Komen uitzaaiingen in andere lymfeklieren vaak voor?

6 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 539
Komen uitzaaiingen in andere lymfeklieren vaak voor?

Ik heb maandag een PET-CT scan. Ik vroeg me af of uitzaaiingen in de andere lymfeklieren (borstbeen, achter ribben, sleutelbeen, hals, buik) vaak voorkomen. Is het altijd van buitenaf te voelen als je daar een uitzaaiing hebt? Heb je eerder uitzaaiingen in de overige lymfeklieren dan uitzaaiingen in je longen. lever of botten? Of zit daar geen bepaalde volgorde in?

afbeelding van Choc
Berichten: 182

Hoi Anneke

Of het vaak voorkomt weet ik niet. Maar via je lymfeklieren kunnen de tumorcellen zich verspreiden dus de volgorde lijkt me dat ze eerst in de klieren zitten en daarna zich ergens in lever of longen zullen openbaren als uitzaaiingen. De klieren voel je niet althans ik niet. Maar uitzaaiingen hoef je ook niet te voelen. Vanwaar je vraag? De voornaamste vraag is óf er iets zit denk ik, niet waar precies. Het moet nergens zitten!
Makkelijk gezegd maar probeer toch om de uitslag af te wachten en dan verder te denken en te zoeken. Je kan jezelf helemaal gek maken met alle opties die er zijn... We blijven duimen voor jou!

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Lieve Anneke, je gedachten blijven maar malen he... Je zou denken dat er een volgorde is, maar uitzaaiingen volgen niet bij iedereen hetzelfde patroon. Er zijn hier Amazones met leveruitzaaiingen zonder botuitzaaiingen, met alleen plekken in de longen, met alleen lymfeklieren... Kortom, iedere kanker zaait anders uit.

Ik hoop nog steeds dat de scans bij jou aantonen dat de kanker niet verder dan je oksel is gekomen.

afbeelding van MariannevdB
Offline
Berichten: 1

Hallo Anneke,
Heel herkenbaar: in afwachting van een scan je kansen berekenen, informatie vergaren, jezelf ergens positioneren. Ik doe dat zelf ook altijd, alle beetjes informatie helpen, maar jezelf positioneren blijft moeilijk, want het is inderdaad zoals de amazones het zo vaak zeggen: elke kanker is anders (en dat terwijl er juist over borstkanker zoveel systematisch bekend is). Voor wat het waard is mijn eigen ervaring met uitzaaiingen. Ja, ik voelde een bobbeltje in mijn hals/sleutelbeen en dat dat bleek na een biopt een lymfeklieruitzaaiing te zijn, een uitzaaing op afstand (aangedane lymfeklieren in de oksel zijn slechts 'regionale' uitzaaiingen' en daarmee geen levensbedreigende uitzaaiingen). Scans, foto's en echos wezen uit dat er verder ook uitzaaiiingen in mijn botten zaten. Er is geen vaste volgorde van uitzaaien maar naar ik begreep is de volgorde relatief vaker lymfen-botten-lever-longen. Voorsalsnog houd ik het zelf bij botten, met behulp van anti hormonen en een wekelijks taxol shot.
Ik hoop voor jou dat je scan maandag helemaal niks oplevert!

Offline
Berichten: 539

Ik ben inderdaad iemand die een hoop informatie zoekt, wil weten hoe iets in elkaar steekt. En inderdaad, je probeert toch een soort van kansberekening voor jezelf te maken. Al is dat natuurlijk geheel onmogelijk.

En omdat het artsenteam toch specifiek een PET-CT wilde, omdat ze echt zeker willen weten of er nergens iets zit voordat ze beginnen met opereren, begin je na te denken waar ze dan precies zoeken. De longfoto was goed, de echo van de lever ook. De botscan was helemaal schoon op één plek op een ruggewervel na. De MRI was dus om duidelijkheid te krijgen over mijn wervelkolom. Ik heb goede hoop dat dat om slijtage gaat. Dus dan kom ik verder onder andere al snel bij de overige lymfeklieren uit, als ik aan de PET-CT denk. Vandaar dat ik daar iets meer over wilde weten.

Voor de rest is het inderdaad afwachten. Ik kan er toch niks aan doen om de uitslag te veranderen. Je hebt geluk of je hebt pech en ik hoop van harte dat we opnieuw geluk zullen hebben. Dat wens ik iedereen toe met deze kl*teziekte!

Offline
Berichten: 565

De duimen draaien nog steeds volop voor goede uitslagen Anneke. Ik hoop het echt voor je !