografie zou willen, de huid aanraken of gewoon liggen is al heel pijnlijk :roll:)

Offline
Berichten: 306

Volgende week dan toch echt vervolgonderzoek aankaarten! Een echo lijkt me een goede optie omdat bij voornamelijk jonge vrouwen een mammografie niet altijd een juist beeld geeft door veel/stevig klierweefsel. Indien de radioloog twijfelt bij echo is een biopt de volgende logische stap.

Offline
Berichten: 168

Hoi Mueslibol.

Ook ik sluit me aan bij de woorden van An-77, neem de text mee als je op controle gaat en leg dat gewoon voor. Enne, als je het daarna nog niet vertrouwd kun je nog altijd een doorverwijzing voor de mammapoli vragen.

Ik hoop voor jou dat je huisarts iets van jouw angst kan wegnemen.

Offline
Berichten: 4

Dank voor jullie reacties.

De tekst en de betreffende onderzoeken meenemen is dan wel een goed idee inderdaad, dat zal ik doen.

Offline
Berichten: 540

Volgens mij reageert MC niet op antibiotica en een gewone borstontsteking wel. Maar helemaal zeker weten doe ik dat niet.

Ik heb een borstontsteking gehad in de kraamtijd, die reageerde goed op medicatie. Mijn borst was net een voetbal, maar dat kwam mede ook door de stuwing. Het was knalrood en het voelde alsof mijn borst in brand stond. De huid voelde ook van buiten warm aan. Inderdaad ook pijn bij bewegen en aanraken. Ik geloof niet dat ik putjes of sinaasappelhuid had. Ik had flinke koorts en was er goed ziek van. Het is me niet opgevallen dat ik opgezette lymfeklieren had. Na een antibiotica-kuur ging het gelukkig beter.

Dus misschien dat je eerst kunt afwachten of de antibiotica iets doet. Is er geen verbetering of je houdt klachten, dan zou ik opnieuw aan de bel trekken. Beterschap!

Offline
Berichten: 4

Dankjewel Anneke. Die lymfklieren zijn 1 dag groot geweest, dus dat zie ik zelf maar als het aanvallen van de infectie.
Ook is het rode stuk duidelijker afgetekend nu, op 1 kwart. De rest is wel een voetbal, waar gisteren een oude sportbh het enige was dat niet te veel en niet te weinig druk gaf, kan ik vandaag helemaal niets hebben. Ook vanmiddag koorts gekregen en voel me goed ziek, zoals jij ook schrijft.
Ik zie dat wat betreft de verschillen met ibc en mc zelf maar als positief, maar zal hier halverwege volgende week nog even een update geven wat de huisarts zei en hoe het ging. Als het niets was kan dit topic dan ook weer weg hoor, maar schrok toch even flink van de overeenkomsten en dat sommige sites dus aanraden dat je meteen doormoet naar het ziekenhuis als je dit hebt zonder aanwijsbare reden.

afbeelding van SHRLYAPN
Offline
Berichten: 2

Hallo allemaal,

Uit pure onzekerheid en een enorme dosis angst, hoop ik dat jullie mij iets kunnn vertellen over mijn situatie;

Ik ben een 27 jarige vrouw, sinds augustus vorig jaar heb ik last van terugkerende borstontstekingen.
De eerste ontsteking ging gepaard met een hoop pijn, maar geen koorts of verhoogde ontstekingswaarden.
Na een bezoek aan het ziekenhuis ben ik naar huis gestuurd met anti-biotica. Geen succes.
Een paar dagen later zag mijn rechterborst er uit alsof het ieder moment kon exploderen, dus ik ging terug naar mijn huisarts. Die verwees mij vervolgens direct naar het ZKH. Daar hebben ze dmv een incissie de ontsteking 'leeg laten lopen'.
Tijdelijke oplossing want nog geen twee weken later kwam ik met een rode en warme borst terug en ben ik uiteindelijk op de trauma-afdeling beland.
In het zkh hebben ze de ontsteking (dat was het volgens de artsen) verwijderd en met een open wond ben ik de dag erna terug naar huis gegaan.

De wond heelde snel en goed, maar helaas lag ik binnen 6 weken wederom op de operatietafel vanwege de terugkerende ontsteking. Op exact dezelfde locatie als waar ze de vorige keer hebben gesneden.
Wederom een open wond, snel genezen, echo als vervolgonderzoek; geen klachten dus u mag weer naar huis.

Nu ben ik sinds 3 weken ook in behandeling bij een ander zkh, waar ze een knobbel in de linkerborst hebben ontdekt.
Ze gooien het weer op een ontsteking. Op de echografie is niets te zien, op anti-biotica reageer ik sinds vorig jaar augustus niet (behalve een allergische reactie zoals jeuk), de puncties mislukkken omdat ze niet genoeg weefsel uit de zwelling kunnen halen. En wederom word ik naar huis gestuurd omdat ik verder geen 'klachten' heb.

Nu heb ik een aantal dingen waar ik mij niet prettig bij voel en ik weet niet waar ik mijn zorgen kan uitten en waar ik echt geholpen kan worden en onderzocht kan worden.
Via internet blijf ik namelijk terugkomen op de zeldzame vorm IBK, en dat vind ik doodeng.

