Bloed prikken via Port-a-Cath (bloedbepaling tijdens chemo)

7 berichten / 0 nieuw
afbeelding van nana
Berichten: 357
Bloed prikken via Port-a-Cath (bloedbepaling tijdens chemo)

Hoe doen jullie dat als je wekelijks moet bloed prikken voor de chemo? Ik moet er nu iedere keer een extra ritje voor naar het ziekenhuis maken omdat hier in de buurt in het wijkgebouw of bij de huisarts niemand de Pac aan kan prikken.. Mijn aders toch aanprikken is ook geen optie want heb maar 1 goede en die bewaar ik liever voor de mri-scan.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Nana, mijn ziekenhuis heeft een 'sneltest' op witte en rode bloedcellen en bloedplaatjes. Toen ik daarvan gebruik maakte moest ik 1,5 uur van te voren komen (zeg ik uit mijn hoofd, ik kan het nazoeken, het is drie jaar geleden), bloedprikken, na een uur was de uitslag er, dan zag ik de oncoloog en vervolgens kon ik door voor de chemo.

Offline
Berichten: 32

bij ons in het ziekenhuis moet je een half uur van te voren aanwezig zijn voor een prik in de vinger daarna is de uitslag bij de oncoloog.

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

In mijn ziekenhuis doen ze ook sneltesten van witte en rode bloedcellen en bloedplaatjes. Bij mij gaat het niet via port a cat. Ik moet een uur voor ik naar mijn controle ga dan gewoon bloed laten prikken. Ik moet dan bij de bloedafname op het scherm ' in citu ' in toetsen. Dan weten ze dat het om een sneltest gaat. Ik heb er een hekel aan om het zo te doen. Dat uur wachten daarna voor ik naar mijn controle afspraak met mijn oncoloog kan + nog zijn uitlooptijd er bovenop, ik probeer het zo vaak als ik kan te omzeilen. Ik ben dus voor mijn controle morgen met de onc verpl.nu net hier in dependance van het jbz bloed ' in citu ' gaan laten prikken. Om kwart over tien halen ze de in situ's op en brengen het snel naar het kbz. Morgen dus geen uur wachten in het ziekenhuis.

afbeelding van nana
Berichten: 357

Heb het vanmorgen nog eens na gevraagd aan de vpk maar helaas in mijn ziekenhuis geen sneltesten. Het ziekenhuis heeft geen eigen apotheek waardoor het logistiek met de chemo niet mogelijk is om vtv bloed te prikken, jammer het had mij weer een ritje bespaard...

afbeelding van Choc
Berichten: 182

Ongeacht welke afspraak (oncoloog, chemo) altijd 1 uur van tevoren bloed prikken, uitslag is er na een uur. Nu met PAC prik ik op de dagbehandeling bloed via PAC (althans dat is de bedoeling, eerste x moet nog komen), dan wacht ik op uitslag en krijg vervolgens wel/niet chemo.

NB ik weet niks van een sneltest oid, zelfs de tumormarkers zijn na een uur bekend.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Die tumormarkers worden in mijn ziekenhuis maar eens per week bepaald. Soms wordt die nabepaald. Citotest kan wel snel.

Choc, jij zit in een gespecialiseerd ziekenhuis. Daar doen ze niet anders dan tumormarkers ;-)