geen anti-hormonale therapie tijdens de chemo?

13 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 236
geen anti-hormonale therapie tijdens de chemo?

Ik ben nu begonnen met chemo + Herceptine + Perjeta. Maandelijks blijven we mijn eierstokken onderdrukken met Zoladex, maar er wordt gezegd dat ik de femara tijdens de chemo mag laten vallen. De uitzaaiing is nog altijd ER/PR+ en HER2+

Weet iemand wat de reden zou kunnen zijn om de femara tijdelijk te stoppen? Er werd mij gezegd dat de chemo straffer is, "dus maak je maar geen zorgen" - ook is de uitzaaiing er niet meer gevoelig voor (maar andere eventueel sluimerende cellen wel nog, denk ik dan). 

 

Offline
Berichten: 539

Als de kanker er niet meer gevoelig voor is, heeft het geen toegevoegde waarde om door te blijven gaan met hormoontherapie. Het heeft immers helemaal geen effect meer? Als de ene cel er niet meer op reageert, dan de andere ook niet. De chemo gaat op een andere manier te werk, met als doel de uitzaaiingen en eventueel sluimerende cellen aan te pakken. Chemo en hormoontherapie worden, volgens mij, nooit tegelijk gegeven. Heel veel sterkte & succes!

Offline
Berichten: 236

Dag Anneke,

Bedankt voor jouw reactie. De uitzaaiing is nog altijd hormoongevoelig. Daarom blijven we tijdens mijn taxol behandeling alvast de zoladex spuiten zetten. Het blijkt echter dat de antihormoonbehandeling onvoldoende was de afgelopen 5 jaar om deze uitzaaiing te vermijden. Daarom vallen we nu aan met de herceptine+perjeta+taxol. 

Ik vraag me gewoon af waarom er nooit tegelijk chemo en hormoontherapie gegeven wordt. Is dat omdat er geen studie van gedaan is, of omdat er geen baat bij gevonden werd? Het is moeilijk om negatieve resultaten te vinden in de wetenschappelijke literatuur. Vroeg me af of iemand het wist. 

Daarnaast spookt ook vaak het volgende door mijn hoofd: de uitzaaiing is het bewijs dat er cellen gecirculeerd hebben en dat er minstens 1 (vermoedelijk meer) resistent geworden zijn aan de antihormoon behandeling, en zich zo in een ander orgaan konden vestigen, en dus nu aan het groeien zijn.

Maar het lijkt mij toch bijna zeker dat er veel meer circulerende of sluimerende cellen zullen zijn die nog altijd wel onderdrukt worden door de antihormoonbehandeling. Die andere cellen worden toch niet allemaal tegelijk resistent?

Dan denk ik, als je de behandeling volledig richt op de characteristieken van de uitzaaiing, riskeer je dan niet al die andere sluimerende cellen die nog baat hebben bij de oorspronkelijke behandeling, ook wakker te maken? 

In mijn geval is het bijna een theoretische vraag, aangezien de uitzaaiing dezelfde characteristieken heeft als de primaire borstkanker. Mijn oncoloog vertelde me dat de HER2/neu route meestal de voorkeursroute is, en dat die daarmee wellicht heeft kunnen uitzaaien. Gezien de ER/PR+ gaan we na de taxol terug antihormoonbehandeling doorzetten, denk ik. Waarom die nu even gestaakt wordt, wou ik nog begrijpen. 

Ach, zoveel vragen nog ... ik zou beter gewoon eens gaan wandelen buiten denk ik - zucht smiley 

Offline
Berichten: 4268

Ik snap het niet: je zegt dat het nog oestrogeen en progesteron gevoelig is toch? dat het niet op het éne hormoon reageert wil nog niet zeggen dat het niet op een ander hormoon reageert.  En in Nederland geven ze gewoonlijk geen chemo tegelijk met hormoonmedicijnen. In het verleden is er één studie geweest die aantoonde dat het beter was van niet, maar inmiddels lopen er wereldwijd weer wat trials om dat juist wel te doen, maar daarvan zijn nog geen uitslagen bekend, de eerste indicaties zijn dat het wel zou kunnen. Maar dan heeft men het over HER2 negatieve tumoren. Nu je tumor  HER2+ is en ze daar zo'n goede behandelingen voor hebben is het logisch dat ze daarop inzetten en ondertussen wel je eierstokfunctie onderdrukken. Het behandelplan dat je nu krijgt klinkt echt goed.

