Lymftaping: aanvulling behandeling van lymfoedeem/zenuwpijn

118 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Karin
Berichten: 394
Lymftaping: aanvulling behandeling van lymfoedeem/zenuwpijn

Ik bezorg jullie weer wat leesvoer en het is een heel verhaal geworden, maar ik plaats het toch maar even hier, want anders heb ik voor niets mijn best gedaan. Ik heb onderstaand artikel overgenomen uit de mammazone september 2004 en bij het zoeken naar een link met plaatjes bleek de hele tekst al geplaatst :? op http://www.levenmetborstkanker.nl/nieuwslymftaping.html

Lymfeoedeem herken je o.a. aan een gezwollen of zwaar aanvoelende arm of op de borstkas of in het littekengebied als een pijnlijk, tintelend of gespannen gevoel.

Zenuwpijn kenmerkt zich door overgevoeligheid in een door de operatie ongevoelig gebied, pijnsensaties als branden, schrijnen en vlijmend scherpe pijnscheuten of elektrische sensaties die niet of nauwelijks reageren op pijnstillers

Lymftaping als aanvulling op de behandeling van lymfoedeem en zenuwpijn
Het is geen wondermiddel, maar als je last hebt van lymfoedeem of van zenuwpijn kan lymftaping een goede aanvulling zijn op bestaande therapieen. Bindweefsel wordt aanmerkelijk zachter, en zelfs verschrompeld littekenweefsel (na bestraling) verbetert onder invloed van taping. Heb je baat bij taping, dan kun je zelf (of je partner) leren hoe deze te plakken. Op die manier word je minder afhankelijk van therapeuten. Lymfetaping is een bijzondere toepassing van het Medical Taping Concept met behulp van Kinesiotape. Een tape die de Japanse chiropractor en kinesioloog Kenzo Kaze ontwikkelde omdat hij ontevreden was over de werking van de bestaande tape. De taping wordt overigens ook t.b.v. sportblessures gebruikt, maar het is niet de bekende, witte sporttape en evenmin is het een pleister. Hij ontwikkelde een tape die er wel uit ziet als een pleister, maar die qua elasticiteit, dikte en gewicht overeenkomt met de menselijke huid. Hij is hypoallergeen en waterbestendig. Door de elasticiteit beperkt de tape je niet in je bewegingen. Omdat de tape een dag of vijf kan blijven zitten, ook tijdens het douchen, is er gedurende die tijd sprake van een 24-uurs behandeling.

Hoe werkt het?
De tape wordt onder spanning aangebracht op een gerekte huid, waardoor de tape de huid als het ware “lift”; de bovenste huidlaag wordt iets opgetild en door de bewegingen die je maakt, ook nog iets gerekt. Het gevolg hiervan is, dat de ruimte tussen de eerste en tweede huidlaag, waarin zich haarvaatjes bevinden, groter wordt. Dat leidt tot een betere doorbloeding en daarmee tot een betere afvoer van afvalstoffen (aanwezig in lymfevocht). Hierdoor vermindert oedeem, terwijl bovendien door de liftende werking van de tape de druk op de zenuwuiteinden afneemt, waardoor ook zenuwpijn vermindert. Door de grotere ruimte tussen de huidlagen wordt het fibrotisch weefsel (= bindweefsel) losser van structuur. Het grootste gedeelte van het vocht wordt via de huid afgevoerd. Tachtig procent van de lymfebanen liggen in de huid en het is dus belangrijk deze te stimuleren om meer lymfevocht af te voeren. Een andere werking van de tape is het sturen en stimuleren. Het oedeem heeft de eigenschap om zich langs de aangebrachte tape te verplaatsen. Door de speciale wijze van aanbrengen stimuleer je de verplaatsing van oedeem in de richting van de lymfeknopen die nog wel functioneren.
Oedeem komt vaak voor in de arm waar de borstoperatie heeft plaatsgevonden. Meestal is dat na een okselkliertoilet en bestralingen. Maar lymfeoedeem of zenuwpijn kunnen zich ook voordoen in de thoraxwand (de borstkas), het schoudergebied of op en rond het litteken.
Bij een borstbesparende operatie kan lymfevocht zich eveneens in de borst ophopen.
Bij oedeem in de arm zijn de behandelmogelijkheden duidelijk: manuele lymfedrainage, bandageren (compressiezwachtelen) en als de arm stabiel is, een therapeutische elastische kous (TEK). Bovendien is de afvoer van lymfvocht beïnvloedbaar door oefeningen en bepaalde houdingen zoals ondersteunen of hoger leggen van de arm.
Op andere plaatsen dan de borstkas ligt de behandeling minder voor de hand. Daar is naast lymfdrainage nu ook taping mogelijk. Er zijn hiermee de laatste jaren goede resultaten bereikt, maar zoals gezegd het is geen wondermiddel.
Het wetenschappelijk bewijs is (nog) niet geleverd en dat is de reden dat de tape niet wordt vergoed door het ziekenfonds. De ervaringen in het land spreken voor zich en de werkgroep Belangenbehartiging van de borstkankervereniging Nederland dringen aan op coulancevergoeding door de verzekeraars. In principe kunnen alle fysiotherapeuten en huidtherapeuten die gespecialiseerd zijn in lymfemassage het toepassen, maar nog niet iedereen is deskundig op dit gebied. De beroepsverenigingen kunnen je verwijzen naar de deskundige therapeuten in jouw omgeving.

