Wanneer botscan, lever- en longfoto

103 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 230
Wanneer botscan, lever- en longfoto

Weet iemand wanneer nu wel en wanneer nu niet een botscan, lever- en longfoto gemaakt wordt. Ik las net dat lautje dat kreeg, maar ik weet niet precies waarom? Kan iemand mij dat vertellen.

Offline
Berichten: 250

ik zou met 3 klieren geen controle krijgen maar omdat ik er 4 had was dat de procedure. Ik vind het nogal raar maar ze hebben daar richtlijnen voor.

Offline
Berichten: 230

voor richtlijnen moeten we bij goudblok zijn, die weet dat altijd goed.
En hoe was je uitslag?

Offline
Berichten: 743

Tja, ik had 1 aangedane klier en werd standaard gecontroleerd via leverecho en longfoto. Een botscan was alleen bij verdenking van uitzaaiingen, werd me gezegd, en aangezien de andere onderzoeken daar geen aanleiding toe gaven, had ik hoog en laag kunnen springen, maar dat zou niet gedaan worden. Okee, dacht ik , dan dit keer maar hopen dat ze weten wat ze doen.... maar tot nu toe (bijna 1 jaar na diagnose) heb ik gelukkig geen aanleiding gehad om te denken dat dat niet zo was.

Offline
Berichten: 230

Bedoel je met de klier je poortwachtklier of een volgende lymfeklier?
Ik heb een aangetaste poortwachtklier gehad en geen verdere onderzoeken. Ben ook erg benieuwd naar controle, hoe dat allemaal straks in zijn werk gaat. Ik zag bij de uitzending "onder specialisten" dat ze het wondgebied goed voelen, maar of daar nu ook nog scans en/of foto's bij komen kijken, geen idee!

Offline
Berichten: 743

Voor de operatie wist men van een verdikte streng in mijn borst, en een verdikking (voelbare bobbel) in mijn oksel. Dat was na okselkliertoilet ook de enige die aangedaan was. Dus anders gezegd de meest basale klier of poortwachterklier.

Offline
Berichten: 250

Ik had 2 aangetaste poortwachterklieren en en 2 klieren verder in de oksel. gelukkig waren de uitslagen goed, maar volgensmijn oncoloog konden ze kleine uitzaaiingen toch niet zien (erg geruststellend!)
mijn nicht met borstkanker (3 jaar geleden) heeft afgelopen jaar weer al die onderzoeken gekregen voor het eerst omdat ze een reconstructie kreeg. Daarvoor alleen echo van haar goede borst, dat heeft mijn schoonzusje (11 jaar geleden) ook altijd alleen maar gehad. Ik ben ook wel benieuwd naar de nacontroles, bijv. bloedonderzoek ofzo. Een botscan is ook wel weer belastend voor je lichaam dus misschien dat ze dat liever niet doen tot je klachten krijgt?

afbeelding van Lautje
Berichten: 133

euh....mara, hoezo is een botscan belastend voor je lichaam? Ik heb er niets van gevoeld, gemerkt of wat dan ook. Alleen een prikje spul en twee uur wachten en veel drinken. Heb jij andere ervaringen?

Gr. Laura

Offline
Berichten: 250

ik bedoel dat het om een radio-actief spulletje gaat en ik kan mij voorstellen dat ze dat niet steeds bij een nacontrole zullen doen als er geen aanwijzingen zijn? maar ik zit nog niet in de nacontroles dus ik wacht wel even af wat de andere amazones schrijven want ik kan er dus niet echt over meeschrijven.

afbeelding van Lautje
Berichten: 133

Oke, ja je hebt wat dat betreft absoluut gelijk. Maar volgens de laborant die het inspoot was de hoeveelheid net zoveel als een rontgenfoto.

Nou is het natuurlijk allemaal gewoon troep, dus hoe minder hoe beter, maar soms hebben we er toch baat bij....

Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar ik was erg blij met de bevestiging dat het niet in mijn botten zat, snap je?

Gr. Laura

Offline
Berichten: 250

ja, ik was daar ook erg blij om. Vooral die pijnen die je dan hebt, he? Bij mij in mijn heup en in mijn rug. Ze zeggen dat dat een hernia is dus dat geloof ik dan maar, maar het maakt je gewoon erg onzeker. Nou, ik was ook wel bezorgd om mijn lever.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

ik weet het niet uit mijn hoofd Monique.
Ik zoek het op (ik denk morgen).

