Zenuwachtig voor mammografie

9 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Denise81
Offline
Berichten: 4
Zenuwachtig voor mammografie

Goedemorgen iedereen,

Ik weet eigenlijk niet wat ik met dit topic wil...ik denk gewoon even opschrijven. Ik ben in behandeling geweest en slik nog steeds antidepressiva omdat ik hypochonder ben. Dit heb ik nu redelijk onder controle, maar met zoiets als dit speelt het dubbel zo zwaar op.

Mijn moeder heeft twee keer borstkanker gehad en mij en haar (door haar oncoloog) is altijd aangeraden dat ik me vanaf mijn 35e ook laat controleren. Inmiddels ben ik 36, dus gister naar de huisarts geweest en zij voelde bij het lichamelijk onderzoek niks verontrustends. Voelde volgens haar allemaal normaal en hoe het zo'n beetje hoort te voelen voor mijn leeftijd. Wel was ze het ermee eens dat het verstandig is om me te laten screenen.

Ik heb dus maar meteen de koe bij de hoorns gevat en een afspraak gemaakt. Gelukkig kan ik donderdagmiddag al terecht. Voor een hypochonder als ik...ik maak me dus superdruk nu..

Volgens mijn moeder valt de mammografie zelf wel mee...het is niet prettig maar zij vindt het nooit heel pijnlijk. Wat zijn jullie ervaringen hiermee?

Ik laat het maar op me afkomen en stel me maar gerust met de gedachte dat de huisarts en ikzelf niks hebben gevoeld.Gelukkig heb ik een paar oxazepammetjes van de huisarts gekregen, nog nooit geslikt, maar misschien morgen voor de afspraak toch maar een halfje...

Ik wil jullie danken voor het lezen!

Offline
Berichten: 518

Ik hoop dat het je allemaal mee gaat vallen. Een mammografie is geen pretje maar ik vond het niet veel voorstellen. Als er nu geen rare dingen te voelen zijn, dan is de kans groot dat het wel goed zit daar binnen. Veel succes! 

 

Offline
Berichten: 139

hoi Denise, welkom op het forum. Hopelijk kan de uitslag je wat geruststellen. Sterkte met het onderzoek. Groeten, Janneke

Offline
Berichten: 452

Hoi Denise, dat is ook geen makkelijke combi, kanker(monitoring) en hypochondrie. We hadden het op het forum laatst over chemo i.c.m. fobie voor overgeven, dat is er ook zo eentje waar ik nog nooit bij stil had gestaan. Ik weet niet veel van hypochondrie, maar kanker lijkt mij bij uitstek een ziekte die je triggeren kan. Omdat het zo'n sneaky ziekte is, kun je daar (ook zonder hypochondrie) best angstig van worden. Wat onwijs lastig voor je. Heb je erfelijkheidsonderzoek overwogen? Of maakt dat het alleen maar moeilijker voor je?

De koe bij de horens, goed zo!

De mammografie vind ik zelf niet zo heel erg. Lekker is anders, het is niet mijn hobby zeg maar. Ik denk wel elke keer: jemig, dit kan niet hoor. Maar het gaat altijd toch en het is echt te doen. Ik heb van sommige vrouwen hier gelezen dat zij van te voren paracetamol slikken, dat zou je kunnen doen. En de oxazepam is een aanrader, goed voor je stresslevel-demping en je bloeddruk :-). Neem je iemand mee? Dat is sowieso erg fijn en je moet niet met oxi's achter het stuur kruipen hoor!

Veel succes morgen, you can do it!

 

Offline
Berichten: 922

Veel succes. Je kunt voor de zekerheid ook een paracetamol nemen. En Oxazepam... als je het niet gewend bent zou ik zeker niet meer dan een halfje nemen, misschien zelfs een kwart? 

Offline
Berichten: 251

up ivm herindeling forum

afbeelding van Denise81
Offline
Berichten: 4

Het zit erop. Ik had uiteindelijk een half oxazepammetje genomen en dat haalde de scherpe kantjes er wel een beetje af. Niettemin zat ik bijna te huilen in de wachtkamer, maar gelukkig was mijn moeder met me mee.

De mammografie zelf viel me reuze mee. De mammolaborante was erg lief en nam de tijd. Heel pijnlijk vond ik het niet, hoogstens ongemakkelijk. 

Na de mammografie heeft de mammolaborante de foto's bekeken en ze kwam al vrij snel zeggen dat het er goed uit zag en dat ik goed te beoordelen borsten heb. De definitieve uitslag krijg ik maandag van mijn huisarts. Ik ben blij dat het erop zit en als ik straks de definitieve uitslag heb zal ik helemaal opgelucht zijn.

Ik wil jullie bedanken voor jullie reacties, heel lief! 

Offline
Berichten: 139

Dat klinkt toch al voorzichtig als goed nieuws. Fijn!

Offline
Berichten: 251

Fijn dat het je meeviel Denise (ik zit namelijk altijd tegen het plafond van de pijn, ook met paracetamol).