Ik heb zelf ervaring met lymftaping op de rug. Door de (hoge dosis) bestraling op mijn borst en oksel is enorm veel bindweefsel ontstaan en hierdoor heb ik tot op heden veel last van een pijnlijke arm en schouder. Daarnaast had ik last van oedeem op mijn rug en been (waarschijnlijk als gevolg van de Flebitis). De fysiotherapie in het AvL heeft e.e.a. in kaart gebracht en doorgesproken met een gespecialiseerde huidtherapeute (haar praktijk bevind zich nl. op een steenworp afstand van mijn huisadres, zodat ik niet wekelijks op en neer hoefde naar het AvL). Er is door middel van lymfmassage (zachte draaiende bewegingen) getracht het bindweefsel in de oksel en rond mijn borst wat zachter te krijgen. Het gaf inderdaad verlichting, maar dit wijt ik eigenlijk meer aan de aandacht en ontspanning die ik ervoer, dan dat het weefsel daadwerkelijk zachter werd. Taping op deze plek was niet mogelijk, want het bleef bij mij gewoonweg niet zitten.
Door verwijzing van de radiotherapeut van het AvL kreeg ik door mijn toenmalige verzekeraar 90% vergoed van 1x 14 en 1x 16 behandelingen. De elastische kousen voor mijn benen kreeg ik geheel vergoed en het oedeem is inmiddels behoorlijk gereduceerd.
Vanaf januari 2004 is voor mijn rug gebruik gemaakt van de kinesiotape. Het werd geknipt in een soort inktvispatroon en op mijn rug geplakt. De uiteinden raakten regelmatig los, maar het heeft in combinatie met de massage toch bijgedragen aan het in korte tijd verdwijnen van het oedeem. De tape is overigens gewoon op de nota’s gespecificeerd en heb ik ook voor 90% vergoed gekregen. Waarschijnlijk is bij mij de coulancevergoeding van toepassing geweest. De tape kost ongeveer € 14 exclusief BTW per rol (4 m).

Door mijn val tijdens de wandeling kwam ik met mijn knie bij de fysiotherapeute terecht. Knie is gelukkig weer over en ging ze na overleg met de huisarts over naar behandeling van arm, omdat mijn klachten weer toenamen. Zij is geen gespecialiseerde lymfetherapeute en niet bekend met de Kinesiotape, maar was wel geïnteresseerd. Hierdoor kwam het voornemen dit op het forum te plaatsen en mijn ervaring met jullie te delen naar voren. Ik moest er alleen even de tijd voor vinden.

