geen mammografie meer nodig??

13 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 121
geen mammografie meer nodig??

Hallo lieve meiden

Had net al een vraag gesteld, zie ik mijn hele bericht niet meer...balen, nou ja het is zaterdag avond, wil nog niet op de bank hangen en zit al een tijdje met deze vraag. Ga hem zeker vragen als ik in febr. weer bij mij oncoloog kom.

Ik hoef dus geen mammografie meer...waarom niet, heb ik dus nog geen duidelijk oftewel nog geen antwoord op gekregen, heb destijds borstbesp. operatie gehad aan 1 borst.
In de andere kan toch ook nog een tumor komen, ja ik ben ongeneeslijk, maar toch als daar nu ook nog een tumor in komt of in die andere wat ervan overgebleven borstje is.

Hoeven jullie ook geen mammografie meer?

Fijn weekend
liefs Gea

afbeelding van Kate
Berichten: 407

Ik denk dat ze ervan uitgaan dat door de behandelingen die je toch al krijgt, er geen primaire tumor in je andere borst kan ontstaan. En zelfs al zou dat gebeuren, dan verandert dat waarschijnlijk weinig tot niets aan de behandelingen.
Maar ik ben wel benieuwd naar de andere antwoorden. Ik zit in dezelfde situatie en de vraag is ook door mijn hoofd gegaan.

afbeelding van Kellly
Berichten: 1418

een tijdje terug is er hier op het forum een onderzoek geplaatst over de zin van borstamputaties / operaties bij uitgezaaide bk. misschien dat 1 van de modjes het omhoog kan halen. In dat kader zou ik zeggen dat onderzoek wel degelijk gewenst is. En sowieso dat je een keuze hierin moet krijgen. Je schrijft het verder niet, maar ik neem aan dat ze in kaart hebben gebracht waar de uitzaaiingen zitten?
Als je zelf sowieso besloten hebt om niet lokaal te willen behandelen lijkt het me inderdaad weinig toegevoegde waarde hebben.

Offline
Berichten: 4269

Lokale behandeling wordt inderdaad niet nuttig geacht. Maisa wordt ook niet specifiek voor de tumor(en) in haar borst behandeld. Als er uitzaaiingen zijn heeft het volgens mij geen zin om iets aan de borst met tumoren te doen. Je wordt behandeld voor álle uitzaaiingen en daar gaat die borst dan gewoon in mee.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Dit is wat ik bedoelde. Volgens mij is het omstreden of het idd zo is dat het geen zin heeft om niets aan de primaire tumor te doen. Het artikel doet anders vermoeden. je arts weet er hopelijk het fijne van.

http://de-amazones.nl/phpbbforum/viewtopic.php?f=48&t=13089

Offline
Berichten: 121

Hey dames
Ik zal natuurlijk de vraag stellen waarom geen mammografie, de antwoorden die jullie schrijven snap ik wel, maar het wil erbij niet in..een evt. nieuwe tumor daar heb ik het over, als die in mijn goede borst komt, moet ie eruit, vind ik dus...heb uitzaaiingen in hartzakje, longklieren en halsklieren.
Ik zal ook prof. V. vragen van VU A'Dam vragen.

Ik vind het allemaal ook wel ingewikkeld al die termen...
Bedankt voor jullie reactie's
Liefs Gea

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Wat je nu het meest bedreigt zijn de uitzaaiingen en niet zozeer een tumor in de andere borst. De behandelingen die je nu krijgt zullen ook effect hebben op een eventuele tumor en sowieso is het risico om een tumor in de andere borst te krijgen echt heel klein.

Ik denk niet dat een mammografie nou zo zinnig is, maar als je iets voelt, moet je zeker wel aan de bel trekken. Je kunt dan gaan afwegen wat te doen. Je kunt van een tumor die blijft zitten namelijk ook behoorlijke last krijgen.

