Onderzoeken

8 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Drea
Offline
Berichten: 68
Onderzoeken

Wat ik me afvraag er zijn zoveel onderzoeken naar "genezing" van (borst)kanker. Zo las ik in 2009 dat er een vaccin tegen borstkanker zou zijn en dat ze daarmee in het voorjaar 2010 bij mensen met borstkanker zouden gaan experimenteren. We zijn nu in 2011en heb er nooit meer iets van gelezen. En zo gebeurt het heel vaak dat ik iets positiefs lees maar daarna blijft het stil. Las ook dat ze verwachten dat kanker over een aantal jaren chronisch zou zijn. Nu lees ik van de week weer dubbel aantal kankergevallen in 2030!
Hebben jullie dat nou ook, dat het vervolg ontbreekt? :(

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Kanker is een rare ziekte. Het is geen bedreiging van buitenaf, maar het zijn je lichaamseigen cellen die op hol geslagen zijn. Ze lijken eerst nog heel erg op de cellen waar ze vandaan gekomen zijn, maar naarmate ze meer muteren, ontwikkelen ze steeds andere eigenschappen. Dat maakt dat het zo lastig is het ultieme geneesmiddel te vinden. Er zijn een heleboel onderzoeken gaande en er worden ook wel spectaculaire doorbraken geboekt, maar het ultieme middel is er nog lang niet. Het duurt vaak al 10 jaar voordat een geneesmiddel op de markt komt.

Dat er, zoals bij baarmoederhalskanker, een echt vaccin komt, die kans acht ik heel klein. Baarmoederhalskanker wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het HPV-virus en een vaccin is dus geen vaccin tegen de kanker maar tegen het HPV-virus.

Er zijn wel allerlei pogingen om het eigen immuunsysteem kankercellen aan te laten vallen, maar het lastige is dat het immuunsysteem kankercellen niet of nauwelijks herkent als bedreigers, juist omdat ze lichaamseigen zijn.

Je ziet dat wetenschappers willen scoren en dus snel met iets naar buiten komen, maar je ziet vooral dat journalisten mooie verhalen willen schrijven. Het staat er dus allemaal heel leuk, maar als je teruggaat naar de oorspronkelijke informatie, dan blijkt de versie van de journalist meestal niet echt te kloppen. Oftewel,.... het borrelt op in de media en verdwijnt eigenlijk even snel.

Er zijn wel ontwikkelingen. Kankergezwellen scheiden stoffen af om nieuwe vaten aan te maken, omdat deze vaten de tumor van bloed en voedingsstoffen moeten voorzien. Nu zijn er ontwikkelingen om te kijken of ze die aanmaak van die vaten kunnen remmmen. De tumor krijgt dan geen voeding en dat remt mogelijk zijn groei.

Er zijn ontwikkelingen op het gebied van de 'voorgeprogrammeerde celdood'. Normale cellen hebben een levenscyclus en ook een voorgeprogrammeerde celdood (het moment waarop ze het loodje leggen). Bij kankercellen is dat verstoord. Ze vermenigvuldigen zichzelf dus niet alleen, maar ze blijven ook langer leven. Er zijn ontwikkelingen om die celdood te versnellen.

Verder zijn er ontwikkelingen zoals bij de Her2Neu. Op een gegeven moment kwam men erachter dat de tumoren met een overexpressie van een bepaald eiwit (Her2Neu) een slechtere prognose hadden. Er zijn nu verschillende geneesmiddelen die de receptoren van dat eiwit blokkeren. Daarmee blokkeren ze ook de groei en vermenigvuldiging.

Als je nu op je 75e borstkanker krijgt en je hebt uitzaaiingen, is de kans groot dat dat geen snelgroeiende tumor is. Als je hem dan kunt remmen bv met hormoontherapie, dan is de kans heel groot dat mensen dood gaan mét die uitzaaiingen in plaats van aan die uitzaaiingen. Je levensverwachting op je 75e is sowieso nog een jaar of 10. Dan is het eigenlijk een chronische ziekte geworden.

afbeelding van Drea
Offline
Berichten: 68

Snap dat er ook een stuk commercieel aanhangt, maar toch op sommige bevindingen komt er in mijn ogen geen vervolg, misschien is dat er wel hoor maar dat hoor je dan niet. Tuurlijk zijn er goede vooruitgangen geboekt maar toch zo summier.
Och ik wil gewoon lezen dat we ECHT kunnen Genezen en weer onbezorgd naar de toekomst kunnen kijken. Maar zover is het vrees ik nog lang niet.