Overigens wordt in Duitsland al jaren gewerkt met een intensieve behandeling op het gebied van oedeemtherapie, waarbij verschillende disciplines samenwerken en worden een goed resultaat tot verbetering van oedeem gehaald. Deze zogeheten stationaire therapie bestaat uit het volgende: de patiënten verblijven gedurende enkele weken in een speciale kliniek. Elke dag worden ze heel intensief behandeld terwijl de patiënten ook een speciaal dieet volgen. Enkele onderdelen uit dit intensieve programma zijn: manuele therapie waarbij een fysiotherapeut probeert het pompmechanisme van de aanwezige lymfevaten via massage te activeren \ pressotherapie waarbij de patiënt een manchet om arm of been krijgt en opgepompt wordt om zo nog meer druk te geven. Deze therapie wordt veel tegelijk met manuele therapie toegepast \ compressietherapie waarbij compressieapparaten en massages een rol spelen. Ook wordt hierbij gebruik gemaakt van bandages, taping en elektrische kousen \ magneetveldtherapie waarbij de elektromagnetische velden worden beïnvloed om zo het afweersysteem te prikkelen \ laser- en infraroodtherapie die als doel heeft het lymfevocht weer terug te brengen in de weefsels en zo via de bloedbanen af te kunnen voeren.

Het College van Zorgverzekeraars heeft enkele van deze klinieken in Duitsland erkend als ziekenhuis voor de Nederlandse wetgeving, wat betekent dat deze behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed worden. Op dit moment loopt in een Nederlands ziekenhuis een proefproject met deze Duitse aanpak. Men hoopt dat dit jaar (2005) een Nederlandse kliniek zoals een kliniek in Duitsland kan worden geopend, maar er bestaan grote twijfels of dit allemaal wel door kan gaan omdat er te weinig artsen en behandelaars zullen zijn (??). In de gaten houden dus.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Vanaf deze morgen loop ik dus met van die mooie tape op mijn lijf. Gelukkig niet blauw maar huidkleurig maar een kunstwerk is het zeker :) .
Jullie horen mijn ervaringen wel.

afbeelding van Karin
Berichten: 394

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.

afbeelding van Tarayana_2041
Offline
Berichten: 116

goudblok schreef:
Vanaf deze morgen loop ik dus met van die mooie tape op mijn lijf. Gelukkig niet blauw maar huidkleurig maar een kunstwerk is het zeker :) .
Jullie horen mijn ervaringen wel.

Ook ik heb een schaarhekje van tape op mijn lijf..inmiddels drie dagen nu. Ik moet zeggen ik heb wel meer bewegingsmogelijkheden met de linkeroksel nu...dat was drie keer niks...ook het litteken van de borst is nu niet meer pijnlijk...

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Tarayana schreef:
Ook ik heb een schaarhekje van tape op mijn lijf..inmiddels drie dagen nu. Ik moet zeggen ik heb wel meer bewegingsmogelijkheden met de linkeroksel nu...dat was drie keer niks...ook het litteken van de borst is nu niet meer pijnlijk...

Bij mij lijken het meer een soort inktvissen. Maar het litteken heeft ze nog niet gedaan. Komende week.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Lucky misschien ook iets voor jou om te proberen?

Ik heb nu voor de derde keer nieuwe tape. Ik kan mijn bh weer aan dus er is duidelijk sprake van minder vocht. Hierna gaan we kijken hoe het zonder gaat. wordt vervolgd...

