Twijfel borst besparend of amputatie

14 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 5
Twijfel borst besparend of amputatie

Hoi hoi 

In Juni kreeg ik de diagnose Triple Negatief borstkanker (stadium voor de uitzaaiingen) 

Dat is natuurlijk iets dat je leven overhoop gooit, toch ging ik positief met goeie moed dit gebeuren aan en beperkte me per fase.... eerst de chemo's en dan afsluiten en op naar fase 2 

De laatste chemo heb ik vorige week gehad en nu komt de operatie in zicht. Eerder dacht ik die borst gaat er af want dat is de veiligste keuze, nu heb ik gisteren een 10min gesprek gehad met chirurg en ik zit alleen maar met meer twijfels ipv dat alles mij duidelijk is. 

Zij geeft aan dat er gewoon borst besparend geopereerd kan worden tumor is van 3cm naar 7 mm (en waarschijnlijk nog kleiner na laatste 4 kuren) minimaal 21 bestralingen en als er verassing komt uit poortwachtklier dan nog chemo. En dan zou ik klaar zijn. Mijn borst zou ook verder door plastisch chirurg niet aangepast worden gezien tumor zo minimaal is. 

Zij gaf mij het idee dat deze optie haar voorkeur heeft tov amputeren. 

En ik vraag mij af wat is nu wijsheid om te doen ??

Vindt t zo moeilijk een "juiste" keuze te maken

Ik heb het bcra gen niet, wel diverse soorten andere kanker in de familie (darm, lever, long, alvleesklier, tong, keel kanker en goedaardige tumoren in hersenvlies) verspreid over verschillende familie leden waarin darm en lever kanker meerdere generaties terug komt. (Ik ben hier niet op getest qua erfelijkheid) borstkanker heeft niemand eerder gehad in onze familie 

Alvast bedankt voor jullie advies

Offline
Berichten: 4231

Het zijn allebei juiste keuzes met vergelijkbare overlevingskans. Vragen die ik zou stellen:

- moet ik na amputatie nog bestraald worden? 
- wat zijn mogelijke bijwerkingen op de korte en lange termijn van de bestraling?

- welke opties zou ik hebben na amputatie? 

Andere kankers in de familie hebben niets met deze keuze te maken. Het is uiteindelijk toch jouw keuze waar jij je het beste bij voelt. 

Offline
Berichten: 1

Hoi Cindy,

Ik heb nog geen foto, sorry hiervoor. Ik ben net vandaag aangemeld en moet dat nog regelen.

Ik wil je een hart onder de riem steken en mijn ervaring vertellen, misschien kun je er iets mee.

Die twijfel is slopend. Ik heb 10 jaar geleden ook voor de keuze gestaan. Ik heb toen een week getwijfeld en had pas rust toen ik gekozen had. Ik heb mijn borst eraf laten halen en had er vrede mee, omdat ik voor mijn gevoel zekerheid had dat alles echt weg was. Ik draag met mijn E cup geen protese (die zat klote) en zoek schuine sluitingen en kleding met versiersels op de juiste plekken. Je ziet wel dat ik slechts een borst heb, maar dan is het toch niet storend vind ik. 

Tegenwoordig kunnen ze naar wat ik erover gezien, gelezen en gehoord heb, met goede methodes precies zien dat ze alles weggehaald hebben als je voor borstbesparing kiest. Ik vermoed dat je wel kunt vertrouwen op de expertise van de arts.

Ik ben blij met mezelf, maar ik zou met de huidige ontwikkelingen op dit  moment eerlijk gezegd toch voor een borstbesparing kiezen. Het scheelt een hoop gezoek in de winkels naar leuke a-symetrische kleding en je hoeft geen BH's en bikini's om te naaien. Mocht je aan een inwendige protese denken dan lijkt me dat een pijnlijke extra onderneming. 

Het lijkt alsof ik je in een bepaalde richting wil duwen, maar natuurlijk moet je doen wat voor jou goed voelt. Uiteindelijk ben je gewoon dezelfde persoon met of zonder borst. Heel veel sterkte en succes met je keuze.

 

Offline
Berichten: 193

Wat een moeilijke keuze he!

Ik had 5 jaar geleden besparend geopereerd kunnen worden na de chemo. Maar ik heb toch voor volledige verwijdering gekozen. Eerlijk gezegd heb ik daar nog geen moment spijt van gehad. Voor mij was dat de goede keuze. Toen ik bijkwam uit de narcose voelde ik me zo bevrijd!

