Afkicken Fentanyl pleisters

10 berichten / 0 nieuw
Car
afbeelding van Car
Berichten: 62
Afkicken Fentanyl pleisters

I.v.m. uitgebreidde botuitzaaiingen heb ik nu drie maanden geleden fentanyl pleisters (12 dus laagste dosis) gekregen. Hierna ben ik bestraald op mijn rug waar de meeste pijn aanwezig was.
Naast de fentanyl gebruik ik momenteel lentozol, x-geva, zoladex en calcium vitD tabletten.
Nu blijf ik maar wazig/wollig/duf in mijn hoofd, 's morgens misselijk en 's nachts lig ik regelmatig heftig te zweten. De pijn is er nog wel maar goed houdbaar.
Mede ivm het wazige hoofd en het feit dat ik hierdoor al drie maanden geen auto heb gereden waardoor mijn vrijheid heftig is ingeperkt wil ik ondervinden of ik nog zonder de fentanyl kan en de fentanyl kan vervangen door paracetamol. Mijn man heeft nl in de tussentijd ook een herseninfarct gekregen waardoor ook hij momenteel niet in zijn auto mag stappen. Ons leven is in drie maanden (6 jaar na mijn eerste diagnose) 350 graden veranderd en ingeperkt.
Twee weken geleden was ik de fentanyl pleister vergeten. Gevolg : angstaanval 's nachts, heftig zweten. De volgende dag opnieuw geplakt en na twee dagen niet slapen was ik weer terug bij af.
Afgelopen week heb ik in overleg met de apotheker en huisarts de fentanyl (matrix) pleister door de helft geknipt en de volgende dag had ik heftige afkick verschijnselen. Weer niet slapen, zweten, misselijk, lage bloeddruk, hartkloppingen en heel erg ongecontroleerd shaken van armen en benen.
De vervangende huisarts die me onderzocht heeft adviseerde de pleister te verwijderen. De volgende dag heeft mijn eigen huisarts geadviseerd om hem weer terug te plakken. Nu na drie dagen ben ik weer terug bij af. Ik blijk dus heftig te reageren terwijl er vaak gezegd wordt dat je zo kan stoppen met 12 fentanyl. Weeg overigs nog 60 kilo mede door de misselijkheid is eten niet meer echt leuk.
Het voorstel van de huisarts is nu om binnenkort weer te stoppen met plakken van de fentanyl en dan na 12 uur 2 tabletten van elk 5 mg oxycodon te gaan slikken.
Dan een week aankijken hoe e.e.a. gaat lopen om daarna te bepalen hoe ook af te bouwen met de oxycodon.

Ben erg benieuwd of andere mensen ervaring hebben t.a.v. het afkicken van fentanyl pleisters. Buiten op drugsfora kan ik er weinig van terugvinden. Mochten jullie iets herkennen mbt de misselijkheid (primperan reageer is slecht op) dan hoor ik dit ook heel graag.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Hoi Car, we hebben al eerder gemaild. Het zit je echt enorm tegen met de dufheid en de beperkingen. Ik weet dat Linnie ervaring heeft met pijnbestrijding bij botuitzaaiingen en wel auto rijdt. Rita gebruikt ook pijnstilling, maar volgens mij rijdt zij geen auto.

Heb je dit webseminar over pijnbestrijding al gezien? Daar ging het ook over Fentanyl en andere pijnbestrijding. Ik heb het nu niet teruggekeken, maar ik weet zeker dat het ook over pleisters ging.

Verder is hier een topic over pijnbestrijding bij uitzaaiingen. Had je die al gelezen?

Op het BVN-congres van vorig jaar was een sessie over pijnbestrijding en daar werd Ritalin (bekend als middel tegen ADHD) genoemd als mogelijkheid om de sufheid weg te nemen.

Ik hoop dat er een oplossing komt voor je medicatie. Juist omdat de letrozol aanslaat is het gek als je minder kunt doen dan voordat je wist dat je uitzaaiingen had. [troost]

afbeelding van Rita
Berichten: 64

Hai Car,

Fentanyl moet wennen dat weet ik en ik heb soms ook rusteloze benen en tig meer bijwerkingen gehad. Je zit nog erg laag, ik gebruik nu 75 mg per drie dagen.