afbeelding van lucky_1752
Offline
Berichten: 11

ik heb het gelezen.
dank je wel.
welke tape gebruiken ze dan bij jouw??
dat kon ik er niet echt uit opmaken. dan kan ik het er een keer met me therapeut over hebben. ben vorige week wel ingezwachteld, maar daar werd me arm beter van , maar niet me hand, dat werd slechter.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Het is speciale tape voor lymfetaping.
Bij mij werkte het ook eerst alleen op mijn schouder en boven arm. (ze zitten niet op mijn arm omdat ze het daar nog niet erg genoeg vindt) Maar ze verwachtte dat als de vocht zou gaan wegtrekken dat het dan ook uit mijn onderarm en pols zou wegtrekken. Dat gebeurt dus nu. Maar ik ben nu drie weken bezig.
Ik moet wel toegeven dat ik er niet zo in geloofde maar ja voor iemand die erg van feiten en meten houd moet ik toegeven dat het echt meetbaar beter gaat.

afbeelding van lucky_1752
Offline
Berichten: 11

ik moet maandag weer naar me therapeut en ga ik het eens met haar bespreken. ff vragen of ik er ook baat bij zou kunnen hebben.

afbeelding van Karin
Berichten: 394

Ik ben blij dat het wat heeft opgeleverd Goudblok. Ik was ook eerst sceptisch, maar omdat het ook vanuit het AvL werd ondersteund, ben ik er in meegegaan. Er zijn goede resultaten mee bereikt, maar zoals gezegd het is geen wondermiddel. Altijd fijn het van een ervaringsdeskundige zelf te horen.

Voor Lucky:

Quote:
In principe kunnen alle fysiotherapeuten en huidtherapeuten die gespecialiseerd zijn in lymfemassage het toepassen, maar nog niet iedereen is deskundig op dit gebied. De beroepsverenigingen kunnen je verwijzen naar de deskundige therapeuten in jouw omgeving.
afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

De topicduwoloog is langsgeweest voor Chris :D

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

chris schreef:
Hallo,
Ik heb sinds eind mei een opgezwollen hand, en dikke vingers (en pijn en stijfheid)Ik volg hiervoor lymfedrainage (2 maal per week) en heb ook reeds lymfetaping gehad. (gisteren had ik huidirritatie van de tape, vandaar dat ik er even mee stop) Maar het is de laatste week nog verergerd ipv verminderd.

Chris ik heb je vraag even in het topic "voorkomen van Lymfeoedeem" neergezet. Ik denk dat je al veel kunt vinden in dat topic. Hier vind je o.a. mijn ervaringen met lymfe taping.
Ik kreeg steed 3 weken tape en dan een week niet. Van uitslag heb ik gelukkig geen last gehad.

afbeelding van Karin
Berichten: 394

Mijn collega/buddy gaat ook starten met kinesiotaping. Inmiddels 8 jaar na haar okselkliertoilet en helaas nog steeds regelmatig last van oedeem. Nu op haar rug en schouder. Ik ben benieuwd.

afbeelding van Régine
Offline
Berichten: 23

Ik ga reeds 4 jaar ongeveer 3 tot 5 maal per week naar de kinestist voor drainage en lymftaping en het helpt!!! mijn arm zal nooit meer worden zoals de andere maar door de taping blijft mijn arm soepel en het werkt ook pijnstillend, ik heb heel veel last van tintelingen en soms pijn in arm oksel en borstkas. Mij man heeft het tapen aangeleerd zodat mijn therapeute haar alleen met de drainage moet bezighouden. Het een vult het andere aan, maar ik kan niet meer zonder tape alleen de prijs is nog voor veel mensen een drempel, hier in Belgie is er een firma die de tape heeft nagemaakt, ik heb hem uitgeprobeerd op vraag van mijn therapeute maar zonder succes, hij is misschien wel goed voor sportletsels maar niet voor taping. De naam is easytape ik zie nu op het doosje dat het van Nederland Komt (http://www.msys.nl) Barneveld. De andere is gemaakt in Japan en noemt Kinesio Tex.
Een tip omdat hij minder vlug zou loskomen is na het aanbrengen er met een handdoek zachtjes over heen wrijven zodat de tape warm wordt. Mij moet niemand meer overtuigen ik ben verslaafd aan TAPE!!! :wink: :wink:

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Bij mij stopten ze steeds een week met tapen Regine.
In het begin werd het in die week erger maar op een gegeven moment werd het verschil kleiner en toen werd het tijdens die week niet meer erger. Mijn therapeute zei toen dat mijn lichaam het zelf weer aan kon. Ik vond dat best eng maar ze zei dat als het weer erger werd ik altijd terug mocht komen voor tape. Ze had gelijk.
Met de oefeningen en de lichte massage houd ik het nu goed onder controle. Mocht het met het komen van de warmte weer te erg worden dan ga ik weer gewoon tape halen.

