littekenweefselmassage na bestraling

30 berichten / 0 nieuw
mop
afbeelding van mop
Berichten: 223
littekenweefselmassage na bestraling

Hallo,

Ik ben onlangs begonnen met het laten masseren van mijn gestraalde borst.
Een paar maanden na de bestraling werd hij hard en pijnlijk.
Op advies van iemand die een reconstructie had gekregen ben ik naar een fysiotherapeute gegaan. Zij is eerst begonnen met het herstellen van mijn armfunctie zodat ik die nu weer bijna 100 % kan rekken. Maar ik bleef veel last houden van mijn rechter (bestraalde) borst. Toen is de therapeute begonnen met het masseren van het lidtekenweefsel dat is ontstaan door de bestraling. ( ik heb geen operatie gehad)
Nou is die behandeling niet echt prettig, maar naderhand is het wel een opluchting. Dus ben ik nu al weer een paar maanden bezig met deze massage. ( Toen mijn eigen therapeute ziek werd had ik wel even twijfels of ik het door haar collega wilde laten overnemen. Maar ik heb het toch maar wel gedaan. Hij is toen meer met mijn rug aan de gang gegaan waar ook wat stijf weefsel zit. Maar volgende week komt mijn eigen therapeute weer terug. Daar ben ik wel blij mee. De massages krijg ik met mijn hemdje aan. Daardoor schuurt het ook niet.
Ik kon eerst niet op mijn buik liggen. Dat gaf te veel pijnklachten, maar ook asymetrische bewegingen geven een soort kramp die doortrekt tot achter mijn rug.
Ik ben dus blij dat ik deze massages krijg. Zijn er meer vrouwen die dit krijgen?

Offline
Berichten: 4292

Mop,
neen ik heb het nog nooit gehoord.
Maar 12 jaar geleden zou dit zeker voor mij heel prettig zijn geweest. Mijn bestraalde borst bleef ook altijd pijn doen en was erg hard.
Tegenwoordig letten ze toch beter op dit soort dingen.
Ik vind het erg dapper dat je dit doet want het is tegelijkertijd ook wel erg privé natuurlijk.
Ben benieuwd of er meer vrouwen zijn.

Offline
Berichten: 17

Hallo Mop

Ik denk dat ik dezelfde massage als jij krijg bij de fysio.
Ik ben in febr 2006 borstbesparend geopereerd en mijn bestralingen stopten op 29 mei 2006.
Omdat bij een controle in september bleek dat mijn bestraalde borst erg hard en pijnlijk was ben ik doorgestuurd naar de fysio.Zij is gespecialiseerd in BK patienten.
Idd is de behandeling op zich wat pijnlijk maar daarna kan je weer alle kanten op.Nu heb ik al zeker 2 maanden geen behandeling meer gehad vanwege eczeem aan de borst maar ik hoop dat ik er binnenkort weer mee kan starten.

Groetjes Poepie

Els
Offline
Berichten: 60

Ik loop al sinds december vorig jaar bij de fysio. Ik had erg veel verkleving en dat is nu heel behoorlijk gereduceerd. Ook is het littekenbindweefsel veel minder geworden. Rekken kan ik nu weer bijna als vanouds. Heb alleen nog een beperking als ik op mijn rug lig en dan de armen uitstrek boven mijn hoofd. Maar daar zijn we nog mee bezig. Ik ging in het begin elke 14 dagen, maar nu zit er zo'n 3 weken tussen de behandelingen. Pijnlijk vind ik ze niet, alleen het rekken is wel gevoelig. Regelmatig heb ik tussen de behandelingen in prikkelingen in het gemasseerde gebied, wat een goed teken is want dan vind er zeg maar herstel plaats. Mijn borst is geamputeerd.
Ik ben erg tevreden over het behaalde resultaat tot nu toe.

afbeelding van angel70
Berichten: 394

Hoi,

Ik heb nog geen fysio,maar wel de klachten.
Ik heb een borstamputatue gehad en ben sinds aug 2006 klaar met bestralen.
Ik heb nu steeds hele pijnlijk steken en het rekken word ook steeds minder.
Soms voelt mijn arm ook heel zwaar aan en dit komt dus door het littekenweefsel.
Nu word er as donderdag eerst een echo gemaakt van het gebied voor de zekerheid om te kijken of er niks anders zit en dan op zoek gaan naar een fysio.
Ik wacht dus even af.

