"Zelfonderzoek borsten nutteloos"

44 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 202
"Zelfonderzoek borsten nutteloos"

http://www.nu.nl/news/1253791/83/%27Zelfonderzoek_borsten_nutteloos%27.html

'Zelfonderzoek borsten nutteloos'
Uitgegeven: 29 september 2007 09:19
Laatst gewijzigd: 29 september 2007 09:21

AMSTERDAM - Het maandelijks zelfonderzoek op borstonderzoek levert geen gezondheidswinst op. Oncologe van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht Elsken van der Wall zegt zaterdag in het AD dat het jarenlang gepropageerde onderzoek alleen maar de kans vergroot op onnodige ingrepen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen die maandelijks hun borsten controleren gemiddeld niet langer leven en ook niet eerder afwijkingen ontdekken. Vrouwen die maandelijks controleren hebben wel een grotere kans op onnodige ingrepen, omdat ze dingen voelen die er niet zijn. Daardoor krijgen ze vaker onnodige onderzoeken en ondergaan ze vaker onnodige mammografieën, waarvan de straling de kans op kanker vergroot.

Volgens Van der Wall voelen of zien vrouwen ook wel afwijkingen aan hun borsten bij het douchen, insmeren of voor de spiegel staan. Volgende maand is het de maand van de borstkanker.

Offline
Berichten: 91

een polletje van maken?;
wie iets ontdekt heeft tijdens een zelfcontrole-moment en wie dat toevallig ontdekte én wie het door een mammo oid te horen kreeg...??

Offline
Berichten: 581

Ik heb het dus zelf ontdekt, maar werd niet serieus genomen door de huisarts...ik moest na 3 jaar compleet in paniek raken en toen pas werd ik doorgestuurd.....

Hoezo. Omgedraaide wereld...(ben nog steeds kwaad als ik heel eerlijk moet zijn)

Offline
Berichten: 9

heb het ook zelf ontdekt,
mammo gemaakt en het was mastopathie
half jaar later weer naar huisarts, had heel veel pijn
"zal wel niks zijn,masthopatie kan pijnlijk zijn hoor, maar voor de zekerheid..."
:evil: : een agressieve tumor van meer dan 5 cm!! :evil:

vraag me ook af of ze de eerste keer ECHT goed gekeken hebben... :shock:

Offline
Berichten: 586

Ik heb ook steeds door zelf-onderzoek de molen aan het rollen gekregen... Eerste keer wel degelijk iets en de tweede keer niet, toen gewoon goed. De derde keer, nu, één plek zelf gevoeld en één plek blijkt alleen op de mammo te zien... We weten nog niet wat er goed is en wat eventueel niet... Ben ik nou typisch een geval van 50/50 ;)!?!?

Offline
Berichten: 2045

icarus schreef:
een polletje van maken?;
wie iets ontdekt heeft tijdens een zelfcontrole-moment en wie dat toevallig ontdekte én wie het door een mammo oid te horen kreeg...??

Poll is gemaakt :wink:
Invullen maar!

Offline
Berichten: 126

Loesje! schreef:
'Zelfonderzoek borsten nutteloos'
Uitgegeven: 29 september 2007 09:19
Laatst gewijzigd: 29 september 2007 09:21

AMSTERDAM - Het maandelijks zelfonderzoek op borstonderzoek levert geen gezondheidswinst op. Oncologe van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht Elsken van der Wall zegt zaterdag in het AD dat het jarenlang gepropageerde onderzoek alleen maar de kans vergroot op onnodige ingrepen.

GRRRRR.

Ze heeft gelijk, zelfonderzoek leidt geregeld tot nodeloos ingrijpen. Maar dan moet ze het hele verhaal vertellen en _ook_ zeggen dat het bevolkingsonderzoek geregeld tot onnodig ingrijpen leidt. Het een is absoluut niet beter dan het andere.

(Data gaat mijn aanstaande stuk in de Volksrant trouwens over.)