Ik had trouwens ook geen blauwe maar bruinige tape (merk weet ik niet).

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Dag Goudblok, als er bij gestopt wordt met de tape wordt mijn arm hard en hobbelig. Op de plaats van mijn borst komt dan een klein borstje en dat is heel vervelend om mijn bhtje te dragen. Voor mij is het echt een wondermiddel, ik ken vrouwen die er allergisch op reageren of die de gedachte alleen al niet aankunnen als een zebra rond te lopen. Alleen de zomer komt er aan en dan is het moeilijk.........
Er zijn verschillende kleuren huidskleur blauw en roze.
Het beste zou zijn dat ik er van af geraak, maar ik heb hier in Belgie verschillende ziekenhuizen afgelopen maar een wodermiddel voor lymfoedeem bestaat er nog niet!
nog een prettige dag aan iedereen het is aan het sneeuwen hier.
Régine (heb me vergeten inloggen)

Offline
Berichten: 797

up voor boekenwrm :wink:

afbeelding van lina
Offline
Berichten: 59

Ook ik ben gisteren behandeld met tape voor m'n borst.
En ik moet zeggen dat ik er al baat bij heb. :D

Let op welk soort tape er gebruikt wordt, volgens mijn terapeute is qua kwaliteit Kinesiotape het beste, maar vanwege de bezuinigingen wordt een alternatief gebruikt, wat ook wat goedkoper is.

Vriendelijke groet Lina.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

omhoog voor Riet

Offline
Berichten: 924

Ik ben vandaag ook getaped :D
Onder en boven het liteken als een soort inktvis :P wat Goudblok ook al eerder schreef :wink:

Later gaan ze ook mijn litteken tapen ,daar schijn je een mooier litteken van de krijgen. :D

Ben heel benieuwd.......

oja ik heb bruine tape en het schijnt dat de rose tapen eerder voor huidirritaties kan zorgen.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

ik had ook bruine tape Twin. En hoewel ik van pleisters altijd last krijg had ik dat van de tape niet (maar dat heb ik van sporttape bijvoorbeeld ook nooit gehad).

Ik hoop dat jij er net zoveel baad bij zult hebben als ik heb gehad.

Offline
Berichten: 924

Ik hoorde laatst al van iemand op het forum dat jij er zoveel baad bij gehad had.
En nu begon mijn fysio ineens zelf erover [dans]

Het schijnt dat er hier in Groningen maar een stuk of 4 kunnen tapen :shock:
Dus ik heb het weer goeg getroffen [grinnik]

Trouwens heerlijk die lymfdrainage :wink:

Offline
Berichten: 762

Ik loop sinds tien dagen ook beplakt rond.... De eerste week had ik niet meteen het idee van verbetering, maar nu de tweede week wel. Bij mij is het vooral de bovenarm, die problemen geeft.

Ik heb inderdaad van pleisters vaak last, maar van deze tape helemaal niet. Ben benieuwd of het probleem ook zover weg gaat dat ik zonder kan.

Ik wordt getaped in het AvL.
De tweede keer heeft ze ook mijn litteken meegetaped, ben benieuwd of dat wat losser wordt...
Ruth

Offline
Berichten: 924

http://www.fysiotape.nl

hier staat veel info

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Omhoog voor Wilma

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

dankjewel Goudblok :D

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Die gast is dus Wilma, die niet door heeft dat je écht altijd moet inloggen voor je een berichtje typt. :roll: :wink:

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

vinkje bij automatisch inloggen zetten Wilma, dan gaat dat vanzelf goed ;-)

Maar het geeft niet hoor zo snappen we het ook wel.