Van horen vertellen weet ik dat oxycodon of oxynorm goed werkt. Ik mag er nog niet aan van mijn oncoloog omdat de pleisters nu ook goed werken. Ben wel in oktober van 50 mg naar 75 gegaan en me dagen rot gevoeld tot kotsen toe, nu gelukkig is het weer onder controle.

Sterkte en als je zonder morfine kan ivm de pijn dan doen. Ik heb er ook nog 8 paracetemol bij en Lyrica.

Car
afbeelding van Car
Berichten: 62

Dank je Maisa, ik had het webseminair al gehoord/gezien. Er wordt in genoemd dat je niet zomaar met morfine preparaten moet stoppen maar er wordt niet verteld hoe.
Rita, ik gebruik de fentanyl nu 2 1/2 maand, je zou dan toch zeggen dat de gewenningsperiode achter de rug zou moeten zijn ? Hoet heb je het kotsen onder controle gekregen Rita, momenteel ben ik alleen misselijk maar net na de bestraling aan mijn rug en de start van de fentanyl deed ik ook niets anders dan kotsen. Primperan werkte bij mij niet en uiteindelijk ben ik een nachtje opgenomen in het ziekenhuis en bood het infuus uitkomst.

Ben dus nog steeds benieuwd of andere mensen ervaringen hebben met het afkicken van fentanyl/morfineachtige

Offline
Berichten: 565

Ik gebruik geen morfine Car, dus kan je er zelf niets over zeggen. Wel heeft mijn schoonmoeder morfinetabletten gekregen en die was ook zo aan het spugen. Ze had helemaal geen trek meer in eten. maar ze had ook een maagoperatie gehad, daar kan het ook aan gelegen hebben. Ik weet dat ze in overleg met de huisarts langzaam is gaan afbouwen met de pilletjes. Ze is er nu vanaf, maar of ze afkickverschijnselen heeft gehad weet ik eigenlijk niet. Ik zal het eens vragen.

Offline
Berichten: 565

Ik ben ook even gaan kijken op internet. Via deze link kom je bij meerdere ervaringen terecht. Ik lees soortgelijke bijwerkingen Car en ook dat de afkickverschijnselen drie dagen tot een week zouden aanhouden ( ervaring 08/06/2013). Als ik jou was zou ik ook eens aan je oncoloog vragen wat zijn/ haar ervaring is met afkicken. Het helpt misschien als je weet dat het maar enkele dagen aanhoudt.

https://www.mijnmedicijn.nl/pijn-morfine-achtigen/morfine

afbeelding van Rita
Berichten: 64

Car, ik probeerde wel steeds wat te eten al had ik totaal geen trek, de misselijkheid duurde hoogstens 4 dagen en heb maar een paar keer gekotst. Primperan heb ik gebruikt tijdens de chemo kuren in 2002 en 2011 maar daar stopte ik snel mee omdat ik al moest kotsen als ik aan dat pilletje dacht.

Mijn lichaam heeft het weer snel opgelost toen. Heb wel dagen hoofdpijn gehad nu pas in oktober en in bed was het t ergste, lag beroerd op het kussen,maar ontdekte als ik mijn hoofd naar mijn kin hield dat het dan beter ging.

Jij bent bestraald, kan ook meewerken natuurlijk, daar weet je arts meer van.

Car
afbeelding van Car
Berichten: 62

Dank je linnie, had ik ook al gevonden.
Ik heb mijn oncoloog gemaild en hij heeft hierop gebeld. Hij vindt het voorstel van de huisarts een goed idee ook al gaf hij ook aan dat hij het bijzonder vond en de klachten niet echt herkend.
Ik heb dinsdag een afspraak met hem en hoop weer te horen dat mijn tumormarkers na twee maanden hormoontherapiegebruik nog steeds aan het dalen zij . Hierna wil ik op op opnieuw beginnen met na 12 uur vrij te zijn van de fentanyl te starten met de oxycotin.5 mg En dan maar afwachten.

Car
afbeelding van Car
Berichten: 62

Het afkicken met de ocycontin was een goede optie. Na anderhalve week was ik morfine vrij :)

Offline
Berichten: 565

Wat goed van je Car ! Fijn om te lezen.