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

'Zelfonderzoek leidt tot onnodig ingrijpen', maar geen zelfonderzoek voorkomt niet onnodig ingrijpen :wink:

Offline
Berichten: 202

Ik heb het zelf gevoeld bij onderzoek, juni dit jaar. Toen het er na 1 maand nog steeds zat, ben ik naar de ha gegaan.

afbeelding van ladydaan
Berichten: 112

's morgens kwam ik oud- collega tegen bij Appie. Ik had haar al tijden niet meer gezien.
Ze had in tegenstelling tot toen we samen werkten wel erg kort haar. Voorzichtig gezegd/ gevraagd, dat het korte haar waarschijnlijk geen eigen keuze was.
Nee, dat bleek. Ze had inderdaad o.a. chemo achter de rug. Tja..., wat doe je dan als vrouw: je controleert je borsten, want dat vergeet je ook gemakshalve ook wel eens een maandje.
Drie dagen later zat ik bij de huisarts en een week erna kreeg ik van de chirurg de diagnose borstkanker. Het heeft zo moeten zijn...! Na mijn verhalen zijn er drie mensen in mijn vriendenkring voor een mamma geweest (incl. mijn zus): gelukkig alles goed! A.U.B. : stop met die onzin in de media! Ik ben er boos om! Controle heeft WEL zin!

afbeelding van ladydaan
Berichten: 112

Vergeet nog iets:
Beste Karin (Spaink):
Ik zag een verwijzing naar een stuk van jou op de voorpagina van het AD, maar kon het verder in de krant niet terug vinden. Ik begrijp nu dat het later komt?
Ik zal het zeker lezen! Heb ook bewondering voor je openhartige manier van schrijven! Zelf veel steun aan gehad!
Groet, Diana

Offline
Berichten: 126

ladydaan schreef:
Beste Karin (Spaink):
Ik zag een verwijzing naar een stuk van jou op de voorpagina van het AD, maar kon het verder in de krant niet terug vinden. Ik begrijp nu dat het later komt?

Da's dat boekje dat vandaag zou uitkomen en nu pas 3 oktober verschijnt. En dank voor je compliment, graag gedaan :)

Offline
Berichten: 766

Ik kwam er toevalligerwijs achter.
En ik denk dat , wanneer ik regelmatig bewust zelfonderzoek zou hebben gedaan, ik de tumor eerder zou hebben gevoeld.

Offline
Berichten: 137

Ik heb twee keer borstkanker gehad.
En allebei de keren heb ik het zelf ontdekt. :(
De tweede keer was net nadat er twee weken van te voren mijn allereerste mammo gemaakt is na de chemo kuren, waarop ze het knobbeltje hebben "gemist" En het was niet klein maar ruim drie centimeter! Ook op de echo was het niet te zien. Pas na een biopt onder geleide echo(ik weet niet precies hoe dat heet) hebben ze het "gevonden" :cry:

Over dit soort berichten maak ik me dus heel erg kwaad. Als ik zelf niet alert geweest was, dan had ik hier nu niet meer gezeten!

Offline
Berichten: 653

Ik controleerde mijn borsten af en toe (ik denk eens in de 3 maanden) en heb daarbij mijn knobbeltje niet opgemerkt.
Na het douchen, toen ik me insmeerde met bodylotion, voelde ik een knobbeltje in mijn linkerborst. niet opgemerkt bij zelfonderzoek dus, maar omdat ik mijn borsten wel af en toe controleerde, wist ik zeker dat dit er niet eerder had gezeten en heb ik me niet laten wegsturen bij de huisarts.........Ik heb gestemd op toevalligerwijs, maar vind dat dus niet helemaal kloppen..............

afbeelding van sjakkie
Berichten: 872

Hmmm ik heb bijna hetzelfde verhaal als Kris. Ik voelde onder de douche ook voor het eerst mijn knobbeltje. Wel omdat ik op onderzoek uitging omdat mijn borst maar pijnlijk bleef nadat de hond er vol op gesprongen was... ik hang dus tussen de twee opties in ook.

Offline
Berichten: 762

Ik heb ook gestemd op toevalligerwijs. Ik controleeerde wel af en toe, maar niet regelmatig, ging nu op onderzoek uit omdat mijn tepel jeukte/raar volede...

Offline
Berichten: 1768

Ik deed echt nooit aan zelfonderzoek, dacht niet dat dat nodig was als 30-jarige.
Heb het knobbeltje zelf ontdekt toen ik me onder de douche inzeepte, rond mijn 31e verjaardag.
Het moet supersnel gegroeid zijn want het zat op een plek waar het echt niet te missen was... De tumor was zelfs met het blote oog waar te nemen! Als ik het knobbeltje toen onder de douche niet had gevoeld, had ik het snel daarna wel gezien :?

