adjuvante chemo bij borstsparende operatie mulifocale tumor

51 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 49
adjuvante chemo bij borstsparende operatie mulifocale tumor

Hallo Amazones,

Sinds een maand weet ik dat ik borstkanker heb. Ik ben vorige week borstsparend geopereerd en heb vandaag het een deel van de uitslag via de telefoon gehad. Ik had eigenlijk volgende week pas een afspraak staan, maar kon niet zo lang wachtenen heb dus gebeld :)

Dit is wat ik nu weet:

De tumor is multifocale er is een klein stukje invasief ductaal cardinoom en veel DCIS. De tumor is een T2
De snijranden waren schoon en de lymfeklieren ook
Het is een graad 1
Hormoongevoelig
Ik krijg bestraling en chemo en hij heeft het voor de operatie ook gehad over een hormoonbehandeling.

Kan iemand mij meer info geven over dit soort kanker?
Welke chemo er over het algemeen gegeven wordt?
en vooral welke vragen ik nog moet stellen aan de arts?

Alvast bedankt!

Offline
Berichten: 187

Lieve Manar,
Wat een klap he, om ineens zulk rotnieuws te krijgen.
Ik kan je inhoudelijk niet van veel antwoorden voorzien, aangezien we redelijk tegenover elkaar staan hierin... Ik had een graad 3, triple negatief, neo-adjuvante chemotherapie en een amputatie met directe reconstructie.
Wel kan ik je de tip meegeven om alles, maar dan ook alles dat je te binnen schiet, op te schrijven en pen&papier mee te nemen naar het gesprek. Geen enkele vraag is stom of gek, het gaat immers op jouw lijf en jouw leven!
Ik hoop dat er rap iemand reageert die je inhoudelijk kan beantwoorden.
Sterkte meid!
Liefs, Belle

Offline
Berichten: 1108

Hoi Manar,
Een multifocale tumor betekend dat er meerdere gelijktijdig voorkomende tumorhaarden zijn. Graad 1 zegt iets over de snelheid waarmee de tumor groeit en hoeveel de cellen nog lijken op normaal borstweefsel. Je hebt 3 gradaties en graad 1 is de gunstigste. Schone snijranden zijn superbelangrijk en schone lymfeklieren is natuurlijk ook goed nieuws. Invasief ductaal carcinoom is de meest voorkomende vorm van borstkanker. T2 zegt iets over de grote van de invasieve tumor (dcis hoort hier niet bij). Deze was bij jou tussen de 2 en 5 cm. Omdat je jonger bent dan 35 krijg je volgens het protocol altijd chemo. En omdat ie hormoongevoelig was krijg je ook een hormoonbehandeling (tamixofen) Welke chemo dat gaat je oncoloog vertellen. Bij sommige kuren kun je gebruik maken van de hoofdhuidkoeler dan heb je kans dat je je haar behoudt.
Veel sterkte!

Offline
Berichten: 49

Bedankt voor jullie antwoorden! Wat ik nu dan nog niet snap is; waarom ze toch bestralen als chemo alle kankercellen vernietigd?

afbeelding van Kellly
Berichten: 1418

manar, OF chemo alle kankercellen vernietigt is de vraag. Dat is de bedoeling van chemo. Maar of het inderdaad altijd werkt is niet te zien. Daarom wordt er soms ook nog bestraald, zeker bij borstsparende operaties. De kanker wordt zo agressief mogelijk aangepakt om te zorgen dat ie NOOIT meer terug komt. Toch zie je dat soms helaas wel gebeuren. Waarom dat zo is, is niet bekend.
Waar ik wel benieuwd naar ben, is waarom je op jouw leeftijd borstsparend geopereerd bent. Als ik het goed heb (en correct me if im wrong) wordt er onder de 35 jaar eigenlijk altijd een amputatie aangeraden. Dit zou volgens mij dan betekenen dat je de bestraling- met alle gevolgen van dien- kunt skippen. Bij sommige ziekenhuizen kunnen ze dan direct een reconstructie van je borst doen. er zullen hier vast nog wel meer dames op je bericht reageren, die exact weten hoe dit zit.
Ik weet niet hoe het zit met je kinderwens, maar als je die hebt, is het raadzaam je in te lezen over behoud van vruchtbaarheid of eventueel invriezen van embryo's/ eierstokweefsel. Door chemo en de HT raak je namelijk -in principe tijdelijk- in de overgang. Ook heeft chemo een effect op je vruchtbaarheid.
Ook kom je in aanmerking voor een erfelijkheidsonderzoek. Kom t er bk in de familie voor?
Veel komt er op je af he ineens, stel al je vragen gerust, het is een enorm oerwoud in het begin.