Miranda misschien kan jij hier ook wat mee.

Offline
Berichten: 924

Even omhoog voor Margaretha :wink:

Offline
Berichten: 45

Hoi,
Ik heb sinds een week tape op mijn borst en waarempel heb ik het gevoel dat het opgezwollen, pijnlijke gevoel waar ik vaak last van heb iets minder is
Nu nog maar afwachten, het zou te mooi zijn ........ :o

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Zoals je kan lezen heb ik goede ervaringen Griet.

Ik hoop dat het voor jou net zo goed werkt.

afbeelding van sterre38
Offline
Berichten: 150

hoi ,ik heb sinds vorige week deze methode gekregen.
ik had al tijden last van mijn arm,en ik was bang dat ik zelfs mijn opleiding zou moeten opgeven.
ze heeft mijn arm dus in de tape gezet,en gisteren heb ik een massage gehad,het deed ontzettedn zeer,en het was ook een heel andere massage wat ik een paar jaar geleden heb gehad.ik vond dat ze in de diepte masserde.ik wist niet dat ik zo pijn had diep van binnen zeg maar het voelde wel wat gevoellig als ik op mijn bovenarm duwde(beetje beurs).maar toen ze dus dieper duwde trok het door tot aan mijn vingertop,er zit een flinke verharding aldaar,die er al een tijdje meot zitten,
eerst kon ik mezelf nog wel helpen met oefeningen,en binnen een week of 2 was het wel weer beter,nu kreeg ik het zo dus niet meer onder controlle.
hoelang moesten jullie met de tape lopen??

Offline
Berichten: 1446

Ik moet de tape altijd ongeveer 5 dagen laten zitten, maximaal een week. En dan even rust. Het helpt altijd bij mij.

Maar wat je schrijft over zo'n harde, diepe massage, dat klinkt niet goed hoor! Bovendien zegt mijn lymfetherapeut altijd dat je nooit dubbelop mag doen. Dus als er tape op zit, geen drainage en geen kous. Ik krijg altijd eerst een half uur lymfedrainage en daarna doet ze de tape erop. En de drainage zelf doet nooit pijn, het is heel zacht en oppervlakkig.

afbeelding van sterre38
Offline
Berichten: 150

ja klopt roos,ik had tijdens de massage ook geen tape om hoor.
die tape heeft er een week opgezeten,dinsdag heb ik het er zelf afgehaald,waarna mijn arm ook weer gezwollen was de dag erna.
de pijn was tijdens de tape wel veel verminderd.
die massage ik vond het ook raar dat het zo diep was,de vorige therapeute,bij haar was het meer strelen als maseren.
nu ben ik ook helemaal stijf.ik zal de volgende keer vragen wat het doel is van deze diepere massage.(mijn vorige therapeute is overleden aan longkanker)

Offline
Berichten: 924

Sterre,Lymfdrainage mag nooit in de diepte.
Dat heeft ook geen zin want het gaat om de onder de huid liggende lymfvaatjes te activeren en zo naar je andere oksel af te voeren.

Ik mag de tape ook 5 dagen laten zitten,als je er goed tegen kan mag het een paar dagen langer.

Offline
Berichten: 406

ik krijg op dit moment lymfedrainage(vodder methode)...
inderdaad een zeer zachte massage..begint bij de hals/nek,buik,en arm..

Offline
Berichten: 916

Ook ik krijg een zachte massage van hals/borst/arm/oksel/buik en iedere keer tape. De tape wordt steeds in een andere richting geplakt omdat ik na het verwijderen een klein beetje rood ben. Ik heb daar overigens geen last van verder.
De tape haal ik pas weg de avond voor ik weer ga.

Offline
Berichten: 924

even omhoog voor Marinka.