Offline
Berichten: 4268

Ik verwacht inderdaad dat na de chemo je door zult gaan met der HER+ medicatie in combinatie met een ander hormoon dan je eerder had.

Offline
Berichten: 236

ja zo is het - ik heb ondertussen ook nog wat nagevraagd. Bij mij is het nu ER+/PR-, HER2+. Nu is het taxol+herceptine+perjeta; en als de taxol gedaan is terug naar femara of andere. Wel nu nog maandelijks Zoladex. 

Er zou in de jaren 90 een studie van tamoxifen + chemo geweest zijn die geen bijkomend voordeel gaf. Sindsdien geen nieuwe studies met femara +/- chemo ... (??). In elk geval, bij mij weegt de HER2+ momenteel door voor behandeling. Met de dalende tumor marker ben ik ook al blij. En het doet eigenlijk ook wel deugd om even geen femara te hoeven slikken. 

Offline
Berichten: 4268

ja precies! Pas nu weer zijn ze in trials toch mogelijk effect van wel combineren aan het onderzoeken. Maar niet in Nederland.

Offline
Berichten: 236

Dag ellenk,

Ik probeer mij minder bezig te houden met het second guessen van mijn behandelplan. Ik kreeg ook onlnags bevestiging via een arts van Bordet dat mijn behandelplan wel goed zit. Maar ik vraag het toch even ... Weet je hoe die trials heten en of er al resultaat van is? 

warme groetjes

smim

Offline
Berichten: 4268

Nee, dan zou ik alle slides moeten gaan herlezen en dat zijn er honderden en honderden, en ik ben best lief, maar daar heb ik toch niet zo'n zin in. Maar ik hoor rond en als ik het hervind dan laat ik het weten.

Offline
Berichten: 4268

Nu al gevonden. In een grote Japanse studie: de POTENT trial werd primaire borstkanker behandeld, hormoongevoelig, met hoger risico op uitzaaiingen. Die kregen een nieuwe chemomiddel: S1 óf een placebo, en een van die beide werd gecombineerd met (aromataseremmer)-hormoontherapie.
Dus een combinatie van chemo + hormoon. en daar was 5% winst voor de vijfjaars zieketevrije overleving voor de combinatie. Is gepresenteerd in San Antonio.
Dr. Agnes de Jager geinterviewd in een podcast door Dr. Vivianne Tjan over het congres in San Antonio, benoemden nog extra dat dit dus wel tegelijkertijd lijkt te kunnen en dat het besluit in Nederland om chemo niet met anti-hormoonbehandeling te combineren, gebaseerd is op zwak onderzoek.

Offline
Berichten: 236

Heel erg bedankt Ellenk! Ge zijt n schat 

ik heb enkele referenties gevonden online voor de POTENT trial, maar kon de podcast niet terug vinden. Heb je daar toevallig een link voor?

Offline
Berichten: 20

Ha Smim,

Ik heb geen antwoord op je vragen, maar wilde je even een virtuele knuffel der herkenning geven. heart

Ik ken de momenten van het twijfelen aan je behandelplan, dat blijvende geknaag, ook al vertrouw je je arts, heeft je arts het al 2 keer uitgelegd en heb je honderd rondjes gelopen om je hoofd leeg te krijgen. Het is super irritant. Blijf maar lekker vragen als het je helpt, aan je arts, op dit forum, of op borstkankervragen.nl. Rust in je kop is ook belangrijk.

Offline
Berichten: 236

Hey Glimke, Dank je wel. Ik heb net jouw verhaal gelezen. Wat schrijf je mooi! Spijtig dat je ook terug bent in de mallemolen. 

Ik heb via mijn kenissenkring ontdekt dat er zowel in Bordet als in AVL bevriende artsen werken. Via Bordet heb ik nu bevestiging gehad dat zij mij dezelfde behandelplan zouden geven. Toch ook een opsteker. Ook werd aangeraden om na te gaan of ik in het Aurora protocol ben opgenomen (zie ook: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02102165). Dus dat vraag ik nog na. 

Het AVL zal ik voor tweede advies gaan na de PETscan. 

Ik slaap wel een heel stuk beter nu ik deze zorg even kan laten rusten!

groetjes, smim