Offline
Berichten: 49

Hoi kellly,

Het borstsparend opereren was eigenlijk een gokje. Ik mocht kiezen of totale aputatie, of borstsparend met grote kans op een heroperatie als de snijranden en/of okselklieren niet schoon waren. was gelukkig niet het geval. Wel heeft de oncoloog mij gezegd dat ik in beide gevallen bestraling zou krijgen. Mijn tumor bestond uit 2/3 dcis en 1/3 invasief.

Mijn vruchtbaarheid heb ik nog niet besproken met mijn arts, maar dat ga ik zeker nog doen. zeker de vragen of een volgende zwangerschap risicovol is, omdat ik tijdens de zwschap de BK heb ontwikkeld.
BK komt in de verste verte niet voor in de familie. :? Maar wil we graag weten of mijn kindjes nu ook een risico lopen.

Offline
Berichten: 4231

Manar, ik zou je aanraden om je vruchtbaarheid snel te bespreken, want evt kun je doorverwezen worden naar een van de hierin meer gespecialiseerde ziekenhuizen (ik dacht Leiden LUMC, Amsterdam AMC, Maastricht AZM). Waarschijnlijk zal je voor de komende jaren een volgende zwangerschap worden ontraden ivm hormoongevoelige bk, daarbij (mocht het je nog niet verteld zijn) is de hormoonbehandeling meestal voor vijf jaar.

Wat bedoel je trouwens met dat je wilt weten of je kindjes een risico lopen? Bedoel je voor later als zij groot zijn, om zelf bk te krijgen? Of dat je ze kunt hebben 'besmet' met jouw bk nu? (Dat laatste is gelukkig niet mogelijk!)

Ik haal zo een topic omhoog voor je over spoed-ivf bij hormoongevoelige bk.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Manar, woon je in Nederland? Borstkanker is niet overdraagbaar op je kindje, ook niet via borstvoeding. Mocht het genetisch zijn, dan heeft ieder kind 50% kans om die genetische mutatie van jou geërfd te hebben.

afbeelding van Kellly
Berichten: 1418

ik ben ook wel benieuwd in welk zkhs je wordt behandeld
kiezen tussen borstbesparend en amputatie op 30 jarige leeftijd? volgens mij is dat niet overeenkomstig de landelijke richtlijn mamacarcinoom.
je kunt ze terugvinden... ik weet even niet waar, misschien dat iemand dat voor me kan liften??

Offline
Berichten: 4231

Borstsparend sta ik niet heel erg van te kijken. Vond mijn eerste chirurg ook meer dan voldoende, ik was toen 32. De richtlijn zegt dat er 'een voorkeur' is voor amputatie bij vrouwen jonger dan 35 jaar (vanwege een verhoogde kans is dat de kanker teruggroeit in de borst), maar niet dat het absoluut noodakelijk is.

afbeelding van Kellly
Berichten: 1418

Jonge leeftijd (≤ 40 jaar) is een onafhankelijke (negatieve) risicofactor voor het optreden van een locaal recidief na MST.

http://www.oncoline.nl/mammacarcinoom

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Chirurgen willen liever borstsparend opereren, dat vinden ze zelf mooier. Mij is het ook geadviseerd, ik was toen 28. Destijds stond in de toenmalige richtlijn wel dat onder de 35 jaar amputeren het advies was. Daar heb ik ook aan vastgehouden en nooit spijt gehad.