Offline
Berichten: 453

Ik heb een vraagje. Mijn vriendin heeft ontzettende last van lymfoedeem in haar onderbeen. Ze is gisteren voor het eerst bij de fysio geweest en heeft een lymfdrainage behandeling gehad, van "kop tot teen". Daarna is er lymftaping toegepast. Gisteren na de behandeling was haar onderbeen een heel stuk dunner. Gisteravond kreeg ze weer pijn en nu is haar been en voet weer ontzettend dik. Ook heeft ze veel pijn. De tape heeft ze er maar afgehaald want deze deed niets. Ook kan ze er bijna niet op lopen. Komt het vaker voor dat het weer toeneemt na een massage? En wat zou ze er nu aan kunnen doen? Dinsdag moet ze weer naar de fysio.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Ik heb curetape en mijn arm is duidelijk dunner geworden.
Maar helaas trekt het vocht naar mijn rug, al hoewel daar ook tape zat.Ik krijg nu extra behandeling, want krijg straks een neiuwe reconstructie en dan moet het vocht daar weg zijn.

Offline
Berichten: 45

Hoi hoi,
Ik heb nu al 2 maanden de lymftape uitgeprobeerd, en het geeft echt steun en verlichting, naar mijn gevoel
Wel slik ik ook sinds 3 maanden Lyrica tegen zenuwpijn en dat helpt zo goed, zelfs dat gespannen en drukkende gevoel wat in mijn borst en oksel zit verdwijnt .
(mijn borst is "weer" aan het inkapselen na een reconstructie,ondervind daar veel last van maar wil nog niet een nieuwe operatie)

Zodra ik een pil vergeet komt het weer terug, en als ik geen tape heb ik ook meer last

Ik voel me hier zo goed over, eindelijk kan ik wat meer dingen doen
Bij mij word het iedere keer erop geplakt na een half uur lymfdrainage
Ik had vorige week wel een probleem, de tape zat er meer dan 5 dagen op en toen ik hem zachtjes wegtrok, is er ook huid afgetrokken, dus weer dagenlang last van borst/oksel/arm....
Maar ik heb er dus veel baat bij
Wens jullie anderen ook succes met deze methode
Griet

Offline
Berichten: 1446

Griet, misschien helpt het als je de tape tijdens het douchen er voorzichtig afhaalt, eventueel nog met wat baby-olie insmeren. Dan gaat het makkelijker.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Dat is inderdaad een goed idee,Roosje, en eigenlijk wist ik het wel, maar soms vergeet je van die (logische) dingen
Groet, Griet

Offline
Berichten: 45

Oeps, was vergeten in te loggen

Trouwens, de tape helpt mij dus bij zenuwpijn
Heb bijna geen lymfoedeem meer

Offline
Berichten: 4282

up

Offline
Berichten: 104

Wie weet of taping helpt bij harde stugge bulten rondom mijn litteken? Het is verbindweefseld na de bestraling.

Offline
Berichten: 639

Hé Hexje!

In Naaldwijk zit een goede huid- en oedeemtherapeute. Je zou haar eens kunnen bellen voor advies. Ik stuur je wel een PB'tje met haar gegevens als je wilt?

Groetjes,
MarjonD

Offline
Berichten: 924

Volgens mij helpt dat wel Hexje,even vragen idd.

Offline
Berichten: 104

Ik ga bellen, ik wil nu wel eens iets verlichting van de strakke bulten.

afbeelding van anita-u2
Berichten: 212

@ Marga...
Je vroeg wie ervaring heeft met lymfetherapie...
Ik heb er heel veel baat bij gehad en met het tapen(wat ze bij mij ook regelmatig deed)is het heemaal verdwenen..
Soms merk ik wel eens dat mijn hand iet meer gezwollen is...maar verder gaat het prima!...het maakte ook dat de onderliggende strengen veel zachter werden...
Hier kun je e.e.a lezen :wink:
Succes hoor...
Fijn dat alles goed was verder er je :lol:
[kiss] Anita

Offline
Berichten: 924

ff omhoog voor sanne(ke)

Pagina's