Offline
Berichten: 104

Ook ik heb na de bestralingen een aantal zeer harde stugge bulten overgehouden. Hier krijg ik fysio voor maar dit helpt mijn inziens nog niet veel. De plaats van de amputatie waar die bulten zitten en ook eromheen worden gemasserd (stevig). Daarnaast wordt ook de bewegelijkheid van mijn arm geoefend.
Mijn laatste bestaling was op 6 juni.
Wie weet hoelang het nog kan duren voordat het operatiegebied soepeler wordt?

mop
afbeelding van mop
Berichten: 223

Ik heb geen operatie gehad, maar ben wel 35 keer bestraald. December 2006 was de laatste.
Eind juni ben ik begonnen met de massages. Ik vond het na een paar keer al beter worden.
Ik krijg de massage 2X per week. Als ik een poosje verder ben dan zal dat wel worden afgebouwd.
Verder moet ik eigenlijk wat strek en rek oefeningen doen met mijn arm maar daar komt het niet vaak van.
Wat me nu wel opvalt is dat de bestraalde borst zeker een cup maat kleiner is geworden. Ik wist wel dat dat kon gebeuren, maar had verwacht dat dit direct na de bestraling zou zijn. Terwijl er nu toch 8 maanden tussen zit.

Offline
Berichten: 207

Hoe is het onderhand met jullie verklevingen ??

Ben benieuwd hoe lang zoiets kan gaan duren, voor het echt duidelijk veel minder last geeft...

liefs,

Ikkuh

Offline
Berichten: 166

Hier zo'n beetje dezelfde ervaring als Mop, Ikkuh. Krap een half jaar na de bestralingen (31 op mijn borst en oksel) begon mijn borst keihard te worden, en begon zich lymfoedeem (en een frozen shoulder) te ontwikkelen :shock: Ben daar nu een half jaar voor onder behandeling, 2 keer per week, bij een fysio/oedeemtherapeute, en ik moet zeggen dat mijn borst stilletjes aan weer zachter aan het worden is, en ook het littekenweefsel soepeler begint aan te voelen :D Daarnaast heb ik oefeningen (die ik niet altijd even trouw doe :roll:), en daardoor kan ik zelf ook een handje helpen. Ik wil maar zeggen: er is hoop! :P
Dus vooral dooooorgaan, Ikkuh... :wink:

Liefs [kiss] Zilver

afbeelding van Nainen_7610
Offline
Berichten: 183

Hoi Mop, bij mij word 2x in de week het lidtekenen gemasseert, maar ik merk dat het lidteken na een paar uur weer hard is.

Offline
Berichten: 207

dank jullie wel voor de reacties...

ik heb geen okselkliertoilet gehad, wel poortwachtersprocedure, 3 lymfklieren verwijderd tijdens de borstampuatie, een flinke nabloeding en nogal wat problemen met wondvocht... geen bestralingen gehad

operatie was ruim een maand geleden, maar zit nu dus al wel met erg veel verklevingen van huid en spieren, iets wat de fysio stringvorming noemt, hij wisselt verschillende therapieën af, massage, lymfmassage, rekken en laser.. tot nog toe 3 behandelingen gehad, maar kan er dus wel op rekenen dat ik niet met een behandeling of 12 hier weer vanaf ben, begrijp ik...

en ik ben er zo één , ik weet dat maar liever meteen, dan kan ik mij daar op instellen ..

mop
afbeelding van mop
Berichten: 223

hoi,

ik ben nog steeds 2x per week bij de fysio.
In de warme periode gaat het redelijk tot goed. De borst blijft redelijk soepel. De therapeute is momenteel bezig om de rechterarm ook wat meer te rekken. En dan vooral achter mijn rug. Boven mijn hoofd kan ik makkelijk reiken, en ook voor mijn lijf langs, maar achter op de rug is het lastiger.
Maar daar wordt dus aan gewerkt. Ik merk wel dat de kramp die ik soms in mijn rug voel veel minder is geworden.
Ook die rare verkramping onder mijn borst is zo goed als weg.

In de winter merk ik dat de borst bij flinke kou alweer hard is voor ik thuis ben van de therapie.