Ik ondervind weinig problemen van het dragen van een prothese, eigenlijk heb ik het niet eens door. Diepe decolletés droeg ik toch al niet. Een reconstructie leek mij zeer ingrijpend en ik vind het eigenlijk wel fijn om af en toe even het geopereerde gebied te bevoelen of alles daar nog plat is.

Veel vrouwen hebben moeite met het leven met 1 borst, daarom vertellen ze in het ziekenhuis wat de opties zijn om dat te voorkomen. Ik denk dat het belangrijkste is dat je je gevoel volgt. Vertrouw de artsen als ze zeggen dat het voor jou net zo veilig is om besparend te opereren. Maar als dit voor jou niet goed voelt, dan is het niet raar om voor de amputatie te kiezen.

Offline
Berichten: 20

ik heb in eertse instantie gekozen voor borstbesparende operatie. Ik dacht ik ga niet vanuit angst opereren en er werd me ook borstsparend aangeraden. Helaas leek de tumor kleiner die hij was ik had lobulaire anker dus slecht te zien op de scan. Na de operatie had ik een vervelend gevoel en dacht haal hem er maar af en toen de uistlag kwam bleek ik opnieuw geopereerd te moeten worden. Ik heb niet gekozen voor inpantaten omdat ik geen lichaamseigenstoffen in mijn lijf wil als het niet nodig is. Nu ben ik een stoere vrouw die niet vaak diepe decoletes droeg en ook niet al te groot maat b85. En dacht kan altijd nog reconstructie doen met eigen weefsel maar nam me voor eerst 5 jaar te leven en even rust op medisch gebied. Ik het begin kon ik nietvop de huid verdragen ook door de bestralingen en kwam aan de late kant achter vrijwilligers van breiboesem. Dat is heel fijn om de eerste periode door te komen vond ik. Nu heb ik prothese en ik heb er zelf totaal geen erg meer in. Het is meer voor anderen naakt zwemmen, sauna hebben niet meer dat bevrijdende dat ik hiervoor had maar dat komt nog door mijn eigen acceptatie en daardoor ook de reactie van anderen maar ik merk dat hierin verandering ontstaat. Ik hopbdat mijn verhaal je kan helpen met het maken van je beslissing maar makkelijk is het noet, volg je gevoel. 

Offline
Berichten: 5

Bedankt voor jullie reacties , fijn die steun en herkenning dat kun je aan iemand die niet met kanker te maken heeft moeilijk uitleggen ookal willen ze je steunen en begrijpen. 

Veel info, weinig tijd voor mijn gevoel 

Gaat toch om je lichaam....

 

Nogmaals dank dat jullie tijd hebben genomen om op mij te reageren. 

Offline
Berichten: 20

Ik vond het ook zo'n moeilijke keuze. Heb me suf gegoogled (op info, maar ook op foto's), lijstjes met voors/tegens gemaakt en hardop met vriendinnen nagedacht.

Bij veel van mijn artsen merkte ik dat er een verschil was tussen medische voorkeur en persoonlijke voorkeur. Soms liepen die een beetje door elkaar. De medische voorkeur/het medisch advies ging over wat ze gebaseerd op medische kennis de meest verstandige optie vonden, dus rekening houdend met terugkeer, overlevingskans, impact op de rest van je gezondheid etc. De persoonlijke voorkeur ging over waar zij zich prettig bij voelden, wat hun specialisme is, of wat ze verwachtten op basis van eerdere ervaringen.

De plastisch chirurg die ik sprak kon bv heel enthousiast praten over borstsparend opereren en reconstructie. Amputatie zonder reconstructie is in dat gesprek nauwelijks aan bod gekomen. Achteraf was ik daar een beetje boos over, maar ergens snap ik het ook. Dat is niet haar terrein, zij denkt vanuit de opties binnen haar specialisme en misschien (weet ik niet?) gaat zij er in zo'n gesprek van uit dat de meeste vrouwen daar hun/een borstvorm willen behouden.
 

Het helpt mij bij keuzes om door te vragen, zodat ik duidelijk heb wat het medische advies is en een beetje door de eventuele persoonlijke voorkeuren van een arts heen te prikken.

Zoals Bergamot zei, alle keuzes zijn juist. Als je het gevoel hebt dat je meer tijd nodig hebt om rustig een beslissing te nemen, geef dit ook aan in het ziekenhuis. Trap desnoods eventjes op de rem (als dat medisch gezien verantwoord is).