Manar, je hebt in ieder geval geluk met een graad I-tumor, dat komt (op jonge leeftijd) niet vaak voor.

Offline
Berichten: 4231

Zelfde ziekenhuis als ik he Maisa ;-)

Manar, wat Maisa zegt klopt: graad I is een 'geluk bij een ongeluk'.

Offline
Berichten: 49

Ik bedoelde of ze een risico lopen om kanker te krijgen op latere leeftijd door erfelijkheid.

Ik woon trouwens in het Belgie. En mij is me verteld dat de risico's even groot waren :? Meer ik ga het zeker nog een keer vragen. want ik ga nu wel erg twijvelen. Zijn de richtlijnen zo erg verschillend per land? eerst wilde de oncoloog ook absoluut amputeren, maar na de biopsie wilde hij toch een poging doen. Hij beslist trouwens niet alleen, maar een heel team van artsen neemt deze beslissing.

afbeelding van Kellly
Berichten: 1418

volgens mij lees ik ook in de richtlijn dat je bij een amputatie om de bestraling heen kunt, maar ik weet het niet zeker. ik zou dat echt nog eens goed navragen, want ik weet van vele lotgenoten dat dit achteraf hun voorkeur had gehad ivm alle klachten na bestraling.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Bergamot schreef:
Zelfde ziekenhuis als ik he Maisa ;-)

Nee toch? Het was aan de andere kant van de stad dan waar jij woont.

Offline
Berichten: 49

Was er ook erg 'blij mee'. Mij was me voor de operatie verteld dat ik geen chemo kreeg. Maar nu willen ze toch het zekere voor het onzekere nemen.

afbeelding van Kellly
Berichten: 1418

Manar, ik weet niet of de landelijke richtlijn in belgie anders is dan in Nederland
ik kan m ook niet vinden op google ; hij zal ongetwijfeld anders heten

Offline
Berichten: 49
Offline
Berichten: 49

Chirurgie
Borstsparende chirurgie geeft dezelfde overlevingsvoordelen als gemodificeerde radicale mastectomie voor vrouwen met een stadium I of II borstkanker die in aanmerking komen voor borstsparende chirurgie. De keuze van ingreep moet individueel bepaald worden voor deze patiënten. Ze moeten vooraf volledig geïnformeerd worden over de opties. Bij vrouwen met primaire borstkanker kleiner dan 3 cm en klinische en echografische negatieve klieren moet een sentinelklierwegname (SLNB)
gebeuren. Als de sentinelklier positief is (>0.2 mm) is een okselklieruitruiming level I en II aangewezen. Ook als een SLNB onmogelijk is, is een okselklieruitruiming level I en II aangewezen.
Voor tumoren groter dan 3 cm of bij klinisch positieve klieren is een okselklieruitruiming level I en II noodzakelijk.

Radiotherapie
Bij patiënten met invasieve borstkanker is radiotherapie aangewezen na borstsparende chirurgie. Radiotherapie van de thoraxwand na mastectomie is aangewezen voor pT3 tumoren, pN+ tumoren (wat het aantal positieve klieren ook is) en lymfovasculaire invasie. Bestraling van de interne mammaire klierketen en van de oksel dienen besproken te worden tijdens het multidisciplinaire teamoverleg. Als adjuvante chemotherapie en radiotherapie aangewezen zijn, dient de chemotherapie eerst gegeven te worden.

Offline
Berichten: 1446

Kellly schreef:
volgens mij lees ik ook in de richtlijn dat je bij een amputatie om de bestraling heen kunt, maar ik weet het niet zeker. ik zou dat echt nog eens goed navragen, want ik weet van vele lotgenoten dat dit achteraf hun voorkeur had gehad ivm alle klachten na bestraling.

Dat kan alleen bij bepaalde tumorkenmerken. Bij een hogere graad en/of grote tumor of meerdere tumoren die dicht aan de borstwand zitten, volgt ook bestraling na amputatie.

Offline
Berichten: 4231

Bij mij hoefde er na amputatie niet bestraald te worden (graad 3 tumor, net geen 2 cm, schone klieren).