- Terugkerende 'ontstekingen' in de borst
- Geen koorts tijdens de 'ontsteking'
- Geen hoge ontstekingswaarden
- Rode vlek op de borst
- De vlek voelt erg rood aan
- Pijn ontstaat van de 1 op de andere dag en resulteerde tot nu toe altijd in een retourtje operatietafel
- Op de echo 'niets verontrustends' te zien
- Puncties die mislukken wegens te weinig pus/weefsel of een verstopte naald
- Geen typische ontstekingsklachten
- Verschillende vormen van anti-biotica hebben nog nooit effect gehad op de borstontsteking
- Sinds augustus 2015 2x de ontsteking chirurgisch laten verwijderen
- Sinds augustus 2015 4x met de ontstekingsklachten naar het zkh gegaan
- Sinds mei 2016 ook een ontsteking aan de linkerborst
- Geen onstekingen op andere lichaamsdelen

Heeft u een tip hoe ik dit verder kan oppakken?
Tot nu toe blijft het bij de echo en het tijdelijk verhelpen van de accute 'ontsteking'

Vriendelijk bedankt voor uw tijd en aandacht,

Hartelijke groet,
Shirley Apon

Offline
Berichten: 127

Hoi, wat een boel narigheid allemaal. Als je zoekt op IBC of IBK (of uitgeschreven) vind je eeen topic wat hier overgaat.
Mijn advies zou zijn om toch nog eens een gesprek aan te gaan in je huidige ziekenhuis! Veel sterkte!

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Jeetje Shirley, wat een pech op pech steeds met je borsten. Ik kan alleen mijn eigen ervaringen met je delen en weet niet of je er wat aan hebt. Ik ben bekend met borstontstekingen en met borstkanker.

Toen ik 28 was en toen ik 30 was heb ik beide keren in kraamtijd borstontsteking gehad. Erg pijnlijk en heel hoge koorts. de eerste keer kreeg in injectie met ab en toen knapte in heel snel op. De tweede keer kreeg ik pillen AB en dat duurde enorm lang voor er verlichting kwam.

Toen ik 58 was kreeg ik rechts een ontstoken tepel, zeurende pijn, af en toe best scherpe pijn. Naar de huisarts en kreeg eerst zalfje met AB mee. dat hielp niet, toen pillen AB hielp ook niet. Toen weer zalfje en zalfje en pillen tegelijk. Dat alles heeft 10 maanden geduurd voor ik doorgestuurd werd. Vele artsen en assistentes en artsen in opleiding hebben in mijn borst lopen knijpen en niemand voelde knobbel of zo. Ikzelf overigens ook niet.

Na doorsturing voelde ook chirurg geen afwijkingen in mijn borst. Maar voor de zekerheid toch maar een echo, daar werd wel wat gezien, heel diep in de borst. gelijk een paar biopten genomen. En bleek kanker.
Ik heb ervoor gekozen beide borste te laten amputeren, was mijn volledige vertrouwen erin kwijt, door 10 maanden doorsudderen met chagrijnig makende zere borst.

En mijn gevoel bleek goed, zat kanker in beide borsten, rechts 2 eentje van 5,5 cm en eentje van 2,5 cm. Links een kleintje van 0,2 cm.

Wat in een veeg teken vind bij jou is dat ab niet werkt en dat de ontstekingswaarden niet verhoogd zijn.
Maar als ze die ontstekingen weghalen/leegzuigen, neem ik aan dat het wel onderzocht wordt op kwaadaardigheid?

afbeelding van SHRLYAPN
Offline
Berichten: 2

Dank je wel voor jullie reacties! En voor het mee denken :)

Hoi Stoere Leeuw,

Inmiddels is er 3x een punctie gedaan (in 2 verschillende ZKH). 2x is de punctie mislukt, omdat er niet genoeg weefsel afgenomen kon worden en de naald verstopt raakte.
2 weken geleden hebben ze een knobbel in mijn linkerborst ontdekt, ze hebben ter plekke tijdens de echografie een punctie gedaan. Ik dacht dat zij de naald in de zwelling (direct naast mijn tepel, dicht tegen de oppervlakte van mijn huid) hadden geprikt. Maar ik hoorde afgelopen vrijdag dat zij daaronder ook een knobbel zagen en daar probeerde zij weefsel uit te halen, wat dus niet is gelukt.

Wat er uit de andere punctie kwam (december 2015) was een bacterie die niet verder groeide op de kweek, dus voor het ziekenhuis was dit niets om mij zorgen over te maken.

Wat ik ook beangstigend vind, is dat mijn tepel aan de rechterborst al jaren is ingetrokken. Iets wat voorheen niet het geval was. In het ZKH hoor ik dat het 'logisch' is i.v.m. de ontsteking in de borst.
Maar het ZKH vergeet dan iets te vaak om te luisteren als ik zeg: mijn tepel is eerst gaan intrekken, jaren later ontstond er een ontsteking. Wederom de reactie dat het "zomaar kan gebeuren".

Nu de rechterborst rustig is, speelt links nu ook op. Hiervoor word ik nu behandeld op de huidige symptomen.
En word ik vrij snel naar huis gestuurd onder het mom van: "nu heeft u geen klachten".

Anti-biotica slaat niet aan, geen koorts, geen ontstekingswaarden, ik snap er niets meer van en ik voel mij bijna een wijsneus om informatie over IBC aan mijn behandeld arts over te dragen.