Offline
Berichten: 766

Monique, ook bij mij is een botscan gemaakt en een longfoto en echo van de lever. Ik had één uitzaaiing in de oksel. Wat het protocol is en of dat per ziekenhuis verschilt weet ik niet.
Gab61

Offline
Berichten: 230

bedankt voor jullie reacties. ik zal het ook eens in het ziekenhuis vragen.

Offline
Berichten: 581

hoi,

ik had 3 aangetaste klieren in de oksel (mooi ingekapseld) en de topklier was schoon. Vandaag heb ik longfoto's laten maken, volgende week botscan en de week daarop lever-echo. Geen bestraling...gelukkig.

ik weet niet wat de criteria zijn, maar ik had om deze onderzoeken gevraagd en er werd direct ja gezegd.

better be safe than sorry....

Groetjes,
Suzanne

Offline
Berichten: 250

3 klieren in de oksel, is dit met de schildwachtklieren meegeteld? Ik krijg wel bestraling? Zat wel op de grens zeiden ze. (4 klieren, 2 schildwachtklieren, 1 aan de rand van oksel en 1 in de oksel)
Misschien ligt het ook aan de grote van de uitzaaiingen? Ik weet het niet, ik laat me maar "gewoon"bestralen? Toch fijn dat je die onderzoeken krijgt, dan weet je het maar.

afbeelding van Overwinnen
Offline
Berichten: 42

Overwinnen schreef:
Dag Amazones,

Ik heb de volgende vraag:
Nadat je :twisted: uitslag krijgt over een tumor in je borst, krijg je ook "extra controles" voor uitzaaiingen.
Nu waren dat bij mij een echo van de lever, foto van de longen en botscan.
Maar ik lees bij andere ook buik en hart.
Waar zit het verschil in?
Moet ik deze ook aanvragen? Better safe than sorry.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Nika schreef:
Hoi Overwinnen,

Voor zover ik weet wordt in de meeste gevallen bij een echo van de lever de hele buik nagekeken. Ook bij een longfoto komt je hart erop te staan. Soms doen ze voorafgaand aan de chemo nog wat extra onderzoeken van je hart. Ik denk dat dit afhankelijk is van de soort chemo die je krijgt en of je eventueel aan een trial meedoet. Je kunt het natuurlijk altijd even navragen of bij jou de hele buik is onderzocht, of dat een extra onderzoek van je hart nuttig is.

Groetjes van Nika

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

een echo van alleen de lever is het meest gebruikelijk. Longfoto's worden bijna altijd gemaakt en een botscan alleen als daar reden toe is.
Hart wordt soms nagekeken in geval van een verhoogde dosis of bij Taxotere en altijd bij een Hoge dosis chemo. Dit omdat die belastender zijn voor het hart en ze dan een "voor" beeld willen hebben.
Dat sommige radiologen niet alleen de lever bekijken of er een gehele buikecho wordt voorgeschreven heb ik wel vaker gehoord maar zelf niet ondervonden. Ik krijg dinsdag een echo van de lever terwijl ik ook pijn in mijn buik heb. Een buik echo zou dan dus logischer zijn maar dat doen ze niet. Ik denk omdat dat niet de meest voor de handliggende plek is voor uitzaaiingen.

afbeelding van GerdaJ
Berichten: 136

Ik begin een beetje angstig te worden hoor... Waarom vinden ze het bij mij niet nodig om lever of tenminste longen te checken? Komt dat omdat mijn klieren schoon waren?? En waarom krijg ik/we? maar 1 foto per jaar? Is het schadelijk? Kost het veel geld? Ik had veel kalkvlokjes in mijn borst waar de tumor zat, tis toch aannemelijk dat ALS er iets in mijn andere borst gaat komen, er eerst weer kalkvlokjes komen? Wil iedere drie maanden wel een foto, gedurende de eerste twee jaar!!!
he bah :cry:

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Het komt waarschijnlijk inderdaad doordat jouw klieren schoon waren. Dan is er namelijk geen reden om aan te nemen dat het voorbij die klieren is gekomen. Dus niet te verwachten dat je uitzaaiingen zult hebben. Daarom hebben ze daar waarschijnlijk niet naar gekeken. 1 x per jaar een mammografie is normaal. En minstens twee controles per jaar. Dat zal waarschijnlijk in het begin wat meer zijn. Je moet daarnaast gewoon zelf goed je goede borst controleren.