Offline
Berichten: 4231

Volgens mij is dit de BE richtlijn Manar: [url=https://portal.health.fgov.be/pls/portal/docs/PAGE/INTERNET_PG/HOMEPAGE_...(EN)_9.PDF]klik[/url]

Offline
Berichten: 49

Het volledige rapport (in het engels) kan geraadpleegd worden op de site van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg.
http://www.kce.fgov.be - rubriek publicaties

De tekst die ik geplaatst heb was hier een vertaling van. Dit was dan ook kun referentie.

Bij mij ging het ook om een tumor van 2.8 cm maar niet dicht tegen de borstwand. eigenlijk met onder de huid, net naast de tepel.

Offline
Berichten: 49

Heb ook de richtlijnen gevonde van het ziekenhuis waar ik behandeld word. Maar wordt er niet echt wijzer van :)

http://www.uzbrussel.be/u/view/nl/4376159-Senologie.html

Offline
Berichten: 45

Ik heb ook een amputatie gehad (IDC, graad 3, triple negatief, 1.7 cm, 1 cm onder de huid, geen uitzaaiingen in de lymfe) Het kon ook borstbesparend maar met het oog op de reconstructie heb ik gekozen voor amputatie. Ik heb daarna geen bestraling meer gehad(word in Vlaanderen behandeld) Er was wel lymfovasculaire invasie. Volgens de richtlijnen had ik dus toch nog bestraling moeten hebben?

afbeelding van Amanda
Offline
Berichten: 27

Ik ben 34 met een T2, graad 3 met een micro-uitzaaiing in de lymfe. Mij is gezegd dat borstsparend dezelfde overlevingskansen geeft. Dat staat ook in de richtlijnenen. Het is wel zo dat de kans op een recidive groter is onder de 35, maar dat de overlevingskans sowieso kleiner is. Dus denk ik dan: recidief kans is kleiner, kans daarop is groter en dus beter amputeren. Maar dat zit zo kennelijk niet in elkaar. Bij mij is dit echter nooit zo gezegd, daar ben ik later achter gekomen. Dus nu twijfel ik toch wel eens of ik niet beter had kunnen amputeren. Ze hebben wel een OKT gedaan, terwijl dat ook twijfelachtig is met 1 micro-uitzaaiing. Maar goed, de borst zit er mooi uit, ondanks cup B met een tumor van bijna 3 cm.

afbeelding van Amanda
Offline
Berichten: 27

Bovenstaance bericht is van Amanda, weet niet waar die andere naam vandaan komt.

is aangepast door moderator.

Offline
Berichten: 1108

Volgens de richtlijnen geeft borstbesparend met bestraling inderdaad dezelfde overlevingskansen. Volgens diezelfde richtlijnen is okt nog steeds noodzakelijk als er een uitzaaiing in de poortwachtersklier zit. Ipv okt bestralen wordt meestal alleen in onderzoeksverband gedaan. Ik heb wel een bestraling van de oksel gehad (ipv okt) maar heb hier wel om moeten "vechten". Doc was er geen voorstander van. Uiteindelijk is ie akkoord gegaan doorslaggevend hierbij was second opinion in duitsland waarbij bestraling oksel geadviseerd werd. Volgens die doc was okt in mijn geval overbehandeling. Dit ivm op echo en mri schone okselklieren na chemo en soort tumor. Later hoorde ik van mijn radiotherapeut (een jonge dokter) dat nederland heel behoudend is met okt, andere landen gaan hier anders mee om. Het moeilijke met zoiets is natuurlijk je hebt maar 1 kans en je wilt ook zeker niet onderbehandeld worden.
Ik lees trouwens heel vaak dat mensen schrijven dat overlevingskans onder de 35 zoiezo kleiner is.....Dat is helemaal niet waar gelukkig. Bij jonge mensen komen in verhouding wel vaker agressieve tumoren voor en die hebben een lagere overlevingskans. Maar het is niet zo dat je alleen vanwege je leeftijd een lagere overlevingskans hebt.