Offline
Berichten: 205

ik ben zo iemand die door zelfonderzoek 2 keer een onnodig onderzoek heeft gehad :roll: :-s

maar wat moet je dan :? dat zegt miep er niet bij [boos]

Offline
Berichten: 91

ik heb ingevuld dat het door een ander (lees:partner) ontdekt is maar eigenlijk zit er ergens in mijn "bijna bewuste"een moment onder de douche dat ik eerder al iets voelde-tot op de dag van vandaag weet ik niet of dat een echte herinnering is of een zelf geconstrueerde herinnering (met wat voor doel dan ook...)

Offline
Berichten: 434

Ik kwam er toch echt tijdens zelfonderzoek achter hoor, toen het er een maand later nog zat ben ik naar de ha gegaan.
Als ik geen zelfonderzoek zou hebben gedaan was ik er idd vast ook wel een keer "toevallig" achter gekomen, maar hoe ver was het dan misschien al gweest?

Offline
Berichten: 743

Dit 'nieuws' hoorde ik idd ook gisteren toen ik in de auto zat, op de radio. Ik moest me echt inhouden om geen krachtterm te laten ontsnappen.....

Ik wist het, dat ik ooit nog eens zoiets zou horen. Net na mijn officiele diagnose heb ik een arts horen zeggen dat 'zelfonderzoek je overlevingskansen niet beinvloedt'!
Maw als je de pineut bent, dan ben je de pineut.....
Dus meer geld lospeuteren voor meer onderzoek en betere behandelingen gaat voor investeren in preventie...stelletje...:evil:

Zelfonderzoek en de regelmaat daarvan is juist nodig, om veranderingen te ontdekken en in de gaten te kunnen houden, zijn ze nou helemaal getikt! Het draait ook alleen maar om kosten - baten, en ik ben geen onkostenpost goffa de goffa!

Zelf ontdekt, 1,5 jaar aan lijntje gehouden, en vervolgens eindelijk na vier maanden geopereerd! Steeds omdat ze mij als 'niet allarmerend' bestempelden!

Mijn ervaring is juist: ook al ontdek je het zelf, als je daarna afhankelijk bent van een lapzwans van een huisarts en zelf niet achterdochtig genoeg bent.....heb je idd niks aan zelfontdekken!

Maar ervan uitgaand dat ik hopelijk een grote uitzondering ben, moeten we anderen een goede timing van behandeling niet gaan ontnemen!
Ik ben volgens mijn ex-huisarts met veel pech 'door de mazen geglipt, omdat van elke 200 vrouwen die hier langskomt met een klacht er maar een borstkanker blijkt te hebben', tjonge wat een kulargument!

En ja, ik kan er nog woest om worden, en wat me ook niet echt helpt is dat mijn ontdekkingsdag samenvalt met de geboorte van mijn kind, en dat ze haar geboortemaand sindsdien borstkankermaand noemen, en dat ze dinsdag 5 wordt [wat in het gunstigste geval de laatste pil en prik zou hebben betekend], nee, dat alles helpt niet mee mijn woede in te dammen, ik ben nog steeds boos.

Excuus, het is gewoon geen geschikt moment, maar moest het toch kwijt, jullie begrijpen me tenminste....

afbeelding van sjakkie
Berichten: 872

Loesje schreef:

Excuus, het is gewoon geen geschikt moment, maar moest het toch kwijt, jullie begrijpen me tenminste....

[jamaar] wat nou excuus... het is deze maand gewoon net ff heftiger allemaal dan dat het normaal allemaal al is. Zeker in jouw geval met de geboortemaand van je meissie ook nog erbij

Ik vond de timing en de strekking van deze boodschap zeer ongepast zo vlak voor bk-maand.. alhoewel de strekking natuurlijk wanneer dan ook nergens op slaat :evil:

Offline
Berichten: 743

sjakkie schreef:
Ik vond de timing en de strekking van deze boodschap zeer ongepast zo vlak voor bk-maand.. alhoewel de strekking natuurlijk wanneer dan ook nergens op slaat :evil:

Als men er dan ook nog bij zegt dat het vooral om de kosten gaat die gemaakt worden om mensen uiteindelijk te kunnen melden dat er niks aan de hand is [en wat is daar mis mee denk ik dan....], en dat het andersom ook geldt, dus dat continu gerustgesteld worden door je huisarts of specialist ook niet altijd garantie biedt voor gezondheid, maar dat men uiteindelijk altijd de eigen intuitie moet volgen.....?
Kijk dan zijn we tenminste eerlijk. Nu weet ik niet of de media voor het gemak andere kanten van de medaille heeft weggelaten [zou me niks verbazen] maar ja.....eenzijdig blijft het wel, en kwetsend ook....