Offline
Berichten: 1768

Mij is verteld dat het geen zin heeft om vaker dan eens per jaar een mammografie te laten maken omdat het minstens een jaar duurt voordat een tumor groot genoeg is om zichtbaar te worden. In de zomer zijn er bij mij mammografieën en echo's van beide borsten gemaakt. Na de operatie is er in ieder geval naar de longen gekeken en volgens mij ook naar de lever. Mijn klieren waren schoon. Ik vind het prima zo. Ik wacht de volgende oproep wel af....

Offline
Berichten: 1113

Hoi GerdaJ,

Mij hebben ze ook verteld dat ze alleen aanvullend onderzoek doen als de lymfe niet schoon zijn. Als die schoon zijn is er geen reden om aan te nemen dat "ze" aan de wandel zijn gegaan en doen ze geen verdere onderzoeken.

Groetjes,
Ikkes

Offline
Berichten: 250

aanvullend onderzoek doen ze als je klachten hebt. Ik vraag mij af of het zin heeft om foto's te laten maken al zal het een lekker gevoel zijn als de uitslag goed is. Bij Asmas was er volgens mij ook voor kort geleden een longfoto gemaakt die goed was? Ik bedoel maar..
Kankercellen gaan trouwens niet alleen aan de wandel door het lymfsysteem maar kunnen ook via het bloed(vat) zich verspreiden?

Offline
Berichten: 1113

Nou ik had geen klachten hoor. maar aangezien ik 5 lymfeklieren met tumorcellen had gaan ze op zoek naar mogelijke uitzaaiingen.

Gelukkig waren alle uitslagen goed, maar ja dat is natuurlijk geen garantie, ze zien echt niet alles op zo'n foto/echo.

Groetjes,
Ikkes

afbeelding van GerdaJ
Berichten: 136

Hoi mara, je hebt natuurlijk gelijk wat betreft dat bloed. Op de 1 of andere manier hebben ze me iets verteld over de positie vd tumor waardoor ze denken dat mijn bot geen risico liep, en iets over dat de tumor geen bloedvaten had aangetast???waardoor ze de kans minimaal achtten dat er via het bloed uitzaaiingen hebben plaatsgevonden?? Klinkt dat iemand bekend in de oren??? Ik zal er de volgende keer eens goed naar vragen.

Offline
Berichten: 534

Hoi GerdaJ
Onder de microscoop kun je inderdaad enigszins bekijkken of de tumor al in kleine bloedvaatjes (haarvaten) is ingegroeid of niet. Het feit dat het WEL te zien is zegt meer dan het feit dat het NIET te zien is.
Dus: als er wel cellen in kleine bloedvaatjes aangetroffen zijn dan weet je dat er een risico bestaat op uitzaaiingen. Andersom is lastiger omdat je dan moet aantonen dat er echt nergens in of om de tumor ingroei is. Dat is technisch gewoon veel moeilijker. Je mag namelijk geen vaatje over het hoofd zien... :P (een hele klus voor de patholoog-anatoom)

afbeelding van GerdaJ
Berichten: 136

Thanks swissy, en dat is dus de reden waarom we nog chemo ondergaan :cry: Better to be safe then sorry :)

Offline
Berichten: 250

ik heb mijn rapport nog even bekeken maar zie niets over bloedvaatjes, misschien heet dat anders in moelijke termen? Ik zie wel een heleboel moeilijke woorden, maar niets over bloedvaatjes??

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

dat is positief Mara als er niet staat over bloedvatinvasie. Dan heeft de PA dat kennelijk niet gevonden.