Maar ik geloof dat ik voorlopig nog wel 2x per week bij de therapeute ben.
Ik ben dus een chronisch geval

Offline
Berichten: 288

ik ben nietbestraald of okseltoiletverwijdereing
maar ben bij een fysio terecht gekomen om dat ik erge schouder problemen had [verkeerd gelegen met operatie] zij heeft toen mijn hele likteken erbij gepakt was best pijnlijk eerst maar zij heeft het zo mooi los gekregen wand er was lichte verkleving ben er heel blij mee wand heb nu een heel mooi likteken er aan over gehouden :wink:

Offline
Berichten: 207

Dames, bedankt voor jullie reakties !

Afgelopen week fysio maar eens aan zijn jas getrokken en gevraagd hoe lang hij nodig denkt te hebben...

Hij vond het moeilijk om te zeggen, ik moest even flink peuteren om er iets uit te krijgen, maar toen ik hem beloofde om hem niet aan zijn uitspraak op te hangen, gaf hij wel aan dat ik sowieso de komende 3 maanden zéker nog 2x in de week aan hem vast zit...

Hij blijft het hebben over stringvorming, maar het is nogal een babbelbox, dus het is mij nog steeds niet precies duidelijk wat dat is, behalve dat het blijkbaar met de verkleving van o.a. de spieren te maken heeft.

Ik krijg al meer bewegingsruimte sinds fysio gestart is, helaas wel ook meer pijnklachten, maar zal wel voor het goede doel noodzakelijk zijn. :P

groetjes,

Ikkuh

afbeelding van Coller
Berichten: 62

Met stringvorming bedoelen ze volgens mij de lymfebanen die na het okselklier toilet gaan verlittekenen.
Die hebben namelijk gaan functie meer. Littekenweefsel is stijver en er vormen zich strengen die zorgen voor bewegingsbeperking.
Ik heb het ook, nog niet eens bestraling gehad :roll: maar met dagelijks rekken en strekken heb ik er eigenlijk niet echt last van.

Offline
Berichten: 207

hoi Coller,

ik heb geen okseltoilet gehad, ook geen bestraling, wel schildwachtersprocedure, 3 lympklieren weg, borstamputatie en een forse nabloeding waar 2e ok voor nodig was

heb ook diverse pijnlijke knikkers onder de huid, zelfs op mijn rug, waarvan ze zeggen dat het door littekenweefsel ingekapselde bloeduitstortingen zijn

mijn operatie was 12 juni, eerst erg veel wondvocht gehad, week opgenomen gebleven in ziekenhuis omdat de wonddrain er niet uit mocht, 12 dagen na ontslag 1x punctie en toen bleef het binnen de perken qua wondvocht

nu trekt bij bijna elke beweging de geopereerde kant enorm strak, alsof ik halfzijdig ingesnoerd ben, onderhuids voelt het continue als een grote schaafwond en tussendoor voor de afwisseling ook nog felle pijnscheuten :(

meest irritante is echter dat ik niet kan reiken, strekken, niets boven schouderhoogte, niets op armlengte afstand, niets van de grond pakken, maar ook niets wat iets meer weegt dan een kop koffie even kan dragen.. dus je loopt de hele dag er steeds tegenaan en probeert dan maar met links zoveel mogelijk te doen

hier had ik niet op gerekend, dit had niemand mij vantevoren verteld... en de eerste dagen na de ok ging het qua bewegen en pijn zoveel beter...

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Ikkuh schreef:
meest irritante is echter dat ik niet kan reiken, strekken, niets boven schouderhoogte, niets op armlengte afstand, niets van de grond pakken, maar ook niets wat iets meer weegt dan een kop koffie even kan dragen.. dus je loopt de hele dag er steeds tegenaan en probeert dan maar met links zoveel mogelijk te doen

Ikkuh, hiervoor moet je echt naar een fysiotherapeut gaan, bij voorkeur één die ervaring heeft met lymfoedeem (niet omdat je dat hebt, maar omdat hij/zij dan gespecialiseerd is in kanker en de effecten van chemo en bestraling).