Offline
Berichten: 49

Bedankt kaat! Ik begon hier al te zweten. :s

afbeelding van Aagje
Offline
Berichten: 232

Maisa schreef:
Chirurgen willen liever borstsparend opereren, dat vinden ze zelf mooier.

Dat denk ik niet, ik denk dat chirurgen voor iedereen de beste optie zoeken, en dat is de optie waarbij de meeste garanties en de minste verminkingen optreden. Als het niet absoluut noodzakelijk is te amputeren, stellen ze een borstsparende operatie voor.

afbeelding van Amanda
Offline
Berichten: 27

Jonge vrouwen hebben inderdaad vaker agressieve tumoren en hopen ook nog langer te leven. Ik moet er maar vanuit gaan dat alles nu weg is, na bestraling, chemo, herceptin ( ben ik nog mee bezig) en hormoontherapie.

Offline
Berichten: 4231

Shimaa, wat is 'de beste optie' en op welke criteria kan een chirurg dat objectief bepalen? Er zijn onderzoeken naar geweest (ik heb nu alleen even geen tijd om die op te zoeken) en het bleek dat vooral mannelijke chirurgen veel waarde hechten aan het cosmetische aspect en vaker borstsparend opereren. Zij gaven ook een grotere prioriteit aan het behoud van de borst dan patienten zelf of vrouwelijke chirurgen.

In mijn situatie hadden beide opties voor- en nadelen:
Borstsparend - borst behouden, maar wel nog bestraald worden (mogelijk binnen 'young boost trial' extra bestraling met alle mogelijke lange termijn schade)
Amputeren - borst kwijt

Mijn eerste (mannelijke, oudere) chirurg gaf me niet eens de keuze en toen ik er zelf naar vroeg was het 'niet nodig', zonder verder commentaar. Mijn tweede chirurg (spec ziekenhuis) heeft het me wel uitgelegd: dat juist bij die 'hele jonge' vrouwen - oftewel 35 min - de kans op lokaal recidief na borstsparend opereren groter was. Niet schokkend veel, maar er was wel degelijk een voordeel te halen door te amputeren. Alleen was het aan mij te bepalen of ik dat het verlies van mijn borst waard vond.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Shimaa schreef:
Maisa schreef:
Chirurgen willen liever borstsparend opereren, dat vinden ze zelf mooier.

Dat denk ik niet, ik denk dat chirurgen voor iedereen de beste optie zoeken, en dat is de optie waarbij de meeste garanties en de minste verminkingen optreden. Als het niet absoluut noodzakelijk is te amputeren, stellen ze een borstsparende operatie voor.

Shimaa, ik ben het niet met je eens. Helaas zien chirurgen per ziekenhuis (of per chirurg) zo weinig vrouwen onder de 35 dat ze dan hun standaardbehandeling voorstellen (nl. borstsparend), omdat ze zich niet realiseren dat het risico op een lokaal recidief cumulatief zo hoog is bij jonge vrouwen, juist vanwege de resterende levensjaren.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Ja, Maisa, dus denken ze dat dat de beste optie is, toch? Of omdat de richtlijn dat zegt. Niet omdat ze het mooier vinden. Dat hun informatie voor wat betreft jonge vrouwen dan niet correct is, is een andere zaak.
(Ik kan niet inloggen)

afbeelding van Aagje
Offline
Berichten: 232

Ik ben het trouwens volkomen met je eens dat het zaak is dat je goede informatie krijgt, en zelf de afweging kan maken! Een chirurg zou die informatie ongevraagd moeten verstrekken.
(ben ik nu wel ingelogd?)

Offline
Berichten: 4231

Die chirurg kan iets de beste optie vinden, maar is het aan hem/haar om zelfstandig die beslissing te nemen? Of - op voorwaarde dat beide medisch verantwoord zijn - is dit iets waar de vrouw zelf ook wat over te zeggen heeft?

