wel/geen bestraling

5 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 2
wel/geen bestraling

Wie helpt mij te overtuigen wel of geen bestraling?

Eind vorig jaar kreeg ik de diagnose borstkanker(her2neu).
Inmiddels heb ik de chemo(18) en borstamputatie met okseltoilet(12-05-2015) achter de rug.
3 Dagen geleden ben ik begonnen met hormoontabletten(Tamoxifen).
Vorige week vrijdag heb ik de uitslag gekregen dat de patholoog geen kankercellen heeft kunnen vinden in het weefsel van de borst en in de lymfeklieren. Dit is een supermooi bericht.
Maar wat willen ze dan nu nog bestralen. Ik heb in de informatie die ik toegestuurd heb gekregen gelezen dat door radiotherapie de kankercellen worden beschadigd, zodat ze afsterven. De gezonde cellen worden zoveel mogelijk gespaard. Volgens de patholoog heb ik alleen gezonde cellen. Nu is het volgens de chirurg zo dat ze nog geen informatie hebben over of het over dertig jaar misschien terug komt. Je bent nog zo jong(32). Maar nu is het dus de bedoeling dat ze mijn goede cellen gaan bestralen(kapot maken) om zo te voorkomen dat het over 30 jaar terugkomt???? Die logica snap ik niet.

Zijn hier mensen die wel of juist niet voor de bestraling hebben gekozen en waarom?
Wie helpt mij een keuze maken.

De hormoontabletten neem ik toch ook al om te voorkomen dat het terugkomt?!

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

Bikkel, je hebt neo-adjuvante chemo gehad? Zonder je uitgangspositie van voor de chemo te weten is er niets zinnigs te zeggen. En dan nog, de richtlijnen zijn gebaseerd op een grote groep patienten vergelijkbaar met jou en niet op jou specifiek, dus het is altijd een gok.

Je schrijft dat de patholoog geen actieve kankercellen meer heeft kunnen vinden, fijn! Realiseer je wel dat de patholoog ook maar tot een bepaald niveau kan kijken en losse kankercellen zijn zo klein dat die met geen enkele microscoop zichtbaar te maken zijn. Hetzelfde principe als met scans: die tonen ook pas uitzaaiingen vanaf een bepaalde grootte. Artsen kunnen dus nooit zeggen dat er niets zit, enkel dat ze niets kunnen vinden.

De kans dat er zich minimscule kankercellen verstoppen is groter al naar gelang je uitgangspositie slechter was. Had je veel positieve klieren en / of een grote tumor?

truus
afbeelding van truus

Heel moeilijk iets, maar helaas geldt dat met alles wat je doet, zoals Bergamot al zegt, het gaat allemaal volgens protocol, niet persoonsgericht, toevallig gisteren nog op de tv geweest.
Ik heb alles gedaan, bestralen, chemo, eierstokken verwijdert, tamoxifen en arimidex en nadat ik klaar was, helaas toch uitzaaiingen. Dus achteraf heeft de bestraling geen zin gehad, maar dat weet je van te voren niet. Of de rest gewerkt heeft, weet ik ook niet, misschien wel, misschien had ik anders eerder uitzaaiingen gehad. En dat maakt het voor ons heel moeilijk. Als mensen twijfelen of iets niet willen, zeg ik altijd, stel voor je krijgt het terug, kun je daarmee omgaan, kun je dat, dan doe dat wat jij denkt wat goed is. Ik heb nu zoiets, ik heb wel alles gedaan, dus dat ik uitzaaiingen heb, kan ik niets aan doen, misschien had ik als ik dat niet gedaan had, gedacht, wat als.....Het blijft altijd jouw keuze.

Offline
Berichten: 2

bedankt voor jullie reacties! Vanmiddag heb ik een gesprek met de radioloog en daarna voorlichting.
Nadat ik alle informatie heb gekregen ga ik een keuze maken.

Offline
Berichten: 565

Ik heb geen nabehandelingen gehad Bikkel, zoals chemo of bestralingen en had schone snijranden en schone okselklieren na de amputatie. Helaas heb ik wel uitzaaiingen gekregen. Er is zelfs jaren later nog een recidief in mijn geamputeerde borst gevonden (3% kans op). Tja, dat kan dus ook gebeuren...

Wat ik inmiddels weet is dat ook na een operatie cellen achter kunnen blijven die dus niet gezien kunnen worden. Daarom ben ik na het recidief nu wel bestraald.

Ik hoop dat je arts je goed heeft kunnen voorlichten. Sterkte met het maken van een keus.