Offline
Berichten: 1446

Ik wil even melden dat dit nieuws over het zelfonderzoek niet helemaal zo eenzijdig is als er gemeld wordt in het artikel. In de Libelle van deze week staat een heel artikel over de mammapoli van het jaar, in het AvL. Ik zal even kort opschrijven hoe ik het gelezen heb (heb de Libelle niet bij de hand), hoop dat ik het goed heb begrepen.

Naast het bericht over het zelfonderzoek, staat daarin onder andere dat het niet zinvol wordt geacht de leeftijdsgrens van het bevolkingsonderzoek te verlagen. Voor wat betreft jonge vrouwen denken ze dat het beter is een vragenlijst af te werken (standaard voor alle vrouwen op een bepaalde leeftijd), om het risico te bepalen. Als je dan in een hoog-risico-profiel valt, kom je in een screeningsprogramma wat afgestemd is op jonge vrouwen. Op die manier zou borstkanker bij meer jonge vrouwen vroeger worden ontdekt dan bij zelfonderzoek. En uiteindelijk zou dit bijdragen aan aanzienlijk minder sterfgevallen.

Misschien heeft iemand de Libelle in huis en kan de precieze tekst van het stukje hier even geplaatst worden.

Offline
Berichten: 743

Hum....dus zoals soms "what you see" niet is "what you get", zo geldt dat dus blijkbaar ook bij wat "what we hear...."

wat het ook n.a.v. die tachtigjarige dame die een screening eiste nadat die haar geweigerd was vanwege de 75 jaars grens....en toen idd bk bleek te hebben?

Ik vermoedde het eigenlijk wel....maar veel te emotioneel gereageerd... komt misschien ook door de timing, ik kan nu niks hebben....

afbeelding van Gosia
Offline
Berichten: 46

Bij mij is het ontdekt op de eerste mammo-foto, toen ik een oproep kreeg voor het landelijk onderzoek.
Zal ik nu invullen dat het "door een ander" ontdekt is?

afbeelding van nachtvlinder
Berichten: 302

:shock: toen ik de pol deed stonden maar twee opties dacht ik echt ik heb geschreven door toeval, maar het was een andere arts die het ontdekt heeft dus ik heb het fout gedaan :?

afbeelding van Karin
Berichten: 394

Hoe er dan ook over gedacht wordt even terzijde, want die discussie ga ik nu even niet aan: vanavond ga ik naar een bijeenkomst in het Praethuys in Alkmaar over borstzelfonderzoek door de GGD. Puur uit interesse.

Voor puber is het nog een stap te hoog en dat snap ik. Ik heb voorzichtig gevraagd of ze daar interesse in zou hebben. 'Mam, ik heb al een folder in mijn bureaulade liggen'. :shock:

Ik snap je gevoel hierin hoor Loesje en zeker in deze periode.

Offline
Berichten: 126

Ik heb zojuist in mijn blog een stuk gezet dat een reactie is op deze discussie:

http://forum.de-amazones.nl/viewtopic.php?t=7649

afbeelding van Karin
Berichten: 394

Ik ben vanavond naar een informatieavond over borstzelfonderzoek geweest vanwege de discussie die op verschillende plekken gevoerd wordt en ook uit interesse, omdat ik wilde weten hoe men staat tegenover het begeleiden c.q. stimuleren van jonge vrouwen die zelf een moeder hebben/hadden met borstkanker.

Ik vond de opzet goed, maar heb eerlijk gezegd wel mijn neus gestoten. Ik raakte helemaal vast, omdat oud zeer onverwacht naar boven werd gehaald door de uitspraak van een huisarts met 30-jarig ervaring.

Misschien dat je er als borstkankerpatiënt anders tegen aan kijkt, dat kan ook. Er waren er 3, waarvan één vrijwilligster van het Praethuys met een goed ervaringsverhaal. Ik vond dat ze het goed presenteerde.