Offline
Berichten: 49

Bij ons in het ziekenhuis wordt iedere patient in een team van artsen besproken. Denken jullie nu dat ik toch beter voor amputatie had moeten gaan? Ook met een graag 1 tumor?

afbeelding van Amanda
Offline
Berichten: 27

Blijft een moeilijke keuze, ik ben nu toch wel blij met mijn borst. Maar of het de goede keuze was weet ik pas over 70 jaar. Ik vind zelf dat ik niet de juiste info heb gehad en daar ben ik nog wel boos over. Ik had graag op grond van de juiste info de afweging willen maken. Nu is het eigenlijk voor me gedaan. En misschien had ik dan nog steeds wel besparend gedaan.

Offline
Berichten: 1108

manar schreef:
Bij ons in het ziekenhuis wordt iedere patient in een team van artsen besproken. Denken jullie nu dat ik toch beter voor amputatie had moeten gaan? Ook met een graag 1 tumor?

Bij ons in het ziekenhuis ook. In jouw geval geeft amputatie je echt niet meer kansen volgens mij. Jouw arts kent alle feiten voor jou en heeft echt een goede keus gemaakt. Ik denk dat je daarop moet vertrouwen. Garanties voor de toekomst heb je helaas niet, maar eigenlijk heeft niemand die. Hiermee leven is denk ik het allermoeilijkste. [troost]

Offline
Berichten: 49

Jouw arts kent alle feiten voor jou en heeft echt een goede keus gemaakt. Ik denk dat je daarop moet vertrouwen. [troost]

De keuze voor borstsparend was mijn eigen keus. De mv vertelde mij wel dat de arts achteraf blij was met deze keuze. Het was eigenlijk een gokje en de labresultaten zouden uitslag geven over het wel of niet als nog amputeren.

Wel is mij gezegd dat ik in beide gevallen bestraling zou krijgen. Morgen zal ik meer weten. :?

Offline
Berichten: 1768

kaat75 schreef:
Ik lees trouwens heel vaak dat mensen schrijven dat overlevingskans onder de 35 zoiezo kleiner is.....Dat is helemaal niet waar gelukkig. Bij jonge mensen komen in verhouding wel vaker agressieve tumoren voor en die hebben een lagere overlevingskans. Maar het is niet zo dat je alleen vanwege je leeftijd een lagere overlevingskans hebt.

Dit staat anders wel al jaren in de richtlijn, althans als ik die goed lees.

"Een belangrijke onafhankelijke risicofactor voor locoregionaal recidief na MST is de leeftijd. De kans op locoregionaal recidief na MST is omgekeerd evenredig met de leeftijd. Hoewel jonge leeftijd (kleiner of gelijk aan 40 jaar) een factor is voor recidief na MST, is er in retrospectieve series geen verschil in overleving indien er gekozen wordt voor MST in plaats van mastectomie; jonge leeftijd is geassocieerd met een slechte prognose quoad vitam, die niet beïnvloed lijkt te worden door de locoregionale therapie [Nixon, 1994; Vrieling, 2001; Elkhuizen, 1998; de la Rochefordiere, 1993; van der Sangen, 2010]. Geconcludeerd wordt dat jonge leeftijd geen contra-indicatie is voor een sparende behandeling [Zhou 2004]."

Offline
Berichten: 1768

Hee, waarom kan ik mijn bericht niet meer wijzigen?
Met MST bedoelen ze hier een borstsparende operatie. Prognosis quoad vitam is Latijn voor overlevingskans.

Offline
Berichten: 1108

Ja klopt Naia zo lees ik het ook. Maar dat is geconcludeerd op grond van statistische cijfers. In onze leeftijdscategorie zijn na 10 jaar minder mensen nog in leven. Die cijfers zijn niet uitgesplist op tumorgraad en zo. Ik heb dat toendertijd aan mijn dokter gevraagd en die zei dat jonge leeftijd alleen niet een slechte prognose geeft. Ik bedoel als je twee vrouwen vergelijkt eentje van 29 en eentje van 48 allebei met graad 1 tumoren van 1 cm en die krijgen allebei chemo dan is de overlevingskans van de ene vrouw van 29 niet slechter dan die van 48. Maar vaak is dat wel zo omdat jonge vrouwen meestal graad 3 tumoren hebben en andere ongunstige kenmerken.

