nieuwe behandeling bij leveruitzaaiingen (radioembolisatie)

10 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Kellly
Berichten: 1418
nieuwe behandeling bij leveruitzaaiingen (radioembolisatie)

Een nieuwe behandeling kan ervoor zorgen dat uitbehandelde patiënten met leverkanker beduidend langer blijven leven.Een nieuwe bestralingsmethode kan het leven van uitbehandelde patiënten met kankeruitzaaiingen in de lever verbeteren en verlengen. De volledige naam van deze techniek is intra-arteriële radio-embolisatie met Yttrium-90 microsferen.

lees verder:
http://www.medicalfacts.nl/2011/04/26/intra-arteriele-radio-embolisatie-geeft-leverkankerpatient-extra-jaar/

Ik heb het UMCU (waar dezebehandeling wordt aangeboden)gemaild en gevraagd of dit ook voor bk patienten met leveruitzaaiingen mogelijk is. Dit is wel het geval, de enige voorwaarde is dat er geen andere uitzaaiingen zijn.

Het verhaal dat het wel of niet zinvol is om uitzaaiingen in een vroeg of laat stadium te ontdekken heeft hiermee definitief een andere wending gekregen. Het is niet veel,maar het is wél wat!

Offline
Berichten: 2045

Volgens mij wordt deze behandeling nog niet standaard aangeboden.
M.i. is dit nog in research verband.

Daarbij gaat het om mensen bij wie chemotherapie niet meer werkt. Dat betekent dus dat het NIET in een vroeg stadium gegeven wordt maar alleen bij progressie van metastasen na chemotherapie.

Ik ga me er nog even verder in verdiepen.

afbeelding van Kellly
Berichten: 1418

Het antwoord van het UMCU luidt dat een afspraak gemaakt kan worden voor een second opinion. Ongetwijfeld zijn er verdere voorwaarden / behandelprotocollen die gevolgd moeten worden.
Ik post het hier omdat als er maar 1 iemand is die hier baat van zou kunnen hebben, dit fijn zou zijn. Toch weer een nieuwe behandeloptie. Een hoopvol berichtje.
Voor de duidelijkheid, dit is niet voor mij van toepassing, ik heb het uit interesse nav de berichtgeving nagevraagd.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Kellly, ik had het ook gelezen. Het is een interessante ontwikkeling. Wel denk ik dat bij bk meestal ook andere uitzaaiingen dan alleen in de lever zijn. Bij darmkanker (wat in het persbericht stond) zijn uitzaaiingen eerder 'alleen in de lever'.

Heel goed dat je het plaatst!

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Ik las het vandaag ook en liep er aan te denken om het bericht hier te plaatsen kelly, je was me voor.
BEDANKT. Ik hoop op nog meer info via Mika.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Ik heb ook uitzaaiingen in de longen. kan ik dan niet behandeld worden?

IRENE

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Nou, Kellly heeft contact opgenomen met het UMC en uit die informatie blijkt dat die nieuwe methode van bestrijden van een leveruitzaaiing alleen maar zinvol is als er geen andere uitzaaiingen zijn. Als de tumor hormoongevoelig is, dan kan hormoontherapie de geadviseerde behandelmethode zijn. Daarnaast is chemo vaak de aangerade behandelmethode als er naast leveruitzaaiingen uitzaaiingen in de longen zitten. Het blijft een kwestie van proberen om te zien of dat werkt en hoe lang dat dan werkt.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

wimirene schreef:
Ik heb ook uitzaaiingen in de longen. kan ik dan niet behandeld worden?

IRENE

Irene, dit bericht in de media gaat over kankeruitzaaiingen die alleen in de lever zitten en nergens anders in het lichaam. In zo'n situatie, die bij darmkanker vaker voorkomt dan bij borstkanker, kan de nieuwe therapie misschien een oplossing zijn om de kanker uit het hele lichaam weg te krijgen.
Bij borstkanker is het meestal zo dat uitzaaiingen op meer plekken zitten dan alleen in de lever, bijvoorbeeld ook in de longen en de botten. Dat heb ik zelf ook. Dan heeft het geen zin om zo'n therapie op de lever toe te passen, omdat je de kanker toch niet helemaal weg krijgt van de andere plekken.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Na anderhalf jaar toch eens navraag in Utrecht gedaan over bovenstaande behandeling (radioembolisatie) en dat leverde voor mezelf niks op, maar misschien wel voor anderen. Radioembolisatie is bij mij niet mogelijk omdat ik uitzaaiingen heb buiten de lever. De uitkomst plaats ik hieronder.

Utrechtse prof schreef:
1) De behandeling wordt uitgevoerd bij borstkanker patienten. Voorwaarde is dat d eborstkanker is verwijderd en dat er "alleen" uitzaaiingen in de lever zitten. De reden is dat de behandeling van de lever groei kan veroorzaken van actieve tumoren buiten de lever en dan gaat de patient snel achteruit. Dat weten we van het uit het verleden. Vandaar dat nu alleen patienten met leveruitzaaiingen worden behandeld.

2) Radioembolisatie is een behandeling die inderdaad meerdere malen gegeven kan worden aan een patient als dat nodig mocht zijn

3) De lever mag maximaal voor 70% door tumoren zijn ingenomen, en de functies (ASAT, ALAT yGT en AF de zogenaamde leverenzymen) niet meer dan 5x boven de normaal waarde

4) We hebben nu denk ik bij ongeveer 10 borstkankerpatienten radioembolisatie gedaan. Dat waren patienten met alleen uitzaaiingen in de lever. Het grote probleem van borstkanker uitzaaiingen is dat ze snel naar de botten gaan.

Meer informatie staat op http://www.radioembolisatie.nl.

Voor mijzelf dus geen optie, maar hopelijk voor andere Amazones met leveruitzaaiingen wel.
Ik verplaats dit topic van Media naar Uitzaaiingen.

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Zoals je weet heb ik hierover ook contact gehad met de prof in utrecht . Dat de behandeling van de lever groei van uitzaaings tumoren buiten de lever, zoals bv bij mij in de longen, kan betekenen is nieuwe informatie voor mij. Want dat schreef de prof mij niet. Maar het is hun ervaring dus ik ga ervan uit dat hij vergat mij dat ook te schrijven. De rest van de info is hetzelfde. Maar op een behandeling die elders groei stimuleerd zit ik echt niet op te wachten! Hoewel ik nog steeds geen botuitzaaiingen heb, althans nooit geconstateerd en ik heb geen klachten in de botten.