Ik stoorde me aan het feit dat de arts tijdens zijn inleiding zei: 'dan vraag ik of de patiënt haar BH-tje uit wil doen'. Ik vond dat niet grappig en zelfs denigrerend overkomen. Misschien hadden ze beter een huisarts in opleiding / ervaringsdeskundige / Amazone kunnen vragen. :wink:

Waar ik echt dicht van sloeg was zijn opmerking, dat het tegenwoordig niet meer voor komt, dat vrouwen te laat signaleren als er tekenen zijn zoals een ingetrokken tepel of een ontstekingsreactie. :shock: PARDON.

Ik had geen zin om publiekelijk te reageren en kreeg de kans niet hem terecht te wijzen na afloop.
Regelmatig zelfonderzoek, van nature ingetrokken tepels (voor mij dus geen signaal) en out of the blue een ontstekingsreactie en 'sinaasappelhuid' en binnen 1 week een huisarts opgezocht. Kenmerk van een Mastitis; een verrassingsaanval voor 1% van de groep borstkankergevallen. Niet voelbaar door een knobbeltje. HOEZO TE LAAT.

Ik was nog van plan om binnen het forum als gast te posten, omdat dit een zeer gevoelige snaar heeft geraakt en meelezers naar mijn laatste posting kunnen kijken. Het kan me echter niets schelen en zelfs het 'gevaar' dat een ongewenste meelezer iets zou kunnen schrijven, weerhoudt me niet. Ik ben een vriendschap verloren door iemand die o.a. vond dat ik het aan mezelf te danken had en niet alert had gereageerd door op tijd naar een arts te gaan. Ik dacht dat ik het verwerkt had ...

Daarna merkte hij op: 'ik zeg tegen de meeste vrouwen (en zeker als ze niet in de menopauze zijn) altijd na een maand of drie terug te komen, omdat er tijdens de menstruatie wel eens een strengetje voelbaar is of een lymfekliertje opgezet kan zijn. Je hoeft niet direct naar de huisarts te hollen als je iets voelt, maar kijk het eerst even aan'.

Met andere woorden: vroeger holden ze niet en tegenwoordig hollen ze te veel en te snel (is mijn interpretatie dan zeg ik er volledigheidshalve bij).

Verder was het een goede avond en de voorlichtster van de GGD heeft erg haar best gedaan.
Natuurlijk waren er ook 'struisvogels' aanwezig. Een dame naast mij zei: 'er zit bij ons geen kanker in de familie en ik leef zó gezond dat het mij niet gaat overkomen'. Grrrrrrrr

Offline
Berichten: 743

Knap dat je gegaan bent, Karin, maar mijn bek valt open, en er rolt bijna nog een brief uit ook als ik niet oplet....nee geintje .....

zie je nou, dat heb ik dus ook, dat knagende gevoel als mensen doen of de tijd met de technische ontwikkelingen mee is gehold, en dat het hen wel zal passeren, die houding van "ik ben slimmer dan jij, nu ik dit allemaal weet...", nou niet dus .....

en wat een omhooggevallen kerel was dat dan zeg....
goed dat er nog anderen waren die de avond echt nuttig hebben kunnen invullen....

loesje

afbeelding van nachtvlinder
Berichten: 302

:shock: :shock: nou karin als ik dus daar was geweest en hij had dat van die ingetrokken tepel gezegt waar ik bij was had ik dus echt wel hardop gezegt dat hij uit zijn nek stond te l&llen dus, zoals je weet heb ik die ingetrokken tepel gezien als het tergend veel afvallen in een korte tijd. dus ook dat kan echt gebeuren :shock:

wel fijn dat je avond verders wel goed is geweest.
ja en die struisvogels zullen we er wel altijd tussen blijven houden he?

Offline
Berichten: 653

Ik zit me helemaal op te winden....................... :?

en dan die mevrouw!!! Dat laatste geldt ook voor mij! Gelukkig was ik niet zo naief te denken dat ik daarom geen kanker kon krijgen en ben GELIJK naar de huisarts gegaan (en heb dus niet 3 maanden afgewacht. En dat was maar goed ook....................grrrrrr!!)

Offline
Berichten: 766

Karin, wat goed dat je gegaan bent. Ondanks dat het bij jou zo veel oud zeer oproept. [troost]

:shock: Jij weet (helaas) wel beter, maar hoeveel (jonge) vrouwen zullen zich door zo'n arts weg laten sturen. Onvoorstelbaar!

Offline
Berichten: 1768

Karin, ik lees je verhaal met open mond :shock:.
Ik denk dat ik ruzie had gekregen als ik daar was geweest :evil:
Ben veel te emotioneel en impulsief om in een dergelijke situatie mijn mond te kunnen houden. En realiseer me steeds weer wat een geluk ik heb gehad met mijn eigen huisarts, die toch ook in de 60 en van de oude stempel was...