Offline
Berichten: 1768

Ik snap je uitleg, Kaat, maar heb het altijd anders geïnterpreteerd. Sowieso is deze alinea uit de richtlijn er eentje die voor mij in nevelen gehuld is. Er staat feitelijk dat je als jongere borstkankerpatiënt na een borstsparende operatie een hogere kans op lokaal recidief hebt, maar dat dit geen enkele invloed heeft op de overlevingskans. Ik heb dat nooit gesnapt, omdat dit dus zou inhouden dat geen enkele borstkankerpatiënt met een lokaal recidief daaraan overlijdt. Terwijl ik denk: een lokaal recidief kan gaan uitzaaien, terwijl de eerdere tumor in die borst, die dus verwijderd is tijdens de borstsparende operatie, nog niet was uitgezaaid ten tijde van die operatie.

Maar dit gaat wel erg off-topic denk ik.

afbeelding van Amanda
Offline
Berichten: 27

Dit is een vraag die me ook nog steeds bezig houdt. Artsen kunnen dit niet goed uitleggen. Ik heb nl dezelfde redenering als naia. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat de oorspronkelijke tumor al was uitgezaaid en dat dat nog niet bekend was. Maar inderdaad, een beetje off-topic.

Offline
Berichten: 4231

De discussie over borstsparend opereren of amputatie bij vrouwen onder de 35 / 40 jaar is gekopieerd naar het topic :arrow: borstsparend of amputatie?

afbeelding van mooi29
Offline
Berichten: 51

manar schreef:
Was er ook erg 'blij mee'. Mij was me voor de operatie verteld dat ik geen chemo kreeg. Maar nu willen ze toch het zekere voor het onzekere nemen.

hoi manar, jou verhaal lijkt heel erg op die van mij. ik had precies hetzelfde tumor en ben borstbesparend geopereer. ook chemo hadden ze mij niet geadviseerd. ik heb toen een second opinion aangevraagd in avl en daar hebben ze mij ivm mijn leeftijd wel chemo aan geraden. ik heb uiteindelijk 6 kuuren gekregen en 28 bestralingen.nu volg ik sinds 1 maand hormoontherapie en dat gaat wel ok.

in mijn famillie komt kanker ook helemaal niet voor, maar ivm mijn leeftijd heb ik alsnog een gen onderzoek laten doen en ik blijk wel een brca1 gen draagster te zijn. nu ga ik preventief mijn beide borsten amputeren met een directe reconstrictie. als ik jou was zou ik ook een gen.onderzoek op laten.starten voordat je bestraald wordt. want mocht je dan voor een reconstructie kiezen is het resultaat op een niet bestraalde borst mooier. mocht je vragen hebben of dergelijke mag je mij ook een persoonlijk beticht sturen. sterkte met alles.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Ha Mooi, ik kende je verhaal al en ik moet zeggen dat ik wéér baal voor je dat je onverwacht drager blijkt te zijn.....

afbeelding van mooi29
Offline
Berichten: 51

Dees schreef:
Ha Mooi, ik kende je verhaal al en ik moet zeggen dat ik wéér baal voor je dat je onverwacht drager blijkt te zijn.....

tell me about it dees. Ik baal er ook enorm van voraal omdat kanker in mijn famillie echt helemaal niet voor komt.

afbeelding van Amanda
Offline
Berichten: 27

In mijn familie komt kanker ook bijna niet voor. Ik heb nu wel een gen onderzoek laten doen en krijg in januari de uitslag. Ik ben al wel bestraald, dus een eventuele reconstructie zal moeilijk worden. Ik dacht altijd dat het gen-onderzoek 6 maanden duurde, maar nu is dat maar max 8 weken. Als ik wist wat ik nu weet had ik het onderzoek eerder laten doen. Maar de oncoloog vond het niet nodig en adviseerde me om het pas na de chemotherapie te doen.