Blijven die bijwerkingen van de tamoxifen?

6 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 15
Blijven die bijwerkingen van de tamoxifen?

Ik slik nu ruim 2 maanden tamoxifen en word vooral redelijk gestoord van de opvliegers. Ze gaan 's nachts ook gewoon door, waardoor ik onrustig slaap. Weten jullie of dit soort bijwerkingen blijvend zijn? Zo ja, dan weet ik niet of ik hier wel 5 jaar levenskwaliteit voor wil opofferen...

Offline
Berichten: 189

Hai Karine, je kunt denk ik zelf veel doen aan vermindering van klachten, door je eetpatroon te veranderen. Dit is omdat veel voedsel ongunstig werkt op de hormoonhuishouding, en je er ontzettend bij gebaat bent als die in evenwicht is of komt. Als je zo zuiver mogelijk eet zullen je klachten minder zijn. Zelf slik ik nu vier jaar Tamoxifen, en ik vind het vooral lastig dat de beleving van sexualiteit veranderd is. Er ligt een soort verdovend waas over en in de clitoris, dat is erg jammer. Verder ben ik denk ik wel gewend inmiddels, aan de bijwerkingen, en is het voor mij van te groot belang om te blijven door te slikken. Dus je kunt overwegen wat de meerwaarde is voor jou, om door te gaan, hoeveel procent verbetering van je prognose het geeft. Als dat echt heel weinig is, vind ik de vraag relevant of je ermee door moet gaan, of niet.

Offline
Berichten: 346

Bij mij zijn de nacht vliegers (zo noem ik de opvliegers in de nacht) nu af en toe aanwezig. In het begin heel veel maar nu is dat af en toe. Mijn ervaring is dat de klachten na een tijdje wel beter worden. Succes! 

Offline
Berichten: 15

Dankjulliewel voor jullie antwoorden!

@AnneTjula, dat verdoofde gevoel herken ik. Ik had nog niet de link gelegd met tamoxifen, maar verrek...

Qua leefstijl weet ik niet zo goed meer wat ik nog kan doen. Ik leef op groente, fruit, peulvruchten, volkoren granen, noten. kefir, veganistische eiwitshakes en een klein beetje kaas. Ik snoep weinig, drink vrijwel geen alcohol meer, geen koffie sowieso, lig voor 22.30 uur in bed en zet elke dag minimaal 8000 stappen (sporten gaat vanwege corona en radiotherapie even niet). Ik slik er verder cranberrypillen (tegen blaasontstekingen), B12, calcium, D3 en algenolie bij. Eerst ook nog veganistisch collageen (tegen gewrichtsklachten), maar dat mag nu even niet vanwege de radiotherapie (zit resveratrol in). En ja, ik merk dat dit alles inderdaad klachten vermindert, maar de klachten zijn niet weg. 

@Mora2202, dat is hoopgevend! 

Ik wil het sowieso minstens 6 maanden volhouden met de tamoxifen, om te kijken of het stabiliseert. Qua overlevingskansen weet ik het niet zo goed meer. Ik heb 100% hormoongevoelige borstkanker en volgens mijn oncoloog scheelt het maarliefst 10%. Maar als ik de bekende schema's invul, kom ik op veel lagere percentages uit (1-2%). 

afbeelding van Lies71
Offline
Berichten: 2

Ik had daar ook veel last van en kreeg Oxybutynine voorgeschreven. Maakt enorm verschil bij mij, ik heb m'n nachten weer terug! Opvliegers zijn vrijwel weg, een enkele keer nog wel maar heel mild.

Offline
Berichten: 15

Ah dankjewel! Mijn oncoloog had gezegd dat mijn enige optie was om serelys te gaan slikken. Dat heb ik inmiddels besteld. Maar goed om te weten dat er nog andere opties zijn. Ik lees nu ook dat clonidine eventueel kan helpen.