Offline
Berichten: 534

Mara,
Misschien kan ik je helpen met "vertalen" (ik ben namelijk medisch geschoold)
Als je me een pbtje stuurt met de tekst die je niet begrijpt, dan zet ik het om in begrijpelijk Nederlands.
Swissy

Offline
Berichten: 743

Loesje schreef:
Voor de operatie wist men van een verdikte streng in mijn borst, en een verdikking (voelbare bobbel) in mijn oksel. Dat was na okselkliertoilet ook de enige die aangedaan was. Dus anders gezegd de meest basale klier of poortwachterklier.
Offline
Berichten: 54

riet schreef:
Krijg je als onderzoek altijd standaard een botscan, leverecho en longfoto? Ik zit in de laatste week van de bestralingen, krijg nog 5 keer FAC, maar heb geen verdere onderzoeken gehad.
Offline
Berichten: 406

riet schreef:
Krijg je als onderzoek altijd standaard een botscan, leverecho en longfoto? Ik zit in de laatste week van de bestralingen, krijg nog 5 keer FAC, maar heb geen verdere onderzoeken gehad.

normaal gezien wel om uitzaaiingen uit te sluiten..ik heb dan ook voor men operatie en behandelingen de vooronderzoeken gekregen:botscan,echo lever,en longfoto..heel soms ook hersenfoto maar als je daar uitzaaiingen hebt is het elders ook wel al te zien.effe navragen aan je arts ivm de onderzoeken.men behandelingen zitten er nu op en voorlopig blijft het nu bij 2x/jaar bloedname en mammo/echo..de andere onderzoeken enkel wanneer nodig blijkt.
groetjes auke

Offline
Berichten: 1446

In Nederland is het niet standaard dat je onderzoeken op uitzaaiingen krijgt. Het is zelfs per ziekenhuis verschillend.

In het AvL is de richtlijn dat ze (bij de eerste diagnose) pas verdere onderzoeken doen als er meer dan 4 besmette lymfeklieren zijn, of als de tumor min of meer vergroeid was met de borstwand. Is dat niet het geval, dan krijg je dus ook geen leverecho, longfoto of botscan.

Volgens mij is uit onderzoeken gebleken dat de kans dat ze dan iets zouden vinden verwaarloosbaar is. En als er al micrometa's zouden zitten, zijn ze zo klein dat ze niet te zien zijn op echo, foto of scan.

Na de behandelingen kom je in een controleschema van voelcontroles en mammo/echo. Ook bloedonderzoeken zijn hier in NL niet standaard, het ene ziekenhuis doet het wel en het andere niet. Bij eventuele klachten wordt er dan natuurlijk wel verder onderzocht.

Offline
Berichten: 1768

Het is inderdaad per ziekenhuis verschillend.
Ik heb wel een leverecho en longfoto gehad (geen botscan), ook al had ik geen aangetaste klieren en een tumor van "slechts" 12 mm die niet was vergroeid met de borstwand...

Offline
Berichten: 91

Swissy schreef:
Hoi GerdaJ
Onder de microscoop kun je inderdaad enigszins bekijkken of de tumor al in kleine bloedvaatjes (haarvaten) is ingegroeid of niet. Het feit dat het WEL te zien is zegt meer dan het feit dat het NIET te zien is.
Dus: als er wel cellen in kleine bloedvaatjes aangetroffen zijn dan weet je dat er een risico bestaat op uitzaaiingen. Andersom is lastiger omdat je dan moet aantonen dat er echt nergens in of om de tumor ingroei is. Dat is technisch gewoon veel moeilijker. Je mag namelijk geen vaatje over het hoofd zien... :P (een hele klus voor de patholoog-anatoom)

Swissy: is dit wat ze "angio-invasie"noemen????En als er staat: geen angio-invasie- wordt dan bedoeld dat niet is geconstateerd dat de tumor is ingegroeid in haarvaatjes????

Offline
Berichten: 406

richtlijnen in belgië liggen duidelijk anders dan in nederland zo blijkt :?
riet dus best maar gewoon effe aan je arts vragen dan..

Offline
Berichten: 88

Roosmarijn schreef:
Weet iemand wanneer je een leverecho, botscan etc. krijgt? Alleen bij klachten en/of uitzaaiingen in de lymfen??
Groetjes Roosmarijn
afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

twin schreef:
Roosmarijn schreef:
Weet iemand wanneer je een leverecho, botscan etc. krijgt? Alleen bij klachten en/of uitzaaiingen in de lymfen??
Groetjes Roosmarijn

Ik kreeg het standaard.
Ook zonder uitzaaiingen in de lymfen.

mamacass schreef:
Roosmarijn, bedoel je na het behandelingstraject?

ellenk schreef:
Ik kreeg het standaard, voor en na het behandelingstraject.

anto schreef:
Ik heb het niet gekregen, een leverecho, botscan etc.

silla schreef:
richtlijn in mijn ziekenhuis is: 5 aangetaste klieren, ik had er 4 dus geen enkele scan of echo :?