Wat naar dat er bij jou oud zeer naar boven kwam [troost]

Offline
Berichten: 186

Karin, wat vervelend dat het je zo gekwetst heeft. Ik vind het knap van je dat je gegaan bent en je kwetsbaar op hebt durven stellen (je weet immers niet van tevoren wat zo'n avond brengt, dat blijkt wel weer). Het maakt ons er wel weer van bewust dat er bij veel mensen nog onbegrip en onwetendheid is. Hoe vaak ik bijvoorbeeld niet uit moet leggen dat ik geen idee heb of ik genezen ben, en welke angst er iedere keer de kop op steekt als ik ergens iets voel (al is het in m'n dikke teen... :( ).
Nog even over het zelfonderzoek... Ik weet wel zeker dat het belangrijk is om regelmatig je borsten te onderzoeken! Voor de prognose is het belangrijk hoe groot de tumor is. Bij een grote tumor (die snel groeit) is je prognose toch echt anders dan bij een kleine tumor. Dus lijkt het me toch echt wel belangrijk om het zo vroeg mogelijk te ontdekken, en aangezien jonge vrouwen niet in het bevolkingsonderzoek zitten, moeten we zelf proberen het zo vroeg mogelijk te ontdekken door voelen.
Ik vind het overigens ook belangrijk dat jonge vrouwen die vermoeden dat ze een extra risico lopen de mogelijkheid geboden wordt om regelmatig bijv. een MRI te krijgen (ook als er geen enorme aantallen van bk in de familie voorkomen). Toen mijn zus op 36-jarige leeftijd borstkanker kreeg, hebben we gevraagd of het erfelijk kon zijn. Nee zeiden de artsen, daar was geen sprake van. 5 jaar later, inmiddels ook 36, kreeg ik het (bijna zeker erfelijk zeiden de artsen toen :? ). Ik had achteraf gezien graag meteen nadat er bij mijn zus bk was geconstateerd vaker gecontroleerd willen worden (destijds gingen we nog klakkeloos op het oordeel van de arts af. Nu, enkele ervaringen later zou me dat niet meer overkomen). Dan was het bij mij misschien in een vroeger stadium ontdekt en was mij behalve veel leed, ook veel in duigen gevallen toekomstdromen bespaard gebleven. Ik had er graag (soms misschien onnodige) onderzoeken voor over gehad. We moeten echter leven met de realiteit en niet met als...

afbeelding van Karin
Berichten: 394

Quote:
Het onderzoek zelf kan geoefend worden op "kunstborsten". http://www.ziekenhuisamstelland.nl

Tijdens de info-avond in Alkmaar heb ik geoefend op die "kunstborsten", maar ze waren zo klein, dat de 2 tumoren slecht te voelen waren. De borsten waren overigens geleend van het VU. Ik vond de voorlichtingsfilm van prof. M *chirurg in het Vu) wel oké. Er werd een patiënt geïnstrueerd bij het zelfonderzoek.

In de komende nieuwsbrief van de Amazones wordt overigens ook aandacht besteed aan het borstzelfonderzoek.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

ik had hem er mee om de oren geslagen.

Desnoods met dat BH'tje van je ;-)

[kiss]

Offline
Berichten: 743

maarrrr...denk ik dan steeds....

als je het dan zelf ontdekt, en je bent vervolgens overgeleverd aan een huisarts die de boel bagatelliseert, zoals mij is overkomen, [ja ik weet het, had ik mezelf maar niet moeten laten sussen, mijn eigen intuitie meer moeten laten spreken, nu ben ik wel wijzer...] dan ben je nog steeds even ver van huis, dat is zo frustrerend...

zelfbewustzijn en zelfonderzoek is zeer belangrijker, maar net zo belangrijk is de aandacht ervoor in de huisartsenopleiding...!!!

Offline
Berichten: 990

Loesje schreef:
maarrrr...denk ik dan steeds....

als je het dan zelf ontdekt, en je bent vervolgens overgeleverd aan een huisarts die de boel bagatelliseert, zoals mij is overkomen, [ja ik weet het, had ik mezelf maar niet moeten laten sussen, mijn eigen intuitie meer moeten laten spreken, nu ben ik wel wijzer...] dan ben je nog steeds even ver van huis, dat is zo frustrerend...

zelfbewustzijn en zelfonderzoek is zeer belangrijker, maar net zo belangrijk is de aandacht ervoor in de huisartsenopleiding...!!!