Mijn fysiotherapeute vertelde me van de week dat 'borstoperatie' en 'lymfoedeem' allebei chronische indicaties zijn. Dan krijg je ook nog eens alles vergoed. Ik heb al vanaf oktober twee keer in de week fysio en ik kan dus alweer een heleboel met mijn 'verkeerde' arm. Je moet echt niet accepteren dat je die arm niet meer kunt gebruiken. De effecten van kanker zijn al zo verwoestend, hier hoef je je niet bij neer te leggen.

Offline
Berichten: 207

Hoi Dees,

ik loop dus al bij een fysio, die in een soort van multidisciplinaire overleggroep zit in Deventer op gebied van oncologie..

ze doen iets op gebied van voorlichting aan vakgenoten, maar ook lezingen en overleg met oncologische chirurgen..

dus ik denk dat ik wel een goede getroffen heb...

maar het valt me dus gewoon enorm tegen, omdat ik soort problemen eigenlijk alleen op internet tegenkwam na bestraling...
ik had wel gerekend op 6-8 weken voor herstel, misschien een maand of 3 voor ik weer zwaarder werk zou kunnen doen... maar dus niet op deze problemen...

het komt natuurlijk bij niemand goed uit en als ik veel verhalen hier lees, mag ik nog van geluk spreken, maar toch... :cry:

mijn man is al jaren chronisch ziek, hij doet heel erg zijn best, maar trekt het bijna niet meer, huishoudelijke hulp hebben we al, maar er blijft nog best veel over wat elke keer even moet gebeuren... en dan de extraatjes erbij.. chauffeur spelen voor mij, voor alle bezoekjes aan ziekenhuis etc... ik zie hem aftakelen en kan niet veel doen...

dus dat maakt de frustratie dubbel erg voor mij :cry:

onze jongste (8 jaar) gaat eerdaags 2 weken logeren, zodat zij toch een leuke vakantie heeft en wij kunnen bijtanken...

en dan zitten we op termijn nog met mijn andere borst... pfff , nu kan ik met links tenminste nog iets doen... als rechts niet veel beter dan is en links ook zo vervelend gaat doen pfff ik moet mijn man toch ook op de been zien te houden...

denk dat ik maar eens goed rond moet kijken, waar ik allemaal hulptroepen vandaan kan trekken, om hem te gaan ontlasten...

groetjes,

Ikkuh

Offline
Berichten: 166

Ikkuh, wat zwaar allemaal voor jou en je man [troost] Zoiets verwacht je toch niet he, dat je door de behandeling ook nog eens allerlei beperkingen overhoudt, al is er echt wel iets aan te doen zoals Dees schrijft.

Ik ben nu ook al maanden twee keer per week onder behandeling van een oedeemtherapeute/fysio, zowel voor het lymfoedeem in mijn borst, als het (verkleefde) littekenweefsel daar en in mijn oksel, en mijn frozen shoulder. En ik herken wat je schrijft over nauwelijks kunnen rekken of strekken of reiken of iets oprapen...ik krijg mijn ene arm gewoon niet meer omhoog,- die wordt door iets binnenin mijn lichaam tegengehouden. En voor omlaag geldt hetzelfde :? Door de behandeling gaat het week na week, millimeter voor millimeter, steeds ietsje beter :P

Ik ben single, dus klusjes in mijn huis kunnen gelukkig vaak een paar dagen blijven liggen, ik neem er gewoon de tijd voor :wink: En je zou me eens 's ochtends moeten zien wanneer ik wil opstaan...omdat ik niet meer op mijn armen kan steunen, en mijn handen niet meer kan gebruiken door de artrose moet ik me van mijn zij eerst op mijn rug en dan op mijn buik draaien, me met mijn ellebogen oprichten tot ik op mijn knieen lig, en pas dan kan ik me zover oprichten dat ik met mijn kont op het matras kan gaan zitten, mijn benen op de grond kan zetten en omhoog kan komen...voel me dan net een beertje dat zich aan zijn winterslaap probeert te ontworstelen, maar zijn pootjes slapen nog... [grinnik] [bigsmile]

Het valt dus allemaal niet mee, maar we komen er wel...toch? :mrgreen:

Liefs en veel sterkte [kiss] Zilver

Offline
Berichten: 207

Hoi Zilver,

ach, de meeste tijd lachen we wel overal om hoor, maar soms bah bah bah :cry: zakt het lood mij ook in de benen :cry:

ben wel heel blij dat er een heel lief gezin gevonden is voor onze jongste, , zodat zij in elk geval al 2 leuke weken heeft in haar zomervakantie :)
maar ja, je moet haar dan wel even loslaten... overgeven aan anderen.. het is via een instantie geregeld, het is dus niet 'zomaar' een gezin, alles goed geregeld en gecheckt, maar toch...

we moeten nu even voor onze rust kiezen, ik ben degene die altijd alles draaiende moest houden en kan nu alleen maar hopen dat mijn man lang genoeg op de been kan blijven, totdat ik het roer weer stevig in handen kan nemen en laat hij vooral even geen complicaties krijgen.... please please please...

altijd als je denkt dat je je portie shit wel gehad hebt, blijkt dat er nog meer bij kan :evil:

maar goed, we zullen dit ook wel weer overwinnen, zoals altijd... maar makkelijk wordt ons leven blijkbaar nooit...

en als ik dan sommige verhalen hier lees, dan denk ik 'trut, je mag blij zijn dat je er tot nog toe zo goed mee weg komt' :twisted:
geen bestraling, geen chemo, geen uitzaaiïngen, we hebben elkaar nog steeds, we hebben altijd alles weten te redden, dus sinds wanneer laten wij ons klein krijgen ??

met rechts lukt het niet en op links moet ik zuinig zijn, anders zou ik mijzelf wel even voor mijn kop slaan :wink:

morgen gaat het vast wel weer beter :D en soms een k#tdag moet kunnen toch ? :oops:

liefs,

Ikkuh

Offline
Berichten: 166

Ikkuh, natuurlijk moet een k* dag af en toe kunnen, en ik zou zeggen: neem die vandaag, want het is toch rotweer buiten :wink: Hartstikke goed van jullie om die 2 weken vakantie voor jullie jongste te regelen, al snap ik echt wel dat je dat ook spannend en moeilijk vindt. Hoop van harte dat je man er geen complicaties bij krijgt, maar mocht het toch zo zijn, dan niet aarzelen om er hulptroepen bij te halen hoor...wat niet gaat dat gaat niet.

En niks jezelf voor de kop slaan meid [-X In plaats daarvan een warme knuffel...hou de moed erin,

[kiss] Zilver

Offline
Berichten: 228

Ik wil nog even op de "littekens" terug komen. Bij mij kreeg de fysio/ lympftherapeute het niet voor elkaar om de boel los te krijgen, ik ben toen bij de plastisch chirurg terecht gekomen, die heeft het litteken open gemaakt en opnieuw gehecht op een speciale manier.
Het is natuurlijk wel weer een operatie, maar het is daarna goed genezen, ik heb nu alleen nog maar een dun wit streepje!!
Therapie heb ik (hiervoor) dus niet meer nodig!

Offline
Berichten: 207

dankjewel Zilver,

ben weer een beetje uitgerust en dan ziet het er meteen alweer anders uit gelukkig :D
liefs,
Ikkuh

Offline
Berichten: 207

dankjewel Juliëtte, bij mij komt het tot nog toe wel los, alleen millimeter voor millimeter en soms... zit ik dan ff in ee dipje, maar ga er nu weer tegenaan hoor :wink:
liefs,
Ikkuh

mop
afbeelding van mop
Berichten: 223

omhoog ivm vragen

Offline
Berichten: 467

wampie schreef:
Hallo allemaal,
Ik loop al een tijdje met een vraag rond en dacht tja toch maar even stellen op het forum.
Mijn amputatie is nu 5 maanden geleden en mijn litteken voelt zo strak aan.
Hij ziet er ook niet soepel uit en bij het bewegen van mijn schouder voel ik het trekken.
Ben bang dat het verkleefd zit onderhuids. :cry:
Zou dit kunnen en Kan ik hier iets aan doen?
Zijn er meer amazones die dit gevoel herkennen?
(Mijn fysio doet nu aan litteken taping.)
Offline
Berichten: 467

Dees schreef:
Ja, ik herken het absoluut. Daarmee moet je echt naar een fysiotherapeut gaan (bij voorkeur één die ervaring heeft met kankerpatiënten, dus bv ook lymfoedeemtherapeute is). Ze kunnen dat litteken masseren en op spanning brengen, waardoor het soepeler wordt. Je hoeft tegenwoordig geen verwijzing meer te hebben van je huisarts.