Silla

Offline
Berichten: 88

Bedankt voor de reacties! Veel verschil dus toch. Ik heb het niet gehad. Tegen mij zeiden ze dat ze dat niet doen omdat het geen zin heeft om actief op zoek te gaan naar uitzaaiingen. Dat had er mee te maken dat je niet onbeperkt chemo kunt geven en ze daar dus pas mee beginnen als er (bij uitzaaiingen) klachten zijn. Ik denk nu na het lezen van de reacties en reacties hiervoor dat het misschien ook komt omdat in mijn geval als het uitgezaaid blijkt te zijn als medicijn alleen chemo openstaan (her neu negatief en hormoonongevoelig). Ik begrijp in ieder geval de verschillen beter en daarnaast zal het toch ook verschil in beleid zijn he?!.
Ergens wil ik het ook niet weten hoor, maar als ik dan een pijntje voel, sommige lotgenotenverhalen hoor/lees dan ... Dillema he...
Groetjes Roosmarijn

Offline
Berichten: 23

hoi monique,ik heb toevallig vandaag een botscan gehad.dit is na aanleiding van een bult bij mijn sleutelbeen.voorheen was dit niet de bedoeling, toen had ik 3 aangetaste klieren, waaronder 2 poortwachtklieren.wel is er toen een scan van de lever gemaakt en longfotos, nu 2 maanden later weer een scan van de lever en een scan van de longen!

natasja

Offline
Berichten: 762

Ik loop het hele traject in het AvL, sinds februari dit jaar, en heb het ook niet gehad.
Ik heb wel een okselkliertoilet gehad, maar had slecht een submicrometastase in één klier.
Toch vraag je je dan idd af en toe af... wat als het nu via mijn bloedbaan.... niet teveel aan denken dan maar, en hopen dat de chemo vernietigend genoeg geweest is...

Ruth

Offline
Berichten: 23

volgens mij als je in het avl zit moet je er gewoon vanuit gaan dat het goed is zo, hun zijn kundig genoeg om te weten wat goed is!!!!daar moeten we echt op vertrouwen toch?maar ik snap je onzekerheid wel..

natasja

Offline
Berichten: 762

Ja, dat doe ik ook wel. Maar soms kriebelt het toch, natuurlijk. Maar ik ben deze hele weg tot nu toe met een ongeslagen positiviteit gegaan en vertrouwen in het AvL heb ik zeker!
't Kan alleen nooit kwaad ondertussen ook je eigen kennis-potje steeds te vullen, en niet alles wat ze zeggen (ook in het AvL) voor zoete koek te nemen, maar mee te denken met je eigen behandeling.
Ruth

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

Heb de hele riedel onderzoeken gehad: echo lever (goed!), thoraxfoto, botscan, mri en natuurlijk biopten en punctie in de oksel. Ben blij dat ze gelijk alle onderzoeken doen, is er tenminste alles gedaan om uitzaaiingen uit te sluiten. En het viel me allemaal reuze mee, het ergste vond ik het gekriebel aan mijn teen (voel je dit?) toen ik in de mri lag.

Morgen, precies 2 weken na de diagnose, krijg ik mijn uitslagen en ik hoop zo dat ze goed zijn, of dat alleen die ene al verdachte lymfeklier in mijn oksel besmet is.

Keep smiling!

Offline
Berichten: 1004

Dus dat wordt spannend dan meis....ik duim voor goede uitslagen.... :wink:
Keep smiling tooooo [bigsmile]

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

Na die hele riedel onderzoeken kwam dan gisteren supernieuws: nergens iets te vinden en ding zelf gaat er over 3 weekjes uit.

Heel veel sterkte voor iedereen die wacht op nieuws.

Offline
Berichten: 653

Bergamot schreef:
Na die hele riedel onderzoeken kwam dan gisteren supernieuws: nergens iets te vinden en ding zelf gaat er over 3 weekjes uit.

Heel veel sterkte voor iedereen die wacht op nieuws.

Hartstikke goed nieuws Bergamot! Wat een opluchting he. Sterkte vast voor je operatie....

Offline
Berichten: 4292

Bergamot: super goed nieuws !

Offline
Berichten: 447

Gefeliciteerd, Bergamot............dat is inderdaad supernieuws :D

Pagina's