Hier wordt hard aan gewerkt!( geloof me)

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Loesje schreef:
maarrrr...denk ik dan steeds....

als je het dan zelf ontdekt, en je bent vervolgens overgeleverd aan een huisarts die de boel bagatelliseert, zoals mij is overkomen, [ja ik weet het, had ik mezelf maar niet moeten laten sussen, mijn eigen intuitie meer moeten laten spreken, nu ben ik wel wijzer...] dan ben je nog steeds even ver van huis, dat is zo frustrerend...

zelfbewustzijn en zelfonderzoek is zeer belangrijker, maar net zo belangrijk is de aandacht ervoor in de huisartsenopleiding...!!!

Loesje,.... achteraf is het gemakkelijk praten. Ik vind het heel logisch dat je je door de huisarts hebt laten sussen. Mij hebben ze ook laten gaan na een echo en mammografie waar niks op te zien was. Half jaar later godzijdank bruin vocht uit mijn borst en dus een tumor van 10 bij 6 bij 7 cm. Ja, ook ik heb me met een kluitje in het riet laten sturen, maarja.... Je draait de tijd niet meer terug. Ik heb de maatschap Radiologie een brief gestuurd, een topreactie van de desbetreffende radioloog gehad (die me opbelde) en sindsdien kan ik het laten rusten. Ik heb gewoon vette pech gehad en jij ook.

Offline
Berichten: 743

Dees schreef:
.... Ik heb gewoon vette pech gehad en jij ook.

maar jij kunt jezelf niets kwalijk nemen, in mijn ogen dan, wat niet te zien is, is niet te zien......vergeef me als ik je ermee beledig, ik kan nooit jouw gevoel daarbij inschatten....

maar ik had toch beter moeten weten, ik heb die streng van begin af aan voelen zitten en mijn huisarts ook, maar die draaide inwendig zijn af te vinken lijstje risicofactoren af en daar viel ik net doorheen, en dat van die 'dikke pech', dacht ik ook heel lang, maar ik heb gewoon willen horen wat hij zei, keer op keer " het voelt niet allarmerend hoor....het is maar een melkklierstrengetje, maak je niet ongerust" en toch...ik kaartte het aan direct na de geboorte van mijn kind in het ziekenhuis, een maand later, een half jaar later, tussendoor een keertje aan een vervanger, anderhalf jaar later..... dus ergens geloofde ik het niet....en toch zo laat gehandeld, alleen maar omdat opeens een knoeperd van een bult in mijn oksel zat..... met een andere huisarts had het niet zover hoeven komen, nee....ik moest zelf een echo eisen....omgekeerde wereld, kan er nog niet over uit!!!! Ik word ook misselijk als ik bedenk dat die okselzwelling mijn laatste waarschuwing is geweest, wat als.....:roll:

nee, als er een curriculum 'vrouwen niet van het kastje naar de muur sturen' op de huisartsenopleiding komt, schrijf ik me als eerste in als gastspreekster.....!!!!

sorry, off topic ....

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Loesje schreef:
Dees schreef:
.... Ik heb gewoon vette pech gehad en jij ook.

maar jij kunt jezelf niets kwalijk nemen, in mijn ogen dan, wat niet te zien is, is niet te zien......vergeef me als ik je ermee beledig, ik kan nooit jouw gevoel daarbij inschatten....

Nou, er zat wel een plek, goed voelbaar. Omdat gezegd werd dat het klierweefsel was, was het voor mij vanaf dat moment klierweefsel en heb ik zelfs niet in de gaten gehad dat het ding enorm groeide. 6 bij 7 bij 10 cm, dat is echt een enorme plek en eerlijk gezegd, toen ik het eenmaal wist, was die goed te voelen ook. Als ik toen had geweten, wat ik nu weet, was ik vast doortastender geweest, maarja,... het is best lekker gerustgesteld te worden....

Mag ik me opgeven als gastspreker 2 voor die opleiding? Mijn huisarts had me nl naar de Mammapoli moeten sturen ipv naar Radiologie.

Ik kan me goed voorstellen dat je het je huisarts nog steeds kwalijk neemt. Heb je het hem ook gezegd? Of... een officiele klacht ingediend?