controle echo na mastectomie ?

3 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 8
controle echo na mastectomie ?

ik heb nu 1 jaar en 4 maanden geleden een dubbele borstamputatie gehad. na het eerste jaar iedere 3 maanden controle willen ze nu jaarlijks een controle. ik zou graag ( voor mijn eigen geruststelling) een keer , of misschien iedere 2 jaar, een echo willen.  maar dat doen ze alleen als er aanleiding voor is.  waarom krijg je na een borstamputatie niet eens in de zoveel tijd een controle echo?

Offline
Berichten: 4236

Echo voegt eigenlijk niets toe. Na een amputatie is er nauwelijks borstweefsel over waarin een recidief kan ontstaan. Mocht er een recidief optreden in de niet-borst dan merk je dat zelf snel genoeg omdat de tumor dan oppervlakkig is (in siliconen of buikweefsel kan geen borstkanker groeien). Ik denk dat elke ex-patiënt dezelfde onrust voelt als jij en die behoefte aan geruststelling heeft. Maar die kan geen enkel onderzoek je geven. Het wordt wel beter met de tijd vind ik. 

Online
Berichten: 46

Ik herken heel goed je gevoel dinogirl. Ik heb precies hetzelfde. Bij mij is de borstamputatie inmiddels 7,5 jaar geleden en ik heb ook nooit routine onderzoeken gehad. Ik heb hier destijds om gevraagd, maar zij gaven aan dat het een schijnveiligheid was. Dit is bij het AVL dus ik heb er alle vertrouwen in dat zij weten wat ze doen.

Inmiddels heb ik wel een aantal onderzoeken achter de rug, omdat elke twijfel serieus wordt genomen en dat voelt ook goed. Dus wees alert en geef goed aan als je ergens over twijfelt. Het is goed zelf opties voor onderzoeken bespreekbaar te maken. En als het voor jouw zekerheid geeft kun je ook af en toe om een algeheel bloedonderzoek vragen. Dat doe ik ook.