MiB
afbeelding van MiB
Offline
Berichten: 130

Sorrie Drea maar ik vrees dat jouw wens tijdens ons aardse bestaan niet vervuld kan worden. HELAAS!!!

Waar ik me ook aan erger zijn die stukken die ineens opwaaien dat je vitamine zgk (noem maar wat letters) moet innemen om je te wapenen tegen BK. Positief moet zijn of dat je veel vrienden nodig hebt om te overleven. Is gewoon bull sh.t !! Veel vrienden en een positieve insteek HELPEN je om het proces te doorstaan. Maar hulp in de trend van je wordt er beter van.... echt niet.

Gezond leven brengt je het verste en dan nog... tis een loterij. Waarom bij jou die cel getriggerd wordt om te wijzigen zullen ze nooooooooooooooooit achterhalen tenzij je een gen-afwijking hebt.

Dus voor nu (2 jaar na diagnose) ga ik lekker door met mijn leven. Laat de teugels af en toe vieren. Maar vooral GENIET ik!!
Dat kan van een voorjaarszonnetje of een net bloeiende orchidee zijn.

Mijn boodschap is dan ook wees allert, geef het een plekje maar laat het je niet te veel voor de voeten lopen. Met dat laatste laat je kostbare tijd door je vingers glippen.

Gr. Miranda

afbeelding van Drea
Offline
Berichten: 68

Ik ben ook wel tot de conclusie gekomen dat je er weinig over te vertellen hebt. Maar toch zoek ik de ontwikkelingen op mbt borstkanker hoop dan toch op dat ene wonder voor ons allemaal hier. En Miranda je boodschap is luid en duidelijk en helemaal terecht, moet zeggen dat dat de ene keer heel goed gaat maar soms een periode ook niet.
En veel gehoorde uitspraak is op het moment iemand hoort dat je borstkanker had, "ze zijn zo kundig tegenwoordig, de medici".
Tuurlijk zijn ze kundig dat mag ik wel hopen :) maar om nou te zeggen dat er de afgelopen 10 jaar zoveel ontwikkelingen zijn geweest ik weet het niet.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Tja....
Vroeger zeiden ze dat als iemand bv kanker overleefde dat dat dankzij God was en als ie dood ging, was het de schuld van de dokter. Het is moeilijk om te zeggen of je eigenlijk wel iets kunt doen en of de artsen wel wat kunnen doen. Er is wel echt vooruitgang. Je ziet dat er 10% meer kinderen met leukemie in de periode 1988-1992 doodgingen dan in de periode 1998-2002. Dan heb je het wel ergens over !!!

Mbt borstkanker, je ziet dat er 13% meer vrouwen 10 jaar na borstkanker nog in leven is in de periode 1998-2002 dan in de periode 1988-1992. Dan heb je het wel ergens over.

Kijk, dat 75-jarigen de laagste kans hebben om na 10 jaar nog in leven te zijn, dat heeft vooral met hun leeftijd te maken, maar daarna volgen de 15-44-jarigen en dat komt echt doordat de tumor aggressiever is. Oftewel, er zijn wel verbeteringen, maar daar profiteren de jonge vrouwen het minst van.

MiB
afbeelding van MiB
Offline
Berichten: 130

Drea schreef:
.... moet zeggen dat dat de ene keer heel goed gaat maar soms een periode ook niet....

Drea dat hebben we allemaal.
Als ik zelf in deze periode zit dan zonder ik me af.
Kom hier niet veel meer (de verhalen grijpen me dan teveel aan) en zoek elders een afleiding.
De ene keer gaat dat beter dan de andere keer.
Feit blijft dat bij bijv. hoofdpijn die niet verklaarbaar is de waakvlam harder gaat branden!!

Andere amazones die al langer geleden de diagnose hebben gehad schrijven hier ook regelmatig dat dit vlammetje wel blijft branden maar minder fel.
Zelf ben ik zover nog niet.

Gr. Miranda

afbeelding van Drea
Offline
Berichten: 68

Dank je Dees voor je antwoord ja er is dus zeker wel vooruitgang maar voor de jonge vrouw valt het helaas nog tegen.
Ik blijf het moeilijk vinden een hoopvol bericht en daarna is het stil. Maar ik blijf hopen voor ons allemaal.

Miranda bij mij zijn het ook periodes, maar ik kan het nog steeds niet loslaten, het is nu anderhalfjaar geleden maar beheerst toch voor een groot gedeelte mijn leven. Maar dat hoort niet echt bij dit onderwerp geloof ik :)