Offline
Berichten: 5

Hoi hoi, 

De chemo's zitten er op , en nu komt de operatie snel in zicht. 

Triple negatieve Borstkanker , de tumor is geslonken van 3 cm naar 7 mm en misschien zelfs weg (moet uitslag krijgen van laatste scan) 

Wat was jullie keuze van operatie met Triple Negatief 

En waarom heb je zo besloten ? 

En ben je nog altijd blij met die keuze? 

 

Dankjewel alvast xx 

Offline
Berichten: 1

Beste Cindy, 2 weken geleden borstsparend geopereerd. Laatste MRI gaf aan nog 13mm tumor ik kwam van 60mm. Ik voelde direkt dat ik met een eventuele amputatie het mentaal en fysiek heel zwaar zou krijgen. Tijdens een second opnion zei Mijn arts direkt bij mij geen amputatie te willen, ik heb een G cup. Er is zo minimaal maar wel genoeg uit mijn borst verwijderd je ziet geen verschil. Ga goed af op jouw gevoel en het advies van de arts, komen die niet overeen vraag een second opnion elders. Gisteren het weefseluitslag gekregen geen tekenen of voorstadium van kanker meer te vinden in de borst alles schoon Nog wel 1 micrometastase in de verwijderde klier. Ik heb een 5 jarig overlevingsprognose van 90% gekregen terwijl dat 30-40% was. Ga niet over 1 nacht ijs maar zoek naar wat bij je past en wat moet dat moet dat was mijn motto.

Offline
Berichten: 518

Hoi Cindy, 

Ik had ook triple negatief maar helaas geen keuze bij de operatie. Ik had geen respons op de chemo en zodoende moest toen toch alles eraf met een okselkliertoilet. Het was wellicht anders geweest met een grotere borst, maar ik had een kleine borst en een grote tumor.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar nog steeds blij mee ben. Na de operatie bleken er ook uitlopers in de tepel te zitten, dus die borst was hoe dan ook niet te redden. Dan had ik ongetwijfeld nog een tweede keer onder het mes gemoeten. Een directe reconstructie deden ze niet in mijn ziekenhuis als er nog bestraald ging worden. Maar hoor dat dit elders nu wel gebeurt. Daar had ik wellicht wel voor open gestaan.  

Ik vind het advies hierboven heel goed. Kijk wat de arts adviseert en welk gevoel je daarbij hebt. Ik hoop op goede uitslagen voor jou en sterkte met je beslissing. 

Hartelijke groet, 

Linda

Offline
Berichten: 906

Ik had tripple negatief ca 2 cm. Ik heb borstsparend laten opereren omdat ik zo kort mogelijk in het ziekenhuis wilde zijn, en het qua overlevingskansen niet uitmaakte. Zij adviseerden dat ook zo. Ik dacht: als ik het resultaat tegen vindt vallen kan ik alsnog wel kiezen voor een operatie. Dat heb ik nooit gedaan. Het is niet meer symmetrisch, maar met gewatteerde bh aan valt dat bijna niet op. En naakt ziet alleen mijn man mij :).

Offline
Berichten: 4269

Uit onderzoek is gebleken dat in veel gevallen amputatie niet beter is dan borstsparend opereren. In zo'n geval is het advies van je arts echt heel belangrijk, waarbij je dan echt moet vragen waarom in jóuw specifieke geval zijn advies is zoals het is. Ik hoop dat de scan verdere slinking laat zien!

Offline
Berichten: 139

hoi Cindy, ik heb beide topics hierover even samengevoegd zodat het mooi bij elkaar staat. Ik wens je veel wijsheid toe met de beslissing maken.

afbeelding van Micky
Offline
Berichten: 40

Hoi Cindy,ik ben heel benieuwd naar jou keuze en het waarom.

Ik sta ook voor die keuze. Ik heb 10 jaar geleden borstkanker in mijn linkerborst gehad. 

Deze is borstbesparend gedaan. Met chemo en 33 bestralingen. Die borst is een grote bal. Niks warms en zacht.

Nu is er weer nieuwe kanker in mijn rechterborst en kom ik weer voor die keuze 

Ik heb erg veel last gehad van de bestralingen en die horen nu eenmaal bij borstbesparende.

Plus het gegeven dat mijn borsten mij ziek maken.

Ik ben bang voor hoe het allemaal gaat als ik mijn borst/borsten zou laten weg halen.

Dus nu ben ik ontzettend benieuwd wat je hebt gekozen.