mop schreef:
Ik heb geen amputatie gehad, maar wel hogedosis bestraling,
maar heb 2x per week fysio nodig om goed te kunnen functioneren.
dwz met minder pijn.
Bestraalde borst wordt gemasserd, arm gerekt,
(en de rug ook gemasserd),maar dat is een hoop ik ander verhaal.
Maar jij loopt al bij een fysiotherapeut??
Wat zegt die ervan?
Heeft ie ervaring met borstkanker patienten??
Je kan ook naar een huidterapeut.
sterkte,

wampie schreef:
Mijn fysio is ook een lymfeoedeem therapeut.
Zij behandeld erg veel borstkanker patienten.
Ik kom 1x per week bij haar.
Ze doet dan lymfedrainage en dit werkt erg goed.
Dat litteken is de volgende stap, vandaar dat ze nu is gestart met taping van het litteken.
Alleen vroeg ik me af of dat ik er zelf iets aan kan doen en of er meer vrouwen zijn die er last van hebben.
Het lijkt alsof het vast zit ofzo, voelt heel strak aan.
misschien wil ik te snel dat het "normaal" aanvoelt.

mop schreef:
wampie schreef:
Mijn fysio is ook een lymfeoedeem therapeut.
Zij behandeld erg veel borstkanker patienten.
Ik kom 1x per week bij haar.
Ze doet dan lymfedrainage en dit werkt erg goed.
Dat litteken is de volgende stap, vandaar dat ze nu is gestart met taping van het litteken.
Alleen vroeg ik me af of dat ik er zelf iets aan kan doen en of er meer vrouwen zijn die er last van hebben.
Het lijkt alsof het vast zit ofzo, voelt heel strak aan.
misschien wil ik te snel dat het "normaal" aanvoelt.

Ik ben ook zo ongeduldig :oops:
Maar ik herken de problemen met het lidteken wel.
volgens mij is er ook een topic. Maar ik weet niet hoe ik moet linken.
Ik heb er meen ik zelfs ooit een geopend over dit onderwerp.
massage bij borstkanker of zo iets.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

even omhoog

afbeelding van klara
Offline
Berichten: 2

juliëtte schreef:
Ik wil nog even op de "littekens" terug komen. Bij mij kreeg de fysio/ lympftherapeute het niet voor elkaar om de boel los te krijgen, ik ben toen bij de plastisch chirurg terecht gekomen, die heeft het litteken open gemaakt en opnieuw gehecht op een speciale manier.
Het is natuurlijk wel weer een operatie, maar het is daarna goed genezen, ik heb nu alleen nog maar een dun wit streepje!!
Therapie heb ik (hiervoor) dus niet meer nodig!

hoi juliette mijn naam is mieken** ik las jouw bericht en ik heb ook een borstamputatie gehad op 8juli 2009 mijn litteken is ook erg strak heb er veel last van nu wordt ik op 4augustus 2011 geholpen en zie er erg tegen op nu wilde ik aan jouw vragen of het meegevallen is mijn emailadres is ** ik hoop wat van jouw te horen want ik krijg de zelfde operatie door een plastisch chirurg gr mieke

Omdat je je inmiddels geregistreerd hebt is je nick aan je bericht geplakt door moderator Bergamot

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

Hallo Mieke, welkom bij de Amazones.

Dit is een openbare website en daarom raden we aan om geen eigen gegevens, zoals emailadres en volledige naam, te plaatsen. Dit heb ik dus aangepast in je bericht. Wat je wel kunt doen is je hier registreren, dat is gratis en dan maak je je eigen profiel aan, waarin ruimte is voor jouw verhaal en je kunt dan mensen volgen, zodat je op de hoogte blijft als zij hun verhaal updaten. Ook kun je dan pb's (persoonlijke berichtjes) sturen.

Heb je trouwens dit topic over hersteloperatie vanwege littekenweefsel al gevonden? Klik hier.

Als we je op weg kunnen helpen om de juiste topics hier te vinden, kun je dat aan een van de moderators vragen - je herkent ze omdat hun naam groen of rood is ('gewone' amazones hebben een blauwe naam).

groet,
Bergamot (moderator)