Wel of niet opereren?

4 berichten / 0 nieuw
afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387
Wel of niet opereren?

Ha allemaal,

ik heb een vraag: vorige week ben via de huisarts naar de mammapoli verwezen vanwege een duidelijk voelbare verdikking. Ik heb inmiddels een mammogram gehad, een echo, een MRI en een punctie. Uit het mammogram, de MRI en de echo kwam niets zorgwekkends naar voren, maar uit de punctie bleken een paar 'onduidelijke' cellen. Nu is een paar geprobeerd een biopt te nemen, maar dit lukte niet.
Als laatste poging om de onduidelijke cel én natuurlijk de zwelling mijn borst te duiden, adviseert de chirurg me nu om via een borstoperatie weefsel weg te nemen. Zo kan hij me met 100% zekerheid geven. Een andere optie is afwachten, maar dan moet ik regelmatig terug komen en loop ik het risico dat het groter wordt.
Ik twijfel nu over wat wijsheid is; via een borstoperatie weefsel weg nemen is waarschijnlijk een standaardklus voor een chirurg, maar het voelt vrij ingrijpend.

Heeft iemand een vergelijkbare ervaring?
Bedankt voor jullie reacties.

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Oei dat is een lastige. Persoonlijk zou ik in dat geval wel kiezen voor met operatie weefsel weg te laten halen voor onderzoek. Zekerheid is een groot goed.

Bij mij wer een tumor gevonden rechts. Ook na MRI en biopt. Ik koos toen voor beide borsten amputeren. Toen bleek bij weefselonderzoek rechts twee tumoren en links 1 kleine tumor van 0,5 cm.

Dit werd dus echt pas gevonden na operatie en weefselonderzoek. Bij MRI en biopten maar 1 tumor gevonden.

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

Linda, wat voor soort biopsie heb je gehad? Er zijn verschillende soorten: met een holle naald (met vacuum), met een soort nietpistool (zo klinkt het tenminste) en ze kunnen ook met behulp van een scan de verdikking lokaliseren en dan biopt nemen, dat laatste heet een stereotactische biopsie. En Dan is er dus nog die operatieve biopsie die jouw arts voorstelt.

Op zich ligt je borst op je lijf, door de oppervlakkige ligging is een borstoperatie lichamelijk meestal weinig ingrijpend. Je stelt je er misschien meer van voor dan het is.

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

Ik heb trouwens ook een duidelijke verdikking in mijn gezonde borst, daar is al eens in geprikt (fijnenaaldbiopt op echogeleide) en het is gewoon gezond weefsel. Door mijn arts is dat benoemd als mastopathie, kan geen kwaad, maar kan onprettig zijn als het onder invloed van je vrouwelijke hormonen door de maand heen pijnlijk gevoelig is en het kan steken. Ik heb er gelukkig steeds minder last van.