(even in het algemeen, als er tegelijk met de tumor in een borst uitzaaiingen worden aangetroffen en die zijn van die tumor in de borst, dan kan het wel zinnig zijn om die tumor toch nog te laten verwijderen. Er zijn kleine studies die laten zien dat iemand ongeveer een jaar langer leeft als die tumor dan toch nog verwijderd wordt.)

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

ellenk schreef:
Maisa wordt ook niet specifiek voor de tumor(en) in haar borst behandeld.

Dit moet ik even corrigeren: bij de vondst van de uitzaaiingen in dec. 09 had ik ook plekken in de andere borst, maar die zijn na 3xAC verdwenen. Op CT-scans is niets meer in die borst te zien, mammografieën krijg ik niet (maar waarom zou ik als ik een CT krijg).

Offline
Berichten: 565

Tegen mij is ook gezegd er geen mammografie meer nodig was toen ik uitzaaiingen bleek te hebben. Zelf vond ik dat niet zo erg. Ik werd toen elke zes weken bloedgeprikt vanwege de APD en ik vond de mammografie altijd best pijnlijk. Maar door het bloedprikken was er toch contole of het goed ging of niet. Nu Wordt er om het half jaar lichamelijk onderzoek gedaan en elke drie maanden bloed geprikt.

Word jij regelmatig onderzocht Geertsen ?

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Laatst plaatste ik bij MEDIA een link naar video journaals over nieuwe ontwikkelingen tav borstkankerbehandeling. Een van de video's, ik meen de eerste, besprak een jonge onderzoekster het wel opereren van een borsttumor bij uitgezaaide kanker. Er is een grote studie gestart. Ook mijn eigen chirurg heeft een keer retrospectief onderzoek hiernaar gedaan en gevonden dat weg persten overlevingswinst oplevert. Ik weet alleen niet of het over gemetaseerde kanker bij de primaire tumor ging of ook bij jaren later gemetaseerde bk . Dus kijk in de link hieronder en luister naar die jonge onderzoekster. Ik moet nu eten, gepureerd eten, ik hen het even niet meer helemaal paraat wat ze zei.

http://www.nvmo.eu/videojournaals_emcc_2011.htm

Offline
Berichten: 121

Annie..heb net een stuk gezien, als ik het verkeerd ontvangen heb moet je me even helpen hoor, het is nog een studie,,,wel of niet de tumor weghalen, daar komt het op neer toch.

Lieve allemaal, heb nu jullie antwoorden en geeft me rust en duidelijkheid, heb niet een bobbel ofzo in mijn "goede borst"

Ik word 1 x in de 3 maanden gecontroleerd, hartecho en bloedonderzoek, over aantal weekjes mag ik weer voor onderzoek.

Ik had veel eerder deze vraag moeten stellen, het is niet zo dat ik er erg onrustig van ben, maar snapte het gewoon niet, link van Annie, blijkt dat dames met uitzaaiingen en opnieuw wel een tumor krijgen, dat er wel operatie's worden gedaan, ligt wel aan welke uitzaaiingen je hebt, bot of lever uitzaaiingen...dit klopt toch zo Annie?

Dank jullie wel lieverds!!

XXX
Liefs Gea

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

De studie waarover in de link met video- presentaties gesproken wordt gaat over de vrouwen die al uitzaaiingen hebben bij ontdekking van de primaire tumor . Dus niet bv over vrouwen die pas veel later na de eerste keer bk uitzaaiingen krijgen. Ik kreeg na 8 jaar uitzaaiingen. Ik krijg nu ook nooit meer een mammografie.wel ct scans en die zien ook als er progressie is of iets in de borst zit.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Annie, een verhaal over opereren van de primaire tumor bij vastgestelde uitzaaiingen kun je lezen op het weblog van de vrouw van Tienco (hier geregistreerd), http://mamameriam.blogspot.com. Ik heb daar niet gelezen of het om een studie ging. Ook Gerti74 wordt misschien geopereerd, hoewel bij haar ook over RFA wordt gesproken.